“Ήρθαμε να κάνουμε μία σωστή διαχείριση, να φέρουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στο Δήμο, που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια – Είμαι ειλικρινής, δεν έχω να κρύψω τίποτα. Έρχομαι να δώσω. Δεν έρχομαι να πάρω εγώ από το δήμο. Εγώ άφησα καρέκλα. Δεν ήρθα να πάρω καρέκλα στο δήμο”.
Συνέντευξη γνωριμίας παραχώρησε o υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας και επικεφαλής του συνδυασμού “Σαρωνικός Νέα Πνοή” , συμμετέχοντας στον πρώτο κύκλο προεκλογικών συνεντεύξεων που διοργανώνει η ιστοσελίδα paraktios.gr. Η συνέντευξη έγινε και βιντεοσκοπήθηκε στα νέα γραφεία της Παράταξης στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου στην Ανάβυσσο, σήμερα 6/2/19. Σημειώνουμε πως οι συνεντεύξεις του πρώτου κύκλου είναι μικρής χρονικής διάρκειας με μόνο σκοπό να γνωρίσουν οι συνδημότες μας το πλαίσιο των προγραμματικών θέσεων των υποψηφίων.
Δείτε το video το οποίο συνοδεύεται με απομαγνητοφώνηση της συζήτησης με τον υποψήφιο Δήμαρχο Σαρωνικού, Χρήστο Τσιγαρίδα.
Πώς αποφασίσατε ένας άνθρωπος που δεν είχε ασχοληθεί στο παρελθόν με την τοπική αυτοδιοίκηση, κλείνοντας, όπως είπατε σε μία συνέντευξή σας, τον κύκλο της καριέρας του στην αστυνομία, αποφάσισε να μπει στα βαθιά και πολύ βαθιά μάλιστα, διεκδικώντας το αξίωμα του Δημάρχου στο Σαρωνικό.
Κάποιοι κάτοικοι ήρθαν, απογοητευμένοι από τη διοίκηση τόσα χρόνια που έχει γίνει στο Δήμο και επειδή με γνωρίζουνε και στη δουλειά μου και σαν χαρακτήρα, μου προτείνανε να κατέβω σαν υποψήφιος Δήμαρχος. Ήταν μία απόφαση ζωής, γιατί δεν είναι εύκολο πίστεψέ με στις σημερινές εποχές, να αφήνεις μία δουλειά με καριέρα, με οικονομικά προβλήματα που θα έχεις στη συνέχεια και να προσπαθείς να πας να πετύχεις κάτι διαφορετικό. Δεν ήμουνα και ούτε είμαι άνθρωπος ποτέ της εξουσίας. Πάντοτε άκουγα τον κόσμο, ήμουνα πάντα κοντά στα προβλήματα και από την πλευρά που ήμουνα ως Διοικητής σε διάφορες υπηρεσίες πάντα το ίδιο έκανα. Πήρα μία απόφαση, ότι έχει κλείσει ένας κύκλος για μένα και αρχίζει κάτι καινούργιο και στη ζωή μου έχω μάθει πάντα να βάζω στόχους και να παλεύω μέχρι τέλους. Και αυτό ήτανε, η απόφαση ήρθε πολύ χαρούμενα, δουλεύω, μου αρέσει, αγαπάω αυτό που κάνω, αγαπάω τον τόπο μου, ασχολούμαι χρόνια με τα προβλήματα και με τα κοινά και συνεχίζω.
Σας αρέσει το ταξίδι αυτό; Είναι ωραίο;
Σε όσους το έχω πει ότι αυτό που κάνω μου δίνει ζωή, νομίζουν ότι τους κάνω πλάκα. Εμένα μου δίνει ζωή αυτό το πράγμα.
Θεωρείτε ότι έχετε την πλήρη ακτινογραφία του Δήμου; Το έχετε; Είστε και έτοιμος να προτείνετε λύσεις για την επόμενη μέρα;
Τα προβλήματα τα γνώριζα ήδη και πριν αποφασίσω να κατέβω ως υποψήφιος Δήμαρχος. Είμαι εδώ στην περιοχή από το 1988, άρα έχω γνώση και ο ίδιος επειδή υπηρετούσα στις περιοχές εδώ πέρα γύρω και μένω εδώ και σας είπα ότι ακούω τον κόσμο καθημερινά. Σε κάποια θέματα που χρειαζόταν περισσότερη ενημέρωση, εγώ το τρέχω δυο χρόνια, όπως είναι το ΚΕΛ, όπως είναι το νεκροταφείο, διάφορα άλλα θέματα. Έχω πλήρη άποψη και γνώση και την έχω καταθέσει στο πρόγραμμά μου, όπως στο πρόγραμμα είναι βέβαια και σχεδόν 13 άξονες για τους οποίους έχουμε μιλήσει εδώ και αρκετό καιρό με πολλούς φορείς, για να συνδιαμορφώσουμε με τους πολίτες αυτό το πρόγραμμα.
