Μάκης Κολαξής, Πρόεδρος ΔΚ Καλυβίων, σε μία εκ βαθέων συνέντευξη στο Paraktios.gr – video

Είναι η πρώτη φορά που ο Μάκης Κολαξής κάνει δημόσιες δηλώσεις και αναφέρεται σε σημαντικές  περιόδους των Καλυβίων. Για τις εκλογές του 2014 όταν αποχωρώντας ο Πέτρος Φιλίππου υπέδειξε στους συνεργάτες του να στηρίξουν την υποψηφιότητα Σωφρόνη – Για την εμπλοκή Φιλίππου στις αντιδράσεις για το ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων παραπληροφορώντας καθώς και την σημερινή του αντίδραση στο έργο για τα LED που δεν είναι τυχαία – Για την λειτουργία του Συμβουλίου της ΔΚ Καλυβίων που τα μέλη του αισθάνονται διακοσμητικά στοιχεία  – Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος έστω και αν αλλάξει η διαδικασία εκλογής Προέδρου Κοινότητας στηρίζοντας Σωφρόνη – Για το οραμά του για τα Καλύβια

Δείτε το video της συνέντευξης που έγινε χθες 7/2/19 στο γραφείο του Προέδρου της ΔΚ Καλυβίων. (το video ακολουθεί κείμενο, με τις απαντήσεις σε αντίστοιχες ερωτήσεις του paraktios)

Τα μέλη που απαρτίζουν το σημερινό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Καλυβίων

Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας απαρτίζεται από 11 μέλη. Είναι 7 της συμπολίτευσης και 4 προέρχονται από την μειοψηφία:  Κώστας  Γιαννούλας,  Τζένη  Γιαννακού , Μάρθα Συριανάκη, Κωνσταντίνα Μπουλαμάτση, Μαριάνθη Μπιτιχαβά και από την Μειοψηφία ο Λεωνίδας  Λάβδας, η Μαρία Τσαλκιτζή, η Λίζα Λαζαρίδου και η Αλεξάνδρα Κόλλια ενώ ο Κ Λεμπιδάκης έχει ανεξαρτητοποιηθεί από τηνΠλειοψηφία). Το νέο Συμβούλιο θα είναι  πάλι εντεκαμελές, απλά οι υποψήφιοι θα είναι περισσότεροι. Δεν αλλάζει κάτι σε μας. Παραμένουμε 11 μέλη.

Η πορεία του μέχρι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση –  

Ξεκίνησα το 2002 μαζί με τον Πέτρο Φιλίππου τότε. Διετέλεσα το 2004, το 2006 και το 2008 έως 2009 Αντιδήμαρχος Καλυβίων Από το 2011 μέχρι σήμερα στον Καλλικρατικό Δήμο τυγχάνω να είμαι πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Για δύο τετραετίες επί δημαρχίας Πέτρου Φιλίππου και σήμερα του Γιώργου του Σωφρόνη.

Οι λόγοι που δεν ακολουθεί τον Π Φιλίππου σήμερα.

Ο Πέτρος ο Φιλίππου πήρε την απόφαση να πάει στην Περιφέρεια. Ξέραμε όλοι μας ότι φιλοδοξία του δεν ήταν μόνο η Περιφέρεια, ήταν και για βουλευτής. Το 2011 συγκεκριμένα, μας είχε δηλώσει και την απόφασή του να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές. Ήταν λίγους μήνες μετά τον Καλλικράτη, μετά την έναρξη της νέας θητείας μας. Τότε κάναμε κάποια αντίδραση, δεν πήγε τελικά. Έφυγε μετά, το 2014 για την Περιφέρεια. Θεωρώ ότι από τη στιγμή που η απόφασή του ήτανε αυτή και όρισε αντικαταστάτη του τον Γιώργο το Σωφρόνη και εν μέρει και σε μένα προσωπικά και σε άλλους απ’ ό,τι ξέρω, ζήτησε την υποστήριξή μας στο όνομα του Σωφρόνη, θεωρώ ότι δεν μπορώ τον άνθρωπο που όρισε ως αντικαταστάτη του και ακολούθησα εγώ αυτή τη θητεία, τώρα επειδή γυρίζει ο κύριος Φιλίππου, να αλλάξω στρατόπεδο και να πάω μαζί του.

