Διακρίσεις για το ΓΕΛ Καλυβίων- Λαγονησίου στον διαγωνισμό “Το ολοκαύτωμα και οι Έλληνες Εβραίοι”. Παρουσίαση-Video

Κατόπιν πρωτοβουλίας της Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος (ΕΜΕ) οργάνωσε το 2013 για πρώτη φορά ένα πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικής επίσκεψης Ελλήνων μαθητών Λυκείου στο Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Το πρόγραμμα τέθηκε εξαρχής υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η επίσκεψη των μαθητών, που αποτέλεσε την πρώτη οργανωμένη εκπαιδευτική επίσκεψη από τη χώρα μας στον μεγαλύτερο τόπο μνήμης του Ολοκαυτώματος και έναν από τους εμβληματικότερους τόπους μνήμης της ανθρωπότητας, πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου 2013. Χάρη στα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και την ανταπόκριση τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών, το πρόγραμμα συνεχίστηκε και τις επόμενες χρονιές.
Από το 2015 και εξής, διενεργείται μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας video με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές περιφέρειες της χώρας, στο οποίο συμμετέχει και το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων με ομάδες μαθητών που δημιουργούν ταινίες μικρού μήκους. Αρωγός σε αυτές τις προσπάθειες του Σχολείου του Λαγονησίου είναι η καθηγήτρια Άννα Πολίτου που ενθαρρύνει και βοηθάει τα παιδιά να υποβάλλουν ολοκληρωμένες εργασίες με αποτέλεσμα κάθε χρόνο το Σχολείο να αποσπά διακρίσεις.
Οι μαθητές/τριες που βραβεύονται στο διαγωνισμό, αποκτούν το προνόμιο να επισκεφτούν το Κρατικό Μουσείο και Μνημείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Φέτος, συμμετείχαν στον διαγωνισμό 48 σχολεία,Δημόσια και Ιδιωτικά, απ’ όλη την Ελλάδα, και το 2ο ΓΕΛ (με 8 συμμετοχές) απέσπασε 1 βραβείο μεταξύ των 5 πρώτων και 3 επαίνους.

Η Εκπαιδευτικός του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων Άννα Πολίτου με 8 από τις 9 μαθήτριες που απέσπασαν διακρίσεις στον φετινό διαγωνισμό

Πέρα όμως από τις διακρίσεις, το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων κέρδισε κάτι πιο σημαντικό που τιμά την Εκαπαιδευτική Κοινότητα και το Δήμο μας: Η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Ελλάδα θα δανείσει στο σχολείο, για τον Απρίλιο-Μάιο 2019, την ελληνική εκδοχή της έκθεσης για το στρατόπεδο του Άουσβιτς. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν ιστορικοί και μουσειολόγοι του Μνημείου & Μουσείου του Αουσβιτς-Μπίρκεναου της Πολωνίας. Η έκθεση αυτή έχει παρουσιαστεί σε δήμους της Ελλάδας και στο Ιδρυμα Στ.Νιάρχος. Μετά το ταξίδι τους λοιπόν, οι 9 μαθήτριες θα ξεναγήσουν τους συμμαθητές τους σε ό,τι είδαν.

Επισκεφθήκαμε χθες 12/3/19, το 2ο ΓΕΛ Καλυβίων και μιλήσαμε με τις μαθήτριες- δημιουργούς καθώς και με την “ψυχή” της όλης προσπάθειας, την εκπαιδευτικό Άννα Πολίτου, σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε την υπέροχη δουλειά που γίνεται γενικότερα στα Δημόσια Σχολεία του Δήμου μας, κάτι που μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια.
Η βιντεοσκόπηση της παρουσίασης έγινε στο χώρο του 2ου ΓΕΛ στο Λαγονήσι. με την σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης του Σχολείου αφού προηγουμένως εξασφαλίστηκε η έγγραφη συναίνεση των γονέων των μαθητριών

Δείτε το video από την παρουσίαση των μαθητριών και στη συνέχεια, τις δημιουργίες των μαθητριών


Οι φετινες βραβευμένες συμμετοχές του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων

ΒΡΑΒΕΙΟ. “ΕΣΘΗΡ ΚΟΕΝ 77102” Το video δημιουργήσαν οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων Βασιλική Δαμάσκου, Μαργαρίτα Κουτρούμπα, Κωνσταντίνα Παπαθανασίου με την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους Άννας Πολίτου


ΕΠΑΙΝΟΣ 2019. “ΕΣΘΗΡ Ε3052” Το video δημιουργήσαν οι μαθήτριες του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων Σταύρακα Δήμητρα, Εμμανουήλ Έλενα, Ζαχαράκη Έλενα.


ΕΠΑΙΝΟΣ 2019 “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ” Σενάριο, σκίτσα και Επιμέλεια Εργασίας Μαλαματένια Σκορλέτου


ΕΠΑΙΝΟΣ 2019.  “ΣΑΡΙΝΑ ΜΑΤΙΛΝΤΑ ΝΕΑΜΑ” . Το video δημιούργησαν οι μαθήτριες Αγγελική Κροκίδη και Δήμητρα Χατζηρουσέα

Αγγελική Κροκίδη


Δείτε και τις υπόλοιπες αξιολογότατες συμμετοχές του 2ου ΓΕΛ Καλυβίων, στο φετινό διαγωνισμό

Η “ΕΚΔΙΚΗΣΗ” ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. (Ανδρικοπούλου Χριστίνα, Ευαγγελάτου Ευαγγελία)


Η ΑΓΑΠH ΜΑΚΡΟΘΥΜΕΙ (Κωσταρέλλου Κυριακή)


DER JUD’ IST SCHULD (Γαβριήλ Κοκκίνης, Παντελής Τσιλτικλής, Ιάσονας Μπέλλος)


ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ (Έλενα Αγγελοπούλου, Σοφία Κούρτη, Χρήστος Καρζής)

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!

Categories