Δ.Τ Βράβευση του Δήμου, στο πλαίσιο των Greek Green Awards 2019, για το έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης

Σαρωνικός, 18/2/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος Σαρωνικού στο 3ο Διεθνές Verde Tec Forum 2019

Βράβευση του Δήμου, στο πλαίσιο των Greek Green Awards 2019, για το έργο Ενεργειακής Αναβάθμισης – Αυτοματισμού του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων

Επιτυχής ήταν η παρουσία του Δήμου Σαρωνικού στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Verde Tec Forum, που διοργανώθηκε από τις 15 έως τις 17 Φεβρουαρίου 2019, στο εκθεσιακό κέντρο MEC Παιανίας, με θέμα τις νέες τεχνολογίες περιβάλλοντος και τις τάσεις στη διαμόρφωση των έξυπνων πόλεων.

Το συνέδριο Verde Tec Forum 2019 διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Verde Tec, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, ο Δήμος Σαρωνικού βραβεύθηκε στο πλαίσιο των Greek Green Awards 2019, που έχουν θεσμοθετηθεί με σκοπό την ανάδειξη καλών πρακτικών των ΟΤΑ στην εφαρμογή τεχνολογιών περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, απέσπασε το βραβείο «Οικονομία» στην κατηγορία Αστική Βιωσιμότητα ΙΙ, για το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση – Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού”
Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, παρουσίασε τις προδιαγραφές και τα οφέλη του συγκεκριμένου έργου, σε ομιλία του στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία και η πρόκληση των Smart Cities».

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σωφρόνης, «πρόκειται για ένα έργο που θα αποφέρει χειροπιαστά οφέλη για το περιβάλλον, θα εξασφαλίσει την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων για το Δήμο Σαρωνικού, θα συμβάλει στην αναβάθμιση της αισθητικής της πόλης, αλλά και στη βελτίωση των υπηρεσιών μας προς τους πολίτες.»
Ο Δήμαρχος Σαρωνικού επισήμανε ότι πρόκειται για το πρώτο έργο Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης στην Ελλάδα, με 100% αυτοχρηματοδότηση και ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα. Αναφέρθηκε στα οφέλη της συγκεκριμένης μεθόδου, τονίζοντας ότι ο Δήμος Σαρωνικού δεν θα χρειαστεί να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ από νέους πόρους για την πραγματοποίηση της επένδυσης, καθώς το κόστος της θα καλυφθεί αποκλειστικά και μόνο από τους πόρους που αυτή θα εξοικονομήσει. Παρουσίασε επίσης τα πολύπλευρα οφέλη του έργου, το οποίο θα εξασφαλίσει στο Δήμο εγγυημένη εξοικονόμηση ενέργειας κατά 75,6% και συνολικό οικονομικό όφελος άνω των 5 εκατ. ευρώ σε βάθος 12ετίας.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σωφρόνης αναφέρθηκε στο ευρύτερο μήνυμα που αναδεικνύεται από το παράδειγμα του Δήμου Σαρωνικού, τονίζοντας ότι «Σε μια εποχή κρίσιμη για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης σοβαρών επενδύσεων, μέσα από καινοτόμες μεθόδους σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα. Αξιοποιώντας σύγχρονη τεχνογνωσία, αναπτύσσοντας σύγχρονες διοικητικές ικανότητες και εφαρμόζοντας αυστηρές αρχές διαφάνειας, οι Δήμοι μπορούν να μπουν μπροστά στην υλοποίηση έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία για όλους: για το περιβάλλον, για την εθνική οικονομία, για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών».
Το έργο “Ενεργειακή Αναβάθμιση και Αυτοματοποίηση Συστημάτων Ηλεκτροφωτισμού Κοινοχρήστων Χώρων – Εφαρμογές Smart Cities, με Εξοικονόμηση Ενέργειας στο Δήμο Σαρωνικού” περιλαμβάνει την εγκατάσταση 16.147 νέων φωτιστικών σωμάτων σύγχρονης τεχνολογίας τύπου led στο σύνολο της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου Σαρωνικού, την κατηγοριοποίηση οδών και εφαρμογή προτύπων και προδιαγραφών για την παροχή φωτισμού, ανάλογα με κάθε κατηγορία, την εγκατάσταση Συστήματος Τηλεδιαχείρισης – Ελέγχου Ενέργειας – Προληπτικής Συντήρησης για το σύνολο της υποδομής, καθώς και τη δημιουργία πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης (Smart Cities), όπου θα εφαρμοστούν σε πιλοτικό επίπεδο λύσεις έξυπνης πόλης, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών μας προς τους δημότες.
Το έργο βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Categories