Επιβεβαίωση της δήλωσής του, ότι αποχωρώντας ο Φιλίππου υπέδειξε να στηριχτεί ως Δήμαρχος ο Σωφρόνης

Είχε υποδείξει ως αντικαταστάτη του, το Γιώργο τον Σωφρόνη. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι, και την κίνηση αυτή δεν την καλοχαρακτηρίζω. Θεωρώ ανέντιμο τη στιγμή που είχε ορίσει αντικαταστάτη του έναν άνθρωπο, να έρχεται σήμερα και να αντίπαλoς του. Και δεν είναι αντίπαλος μόνο στον αντικαταστάτη του, είναι αντίπαλος πλέον και σε μας, τους συνεργάτες του τους παλιούς στην πλειοψηφία, που αν μη τι άλλο είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε τώρα λίγο, σε εισαγωγικά, αντίπαλοι. Δεν θα θεωρήσω αντιπαλότητες στην κοινωνία που ζούμε, αλλά η γενική εικόνα, η έννοια είναι αυτή.

Αναδρομή στις κομβικές ημερομηνίες των αποφάσεων χωροθέτησης του ΚΕΛ στο ΒΙΟΠΑ Καλυβίων. 

Λοιπόν καταρχήν να ευχαριστήσω που μου δίνεται η ευκαιρία, γιατί ό,τι αφορά το ΚΕΛ, ποτέ δεν καταφέραμε και προσωπικά εγώ, να εκφράσω τόσο την άποψή μου, όσο και την όλη διαδικασία που είχε τηρηθεί τότε, για να φτάσουμε σε αυτή την απόφαση. Έτυχε να έχω συνάντηση μαζί με το Δήμαρχο  με τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ αρχικά, όπου είχαμε ενημερωθεί για το έργο, όπως και σε δύο συναντήσεις με την Τεχνική Υπηρεσία, για να βρούμε χώρο κατάλληλο στην περιοχή, που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ή να στεγάσει το ΚΕΛ, πριν ανακοινωθεί. Όταν πλέον καταλήξαμε ότι οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων απαιτούνται, πληρούνται μόνο στο ΒΙΟΠΑ, ενημέρωσα τους τοπικούς συμβούλους για τις ενέργειες που είχα κάνει μέχρι τότε και συνάμα το όλο έργο πώς θα γινότανε. Το έφερα στο τοπικό συμβούλιο, στη συνεδρίαση. Έγινε μία μικρή παρουσίαση συμπληρωματικά από το Δήμαρχο τότε, μιας και οι εκπρόσωποι δεν μπορούσαν να έρθουν από την ΕΥΔΑΠ. Το θέμα είναι ότι, στους τοπικούς συμβούλους υπήρξε μία πλήρης ενημέρωση τόσο από μένα, με όλα αυτά που άκουσα και που συζητήσαμε με την ΕΥΔΑΠ, με τους εκπροσώπους, όσο και από το Δήμαρχο και για αυτό πήραμε και την απόφαση στο να χωροθετήσουμε, αυτό να το τονίσουμε λίγο για να το ξεκαθαρίσουμε. Ήτανε χωροθέτηση. Υποδείξαμε ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσε να γίνει το ΚΕΛ. Δεν ήτανε απόφαση κατασκευής του ΚΕΛ, δεν ήτανε απόφαση λειτουργίας του ΚΕΛ. Και μην ξεχνάμε ότι, από την χωροθέτηση μέχρι τη λειτουργία απαιτούνται κάποιες μελέτες, οι όποιες μελέτες θα έπρεπε να έρθουνε στο δημοτικό συμβούλιο, να εγκριθούνε, για να προχωρήσει το έργο. Εμείς το μόνο που κάναμε ήτανε, να υποδείξουμε το χώρο που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Δεν μπήκαμε  καν στη διαδικασία να πούμε ότι εγκρίνουμε ή αποφασίζουμε ή γνωμοδοτούμε την κατασκευή. Και αυτό το λέω γιατί έχει διαφορά με αυτό που ξεκίνησε και στην πορεία αποδείχτηκε. Εκεί δεχτήκαμε, μάλλον πιστεύοντας ότι και μπορώ να σας πω ότι ήταν ένα λάθος μας, από πλευράς μας, το ότι δεν προβήκαμε στην ενημέρωση πρώτα των δημοτών και μετά να πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση. Πιστεύοντας ότι. έχουμε το χρόνο, μέχρι να συνταχθούν οι μελέτες και αν εγκριθούν και αν δεν εγκριθούν, να ενημερώσουμε τον κόσμο, τους δημότες και ειδικά το χωριό, για τα πλεονεκτήματα του έργου αυτού. Δεν υπήρχαν μειονεκτήματα στο έργο.

