Υψιστη τιμή για τον Δήμο μας, η παρουσία του ΠτΔ. Πρ. Παυλόπουλου στο μνημόσυνο για τα θύματα του ORIA. Μήνυμα ενόψει των Ευροεκλογών VIDEO

Υψιστη τιμή για τον Δήμο μας η παρουσία του ΠτΔ. Πρ. Παυλόπουλου στο μνημόσυνο για τους 4.100 Ιταλούς αιχμάλωτους στρατιώτες και Έλληνες μέλη του πληρώματος, που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο του νορβηγικού πλοίου ORIA στις 12-2-1944.

H εκδήλωση μνήμης, έγινε σήμερα  Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, στο Μνημείο που έχει ανεγερθεί για τα θύματα του ναυαγίου (στο 60ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών – Σουνίου.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, οι Δήμοι Σαρωνικού και Λαυρεωτικής και ο Σύνδεσμος «Χρυσή Τομή».

Ο ΠτΔ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο ενώ προηγουμένως στην ομιλία του εκτός από την αναφορά του στους λόγους τυ ναυαγίου του ORIA, έστειλε και πολιτικά μηνύματα ενόψει των Ευροεκλογών, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μορφώματα λαϊκισμού που έχουν φθάσει στο πεδίο του απροκάλυπτου ρατσισμού και στις παρυφές της νοσταλγίας του ναζισμού

Πριν την αποχώρησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε από τον δύτη Τέλη Ζερβούδη ως αναμνηστικό δώρο, μία καραβάνα από αυτές που είχε βρεί ¨βουτώντας” στην περιοχή του ναυαγίου.

Τέλος, ο κος  Προκόπης Παυλόπουλος έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με ναυτοπροσκόπους του 1ου Συστήματος Ν/Π Σαρωνικού, που πάντα πλαισιώνουν τις εκδηλώσείς στον Δήμο μας

Δείτε τις δηλώσεις του με αφορμή τις ευρωεκλογές.(κείμενο από altsantiri.gr)

Υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μορφώματα λαϊκισμού που έχουν φθάσει στο πεδίο του απροκάλυπτου ρατσισμού και στις παρυφές της νοσταλγίας του ναζισμού
Σημείωσε ότι τιμώντας σήμερα τους νεκρούς αιχμαλώτους ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του «ORIA», «διακηρύσσουμε εμπράκτως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει κατ’ ουδένα τρόπο να ξεχαστούν»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έστειλε το μήνυμά του ενόψει των Ευρωεκλογών, κατά την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των 4.100 αιχμαλώτων ιταλών στρατιωτών θυμάτων του ναυαγίου του «ΟRIA», που χάθηκαν τον Φλεβάρη του 1944 στον Σαρωνικό.

«Έχουμε ιστορική ευθύνη και αντίστοιχο ιστορικό χρέος, ιδίως ενόψει των προσεχών ευρωεκλογών, να σταθούμε απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού που αναπτύσσονται σε χώρες και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και να τους αποδείξουμε ότι “δεν θα περάσουν”», τόνισε.

Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα μορφώματα λαϊκισμού που έχουν φθάσει στο πεδίο του απροκάλυπτου ρατσισμού και στις παρυφές της νοσταλγίας του ναζισμού, και τα οποία επιβουλεύονται ευθέως το Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα, «ροκανίζοντας» τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.

Σημείωσε, επίσης, ότι τιμώντας σήμερα τους νεκρούς αιχμαλώτους ιταλούς στρατιώτες του ναυαγίου του «ORIA», «διακηρύσσουμε εμπράκτως, προς κάθε κατεύθυνση, ότι τα εγκλήματα αυτά δεν πρέπει, κατ’ ουδένα τρόπο, να ξεχαστούν, όχι μόνο για λόγους ιστορικής Αλήθειας και Δικαιοσύνης, αλλά και διότι όταν τέτοια εγκλήματα τα καλύπτει η λήθη, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επαναληφθούν».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στις ζοφερές συνθήκες θανάτου των 4.100 αιχμαλώτων ιταλών στρατιωτών, υπενθυμίζοντας ότι στις 11 Φεβρουαρίου 1944 οι ναζί στοίβαξαν 4.115 αιχμαλώτους ιταλούς στρατιώτες στο, μόλις 2.127 τόνων, νορβηγικό πλοίο «ORIA» για να τους μεταφέρουν στον Πειραιά, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα, την επόμενη, 12 Φεβρουαρίου 1944, μέσα σε σφοδρή καταιγίδα, το «ORIA» να βυθιστεί κοντά στην νησίδα «Πάτροκλος», παίρνοντας στον υγρό τάφο του σχεδόν όλους τους αιχμαλώτους ιταλούς στρατιώτες, καθώς και μέλη του ελληνικού πληρώματος.

«Υπό τις συνθήκες που εκτυλίχθηκε η τραγωδία, είναι προφανές ότι οι ναζί έστειλαν σε βέβαιο θάνατο τους αιχμαλώτους ιταλούς στρατιώτες, αδιαφορώντας πλήρως για τη ζωή τους. Ήταν μια αποτρόπαιη και ειδεχθής συμπεριφορά των ναζί, οι οποίοι έκαναν έτσι μιάν ακόμη επίδειξη της στυγερής τους εγκληματικότητας, που προκάλεσε τα αδιανόητα εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας στην περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας και, κατ’ εξοχήν, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.

Διαβάστε όλο το άρθρο: https://www.altsantiri.gr/politiki/minyma-paylopoyloy-enopsei-eyroeklogon-na-stathoyme-apenanti-sta-morfomata-nazismoy/#ixzz5f903aO83

O Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Π Φιλίππου

Categories