Τάνια Γαλανοπούλου : “Να μην ψάχνουμε διαφορές μεταξύ προσώπων, αλλά να κάνουμε εμείς τη διαφορά. Να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα, να διεκδικήσουμε τη λύση τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης και στο τοπικό και στο περιφερειακό και φυσικά με την ενίσχυση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή”.
Την πρώτη της συνέντευξη ως Υποψήφια Δήμαρχος Σαρωνικου με την στήριξη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ, παραχώρησε η Τάνια Γαλανοπούλου στο Paraktios.gr την Τρίτη 26/2/19. Η υποψήφια Δήμαρχος μίλησε για το μοντέλο διοίκησης που φέρνει ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ, και για τις γενικές Αρχές που θα διέπουν τις θέσεις της Λαικής Συσπείρωσης στις Αυτοδιοικητικές και Πολιτικές εκλογές,
Σας παραθέτουμε το video της συνέντευξης καθώς και απομαγνητοφωνημένα κείμενα των απαντήσεων στις αντίστοιχες ερωτήσεις
Ποια είναι η Τάνια Γαλανοπούλου (στην αρχή του video)
Eίμαι δημότης. Μένω στη Σαρωνίδα από το 1989. Από τα μαθητικά χρόνια, στη δεκαετία του 1970 , στη διάρκεια της μεταπολίτευσης εντάχθηκα στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδος και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο δραστηριοποιήθηκα μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ στο φοιτητικό κίνημα. Έχω τελειώσει τη σχολή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη δεκαετία του 1990 με τις αντεπαναστατικές ανατροπές και την προσπάθεια που έγινε να χτυπηθεί το κομμουνιστικό κόμμα στάθηκα δίπλα του. Σήμερα είμαι στέλεχος του ΚΚΕ , μέλος τομειακής επιτροπής στη Λαυρεωτική Μεσογείων και δραστηριοποιούμαι προφανώς στην περιοχή. Σε σχέση με άλλη δράση, είμαι μέλος της Ομάδας Γυναικών του δήμου Σαρωνικού, η οποία είναι μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος. Της παλαιότερης γυναικείας οργάνωσης στην Ελλάδα. Είναι η παλαιότερη γυναικεία οργάνωση, με σαφή προσανατολισμό στην Εργαζόμενη γυναίκα, στην αυτοαπασχολούμενη, στη φοιτήτρια, τη νέα γυναίκα. Δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή χρόνια. Κάνουμε εκδηλώσεις, αλλά είναι γεγονός ότι δεν έχουμε αξιοποιήσει τα μέσα προβολής, κυρίως λειτουργούμε με πιο παραδοσιακούς τρόπους (εκτυπώσεις αφισών και προσκλήσεων κλπ), έχουμε διοργανώσει εκδηλώσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Λαγονησίου, προβολές ταινιών, συζητήσεις με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, με την αντιφασιστική νίκη των λαών, με αφορμές τέτοια ζητήματα και συνεχίζουμε τη δράση μας.
Πως προέκυψε η υποψηφιότητα
Η υποψηφιότητά μου προέκυψε μέσα από κομματικές διαδικασίες και είναι μεγάλη ευθύνη και την αντιμετωπίζω με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Θέλει και προσοχή και σοβαρή σκέψη και έρευνα. Άλλωστε όπως έχουν μετατραπεί και οι δήμοι πλέον σε μία κρατική διοίκηση, απαιτεί καλή γνώση των πραγμάτων και σαφή προσανατολισμό στο τι ζητάς και πως…
Για το μοντέλο Διοίκησης του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ (4o μιν)
Καταρχάς μιλάμε για αναδιαρθρώσεις οι οποίες έχουν ξεκινήσει από πολύ παλιά. Σε βάθος δεκαετιών πίσω. Δηλαδή ξεκίνησαν με τον «Καποδίστρια», συνεχίστηκαν με τον «Καλλικράτη» και σήμερα μιλάμε με τον «Κλεισθένη Ι» και πιθανά θα ακολουθήσει και «Κλεισθένης ΙΙ».
Μιλάμε για αναδιαρθρώσεις οι οποίες στοχεύουν στο πόσο καλύτερα η περιφέρεια και το πολιτικό προσωπικό το οποίο τη στελεχώνει,σκέφτονται την ανάπτυξη προς όφελος, αυτού που λέμε εμείς “μεγάλο κεφάλαιο”. Δηλαδή μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων και επιχειρηματιών. Για αυτό άλλωστε αν έχετε προσέξει εμείς δεν μιλάμε πια για τοπική αυτοδιοίκηση. Μιλάμε για τοπική διοίκηση. Έχει δηλαδή πάρει μία μορφή κρατικής διοίκησης πλέον η διοίκηση των δήμων και της Περιφέρειας. Μάλιστα ένας βασικός στόχος είναι, μέσα από αυτές τις αναδιαρθρώσεις οι πόροι ν με τους οποίους θα λειτουργούν, να προέρχονται κυρίως μέσα από ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα και όσο αφορά τη κρατική χρηματοδότηση, να παίζει ένα ρόλο εξισορροπιστή.
