Verde.tec 19. Η βράβευση του Δήμου Σαρωνικού και η παρουσίαση του έργου για την Ενεργειακή αναβάθμιση -video

Με τουλάχιστον τριάντα συνεδριακές εκδηλώσεις και εργαστήρια, αλλά και περισσότερους από 180 ομιλητές ξεκίνησε το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου το 3ο διεθνές “Verde-tec Forum”  στο συνεδριακό κέντρο “MEC” της Παιανίας.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται στην ειδική συνεδριακή αίθουσα του MEC αλλά και σε δύο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες workshop για να καλυφθεί όλο το φάσμα της θεματολογίας που αφορά στις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρεύσεως – Αποχετεύσεως, αλλά και τα Συστήματα. Επίσης παρουσιάζονται σε αυτό το τριήμερο (15-17/2) από τους εκπροσώπους της αγοράς οι νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος και οι τάσεις στη διαμόρφωση των έξυπνων πόλεων.

Στα πλαίσια της απονομής των Βραβείων “Greek green awards” σε διάφορους τομείς, ο Δήμος Σαρωνικού βραβεύτηκε στην κατηγορία “ΑΣΤΙΚΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΙΙ -Οικονομία” για το έργο «Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού» ενώ και η ανάδοχος εταιρεία του έργου, GLOBILED, βραβεύτηκε για την συμβολή της στην ανάπτυξη έξυπνων Πόλεων στην Ελλάδα.

Μετά την βράβευση, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης και ο Πρόεδρος του Ομίλου GLOBILED, έκαναν δηλώσεις στο paraktios.gr που κάλυψε την εκδήλωση.

Την επόμένη της βράβευσης ο Δήμαρχος Σαρωνικού παρουσίασε το έργο σε φορείς και Δήμους που παραβρέθηκαν στο Εκθεσιακό Κέντρο.

https://www.facebook.com/agamemnon.xygakis/videos/10217547245935952/

Το ίδιο video με το προηγούμενο, για όσους δεν διαθέτουν λογαριασμό στο Facebook.

Δείτε φωτο ΕΔΩ


Το κείμενο της παρουσίασης του Δημάρχου Σαρωνικού.

Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχω στο Verde Tec Forum, μια διοργάνωση που αναδεικνύει και επιβραβεύει βέλτιστες πρακτικές στην εφαρμογή των τεχνολογιών περιβάλλοντος. Πρακτικές που υπηρετούν το στόχο για αειφορία, υπηρετούν την ανάγκη για ένα βιώσιμο, καλύτερο μέλλον.
Αναλαμβάνοντας δράση σε αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος Σαρωνικού υλοποιεί ένα σημαντικό έργο. Το οποίο θα αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για το περιβάλλον, θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων και θα συμβάλει στην αναβάθμιση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες.
Το έργο αφορά την Το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού”.
Και αποτελεί το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα.
Η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για το Δήμο Σαρωνικού.

Ιδιαίτερα η υλοποίηση έργων ενεργειακής απόδοσης ήταν και παραμένει μια από τις στρατηγική προτεραιότητα για το Δήμο Σαρωνικού και μια από τις σημαντικότερες προγραμματικές δεσμεύσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής.

Συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση, ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε το συγκεκριμένο έργο, για να υπηρετήσουμε τους εξής στόχους.
– Πρώτον, να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση του Δήμου, μέσω της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης.
– Να μειώσουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα, να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια και ταυτόχρονα να εξοικονομήσουμε σημαντικούς πόρους. Γιατί γνωρίζουμε ότι η χρήση υποδομών και συστημάτων πέρα από την περιβαλλοντική επιβάρυνση, αυξάνει υπέρμετρα και το κόστος λειτουργίας των Δήμων. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ιδιαίτερα σήμερα, σε μια περίοδο όπου οι Δήμοι καλούνται να λειτουργήσουν με ελάχιστη ως ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το κεντρικό κράτος.
– Εξίσου σημαντική επιδίωξη ήταν η συμβολή στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Μια προσπάθεια που απαιτεί δραστικές παρεμβάσεις σε διεθνές, σε εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Με βάση αυτούς τους στόχους, το έργο που σχεδιάσαμε περιλαμβάνει:
• Την εγκατάσταση 16.147 νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου led στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου Σαρωνικού.

• Κατηγοριοποίηση των οδών και εφαρμογή προτύπων και προδιαγραφών για την παροχή φωτισμού, ανάλογα με κάθε κατηγορία. Το φωτιστικό αποτέλεσμα θα ελέγχεται κάθε χρόνο και τυχόν αποκλίσεις θα καλύπτονται με αντικατάσταση του εξοπλισμού. Ο έλεγχος για την κάλυψη της απαίτησης θα γίνεται από Ανεξάρτητο Σύμβουλο και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι στο τέλος της 12ετίας, ο Δήμος Σαρωνικού θα παραλάβει ένα σύστημα πλήρες και λειτουργικό.

• Την εγκατάσταση Συστήματος Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου Ενέργειας – Προληπτικής Συντήρησης για το σύνολο της υποδομής. Το σύστημα θα ανήκει στο Δήμο Σαρωνικού, που θα έχει και τον πλήρη τηλεματικό έλεγχο των υποδομών ηλεκτροφωτισμού, ανά πάσα στιγμή.

• Τη δημιουργία πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης (Smart Cities), όπου θα εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο λύσεις έξυπνης πόλης, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών μας προς τους δημότες.