Για τις Αντιδράσεις και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτές

Τώρα να πούμε λίγο την καθαρή αλήθεια. Υπήρχαν συμφέροντα. Συμφέροντα από ανθρώπους που, δεν είναι ότι δεν πιστεύανε στη χρησιμότητα του έργου, απλά είχανε προσωπικά τους συμφέροντα που δεν θέλανε καν το έργο. Άκουγα από άτομα και παρατήρησα και ειδικά στη συνεδρίαση της 3ης Νοεμβρίου της αξέχαστης, ανθρώπους να διαμαρτύρονται και να φωνάζουνε χωρίς να αιτιολογούν καθαρά το λόγο της αντίδρασης τους. Και μου δίνετε την ευκαιρία αυτή τη στιγμή να τους προκαλέσω ακόμα και τώρα, να βγούνε και να πούνε την αλήθεια στους δημότες. Πέρα των άλλων, της προπαγάνδας που έπεσε, τα ψέματα που ειπώθηκαν όσον αφορά το έργο και τους ανθρώπους που είδα να διαμαρτύρονται χωρίς να έχουν κάποιοι συμφέροντα, γιατί υπήρχαν και μία μερίδα ανθρώπων που απλά παρασυρθήκανε, παραπληροφορηθήκανε και παρασυρθήκανε στο ν’ αρθούνε και να διαμαρτυρηθούνε και κάποιοι από αυτοί ήδη, από αυτούς έχουν καταλάβει το λάθος τους, αλλά είναι αργά πλέον και συγκεκριμένα να σας πω και ένα παράδειγμα. Είδα μία κυρία που φώναζε, μια κυρία η οποία κάθεται σε ένα νοικιασμένο σπίτι συγγενικού της προσώπου, που επί 30 χρόνια δεν έχουν αδειάσει το βόθρο. Είναι κάτοικος στο Λαγονήσι και όμως ήρθε να φωνάξει. Και απορούσα, εκείνο το βράδυ την κοιτούσα και έλεγα για ποιο λόγο φωνάζει. Να πω ότι ήταν ιδιοκτήτης κάποιου οικοπέδου που ήτανε στην περιοχή του ΒΟΠΑ ή συνόρευε με το ΚΕΛ και μπορεί να έχανε την αξία του, θα έλεγα ναι, έχει κάθε λόγο. Το να φωνάζει άνθρωποι, που ήταν κι άλλοι σαν κι αυτή, που δεν είχαν κανένα λόγο, πραγματικά ήταν άξιο απορίας εκείνο το βράδυ. Από τους ανθρώπους που το πρωτοξεκίνησαν αυτή την αντίδραση, στο να μην γίνει το ΚΕΛ, τα συμφέροντά τους προσωπικά εγώ τα ξέρω και θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να τα αναφέρω. Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία, αλλά τους προκαλώ, να πούνε την αλήθεια στον κόσμο. Να πούνε ότι, δεν είναι ότι δεν θέλανε το ΚΕΛ. Μου δίνετε την ευκαιρία κύριε Ξυγκάκη. Εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσα να πάρω το μικρόφωνο. Ήτανε σίγουρο ότι, όπως τους άλλους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης δεν αφήσανε να μιλήσουνε  δεν θα με αφήνανε και εμένα. Και όλοι αυτοί που κατακρίνουν το bulling το λεγόμενο σήμερα, σε διάφορες μορφές, εκείνο το βράδυ πιστεύω ότι το αποδείξανε ότι το τηρούν με το παραπάνω.