Παράλληλα βλέπουμε μία θεσμική ισχυροποίηση και μία νομική κατοχύρωση της δυνατότητας των δήμων, περιφερειών, δημοτικών επιχειρήσεων, Αναπτυξιακών ΑΕ, και διαδημοτικών διαδικτύων στο να μπορούν να συμπράττουν και να κάνουν είτε μόνοι τους, είτε με συμπράξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες. Αυτό φυσικά ανοίγει ένα πεδίο δόξης λαμπρό σε μία σειρά τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, διαχείριση νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αποχετευτικά, σκουπίδια, κ.λπ. Θα ήθελα λίγο να το εξηγήσω επιγραμματικά, όχι με φοβερό τρόπο, να το δούμε λίγο πρακτικά δηλαδή, πώς, πώς το βλέπουμε εμείς. Ποιο είναι το αποτέλεσμα και θα σας πω, γιατί πρέπει να δεις τι έχεις να αντιμετωπίσεις για να μπορέσεις να πεις και πώς θα σταθείς απέναντι. Το πρακτικό κομμάτι, γιατί αυτό ακούστηκε λίγο γενικό και πιθανά να μην είναι κατανοητό.
Το πρακτικό κομμάτι είναι το εξής ότι, από τη μία έχουμε μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, γιατί οι ΚΑΠ, οι πόροι οι οποίοι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι μειώνονται κατά 62% και ζητεί η χρηματοδότηση να στηρίζεται σε ίδιους πόρους, Και βλέπουμε κιόλας, με τον προϋπολογισμό του 2019 ότι, αυτό που ψήφισε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι προβλέπεται αύξηση κατά 200.εκ , της φορολογίας που προέρχεται αποκλειστικά από τους δήμους και εδώ αυτά που είπα πριν σε σχέση με το πώς σχεδιάζουν την ανάπτυξη, φαίνεται και από ποιους ζητάνε τα λεφτά. Δηλαδή, από τη φορολογία. Το πακέτο όλο αυτό της φορολογίας στον κρατικό προϋπολογισμό, μόνο το 6% αφορά μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αυτό το οποίο εμείς λέμε κεφάλαιο, και το υπόλοιπο απευθύνεται στα συνήθη υποζύγια. Βλέπουμε εφοπλιστές να έχουν 10 δις κέρδη, να φορολογούνται με 15 εκ και οι ναυτεργάτες με 60 εκ. Αυτό είναι το κομμάτι της χρηματοδότησης.
Πάμε στο θέμα ότι οι δήμοι παίρνουν αρμοδιότητες χωρίς χρηματοδότηση , κυρίως σε ότι έχει να κάνει με πρόνοια, με πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με ζητήματα παιδείας, νηπιαγωγεία, κ.λπ. Αυτό πού οδηγεί τελικά; Οδηγεί σε ένα μοντέλο υποστελέχωσης των Δήμων γιατί οι Δήμοι δεν κάνουν διορισμούς. Μιλάμε για ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συμβάσεις εντεκάμηνες κ.λπ. Αυτό δημιουργεί μία δυσλειτουργία στους δήμους. Οπότε η λύση εάν θες να κινηθείς μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι η εξής. Λες, θα δανειστώ, θα βάλω φόρους, θα κάνω δάνεια άρα βάζω ενέχυρο δημοτική και δημόσια περιουσία, θα κάνω επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται και θα βάλω και εκεί που δεν μπορώ ας πούμε, έναν επιχειρηματία και θα του δώσω προίκα τα ανταποδοτικά τέλη.