Ως προς τη χρηματοδότηση του έργου, έχοντας εξετάσει όλες τις εναλλακτικές επιλογές, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με τη μέθοδο της μόχλευσης πόρων από τον ιδιωτικό τομέα. Η επιλογή της Σύμβασης Ενεργειακή Απόδοσης σημαίνει ότι το έργο θα υλοποιηθεί με αυτοχρηματοδότηση. Και η αποπληρωμή του θα γίνεται τμηματικά, με απόδοση μέρους των Ανταποδοτικών Τελών, βάσει του αποτελέσματος ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας.
Η εξοικονόμηση ενέργειας ορίζεται ποσοτικά από τη αντιστοίχιση της υφιστάμενης συμβατικής κατανάλωσης με αυτή που θα έχει το νέο σύστημα, σε βάθος 12ετίας. Και με έτος βάσης το 2016.
Πρόκειται για ένα σχήμα που εξασφαλίζει ιδιαίτερα συμφέρουσα κατανομή του ρίσκου μεταξύ Δήμου και Ιδιώτη.
Γιατί ο ιδιώτης συναρτά, ουσιαστικά, την αποπληρωμή της επένδυσής του με την ορθή λειτουργία του συστήματος, του οποίου έχει αναλάβει την ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης.
Και ο Δήμος Σαρωνικού δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους για την πραγματοποίηση της επένδυσης. Το κόστος της θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από τους πόρους που αυτή θα μας εξοικονομήσει.
Για την επιλογή αναδόχου, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή Ανοιχτού, Δημόσιου, Διεθνούς διαγωνισμού, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2017.
Εφαρμόσαμε μια διαδικασία δοκιμασμένη, απόλυτα εναρμονισμένη με τις κοινοτικές οδηγίες και το εθνικό πλαίσιο. Μια διαδικασία η οποία πληροί τις υψηλότερες προδιαγραφές νομιμότητας και διαφάνειας. Και εξασφαλίζει κατά απόλυτο τρόπο το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.
Ανάδοχος αναδείχθηκε η Ένωση Εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ και ΓΚΛΟΜΠΙΤΕΛ, με ποσοστό 50% έκαστος.
Μετά και την εξασφάλιση της έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σαρωνικού και του Αναδόχου υπεγράφη στις 13 Δεκεμβρίου 2018.
Το έργο υλοποιείται με βάση το χρονοδιάγραμμα και την 1η Μαρτίου θα ανάψουν τα πρώτα νέα φώτα στην πόλη μας.
Κυρίες και Κύριοι,
Σας μίλησα στην αρχή για συγκεκριμένα, μετρήσιμα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση του έργου.
Τα οφέλη αυτά για το Δήμο Σαρωνικού είναι:
• Εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75,6%.
• Μείωση ενεργειακού αποτυπώματος κατά 80.286,35 τόνους CO2 στη διάρκεια της 12ετίας, με εγγυημένο τρόπο.
• Συμβολή στην αισθητική αναβάθμιση και στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, σε κάθε περιοχή του Δήμου.
• Οικονομικό όφελος ύψους 2.586.065 ευρώ για το Δήμο Σαρωνικού στην 12ετία από την εξοικονόμηση ενέργειας. Πρόκειται για 215.505 ευρώ κατά μέσο όρο, ανά έτος.
Εξασφαλίζουμε επίσης:
• Το μηδενισμό των ετήσιων εξόδων συντήρησης, προμήθειας λαμπτήρων και φωτιστικών του Δήμου Σαρωνικού. Εξοικονομώντας έτσι 2.908.190 ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια, ή 242.349 ευρώ κατά μέσο όρο το έτος.
Συνολικά το οικονομικό όφελος για το Δήμο Σαρωνικού στη διάρκεια της 12ετίας εκτιμάται στα 5.494.255 ευρώ. Ή σε 457.854 ευρώ ανά έτος, κατά μέσο όρο.
Τα ποσά αυτά θα αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις και έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ ένα σημαντικό τμήμα θα επιστραφεί στους δημότες, με τη μορφή της μείωσης τελών.
Επιπλέον, με το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος μας αποκτά τη δυνατότητα να κάνει ένα βήμα μπροστά στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και να ενταχθεί στο δίκτυο των «έξυπνων πόλεων».
Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη πλατφόρμας εφαρμογών smart cities, σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο, και με την προοπτική επέκτασης στο σύνολο της γεωγραφικής επικράτειας του Δήμου. Οι υπηρεσίες αυτές είναι:
– Σύστημα έξυπνης στάθμευσης
– Σύστημα διαχείρισης κάδων απορριμμάτων
– Σημεία ελεύθερης πρόσβασης wi-fi
– Σημεία μέτρησης κυκλοφοριακής ροής.

Πρέπει δε εδώ να τονίσω ότι το σύνολο των νέων φωτιστικών έχει την υποδομή να μετεξελιχθεί σε smart. Και να αποτελέσει, με αυτό τον τρόπο, ένα δυναμικό εργαλείο πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών και φυσικών καταστροφών. Αλλά και ένα αποτελεσματικό εργαλείο διαχείρισης των υποδομών μας, σε ενέργεια, υδατικούς πόρους, διαχείριση απορριμμάτων.
Κυρίες και Κύριοι,
Θεωρώ ότι το παράδειγμα του Δήμου Σαρωνικού, με το έργο αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού κοινόχρηστων χώρων, μπορεί να περάσει και ένα ευρύτερο μήνυμα.
Σε μια εποχή κρίσιμη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων, μέσα από καινοτόμες μεθόδους σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα.
Αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας σύγχρονες διοικητικές ικανότητες και εφαρμόζοντας αυστηρές αρχές διαφάνειας, οι Δήμοι μπορούν να μπουν μπροστά στην υλοποίηση έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία για όλους: για το περιβάλλον, για την εθνική οικονομία, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Σας ευχαριστώ.

 

Categories