Άλλοι λόγοι για τις αντιδράσεις

Εκεί έγινε η επέκταση του σχεδίου της Μαυρίκεζας απ’ ό,τι ξέρετε. Μέχρι το 2006 ήταν γεωργική γη. Η αξία μηδαμινή. Πριν αποφασιστεί η επέκταση,έγινε μία σχετική ενημέρωση σε κάποιους ανθρώπους σε συγγενείς και σε φίλους και πολλοί αγοράσανε γεωργική γη για τότε, πάμφθηνα, η οποία πήρε αξία όταν εντάχτηκε στο Σχέδιο. Και εμένα μου είχανε πει τότε, αλλά λόγω έλλειψης ρευστού δεν αγόρασα. Σαφώς όλοι αυτοί φοβήθηκαν…

Άλλος λόγος, οι αντιπαλότητες που υπάρχουνε, γιατί κάποιοι δεν εκπληρώσαν τις επιθυμίες τους επί θητείας Γεωργίου Σωφρόνη. Επιθυμίες που θέλανε θέσεις διάφορες, και δεν εκπληρωθήκανε. Όλοι αυτοί ήρθανε απέναντί μας. Και για αυτό λέω τους προκαλώ ακόμα και τώρα να βγούνε φανερά να πούνε την αλήθεια και θα το λέω συνέχεια αυτό.

Παραπληροφορήσανε, δεν είπανε ποτέ την αλήθεια, παραπληροφορήσανε τον κόσμο. Εδώ με πήρανε τηλέφωνο και μου είπε ο άλλος, θα ανοίξετε ένα λάκκο μεγάλο και θα ρίχνετε τα λύματα. Θα το κάνετε χαβούζα. Μέχρι σε αυτό το σημείο φτάνανε να παραπληροφορούν τον κόσμο. Πιστεύω ότι ανάμεσά τους υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι έχουνε γυρίσει όλον τον κόσμο, έχουν εξετάσει και έχουνε δει πώς λειτουργούν ανάλογα κέντρα επεξεργασίας σε διάφορες χώρες. Το έχουν επικροτήσει για κάποιες χώρες τον τρόπο λειτουργίας τους και αν μη τι άλλο, από αυτούς τους ανθρώπους θα περίμενα μία άλλη στάση.

Θα στήριζε και πάλι την λύση στο ΒΙΟΠΑ (Απάντηση σε υποθετική ερώτηση του paraktios).

Ναι, θα το στήριζα. και να ξεκαθαρίσω κάτι. Κατηγορήθηκα, κατηγορηθήκαμε με απειλητικά σημειώματα, που πετάξανε στην αυλή φιλικού προσώπου, αλλά και τα συνθήματα που γράψανε στους τοίχους περί προδοσίας, Κολαξης και Σωφρόνης. Δεν είμαστε προδότες. Εγώ στην περιοχή ήρθα το 1989. Έχω 30 χρόνια εδώ, και αγαπάω την περιοχή αυτή περισσότερο και από το χωριό μου, που έφυγα στα 18,5. Ξέρουνε πολλοί το ενδιαφέρον μου για την περιοχή. Φτάσανε όμως να μας κατηγορήσουνε άδικα, για να πετύχουν τους δικούς τους σκοπούς. Ξέρουνε κατά βάθος ότι δεν ισχύουν όλα αυτά. Δεν ξέρω τι άλλα συμφέροντα είχαν από πίσω τους και τα δημιουργήσαν όμως όλα αυτά. Είναι άσχημο να αιωρείται ακόμα και τώρα, ότι ήθελα να καταστρέψω το χωριό. Όχι. Πρόθεση δεν υπήρχε και ούτε υπάρχει. Πιστεύω ότι είναι ένα έργο που θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της περιοχής μας. Τους βόθρους που αδειάζουνε με την πρώτη βροχούλα. Τη δυσοσμία που υπάρχει στο χωριό μέσα. Η πλατεία, που μετά από κάθε βροχή όλα τα λύματα είναι στην πλατεία, και με τη δυσοσμία και μετά ανάλογα, με τις ανάλογες επιπτώσεις. Θεωρούσα και θεωρώ ότι, έπρεπε αυτό το έργο να έχει γίνει. Το μόνο που κατάφερανε ήτανε, το έργο να το πάρει το Κορωπί και μην θεωρήσουμε ότι το Κορωπί μας συμπόνεσε και δέχτηκε να μας εξυπηρετήσει. Το συμφέρον του κοίταξε. Χαθήκανε 80 θέσεις εργασίας. Η ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινώσει ότι το προσωπικό που θα χρειαστεί θα ήταν 80 άτομα συν το εξειδικευμένο. 80 άτομα, 80 νέα παιδιά, 80 οικογένειες από το δήμο μας θα βρίσκανε δουλειά εκεί. Θα είχανε δωρεάν νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους, είτε τους κήπους τους. Και χώρια που θα είχανε και το λίπασμα το δωρεάν για τα φυτά τους. Όλα αυτά και τα έσοδα που θα ερχόντουσαν στο Δήμο φυσικά, έτσι; Όλα αυτά μεταφέρονται στο Κορωπί. Ο δήμος μας πάλι μένει φτωχός.