Ιεραρχώντας τα προβλήματα του τόπου μας, ποια είναι αυτά τα πρώτα δύο τα οποία εσείς θα ξεκινήσετε να επιλύετε εάν ο κόσμος σας εμπιστευτεί.
Καθημερινότητα και ασφάλεια. Καθημερινότητα εννοούμε βέβαια, είναι πολλοί τομείς. Είναι από τις λακκούβες στο δρόμο, είναι από τα πεζοδρόμια, είναι από τα ξερά κλαδιά, είναι πολλοί παράγοντες, που έχουμε έτοιμη πρόταση, και την έχουμε δουλέψει πάρα πολύ καιρό και δεν είναι με κόστος, να πω ότι είναι τόσο μεγάλο το κόστος για ένα Δήμο να φτιάξει μία κατάλληλη εφαρμογή, για να λύσει τα προβλήματα του τόπου στην καθημερινότητά του. Εμείς θέλουμε να φέρουμε μία διαφορετική Πνοή στον τόπο, στον κόσμο, να αλλάξει ο ίδιος ο κόσμος, να αλλάξουμε τη φιλοσοφία και τη νοοτροπία. Εκεί στοχεύουμε και εκεί, σε αυτούς στους στόχους συμπεριλαμβάνονται και διάφορες τεχνικές εφαρμογές που θέλουμε να φέρουμε ούτως ώστε, να φύγει ο κόσμος από το να παρακαλάει τον κάθε Δήμαρχο, τον κάθε Αντιδήμαρχο ή δημοτικό σύμβουλο, να του κάνει τα αυτονόητα. Εμείς θέλουμε με μία τεχνική εφαρμογή, να παίρνει ένα τηλέφωνο και να κατευθύνεται σωστά και να λύνεται το πρόβλημα του άμεσα και όχι να πηγαίνουμε για το αυτονόητο. Εμείς θέλουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό, στην καθημερινότητα λοιπόν, εκεί που πάσχει ο κόσμος, εκεί που έχει ανάγκη ο κόσμος και φυσικά στην ασφάλεια που είναι ένας τομέας τον οποίον γνωρίζω πολύ καλά, έχουμε προτείνει τις λύσεις, ποιες είναι οι πιο εφικτές και μπορούμε και να πιέσουμε πάνω σε κάποιες υπηρεσίες που μπορούσαν να δώσουν καλύτερες λύσεις.
Ποια είναι η γνώμη σας για τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα? πως το βλέπετε;
Το βλέπω θετικά γιατί καταρχήν πάμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης των δήμων. Όλα τα χρόνια το μοντέλο διοίκησης ήταν προσωποκεντρικό. Δηλαδή, ήταν ο Δήμαρχος. Θα έβγαζε την πολιτική του και τώρα καθορίζει την πολιτική ο Δήμαρχος, αλλά ήτανε αποφασίζουμε και διατάσσουμε. Σήμερα πάμε σε ένα στάδιο συνεργασιών. Ο κόσμος θα ψηφίσει απελευθερωμένα τους πολίτες που θέλει και ο κάθε Δήμαρχος θα πρέπει να συνδιαμορφώσει το πρόγραμμά του προκειμένου να το πετύχει και να ψηφιστεί. Όσον αφορά το θέμα στις τοπικές κοινότητες, απ’ ό,τι έχω τελευταία ενημέρωση, μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα ψηφιστεί για τις τοπικές κοινότητες. Χωρίς υποψήφιους Προέδρους όπως ήταν αρχικά και θα είναι σε μία λίστα, όπου ο πρώτος θα εκλεγεί για να πάει στο δεύτερο γύρο προφανώς. Εμείς είμαστε υπέρ αυτής της λογικής. Εμείς ερχόμαστε εδώ να δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα. Να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο και στους πολίτες να καθορίζουν οι ίδιοι τις τύχες του τόπου, ακόμα και αν πιστεύουν ότι υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κίνηση ανεξάρτητη με άξια παιδιά, εμείς είμαστε συμπαραστάτες σε αυτές τις κινήσεις και θα είμαστε και βοηθοί τους και αρωγοί τους όπου χρειαστεί και φυσικά βέβαια εφόσον συμπίπτουν και τα προγράμματά μας
Παρακολουθώντας εσείς τα δημοτικά συμβούλια τον τελευταίο καιρό, ποια γνώμη έχετε αποκομίσει για το κλίμα και την γενικότερα λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου. Σας ικανοποιεί;
