Κ.Υ. Καλυβίων. Μία ακόμα προσφορά στο Κοινωνικό Σύνολο με επιμορφωτικό σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών σε εκπαιδευτικούς του Δ Σαρωνικού.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Εκπαιδευτικό σεμινάριο που περιλάμβανε θεωρητική κατάρτιση και πρακτική εξάσκηση σχετικά με την παροχή Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν τα μέλη των ομάδων ασφαλείας των Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου Σαρωνικού, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στα επείγοντα παθολογικά περιστατικά και στα ατυχήματα που συμβαίνουν στο σχολικό περιβάλλον.
Το εκπαιδευτικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ωρών, πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2019 και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν την ορθή παροχή Πρώτων Βοηθειών. Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην πρόληψη των ατυχημάτων στο χώρο του σχολείου.
Η οργάνωση και υλοποίηση του σεμιναρίου έγινε στο Κέντρο Υγείας Καλυβίων σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Κοινοτική Νοσηλευτική και Νοσηλευτική Δημόσιας Υγείας» του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Συντονιστής Διευθυντής του Κέντρου Υγείας, κ. Γκίκας Αριστοφάνης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου και δήλωσε σχετικά: «Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών σε θέματα υγείας και ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον είναι μια διαρκής προσπάθεια που απαιτεί μεθοδική υλοποίηση σχετικών δράσεων και προγραμμάτων. Με την συγκεκριμένη πρωτοβουλία καθώς και με άλλες που θα ακολουθήσουν στοχεύουμε να καλύψουμε το κενό που υπάρχει σε αυτό το πεδίο και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε τη διασύνδεση των σχολικών μονάδων με το Κέντρο Υγείας».

Η κ. Καυγά Άννα, Επίκουρος Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αφού αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ύπαρξης σχολικού νοσηλευτή σε κάθε σχολείο για την προαγωγή υγείας της σχολικής κοινότητας, εξέφρασε τον ενθουσιασμό για τη συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας, χαρακτηρίζοντας αυτή την πρωτοβουλία διασύνδεσης με τις σχολικές μονάδες ως σημαντική για τις υπηρεσίες ΠΦΥ που θα πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί από όλα τα Κέντρα Υγείας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Επίσης, η Προϊσταμένη Νοσηλευτικής του Κέντρου Υγείας, κ. Γκίνη Μαρία, ανέφερε ότι: «Εκτός των άλλων, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το μεγάλο ενδιαφέρον και την ιδιαίτερη ευαισθησία των εκπαιδευτικών σε ζητήματα ασφάλειας των μαθητών και να θέσουμε τις βάσεις για την ανάγκη ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού Πρώτων Βοηθειών σε κάθε σχολικό φαρμακείο».

Με τις καλύτερες εντυπώσεις έμειναν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί τόσο για την οργάνωση όσο και για τις γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν. «Θεωρώ πολύ σημαντικό να γίνονται τέτοιου είδους δράσεις σε τρία επίπεδα: των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέππος Δημήτριος, Διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Καλυβίων. Επίσης, ο ίδιος δήλωσε ότι: «Νιώθω την ανάγκη να εκφράσω τα συγχαρητήρια αλλά και τις θερμές ευχαριστίες στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας για το εξαιρετικά ενδιαφέρον, επαγγελματικό και βαθιά ανθρώπινο εκπαιδευτικό σεμινάριο».

Categories