Για την εμπλοκή Φιλίππου στη μεθόδευση των αντιδράσεων

Ναι, το πιστεύω. όχι γιατί το είπε ο Γιώργος ο Σωφρόνης αυτό. Στην όλη παρουσία του στις συνεδριάσεις που γίνανε, ήτανε εξαρχής αντιδραστικός. Και σαν οντότητα ο Πέτρος Φιλίππου παρέσυρε και άλλους. Παραπληροφορήσανε όμως όλη η ομάδα του τον κόσμο. Αυτό το λέω και θα το λέω και θα το φωνάζω. Υπήρξε μεγάλη παραπληροφόρηση, ο κόσμος πίστεψε τελείως διαφορετικά πράγματα από ότι λέγαμε εμείς. Δεν τα λέγαμε εμείς, η ΕΥΔΑΠ τα έλεγαν, οι ειδικοί της ΕΥΔΑΠ, οι επιστήμονες της ΕΥΔΑΠ ή τι άλλο προσωπικό υπήρχε.

Το θέμα της αποχέτευσης το ξεκίνησε, ο Πέτρος ο Φιλίππου το είχε ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια, αυτήν την προσπάθεια να λύσει το θέμα της αποχέτευσης και να πάμε στην Ψυτάλλεια. Εγώ δεν θα ξεχάσω, το 2014 αν θυμάμαι καλά, έξω από το καφενείο που τον ρώτησα, «τι γίνεται, με ρωτάνε», και μου λέει χαρακτηριστικά, «Μάκη, πάμε για Ψυτάλλεια κανονικά», και τρεις μήνες μετά στο συμβούλιο εδώ μέσα, μαθαίνω, ανακοινώνει την απένταξη του έργου. Και έμεινα σύξυλος. Δηλαδή μέχρι προχθές λέω, μου έλεγε πάμε Ψυτάλλεια, και τώρα… Δεν είναι ότι ρίχνω απόλυτα την ευθύνη στην απένταξη στο Πέτρο Φιλίππου. Δεν ξέρω τι άλλοι λόγοι μπορεί να συντέλεσαν τότε. Ήταν και το πολιτικό κομμάτι στη μέση.

Για την υπόθεση της Ενεργειακής Αναβάθμισης (led)

Είναι τυχαίο ότι πίσω από τα led είναι πάλι ο Πέτρος ο Φιλίππου; Με τον Πέτρο να ξεκαθαρίσω, είμαστε φίλοι. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι δεν είναι πάλι τυχαίο. Προσκόμισε την άλλη φορά στο συμβούλιο, που συζητήθηκε το θέμα, στοιχεία από έναν όμορο Δήμο. ;Eκανε σύγκριση τελείως με ανόμοια πράγματα. Να κάνουμε σύγκριση με τις ίδιες προϋποθέσεις, με τους ίδιους όρους, θα έλεγα ναι, έχει δίκιο ή δεν έχει δίκιο. Αυτή τη στιγμή δημιούργησε μία τέτοια ένταση και φτάνουμε να ξανασυζητάμε το θέμα τη Δευτέρα, για να ανακαλέσουμε πλέον την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, που δε νομίζω ότι στέκει πλέον αυτό, γιατί;

