Νέα πρόκληση Ερντογάν για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τέμενος – Ηχηρή απάντηση από UNESCO

Συνεχίζει την πολιτική των προκλητικών δηλώσεων ο τούρκος πρόεδρος με «φόντο» τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία
Όπως δήλωσε, θα απαντήσει στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν με την αλλαγή του καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά
Καμία αλλαγή χωρίς έγκριση από την UNESCO
Κατρούγκαλος: Προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα
Συνεχίζει την πολιτική των προκλητικών δηλώσεων ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με «φόντο» τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς σε ομιλία του στην Τραπεζούντα μίλησε για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από ναό-μουσείο σε τέμενος προκαλώντας την αντίδραση της UNESCO.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, θα απαντήσει στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν με την αλλαγή του καθεστώτος στην Αγιά Σοφιά.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu.

Καμία αλλαγή χωρίς έγκριση από την UNESCO

Ωστόσο, στα σχέδια του Ενρτογάν έβαλαν «φρένο» αξιωματούχοι της UNESCO, οι οποίος υπογράμμισαν πως δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αν δεν έχει εγκριθεί από τον οργανισμό.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή», δήλωσε αξιωματούχος της UNESCO στην τουρκική υπηρεσία του Sputnik.

Κατρούγκαλος: Προσβολή στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος διεμήνυσε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας συνιστά προσβολή όχι μόνο στο αίσθημα των χριστιανών αλλά και στη διεθνή κοινότητα, καθώς δεν είναι μόνο ένας μεγάλος ναός της Χριστιανοσύνης, αλλά κτήμα της ανθρωπότητας.

altsantiri.gr

Categories