Δεν με ικανοποιεί και δεν με ικανοποιεί να σας πω γιατί. Γιατί δεν υπάρχει, πέρα ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση από την πλευρά του Δήμου, δεν υπάρχει και το κατάλληλο ενδιαφέρον βλέπω και από τους συμβούλους. Δηλαδή πολλά θέματα τα οποία θα έπρεπε να ασχοληθούνε, δεν ασχολούνται στην ουσία για κάποια θέματα σοβαρά, όπως είναι το ΚΕΛ, όπως είναι να πιέσουν για το νεκροταφείο, όπως είναι για τα led που έγινε πρόσφατα και μάλιστα για τα led εγώ έχω θίξει αυτή την υπόθεση από το καλοκαίρι. Δεν την έχω θίξει τώρα που κάποιοι το φέρνουν στο συμβούλιο. Έχω πει τις απόψεις μου από το καλοκαίρι, ότι είμαι αντίθετος στο θέμα το να πηγαίνει ο Δήμος και να τα δίνει απευθείας σε ιδιώτες. Όχι ότι είναι παράνομο, αλλά δεν είναι συμφέρον για το Δήμο. Ακόμα και η πρόταση η οποία έκανε τελευταία και άκουσα και στο συμβούλιο από τον κύριο Φιλίππου που είπε ότι ήτανε κοστοβόρο κ.λπ. Δεν ανέφερε καθόλου ότι, θα πρέπει να το πάρει ο Δήμος να το κάνει. Απλά είπε, να κάνουμε μία συζήτηση, να πέσει το κόστος και πιθανόν να το δώσει και ο ίδιος σε ιδιώτη. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτό, γιατί υπάρχει ένα κενό σε αυτό το θέμα με τα led και το κράτος θα πρέπει να το δει. Υπάρχουν κάποιες εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία και ουσιαστικά έχουνε πάρει όλο το πλαίσιο, έχουν καθορίσει οι ίδιοι την πίτα.μια-δυο εταιρείες είναι.
Τη Δευτέρα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο συγκαλείται από το 1/3 των δημοτικών συμβούλων, με θέμα απ’ ό,τι διάβασα, «την ανάκληση όλων των αποφάσεων της οικονομικής υπηρεσίας και του δημοτικού συμβουλίου». Επίσης παρατήρησα ότι η σύζυγός σας, η οποία είναι και δημοτικός σύμβουλος, δεν έχει συνυπογράψει αυτή την αίτηση και δεν ξέρω αν είναι τυχαίο ή δεν τη ρώτησαν ή έγινε εσκεμμένα. Δηλαδή αν της ζητήθηκε και δεν υπέγραψε λόγω κάποιον αρχών.
Δεν της ζητήθηκε. Αλλά θα την υπέγραφε, από ό,τι μου είπε όμως θα την υπέγραφε, και δεν ξέρω, πάνω σε αυτό δεν ξέρω πώς μπορεί να αλλάξει…
Αυτό ήθελα να ρωτήσω.
Να αλλάξει η απόφαση, αυτό δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να το ξέρω αυτό. Εγώ αυτό που έχω θίξει και στο Δημοτικό Συμβούλιο και γραπτώς από το καλοκαίρι είναι ότι θα πάθει οικονομική ασφυξία ο Δήμος πάνω στο θέμα των led. Θα τα πάρουν οι ιδιώτες, ενώ το κέρδος θα έπρεπε να το έχει ο Δήμος.
Το ζήτημα εάν αυτή η αντίδραση ήρθε πολύ καθυστερημένα…
Ήρθε καθυστερημένα.
Γιατί επί της αρχής, έχει ψηφιστεί ομόφωνα, εντάξει; Βεβαίως υπάρχουν αυτές οι ενστάσεις, αλλά ήρθαν πάρα πολύ μετά και το ερώτημα είναι εαν μπορεί ένα τέτοιο έργο, μία σύμβαση μεγάλη, να ανακληθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης? Γιατί περί αυτού πρόκειται. Δεν ξέρω θα δούμε τη Δευτέρα από τη συζήτηση.
Υπάρχει νομική υπηρεσία, υπάρχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία θα κρίνει αν οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος του Δήμου ή όχι ή είναι νόμιμες ή αν με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να ακυρωθεί. Αυτό δεν είμαι στη φάση αυτή να το γνωρίζω
Στις εκλογές που έρχονται, ο συνδυασμός σας θα κατεβάσει πλήρη σύνθεση σε όλα τα τοπικά συμβούλια και στο δήμο?