Το πρακτικό αποτέλεσμα είναι σε δύο άξονες. Το πρώτο είναι, ότι ένας επιχειρηματίας θα διαλέξει δραστηριότητες που θα του φέρει κέρδος και πιθανά να μείνουν πίσω έργα τα οποία αφορούν λαϊκές ανάγκες αλλά δεν φέρνουν κέρδος. Και από την άλλη το κέρδος του επιχειρηματία θα περάσει με τα ανταποδοτικά τέλη και τη φορολογία να τα πληρώσουμε πάλι εμείς, ενώ μία σειρά υπηρεσίες τις πληρώνουμε μέσω της κεντρικής φορολογίας. Είναι ένα βάρος δηλαδή, το οποίο περνάει στις πλάτες του κόσμου. Και μία όχι ήσσονος σημασίας παρατήρηση. Μέσα από τέτοιες λογικές προσπαθούνε να εξοικειώσουν και τον κόσμο με αυτή τη λογική που λέει ότι, και το είπε πολύ ωμά ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη, το τζάμπα πέθανε. Να μάθει ο κόσμος δηλαδή ότι ό,τι δικαιούται και πρέπει να το έχει, θα πρέπει να το πληρώνει. Δεν μπορείς δηλαδή να δικαιούσαι πρόνοια, υγεία, παιδεία κλπ.Είμαστε ενάντια σε αυτή τη λογική.
Τώρα, σε σχέση με το εκλογικό, να πω το εξής. Ναι μεν προφανώς η απλή αναλογική είναι κάτι που το θέλουμε και από θέση αρχής με βάση την ισοτιμία ψήφου. Όμως, αν διαβάσει κανείς λίγο τον «Κλεισθένη» και δει τα ζητήματα που έχουν να κάνουνε με αυτό που λέμε δημοκρατία και συμμετοχή κλπ ,κάποιες παρατηρήσεις έτσι γρήγορα να πω.
Μία έχει να κάνει ότι γίνεται μία προσπάθεια να εκφραστεί αυτή η συναίνεση που βλέπουμε στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, που τη βλέπουμε στο κοινοβούλιο ή ακόμα και στην περιφέρεια, κοκορομαχίες για τα επιμέρους αλλά συμφωνία στα βασικά, να εδραιωθεί και με ένα νομικό τρόπο και τι εννοώ. Ο δεύτερος γύρος, το 50% συν 1, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών όπου θα δίνεται και η Αντιδημαρχία στην αντιπολίτευση, η συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε διοικητικά όργανα, ποιότητα ζωής, σε επιτροπές, οικονομικά. Όλα αυτά θέλουν να εδραιώσουν αυτή τη συναίνεση, ότι σταματήστε τέλος πάντων την κοκορομαχία, εδώ υλοποιούμε αυτήν την πολιτική. Μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν και τον κόσμο. Λέει μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ ότι, με την διεύρυνση της ανταποδοτικότητας, θα μπορέσουμε λέει να κάνουμε και μόνιμες προσλήψεις στους δήμους. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα προσλάβει μεν προσωπικό και πιθανά να είναι μόνιμο για λειτουργίες, αλλά η μισθοδοσία θα περνά μέσα από ανταποδοτικά τέλη. Άρα, πάλι φορολογία στις πλάτες μας.
Ένα σχόλιο σε σχέση με αυτό που λέμε δημοκρατία και δημοψηφίσματα. Πέρα από την εμπειρία την πρόσφατη με το δημοψήφισμα, ας το αφήσουμε ασχολίαστο, τι θέματα θα συζητάνε ? ποιο θα είναι το ζητούμενο κάθε φορά; Αν διαβάσει κανείς τον «Κλεισθένη» βλέπει ότι, δεν θίγονται ζητήματα που έχουν να κάνουνε με δημοσιονομική πολιτική των δήμων και επιβολή τελών. Άρα, τι θα κληθούμε να συζητήσουμε; Το πού θα στήσουμε ένα Mall ή δεν ξέρω τι, ένα αναψυκτήριο κλπ; Δεν έχει και τόση σημασία αυτό. Είναι τι ζητάς, για ποιο πράγμα ζητάς τη γνώμη του κόσμου. Αν αφορά δηλαδή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις δικές του ανάγκες, με τα δικά του τα προβλήματα ή ήσσονος σημασίας ή δευτερεύοντα.
