Παρέμβαση Ηλιόπουλου- «Ελπιδοφόρα η κινητοποίηση χιλιάδων Αθηναίων ενάντια στην ανέγερση κτηρίων – μαμούθ»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηνών Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή την κινητοποίηση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής ώστε να αποτραπεί η ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ακρόπολης, η οποία οδήγησε σε παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας 25 Φεβρουαρίου μήνυμα στο οποίο κάνει λόγο για «ελπιδοφόρο μήνυμα» .

Συγκεκριμένα, ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρει πως «πάνω από 22.600 πολίτες έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στην ανέγερση πολυώροφων ξενοδοχείων στου Μακρυγιάννη.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν από τους υπουργούς Πολιτισμού και Περιβάλλοντος την άμεση θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης και χρήσεων γης, την επανεξέταση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης κτιρίων-μαμούθ και την αποτελεσματική προστασία του ιστορικού μνημείου της Ακρόπολης»

Στο ίδιο μήνυμα αναφέρεται πως η ίδια η τουριστική αξιοποίηση επιτάσσει την οργάνωση με αποτελεσματικό τρόπο της τουριστικής ανάπτυξης και την ανάδειξη την τεράστια σημασία της περιοχής και του μοναδικού μνημείου της Ακρόπολης, με σκοπό να προστατευτούν οι κάτοικοι από την όχληση, και την ενίσχυση της κατοικίας διασφαλίζοντας τους καλύτερους δυνατούς όρους για την καθημερινότητα της περιοχής (φωτισμό, ελεύθερους χώρους, καθαριότητα).

«Η πόλη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη μεταβολή που σχετίζεται με την δυναμική αύξηση των τουριστικών αφίξεων. Προφανώς πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που υπογραμμίζει την ελκυστικότητα της δυναμικής, ανοιχτής και πολύχρωμης Αθήνας. Την ίδια στιγμή όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε και να πράξουμε ώστε να μην αποβεί η τουριστική ανάπτυξη δυσβάσταχτο βάρος για όσους και όσες εργάζονται και ζουν στην πόλη. Χρειάζεται ο Δήμος να παρέμβει και να θεσπίσει όρους και όρια. Όπως δεν μπορούμε να δεχτούμε την ανέγερση κτιρίων που κρύβουν την Ακρόπολη, δεν μπορούμε να δεχτούμε τη μετατροπή ολόκληρων γειτονιών σε “άβατα” που θα προορίζονται αποκλειστικά για τουριστικές χρήσεις» αναφέρει ο υποψήφιος δήμαρχος.

«Αν ακολουθήσουμε τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυριαρχίας της αγοράς, τότε η Αθήνα του αύριο θα είναι ένα θεματικό πάρκο τουρισμού με τους κατοίκους της υπό διωγμό». προσθέτει

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει έγγραφο προς την Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με το οποίο ζητά να κατατεθεί αίτημα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για αναστολή εργασιών στο κτίριο της οδού Φαλήρου, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο κατασκευής.

Από την πλευρά της υπηρεσίας δόμησης του δήμου Αθηναίων, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Είναι όμως αυτή η υπηρεσία που έχει χορηγήσει την αρχική άδεια του 2016, καθώς και τις τρεις αναθεωρήσεις, από τις οποίες η τελευταία εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα (15/2/2019) και ενώ είχαν ήδη γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής».

altsantiri.gr

Categories