O στόχος μας είναι να κατεβάσουμε και στους πέντε Δήμους και στις κοινότητες. Και θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τότε. Αν κρίνουμε όμως ότι υπάρχουν κάποιοι συνδυασμοί ανεξάρτητοι, οι οποίοι τα πρόσωπα και το πρόγραμμά τους είναι τέτοια πού να συμπίπτουμε, εμείς θα αφήσουμε στην κρίση του κόσμου, να αποφασίσει ο ίδιος για αυτούς τους συνδυασμούς. Δεν είμαστε δογματικοί, σώνει και καλά θα πρέπει εμείς να κατεβάσουμε οπωσδήποτε ένα συνδυασμό, όταν κρίνουμε ότι ένας τοπικός ανεξάρτητος συνδυασμός είναι πολύ καλός. Δεν έχει νόημα. Πάμε να φέρουμε ένα διαφορετικό στίγμα με την παρουσία μας στην πολιτική ζωή του τόπου. Και πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις για να το δώσουμε το στίγμα μας αυτό και οι υπερβάσεις θα γίνουν και πρέπει να γίνουν. Πρέπει να πάμε σε διαφορετικό μοντέλο διοίκησης πλέον και άλλη κουλτούρα και άλλη νοοτροπία να φέρουμε στον κόσμο.
Τη γνώμη σας για το προεκλογικό κλίμα που τώρα τελευταία έχει οξυνθεί.
Κοιτάξτε να δείτε. 33 χρόνια ήμουνα μέσα σε ένταση. Λοιπόν οι λύσεις δίνονται όταν είσαι ήρεμος και δεν έχει νόημα να μπούμε και εμείς σε αυτό το τρυπάκι των δύο υποψηφίων, του κυρίου Σωφρόνη και του κυρίου Φιλίππου, να καθίσουμε να τσακωνόμαστε. Ο κόσμος δεν θέλει τέτοιες νοοτροπίες. Ο κόσμος θέλει λύσεις. Δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν αυτοί. Εμείς στις πρώτες μέρες αν είδατε, δεν πήραμε καθόλου μέρος στους διαξιφισμούς μεταξύ τους. Παρόλο που κακώς ο κύριος Σωφρόνης όταν ζητήσαμε και εμείς για τη συνέντευξη τύπου, δεν μας έδωσε την αίθουσα, δεν βγήκαμε να πούμε, ούτε να διαμαρτυρηθούμε, ούτε τίποτα. Κακώς δεν την έδωσε σε μας, κακώς δεν την έδωσε και στον κύριο Φιλίππου. Ο Δήμος είναι ένα πεδίο Δημοκρατίας, είναι για όλο τον κόσμο. Οι αίθουσες αυτές έχουν δοθεί σε πολιτικά κόμματα, σε συλλόγους, σε φορείς και σωστά δίνονται. Λοιπόν, δεν επιτρέπεται τώρα να μην δίνεται η αίθουσα και μάλιστα σε υποψηφίους. Δεν είναι δημοκρατικό, δεν είναι ελευθερία αυτό το πράγμα. Εγώ δεν θα έπαιρνα θέση καθόλου πάνω σε αυτό το θέμα, αλλά πήρα θέση εξαιτίας μιας προβολής βίντεο του κυρίου Φιλίππου, που βγήκε έξω από το Δημαρχείο και είπε αυτά που είπε, θεωρώντας ότι είναι ιδιοκτησία του αυτό το πράγμα. Και αυτό το δείχνουν, το δείχνουν με τις δηλώσεις τους, με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι ο Δήμος θεωρούν ότι είναι τσιφλίκι τους. Δεν είναι τσιφλίκι τους. Ο Δήμος είναι για όλους τους δημότες. Το δημαρχείο έγινε επί δημαρχίας Φιλίππου, αλλά το έκαναν οι πολίτες. Οι πολίτες πληρώνουν τους φόρους. Δηλαδή δεν μπορώ να πω εγώ ότι επειδή είμαι 33 χρόνια στην αστυνομία, είναι δικιά μου η αστυνομία και εγώ κάνω ότι θέλω εδώ πέρα. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά. Απλά οι νοοτροπίες μας είναι διαφορετικές, η κουλτούρα μας είναι διαφορετική, η φιλοσοφία μας είναι διαφορετική. Για αυτό θέλουμε να φέρουμε μία διαφορετική Πνοή στον τόπο.