Πως μπορεί να ασκήσει Διοίκηση η να συνεργαστεί μέσα στο Δημοτικό συμβούλιο όταν δεν συμφωνεί με αυτό το μοντέλο διοίκησης (12o min)
Πάρα πολύ σωστή ερώτηση και πιστεύω ότι είναι και η ουσία του ζητήματος. Δηλαδή, αλλιώς δεν θα κατέβαινες στις δημοτικές εκλογές, δεν θα θεωρούσες ότι αξίζει τον κόπο. Καταρχάς να πούμε το εξής. Η βασική πυξίδα την οποία δεν θέλουμε με τίποτα να χάσουμε και είναι ο βασικός μας άξονας κίνησης, είναι ότι δρούμε με βάση το λαϊκό συμφέρον, με την έννοια ότι, εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε τις ανάγκες του κόσμου, τα λαϊκά συμφέροντα. Άρα, εμείς βλέπουμε και το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους πρώτα από όλα αγωνιστές, είτε μέσα, είτε έξω από την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ό,τι λύσεις έχεις να προτείνεις, τις προτείνεις με βάση τη λαϊκή πρωτοβουλία και τη συμμετοχή, τη μαχητική συμμετοχή του κόσμου, ακόμα και όταν θα χρειάζεται να έρθεις σε σύγκρουση με κεντρικές αντιλαϊκές πολιτικές. Επί του πρακτέου όμως, εμείς αυτό που λέμε είναι ότι, είτε από τη θέση Δημάρχου, είτε από τη θέση δημοτικού συμβούλου, εμείς θέλουμε να παίξουμε το ρόλο και το αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, να είμαστε μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση. Εκείνη η δύναμη που δεν τα γυρνάει ανάλογα με τις καταστάσεις και τα προβλήματα. Το έχουμε αποδείξει και οι δημοτικοί σύμβουλοι όσοι είναι εκλεγμένοι σε δήμους, ακόμα – ακόμα και εκεί που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης, οι Δήμαρχοι οι κομμουνιστές, έχουν αποδείξει λοιπόν ότι, μπορείς παράλληλα και να διεκδικείς αυτά που πρέπει να διεκδικήσεις, αλλά και την υπάρχουσα κατάσταση που αντιμετωπίζεις στο δήμο, όταν έχεις σαφή πυξίδα τα λαϊκά συμφέροντα, μπορείς να βρεις τρόπους και λύσεις ώστε να απαλύνεις καταστάσεις, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες ότι μπορείς να φτιάξεις σοσιαλιστικές νησίδες σε δήμους και όλοι να είμαστε χαρούμενοι και να ευημερούμε, ενώ γύρω να γίνεται ο κακός χαμός. Εδώ έχουμε μερικές βασικές αρχές, τις οποίες επιγραμματικά να σας αναφέρω.
Το πρώτο βασικό στοιχείο το οποίο εμείς θεωρούμε σημαντικό και το βλέπουμε και διεκδικητικά και διαχειρίστηκα. Δηλαδή, το διεκδικητικό κομμάτι αφορά στην χρηματοδότηση. Εμείς είμαστε η μόνη δύναμη που ακόμα και στη συνταγματική αναθεώρηση τώρα στην κουβέντα βάλαμε, ασχέτως αν δεν πέρασε, το βάλαμε σα ζήτημα ότι, οι δήμοι, το σύνολο των αναγκών τους πρέπει να καλύπτεται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι, εμείς διεκδικούμε και το σύνολο των ΚΑΠ που δικαιούνται οι δήμοι. Και διεκδικούμε αποδέσμευση κονδυλίων. Παράλληλα όμως, όταν έχεις να διαχειριστείς μία κατάσταση, συν Αθηνά και χείρα κίνει. Άρα λοιπόν, τα ήδη υπάρχοντα κονδύλια, φροντίζεις να τα κατευθύνεις σε έργα που ανακουφίζουν λαϊκά προβλήματα, λαϊκές ανάγκες. Είναι θέμα λοιπόν και πώς προσανατολίζεσαι. Για αυτό και διαφωνούμε και με τον τελευταίο νόμο που λέει να μπουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό, θα βάλει περαιτέρω εμπόδια στη ρευστότητα των δήμων. Και τι σημαίνει τελικά διαθέσιμο σε ένα δήμο; Άμα έχεις να κάνεις έργα, τα ταμειακά σου διαθέσιμα δεν θα είναι και τόσο μεγάλα. Αυτή είναι το ένα ζήτημα.
Το δεύτερο ζήτημα και βασική αρχή μας, είναι ότι εμείς υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα της λειτουργίας και των υπηρεσιών του δήμου. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι, εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, να είναι με μόνιμη εργασία και να διεκδικήσουμε δηλαδή τη στελέχωση του δήμου με προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί ο δήμος να λειτουργεί. Με αυτό το τρόπο μπορείς να μειώσεις την ανάγκη αξιοποίησης ιδιωτών σε τέτοιες κατευθύνσεις, δεν το θέλουμε εμείς αυτό το πράγμα, γιατί αυτόματα, όταν βάλεις τον ιδιώτη θα ανέβει το κόστος μιας λειτουργίας. Διεκδικούμε τις μόνιμες σχέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα οι συμβασιούχοι και αυτός ο κόσμος ο οποίος δεν έχει μία μόνιμη σχέση εργασιακή με το δήμο, μπορούν να αξιοποιηθούν και έχει αποδειχθεί, οι δήμοι δηλαδή που έχουν κομμουνιστές Δημάρχους αξιοποίησαν αυτό το προσωπικό, το κατεύθυναν σε τεχνικά έργα, στην κατεύθυνση της ανακούφισης λαϊκών αναγκών.