Tα στοιχεία που προσκόμισε είναι τελείως διαφορετικά και έχουν περάσει την εντύπωση στον κόσμο έξω, ότι πάμε να επιβαρύνουμε τα οικονομικά του δήμου με κάποια εκατομμύρια παραπάνω. Δεν μιλήσανε ούτε για τα κέρδη, δεν μιλήσανε ούτε για τα συστήματα τα επιπλέον που υπάρχουν, που θα μπούνε στο δήμο μας. Τίποτα από όλα αυτά. Μόνο το ποσό. Ναι, φανερό είναι παραπλανητικό. Καταρχήν, τα 3Β που φέραν για παράδειγμα, τη συντήρηση την αναλαμβάνει ο δήμος. Εμείς δεν την αναλαμβάνουμε εδώ συντήρηση. Την αντικατάσταση των λαμπτήρων την αναλαμβάνει ο δήμος. Εμείς όχι. Είναι η εταιρεία. 12 χρόνια η εταιρεία θα έχει την αποκλειστική ευθύνη. Εμείς δεν θα ασχοληθούμε καθόλου, ούτε θα επιβαρύνουμε το δήμο με ένα ευρώ. Απεναντίας, γλιτώνουμε κάποια εκατομμύρια. Έχει κέρδος ο δήμος μας με τις δαπάνες που γινόντουσαν και με τις μετακινήσεις του προσωπικού που απασχολήθηκε. Λοιπόν, γιατί στεκόμαστε μόνο στο ποσό ότι, τα 3Β πήρανε την αντικατάσταση αυτή φθηνότερα από μας. Γιατί δεν λένε και την αλήθεια σε όλα, σε όλους τους τομείς?

Αν μετάνιωσε για κάποιες αποφάσεις που πήρε και μεταξύ αυτών και για το ΚΕΛ.

Η σοβαρότερη απόφαση,ήταν η κατασκευή του ΚΕΛ. Όχι, δεν θα την έπαιρνα πίσω. Πιστεύω ότι θα έλυνε το αιώνιο πρόβλημα στην περιοχή μας.Κατά τ’ άλλα δεν πήραμε σοβαρές αποφάσεις Κοιτάξτε να δείτε, όχι, δεν ήτανε ότι πήραμε σοβαρές αποφάσεις. Δεν έτυχε να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις, που να έρθουμε σε δύσκολη θέση. Πάντα ο γνώμονας ήταν το καλό για την περιοχή και δε νομίζω θα παίρναμε τέτοιου είδους αποφάσεις. Άλλωστε είμαστε 11 άτομα σαν τοπικό και όσο και να θέλεις να καταστρέψεις μια περιοχή, δεν μπορεί και οι 11 να συμφωνούνε. Που σημαίνει ότι, δεν θα μετάνιωνα γιατί θα παίρναμε μία απόφαση που κατά την κρίση μας, που θα πιστεύαμε ότι ήταν η σωστή.

Για την αναμενόμενη αλλαγή διαδικασίας εκλογής των Προέδρων Κοινοτήτων 

Ο ρόλος του είναι διαφορετικός για τον επικεφαλής. Έχει την ευθύνη του ψηφοδελτίου, έχει την ευθύνη του εκλογικού αγώνα. Αν ανατραπεί. Θα συμμετέχω. Δεν θα συμμετέχω με την θέρμη που θα συμμετείχα όπως και τώρα. Θα συμμετάσχω , θα στηρίξω πάλι το Γιώργο το Σωφρόνη και εκεί, ότι αποφασίσουν οι δημότες πλέον.