Για την αστυνόμευση, σας άκουσα στη συνέντευξη στην ΕΡΤ OPEN, την οποία παρακολούθησα πολύ προσεκτικά και μάλιστα έχω καταγράψει τα κύρια και δεν είναι βεβαίως της παρούσης να συζητήσουμε .Θα ήθελα δύο λόγια για την αστυνόμευση. Υπάρχουν δύο μοντέλα , το ένα του Υπουργείου που και εσείς υποστηρίζετε και μιλάει για μία συγχώνευση υπηρεσιών, όπου όλες οι υπηρεσίες θα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο για να είναι καλύτερη αστυνόμευση και υπάρχει και άλλη πλευρά του κυρίου Σωφρόνη όπως την έχει εκφράσει, ότι θα ήθελε αστυνομικά τμήματα αυτόνομα. Νομίζω τμήμα στα Καλύβια και σταθμό αλλού. Πάντως δεν του αρέσει αυτή η θεωρία της συγχώνευσης των υπηρεσιών σε ένα σημείο. Για την περιοχή μας εννοώ.
Κοιτάξτε να δείτε, είπα τελευταία σε κάποια ομιλία μου ότι, καλό είναι να μιλάς όταν έχεις γνώσεις σε κάτι. Όταν δεν έχεις γνώσεις καλό είναι να μη μιλάς. Περισσότερο κακό κάνεις, παρά καλό. Ο κύριος Σωφρόνης έδωσε μία πολιτική απάντηση, πρέπει να χαϊδέψει τα αυτιά κάποιων δημοτών, «να εμείς προσπαθούμε να προστατεύσουμε και θέλουμε κάθε περιοχή να έχει το δικό του αστυνομικό τμήμα». Δεν υπάρχουν αυτά τα μοντέλα πλέον σήμερα. Εμείς που ζούμε τα προβλήματα και τα ζούσαμε έντονα και μάλιστα επειδή έχω υπηρετήσει και τελευταία και στα Καλύβια, γνωρίζω πολύ καλά τα θέματα και τα προβλήματα και τι υπάρχει και τι πρέπει να υπάρξει. Και εδώ και αρκετό καιρό η πρότασή μου ήτανε και συνέπιπτε με την πρόταση του Υπουργείου ότι, συμφωνούσε ότι πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις. Γιατί πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις τμημάτων; Να συγκεντρωθεί η δύναμη, να συγκεντρωθεί υλικό, προσωπικό, αυτοκίνητα, να γίνεται μία σωστή διαχείριση. Έχουν γίνει ήδη εργασίες να ξέρετε στη σχολή του Λαγονησίου, που είναι στο παραλιακό κομμάτι όπου μπορεί να πιάσει και τις δύο περιοχές και από την πλευρά Καλύβια – Λαγονήσι και την παραλιακή Ανάβυσσο – Φωκαία – Σαρωνίδα.
Αυτό γιατί δεν προχωράει ξέρετε;
Δεν γνωρίζω, ξέρω ότι έχουν τελειώσει οι εργασίες. Είναι ένα θέμα διαδικαστικό σε ότι αφορά, γιατί αυτή η σχολή ήταν δωρεά και προσπαθούν τώρα από το υπουργείο να λειτουργήσει συγχρόνως μαζί με τη σχολή και να βρεθεί μία λύση. Εκεί πιστεύω ότι είναι το πρόβλημα, γιατί όταν ήρθα και εγώ στα Καλύβια το πρώτο πράγμα που έτρεξα να μάθω ήτανε, αν υπάρχει δυνατότητα είτε εκεί, είτε κάπου αλλού, να βρεθεί κτίριο. Το ψάχναμε γιατί το γνωρίζαμε από την αρχή ότι εκεί θα βαδίσει η κατάσταση και κακώς το υπουργείο είχε πάρει μία απόφαση, γιατί έχει ψηφιστεί αυτό, είναι Προεδρικό Διάταγμα και δεν ξέρω εάν θα μπορέσει να αλλάξει ή να πιέσουμε πάνω σε αυτό. Έχει κάνει αστυνομικό σταθμό ενώ καταργεί τον αστυνομικό σταθμό στη Σαρωνίδα. Δημιουργεί αστυνομικό σταθμό μέσα στα Καλύβια. Δεν έχουν νόημα οι αστυνομικοί σταθμοί στις μέρες μας. Εμείς θέλουμε συγκέντρωση δυνάμεων. Μία υπηρεσία, να συγκεντρωθούν οι δυνάμεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχει έλλειψη δύναμης στα Καλύβια και δεν βγάζουν υπηρεσίες. Είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα. Αλλά ποια είναι η λύση; Δηλαδή να συνεχίσουμε στο ίδιο πρόβλημα; Δεν υπάρχουν άτομα, τι να κάνουμε τώρα; Η πιο καλή λύση είναι να συγκεντρωθούν δυνάμεις, να συγκεντρωθούν οχήματα, να μπορεί να γίνει μία σωστή διαχείριση και του στόλου των οχημάτων και του προσωπικού.