Τρίτο στοιχείο είναι το θέμα της φοροληστείας. Εμείς δεν θέλουμε την ανταποδοτικότητα. Δεν μπορεί ο δήμος να βάζει φόρους για οποιαδήποτε λειτουργία έχει να κάνει. Εκεί που πρέπει τέλος πάντων, υπάρχει αναγκαιότητα να μπει σνταποδοτικότητα, να είναι καθαρά σε συμβολικό επίπεδο. Και αυτό έχει γίνει πάλι σε δήμους. Μπορεί κάποιος αν ψάξει να δει το δήμο Πάτρας, που είναι έτσι πολύ πιο έντονη δραστηριότητα σε αυτό το κομμάτι.
Και το τελευταίο, βασική μας αρχή, έχει να κάνει και με το πώς ο δήμος εισπράττει χρέη. Εμείς είμαστε ενάντια στους πλειστηριασμούς και στις κατασχέσεις, στη δέσμευση της φορολογικής ενημερότητας. Όπου μπορέσαν οι κομμουνιστές Δήμαρχοι αυτό δεν προχώρησε. Βάλανε και άλλα κριτήρια για τους φόρους και αν θέλετε, εδώ μπαίνει και ένα ζήτημα που θεωρώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπου έχουμε δηλαδή δημοτικούς συμβούλους και Δημάρχους, μπορείς να ψάξεις τέτοια στοιχεία, σε σχέση με την ταξική επιλογή της εισπραξιμότητας χρεών. Για παράδειγμα, άκουγα το σύντροφο τον Σοφιανό που μιλούσε για τους ξενοδόχους της Αθήνας, οι οποίοι χρωστάνε εκατομμύρια στο δήμο, τη στιγμή που έχουν τεράστια κέρδη. Και βλέπεις και κυνηγάς τώρα τον άλλον, γιατί ξέφυγε και χρωστάει 300 ευρώ στο νερό και του δεσμεύεις τη φορολογική ενημερότητα.
Αν συμφωνεί με την οικονομική προσφορά Επιχειρηματιών στις δομές του Δήμου (20o min)
Όπως καταλάβατε και από τη βασική μας θέση, εμείς δεν θεωρούμε ότι οι επιχειρηματίες είναι σωστό να μπλέκονται σε αυτή τη λογική, γιατί ουσιαστικά καλλιεργείς μία λογική που λέει ότι, αυτό που δικαιούμαι μπορώ να το έχω μόνο μέσα από φιλανθρωπικές και προσφορές ανθρώπων και όχι επειδή είναι ανάγκη που πρέπει να καλυφθεί. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να το έχω. Ακριβώς, δεν θα έπρεπε να υπήρχε μία τέτοια ανάγκη. Δεν μπορείς δηλαδή να επικροτείς. Υπάρχουν άνθρωποι που καλοπροαίρετα πιθανά και πολλές φορές και από το υστέρημά τους θα δώσουν για να λειτουργήσει κάτι και το βλέπουμε μέσα στις σχολικές επιτροπές, το πώς προσπαθούν οι γονείς να στηρίξουν τα σχολεία, αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Αν θες να λύσεις ένα πρόβλημα θα πρέπει να χτυπήσεις την αιτία.
Για την παρουσία της Λαικής Συσπείρωσης σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες (22ο min)
Κατεβαίνουμε όπως πάντα με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης. Εμείς, εδώ να πω και κάτι. Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι ο συνδυασμός του ΚΚΕ.