Για τις αρμοδιότητες του Κοινοτικού Συμβουλίου πριν και μετα τον “ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ”

Ναι. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει το τοπικό συμβούλιο από το 2011, όπως λειτουργεί και σε άλλους δήμους. Άσχετα αν είμαστε στην έδρα του δήμου. Πολλές φορές οι παλιές νοοτροπίες συνεχίζονται και άνθρωποι που είχαν συνηθίσει να λειτουργούν με το παλιό καθεστώς, θελήσανε να συνεχίσουν να δουλεύουνε και με το καινούργιο. Το μόνο που πετυχαίναμε το πρώτο διάστημα ήταν, να υπάρχει μία αντιδικία, μία αντιπαλότητα συνεχόμενη εδώ μέσα. Κάτι που δεν βοηθούσε καθόλου στο να συνεργαστούμε. Έτσι λοιπόν, η μόνη λύση ήτανε ή να βρούμε μία χρυσή τομή ή να υποχωρήσει κάποιος περισσότερο του άλλου, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και να ξέρει ο καθένας τι αρμοδιότητες που έχει και τι δεν έχει. Εκεί λοιπόν κατασταλάξαμε σε λίγες αρμοδιότητες, αλλά που τις έχει το τοπικό συμβούλιο, πέρα από τον Καλλικράτη που τις όριζε. Συν κάποιες αρμοδιότητες του εκάστοτε τότε Δημάρχου και του Πέτρου του Φιλίππου και του Γιώργου του Σωφρόνη. Ο Γιώργος ο Σωφρόνης προσπάθησε να τα αλλάξει λίγο και αυτό μας έδωσε και από την πρώτη μέρα της εκλογής μας την εντύπωση ότι ήταν διατεθειμένος. Πλην όμως, δεν αποσαφήνιζε ο Καλλικράτης, με αποτέλεσμα πάλι να μπερδευόμαστε με τις αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων, να ερχόμαστε πάλι σε μία αντιδικία και να καταλήξουμε πάλι να έχουμε, ό,τι την προηγούμενη θητεία 2010- 2014 και να συνεχίσουμε κατ’ αυτό τον τρόπο. Δεν είναι όμως η λειτουργία αυτή που αρμόζει για το τοπικό συμβούλιο. Νιώσαμε, νιώθουμε, όχι μόνο εγώ και οι τοπικοί σύμβουλοι, λίγο διακοσμητικά στοιχεία. Λίγο έως πολύ. Ο Κλεισθένης ήρθε να τα αλλάξει. Δίνει μία οντότητα πλέον στα τοπικά συμβούλια, δίνει ένα ρόλο σημαντικό, δίνει ένα προϋπολογισμό που μπορεί να το διαχειρίζεται για έργα της καθημερινότητας κυρίως. Με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ , σε πολλά πράγματα αποφασίζει πλέον το τοπικό και νομίζω ότι έπρεπε αυτό να έχει γίνει εξαρχής. Πιστεύω ότι θα λειτουργούσαμε πολύ καλύτερα αυτά τα 8 χρόνια που περάσανε και στην ουσία δεν κάναμε κάτι. Σαν τοπικό λέω ότι, δεν είχαμε τις δυνατότητες να κάνουμε κάτι παραπάνω, που θα μπορούσαμε όμως.

Το όραμά του για τα Καλύβια

Θα ήθελα να αφήσω την ικανοποίηση, στους δημότες ότι οποιοδήποτε αίτημα τους μπορεί να λυθεί άμεσα και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα προσπαθούσα να αφήσω και εγώ με τη σειρά μου ένα πετραδάκι σε όλο αυτό το Δήμο. Να φύγω με ψηλά το κεφάλι, φτιάχνοντας πράγματα τα οποία έχει ανάγκη σήμερα η περιοχή μας και μάλλον πιο πολύ έχει ανάγκη η καθημερινότητα του δημότη. Εκεί εστιάζουμε και εκεί λέω, τα μεγάλα έργα είναι για το Δήμαρχο. Ας τα αφήσουμε στην άκρη. Ο ρόλος ο δικός μας είναι, να είμαστε κοντά στο δημότη, κοντά στα προβλήματα της καθημερινότητάς του και οραματίζομαι μία περιοχή πεντακάθαρη, με ένα οδικό δίκτυο πολύ καλύτερο από ότι είναι τώρα, αν και είναι τεράστιο το οδικό δίκτυο, που σημαίνει ό,τι και να φτιάξουμε δεν φαίνεται. Με ένα χωριό και αυτό πεντακάθαρο και με μία ζωή, ειδικά στην ευρύτερη παραλιακή περιοχή, έντονη χειμώνα – καλοκαίρι.

Ήμουν πολύ αυστηρός. Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

;

Categories