Σε αυτήν τη δημοτική θητεία που τελειώνει, τι πιστώνετε και τι χρεώνετε, ως καλύτερο και ως χειρότερο στην Δημοτική Αρχή?
Δεν έχω δει κάτι καλό. Δεν έχω δει ουσιαστικά μία πρόοδο. Δεν έχω δει κάτι θετικό. Δεν έχουμε δει ένα βήμα να γίνει μπροστά. Αν μου βρείτε εσείς ότι έχει γίνει κάτι θετικό και ο πολίτης, ο κάθε πολίτης, αν βρει ότι έχει γίνει κάτι θετικό 5 χρόνια, δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία, είναι πέντε χρόνια. Να μου βρείτε κάτι. Εγώ δεν είμαι αντίθετος. Εγώ είμαι υπέρ το να γίνει κάτι θετικό. Θα το ψηφίσω και θα το στηρίξω αλλά δεν έχει γίνει κάτι. Όλα τα χρόνια δεν υπάρχουν τομές εδώ στο Δήμο. Επί Καλλικράτη που έγινε και επί θητείας του κυρίου Φιλίππου και επί θητείας του κυρίου Σωφρόνη, δεν έχει γίνει τίποτα. Οι ίδιες διαδικασίες, το ίδιο μοτίβο, ο ίδιος τρόπος λειτουργίας, ίδια πολιτική, ίδια νοοτροπία. Καμία κίνηση, δεν έχει γίνει κάτι.
Θεωρείτε ότι ένας Δήμαρχος δεν θέλει να κάνει κάποια πράγματα; Δεν μπορεί; Ή είναι τέτοιο το σύστημα της γραφειοκρατίας, που φταίει και η γραφειοκρατία στην Ελλάδα που όλα τα έργα παραμένουν πίσω. Εγώ θα σας φέρω, δεν θα κάνω βεβαίως τον υπέρμαχο του Δημάρχου, αλλά έχω ιδία άποψη βλέποντας ας πούμε τα κονδύλια για τις παιδικές χαρές, είχαν ψηφιστεί πριν τέσσερα χρόνια και ακόμα να γίνουνε, γιατί τα λεφτά καθυστερούσαν από την Περιφέρεια, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, από το ένα, από το άλλο και ένα έργο για να γίνει σε οποιοδήποτε Δήμο, δε λέω μόνο για εδώ, πρέπει να ωριμάσει και να περάσουν δύο θητείες και σίγουρα υπάρχει ένα θέμα γραφειοκρατίας. Είναι και αυτό; Είναι και αδυναμία του Δημάρχου; Γιατί δεν θα θέλανε οι Δήμαρχοι να κάνουν ένα σωστό έργο? Για να ξαναβγούν στο κάτω-κάτω.
Είναι συνδυασμός. Υπάρχει η γραφειοκρατία ναι, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει όραμα για τον τόπο. Δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει υποδομή καμία στον τόπο, σε τίποτα. Αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός Δήμος ο οποίος δεν έχει ούτε το 1% σε απορροφητικότητα σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, που είναι το πιο βασικό για μένα. Δεν ασχολείται κανείς. Δεν υπάρχει κανείς. Δεν υπάρχει γραφείο. Δεν υπάρχει τίποτα. Εγώ ξέρω Δημάρχους στις γύρω περιοχές, που έχουν εξειδικευμένο άτομο που ασχολείται μόνο με αυτό, που πηγαίνει στις Βρυξέλλες, τρέχει για ευρωπαϊκά προγράμματα, παίρνει χρήματα. Πώς γίνεται δηλαδή οι άλλοι δήμοι Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Άλιμος, Ηλιούπολη, που ξέρω ότι τρέχουν και έχουν άτομα που τρέχουν και παίρνουν προγράμματα και κάνουν έργα. Δηλαδή εκεί δεν υπάρχει γραφειοκρατία για αυτούς; Σε μας γιατί υπάρχει γραφειοκρατία; Υπάρχει, απλά είναι λαϊκισμός. Δεν υπάρχει όραμα, δεν υπάρχει δυνατότητα; Δεν υπάρχει ικανότητα; Λοιπόν και προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να περάσουν ότι και καλά δεν έχουμε χρήματα, άρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Μα δεν είναι λύση αυτή, ούτε η απάντηση είναι σωστή.