Όμως θα ήθελα εδώ να πω το εξής. Άλλοι κρύβουν την ταυτότητά τους. και εδώ θα ήθελα πραγματικά να πω ένα, κατά τη γνώμη μου εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα. Το να βγαίνουν σήμερα άνθρωποι και να λένε ότι, είναι ακομμάτιστοι , ανεξάρτητοι, υπερκομματικοί, να καλούνε τον κόσμο να ψηφίσει με βάση τη φιλική και κοινωνική του σχέση, γιατί ο γείτονας, ο φίλος, μπήκε στο ψηφοδέλτιο ή αν θέλετε και με την αναγνωρισιμότητα διαφόρων tv περσόνων, νομίζω ότι προσπαθούν κατά βάση να κρύψουνε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Οι επικεφαλής των δύο βασικών συνδυασμών, τόσο ο κύριος Φιλίππου, όσο και ο κύριος Σωφρόνης, είναι πρωτοκλασάτα στελέχη, ο μεν ένας του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος της Νέας Δημοκρατίας. Και εδώ μπαίνει ένα ζήτημα. Ο κύριος Φιλίππου θα κάνει ως Δήμαρχος αντιπολίτευση στον εαυτό του, όταν ήταν αντιπεριφερειάρχης ή ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και θα αντιταχθεί σε αυτή την κυβερνητική πολιτική; Ως τώρα δεν το έχει κάνει ως Αντιπεριφερειάρχης. Είναι υπεύθυνος για πάρα πολλά ζητήματα που ψηφίστηκαν στην περιφέρεια. Ο κύριος Σωφρόνης επίσης, θα αντιπολιτευτεί τη λογική που λέει η Νέα Δημοκρατία, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να περάσει στους δήμους ως έσοδό του; Εκεί που θέλαμε να τον καταργήσουμε, δηλαδή να τον νομιμοποιήσουμε και θα τον περάσουμε και στους δήμους; Μιλούνε για την πλήρη ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών. Αυτά τα θέλουν ή δεν τα θέλουν; Δεν μπορούμε να μιλάμε δηλαδή πάνω σε εκθέσεις ιδεών. Εμείς λέμε πάρα πολύ σαφώς στον κόσμο και είναι πολύ σημαντικό να απευθύνεσαι με αυτό τον τρόπο κατά τη γνώμη μας, ότι τα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια κεντρικών πολιτικών επιλογών, που επιλέγουν να στείλουν τη βασική χρηματοδότηση σε κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με επιχειρηματικούς ομίλους, με κέρδη, και όχι με βάση την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε σταματήσει το 2017 και το έχουμε ξανά αναφέρει αυτό, μία μελέτη για τα όμβρια Αναβύσσου, η οποία ήταν εντελώς πρόχειρη και αποσύρθηκε τελικά. Η οποία οδηγούσε σε σχέδια τύπου Μάνδρας ας πούμε. Υπόγειες, κλειστά ρέματα, υπόγεια διευθέτηση προς την παραλία, κ.λπ. Βλέπουμε δηλαδή ότι στην περιφέρεια ας πούμε, που διαχειρίζεται και προγράμματα ΕΣΠΑ , φεύγουν εκατομμύρια για ικανοποίηση αναγκών που δεν έχουν να κάνουν με τα λαϊκά προβλήματα. Είδαμε ας πούμε και την ανάπλαση του, την επέκταση του λιμανιού του Πειραιά και την αναφέρουμε γιατί είναι πολύ χαρακτηριστική. Δώσανε 113 εκ για να επεκταθεί το λιμάνι του Πειραιά, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν ανάγκες της Cosco, μίας πολυεθνικής εταιρείας, η οποία πρακτικά έχει και εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα εκεί μέσα. Την ανάπλαση του Φαληρικού Δέλτα. Άλλα ποσά. Και εμείς εδώ πέρα ας πούμε, στην πρώτη βροχή το ζούμε, θέλουμε κουπιά, χείμαρροι οι δρόμοι. Οδικό δίκτυο δράμα. Αθλητικοί χώροι κλπ…
Τα σοβαρότερα προβλήματα στο Δήμο Σαρωνικού (26ο min)
Νομίζω ότι δεν πολυδιαφωνούμε όλοι σε αυτό. Περισσότερο το πώς σκεφτόμαστε να το αντιμετωπίσουμε. Σαφώς πολύ σημαντικά ζητήματα είναι ό,τι έχει να κάνει με τεχνικά έργα και υποδομές. όπως το οδικό δίκτυο, το αποχετευτικό ,το δίκτυο νερού, επίσης. Υπάρχουνε σοβαρότατα προβλήματα σε περιοχές. Τα σκουπίδια. Μικρές χωματερές πολλές φορές στήνονται σε τοπικές κοινότητες και καίγονται κιόλας και δημιουργούνται και ζητήματα. Εμείς θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα και ας αφορά γειτονικούς δήμους, το θέμα ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ, γιατί μεταφέρεται με δεύτερη Φυλή στην περιοχή και δεν μπορεί να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε. Τεχνικά έργα λοιπόν γενικώς και υποδομές.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με τη συγκοινωνία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Είναι μια μεγάλης έκτασης δήμος, αν δεν έχεις αυτοκίνητο δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις. Άρα εμείς θεωρούμε ότι, πρέπει να επεκταθεί το διαδημοτικό δίκτυο με αστικό λεωφορείο φυσικά, για να μην είναι ακριβό και η σύνδεση επίσης με το μετρό και αυτό δεν είναι μόνο οικονομικού ζητήματος, είναι και πρακτικό. Δηλαδή θέμα ασφάλειας. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, πως κυκλοφορούν.
