Η υποψήφια Δήμαρχος Σαρωνικού Τάνια Γαλανοπούλου και η “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού (led)

Δελτίο τύπου

 Δυστυχώς για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα του Δήμου μας, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά η διαχρονικά σταθερή θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης, της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, ότι το μοντέλο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που προωθείται με κάθε μέσο τόσο από την σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έρχεται να εξυπηρετήσει τα κέρδη της οικονομικής ολιγαρχίας κι όχι του λαού.

Στο όνομα της λογικής του «μικρότερου και λιγότερου κράτους» μια σειρά από αρμοδιότητες του κεντρικού κράτους περνάνε στους Δήμους, χωρίς την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση η οποία αντίθετα μειώνεται κατά 60%. Οι Δήμοι καλούνται να καλύψουν με δικά τους έσοδα τα έξοδά τους προσφεύγοντας στο δανεισμό, στην υπερφορολόγηση, στην επιχειρηματική δράση. Γενικεύονται οι εργολαβίες γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες με αυτεπιστασία. Στο όνομα του «ρεαλισμού» των ευρωενωσιακών οικονομικών πολιτικών, οδηγούνται συστηματικά στην αποψίλωση του προσωπικού, και την απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών.

Αυτή την πολιτική καμιά δημοτική παράταξη πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν την αμφισβητεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, είναι αντίθετη στην πολιτική επιλογή του ξεπουλήματος δημοτικών υπηρεσιών, η οποία δίνει ζεστό χρήμα εκατομμυρίων ευρώ μέσω των ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτες επενδυτές, όπως στην προκειμένη περίπτωση για τον ενεργειακό εκσυγχρονισμό του δημοτικού δικτύου ηλεκτροφωτισμού και τη συντήρησή του. Είναι το λιγότερο αντιφατικό να επικαλείται κανείς από την μια την εξοικονόμηση πόρων μέσω του εκσυγχρονισμού του δικτύου και από την άλλη αυτή την εξοικονόμηση να την «καίει» στο βωμό του κέρδους του οποιοδήποτε ιδιώτη επενδυτή, φορτώνοντάς την μάλιστα με τη μορφή των ανταποδοτικών τελών στις πλάτες των ήδη βαριά φορολογούμενων εργαζόμενων και λαϊκών οικογενειών. Πρόκειται για έργο, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από κεντρικούς δημόσιους πόρους και να λειτουργήσει με μόνιμο προσωπικό του Δήμου, μειώνοντας ουσιαστικά τις σημερινές δαπάνες χωρίς να επιβληθούν νέοι φόροι.  

    Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να προτάσσεται ως έργο η αλλαγή των λαμπτήρων ηλεκτροφωτισμού του Δήμου (και μάλιστα με όρους ιδιωτικοποίησης), όταν στην πρώτη δυνατή βροχή οι δρόμοι του Σαρωνικού μετατρέπονται σε ρέματα και κινδυνεύουν ζωές, όταν τα παιδιά μας στιβάζονται σε αίθουσες-κοντέϊνερς, όταν το Κέντρο Υγείας διαχρονικά υπολειτουργεί.

    Κριτήριο της σκοπιμότητας ενός έργου είναι μόνο το αν εξυπηρετεί τις  δικές μας ανάγκες.  Γι’ αυτό δεν θα τους επιτρέψουμε να μας «αλλάξουν τα φώτα» με τις αντιλαϊκές τους επιλογές.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα λαϊκά στρώματα της περιοχής μας να σταθούν απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν το Δήμο σε φορομπήχτη και τροχονόμο επιχειρηματικών συμφερόντων.

Να απαιτήσουν μια δημοτική αρχή στραμμένη στις λαϊκές γειτονιές, διεκδικητική, μαχητική για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των άνεργων.

Να γίνει εδώ και τώρα υπόθεση όλων η διεκδίκηση μέτρων που μεταξύ άλλων είναι:

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών του Δήμου.

Αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Καμία δημοτική υπηρεσία στα χέρια ιδιώτη.

 

 

Categories