Εγώ θα κλείσω αυτό τον πρώτο κύκλο της συνέντευξης, γιατί όπως είπαμε ήτανε γνωριμίας. Επειδή όμως έχω σημειώσει κάποια πράγματα απλώς θα τα αναφέρω για την ιστορία. Ακούγοντας την συνέντευξή στην ERT OPEN άκουσα ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία προτείνετε, όπως πχ κατασκευή μαρινών Φώκαια και Λαγονήσι με γλύστρες κ.λπ. ή πλωτές εξέδρες, καταδυτικό πάρκο, θεματικό πάρκο στον Κουβαρά, σχέδια έκτακτης ανάγκης, παιδικές χαρές, προσβάσεις για ΑΜΕΑ, δημοτικός Αθλητισμός, ΚΔΑΠ και για τις πέντε δημοτικές κοινότητες, εσωτερική συγκοινωνία, μέριμνα για τα αδέσποτα, για τις χωματερές, για το Κέντρο Επιχειρήσεων Δήμουν και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα, τα οποία θα ήθελα σε μία επόμενη συνέντευξη να τα αναλύσουμε, αφού κιόλας εσείς τελειώσετε με την εκπόνηση του προγράμματος, που όπως είπατε είναι ανοιχτό και ήδη επικαιροποιείται από τους ίδιους τους πολίτες..
Το πρόγραμμά μας συνδιαμορφώνεται με τους πολίτες. Και ό,τι έχει βγει και θα βγει και θα συνεχιστεί και θα εμπλουτίζεται συνέχεια. Όλα αυτά που είπατε να ξέρετε ότι, και να γνωρίζει και ο κόσμος, είναι εφικτά. Δεν είναι πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν ή θεωρητικά. Εδώ δεν είπαμε ότι θα έρθουμε να φτιάξουμε χιονοδρομικό κέντρο. Είναι εφικτά, είναι δουλεμένα και μπορούν να γίνουν και είναι ψαγμένα. Επί δύο χρόνια, αυτό το πρόγραμμα πιστέψτε με είναι με ιδρώτα, πολύ ιδρώτα και πολύ κόπο και είναι από τους πολίτες τους ίδιους που έχουν ασχοληθεί και με το θέμα του αθλητισμού. Να πω για τα ΑΜΕΑ. ένα πρόσφατο παράδειγμα. Είχαμε κάνει και με τον Αριστείδη το Μακροδημήτρη τον παραολυμπιονίκη, ήταν στην ομάδα περί του αθλητισμού, που φτιάξαμε το πρόγραμμα και τον σηκώναμε στα χέρια το παιδί, για να το φέρουμε στη τοπική κοινότητα στη Φωκαία για να μπει μέσα. Και ήταν το μόνιμο παράπονό του, ότι όλα τα χρόνια δεν ασχολήθηκε κανείς, κανείς με τα προβλήματα του ίδιου απεναντίας, έρχονται λέει, τελευταία στιγμή όλοι. Και εμείς τι είπαμε; Θίξαμε, μάλιστα στη συνέντευξη τύπου το θίξαμε αυτό. Ότι δεν υπάρχει μία ράμπα, που είναι υποχρεωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες να το έχουν για χρόνια. Θέλω να δείξω ότι αυτά τα προβλήματα δεν είναι από την τωρινή διοίκηση μόνο του κυρίου Σωφρόνη, ήτανε και του κυρίου Φιλίππου. Λοιπόν ο κύριος Σωφρόνης απλά δεν ασχολήθηκε καθόλου, όπως και δεν ασχολήθηκε και ο κύριος Φιλίππου. Δεν ασχολήθηκε με την καθημερινότητα κανείς. Για αυτό δίνουμε έμφαση στην καθημερινότητα εμείς. Και αυτό που είπατε για εσωτερική συγκοινωνία, εγώ έχω περπατήσει όλες τις γειτονιές, Δύο πράγματα. Γιαγιάδες – παππούδες που λένε, δεν έχω να πετάξω τα σκουπίδια. Περιμένω το γείτονα, να έρθει το Σαββατοκύριακο να μου τα πάρει, γιατί δεν υπάρχουν κάδοι στις γειτονιές. Τους έχουν πάρει. Και δεν έχουμε εσωτερική συγκοινωνία. Πώς θα μεταφερθούμε να πάμε να ψωνίσουμε; Παίρνουμε ταξί. Έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε; Είναι απλά πράγματα καθημερινότητας και εκεί στοχεύουμε να δώσουμε λύσεις. Να είστε σίγουροι για αυτό.