Σημαντικότατο ζήτημα το Κέντρο Υγείας και τυπικό παράδειγμα, ότι μπορεί να εμφανίζεται σα τοπικό πρόβλημα, αλλά έχει τις ρίζες του πολύ πιο βαθιά. Έχει να κάνει με την υποχρηματοδότηση νοσοκομείων, κλείσιμο νοσοκομείων. Ας πούμε, διάβαζα ότι επί εποχής ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας, είχανε κλείσει εφτά νοσοκομεία, μιλάμε για 15.000 απολύσεις προσωπικού των νοσοκομείων, υποχρηματοδοτήσεις και τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ είχαμε κάπου 2.000 απολύσεις μέσα σε ένα χρόνο.
Εδώ, κοτζάμ αναπτυξιακό συνέδριο έγινε και με το θέμα του νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική κανείς δεν ασχολήθηκε. Και δύο πράγματα ακόμα. Το ένα έχει να κάνει με τη νεολαία. Το ζήτημα δηλαδή, με προβλήματα που αφορούνε την άθληση, τα σχολεία.
Για την εκδήλωση που διοργανώνει η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και το ΚΚΕ , για τα ναρκωτικά, στο Δημαρχείο Σαρωνικού (29ο min)
Εμείς μάλιστα ανοίγουμε, τώρα το Σάββατο κάνουμε μία εκδήλωση για τα ναρκωτικά. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιο πρόβλημα το οποίο υπάρχει και κρύβεται. Επίσης δεν υπάρχουνε δομές που μπορεί κανείς να απευθυνθεί. Θέλουμε να συζητήσουμε με τον κόσμο και θεωρούμε ότι παρά τις διαφωνίες που πιθανά να έχουνε και τις διαφορές πολιτικά με το ΚΚΕ, θεωρούμε ότι πρέπει να έρθουν και πολιτιστικοί σύλλογοι και αθλητικοί φορείς και σύλλογοι γονέων. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να κουβεντιάσουμε με στόχο να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και ένα Κέντρο Πρόληψης στο Δήμο, καθαρά δημόσιου χαρακτήρα, για να έχει και μια μόνιμη λειτουργία, μια συνεχή ροή, γιατί συνήθως όταν εμπλέκονται ΜΚΟ, ή άλλα προγράμματα…. Θεωρούμε ότι ενιαίος κρατικός φορέας, επειδή ενιαίο είναι το πρόβλημα, πρέπει να αντιμετωπίζει την πρόληψη, τη θεραπεία, την απεξάρτηση, την επανένταξη. Είναι ζητήματα, θεωρούμε πολύ σημαντικό.
Η τουριστική Ανάπτυξη και άλλοι στόχοι (30ο min)
Επίσης, ένα εξίσου πολύ σημαντικό πρόβλημα της περιοχής, είναι η τουριστική ανάπτυξη και πώς την εννοούμε. Είναι ένα θέμα που θέλουμε να το σηκώσουμε. Η τουριστική ανάπτυξη γίνεται βέβαια με τη λογική της εμπλοκής επιχειρηματιών και μόνο. Και το βλέπουμε από το αποτέλεσμα. Οι παραλίες οι οποίες αφορούν τον δημότη, οι ανοιχτές παραλίες και αν θέλετε και τον επισκέπτη, είναι εγκαταλελειμμένες, σε άθλια κατάσταση μπορώ να πω. Μας ενδιαφέρει η τουριστική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον. Και αν θέλετε, θα σέβεται και τους εργαζόμενους της περιοχής και τους αυτοαπασχολούμενους. Όταν δηλαδή θεωρείς ότι, η τουριστική ανάπτυξη, έτσι όπως τη νοούνε, σημαίνει και κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Αυτό χτυπάει και τον εργαζόμενο που θα δουλέψει σε μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, σούπερ μάρκετ και αυτά. Καταστρέφεται η καθημερινότητά σου. Λες και ζεις στον μεσαίωνα. Και από την άλλη έχει αντίκτυπο στους μικρούς αυτοαπασχολούμενους της περιοχής. Όταν δηλαδή έρχεσαι, Καθαρά Δευτέρα, τώρα που είναι μπροστά μας, και ανοίγει το μεγάλο σούπερ μάρκετ και “σκουπίζει” ό,τι υπάρχει σε επίπεδο χαλβά ας πούμε, από το μικρό επαγγελματία, πώς θα επιβιώσει αυτός; Δεν μπορεί. Είναι πολυσύνθετο το ζήτημα. Δηλαδή, έχει να κάνει με το περιβάλλον, με τις θάλασσες, με το πώς βλέπεις τη συνολική αξιοποίηση. Ακούμε αξιοποίηση των Αλυκών. Τι σημαίνει αυτό; Αξιοποίηση μπορεί να σημαίνει, από το να στήσω καζίνο, μέχρι να κάνω και υπάρχουνε προτάσεις αξιόλογων επιστημόνων και της περιοχής, μία αξιοποίηση πραγματικά προς όφελος και των αναγκών της περιοχής και σε τουριστικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος. Είναι πολλά τέτοια ζητήματα. Είναι τεράστιο το θέμα.
Για την διαχείριση των παραλιών (32οmin)
Καταρχάς, ναι. Θεωρούμε ότι οι παραλίες, δάση, είναι, ο φυσικός πλούτος είναι δημόσια περιουσία. Δεν μπορεί να ανήκει σε ιδιώτες. Αυτό είναι βασική αρχή. Τώρα, το αν θα βάλεις μία καντίνα στην παραλία για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των περιοίκων, λουομένων, επισκεπτών. Αυτή μπορεί να έχει ένα δημοτικό χαρακτήρα , με συμβολικά ποσά, ίσα – ίσα για να εξυπηρετεί τις ανάγκες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο. Επιχειρηματική δράση στις παραλίες, για καλό δεν βγαίνει. Το είδαμε και πώς φορτώθηκαν με χρέη και πρόστιμα αυτή τη στιγμή η Δημοτική Υπηρεσία και τα οποία καλούμαστε να πληρώσουμε. Βλέπεις δηλαδή μία δράση στη λογική της εξυπηρέτησης και μικροσυμφερόντων στη φάση αυτή. Πιθανά, σε άλλα σημεία να είναι μεγαλύτερα τα συμφέροντα και αυτό το περίεργο σκηνικό το οποίο πρέπει να διερευνιστεί προφανώς. Φόρτωσε όμως το δήμο αυτή η λογική, με πρόστιμα. Τα οποία ποιος θα τα πληρώσει αυτή τη στιγμή? Είναι ένα ερώτημα. Άρα λοιπόν οι δράσεις στις παραλίες επιχειρηματιών, όχι. Εμείς δε την βλέπουμε έτσι την αξιοποίηση την τουριστική.
Τι πιστώνει και τι χρεώνει στην απερωόμενη Δημοτική Αρχή (35ο min)
Καταρχάς δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, Εμείς την κριτική προφανώς ποτέ δεν την είδαμε έτσι. Κυρίως το αν είναι ικανός ή ανίκανος κάποιος δεν είναι εκεί το ζήτημα. Είναι οι πολιτικές, οι κατευθύνσεις που έχει κάποιος, τι πολιτική θέλει να εφαρμόσει. Και αυτό που σίγουρα μπορούμε να πούμε είναι ότι ο δήμος, έτσι έπαιξε με ιδιαίτερη ζέση το ρόλο του ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων, κυρίως στο παραλιακό μέτωπο. Και κατά τη γνώμη μας και επιλογές που γίνανε, βάλανε πίσω ζητήματα που είχανε να κάνουνε με έργα που αφορούν τοπικές ανάγκες. Έτσι είδαμε και πρόσφατα αυτή την κοκορομαχία γύρω από το θέμα του ηλεκτροφωτισμού και όλοι ασχολιόντουσαν με το αν θα είναι δανεισμός ή πώς θα είναι ο επιχειρηματίας κλπ αλλά κανείς δεν ασχολείται ότι ανεβαίνει το κόστος και ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα τα πληρώνει κόσμος, και αν θέλετε να δούμε και την σκοπιμότητα ενός τέτοιου έργου. Είναι αυτό που σας είπα και πριν, ότι επιλέγεις κάποιο έργο, το οποίο μπορεί να είναι και δευτερεύον τελικά σε σχέση με άλλα προβλήματα. Από κει και πέρα υπάρχουν ζητήματα κατά τη γνώμη μου και λειτουργίας. Το πώς λειτούργησε ο δήμος μέσα από αντιδημοκρατικές κατά τη γνώμη μου συμπεριφορές και που εγώ πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξουμε τελικά και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και εμείς αυτό θέλουμε να πούμε στον κόσμο ότι, προφανώς δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε σε όλα. Εκεί όμως που σίγουρα, αυτό που πραγματικά μας ενώνει είναι τα προβλήματα, οι ανάγκες μας, και ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει.
“Να μην ψάχνουμε διαφορές μεταξύ προσώπων, αλλά να κάνουμε εμείς τη διαφορά. Να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες, τα δικά μας συμφέροντα, να διεκδικήσουμε τη λύση τους και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την υπερψήφιση της Λαϊκής Συσπείρωσης και στο τοπικό και στο περιφερειακό και φυσικά με την ενίσχυση του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή”.