Εγώ θα σας ευχηθώ καλή επιτυχία και κλείνοντας εσείς, θα ήθελα να πείτε δύο μηνύματα. Ένα μήνυμα προς τους συνδημότες μας και ένα μήνυμα προς τους ανθυποψηφίους σας.
Εγώ θέλω να πω στον κόσμο ότι, εμείς εδώ δεν ήρθαμε να γίνουμε πολιτικοί, ούτε θα γίνουμε πολιτικοί, ούτε είμαστε πολιτικοί. Ήρθαμε να κάνουμε μία σωστή διαχείριση, να φέρουμε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στο Δήμο, που δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια που γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι. Αυτό θέλουμε να φέρουμε και να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να είναι ενημερωμένοι και να μπουν οι ίδιοι να αλλάξουνε την εικόνα στο Δήμο. Εάν δεν θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν αυτή την εικόνα στο Δήμο, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα. Είναι μία τεράστια ευκαιρία να κάνουμε μία καινούργια τομή, μία καινούργια αρχή στο Δήμο. Να φέρουμε μία Νέα Πνοή στο Δήμο. Όσον αφορά τους αντιπάλους μου και τους τρεις, εγώ δεν είμαι της άποψης ποτέ ότι, θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδο να τσακωνόμαστε ή να βρίζουμε ή οτιδήποτε Δε νομίζω ότι ταιριάζει αυτό το πράγμα. Από εμένα δεν θα το δείτε αυτό και βλέπετε ότι απέχω από αυτήν την φιλοσοφία. Αν έχω να θίξω κάτι, θα το θίξω με όμορφο τρόπο και τίποτα άλλο. Δεν θίγω σε προσωπικό επίπεδο κανέναν. Έχω πολύ καλές σχέσεις και με τους υποψηφίους και με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και όπως και έχω και πολύ καλές σχέσεις με τον κόσμο. Είμαι ειλικρινής, δεν έχω να κρύψω τίποτα. Έρχομαι να δώσω. Δεν έρχομαι να πάρω εγώ από το δήμο. Εγώ άφησα καρέκλα. Δεν ήρθα να πάρω καρέκλα στο δήμο.
Ποιός είναι ο Χρήστος Τσιγαρίδας
Γεννήθηκε στην Λαμία το 1964 με καταγωγή από τα Λουτρά Υπάτης Φθιώτιδας, και από το 1988 κάτοικος Αναβύσσου, με 33 γεμάτα χρόνια υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία σε μάχιμες υπηρεσίες ως διοικητής και υποδιοικητής, μεταξύ άλλων σε Κερατέα, Μαρκόπουλο, Αεροδρόμιο, Λαύριο, Ανάβυσσο και Καλύβια και στη διοίκηση της Ανατολικής Αττικής.
Απόφοιτος της σχολής αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ η οποία είναι ισάξια και ισότιμη με ΑΕΙ και αποστρατεύθηκε οικειοθελώς, με το βαθμό του Ταξίαρχου το Φεβρουάριο του 2018.
Έχει εκπαιδευτεί σε θέματα αστυνόμευσης, ασφάλειας, ναρκωτικών, τρομοκρατικών απειλών, διαχείρισης κρίσεων, και ειδικότερα έχει κάνει ενδελεχείς μελέτες για την πρόβλεψη των κινδύνων που ενδέχεται να απειλήσουν μια οντότητα / Δήμο / Οργἀνωση, κλπ. με σκοπό τη μείωση της αβεβαιότητας και τη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων –ενεργειών και διαδικασιών – πριν, κατά την διάρκεια και μετά από την κρίση ώστε, είτε να αποφευχθεί, είτε να αντιμετωπιστεί η κρίση με τρόπο που να εξασφαλίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά σεμινάρια, σε θέματα κυρίως ψυχολογίας, ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Είμαι παντρεμένος με τη Σοφία Μιχαηλίδου και έχει μια κόρη και δυο γιούς.
Δεν έχει ασχοληθεί ποτέ πριν με την ενεργό πολιτική, γνωρίζει όμως από πρώτο χέρι και διαφορετικό μετερίζι όλα τα προβλήματα και τα “γκρίζα σημεία” που κατά καιρούς υπάρχουν στην ευρύτερη Ανατολική Αττική και ειδικότερα στον Δήμο Σαρωνικού όπου ζει τα τελευταία 30 χρόνια.