Συνέντευξη στο parakτios.gr παραχώρησε ο Υποψήφιος Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου , σχολιάζοντας την εκλογική επικαιρότητα.
Η Συνέντευξη έγινε στο εκλογικό κέντρο Καλυβίων,της παράταξής του “Σαρωνικός Συνεργασία, στα πλαίσια του κύκλου συνεντεύξεων υποψηφίων που διοργανώνει ο Paraktios.gr
Δείτε το σχετικό video καθώς και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, προς διευκόλυνση των αναγνωστών μας.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Καλή σας μέρα. Μάλλον εγώ πρέπει να πω καλώς ήρθατε στο εκλογικό μας κέντρο, που είναι η δεύτερη φορά που ερχόσαστε.
Η πρώτη, όταν μέσα στο Φεβρουάριο, καταχείμωνο, κάναμε την παρουσίαση του συνδυασμού μας σε αυτό εδώ το χώρο, μια και δεν μας δόθηκε το Δημαρχείο, τότε που είχαμε ζητήσει για να κάνουμε και την παρουσίαση και σήμερα είναι η δεύτερη και απ’ ό,τι φαίνεται και η τελευταία, για τον λόγο τον εξής. Ενώ εμείς έχουμε αυτό εδώ το εκλογικό μας κέντρο από το Γενάρη, γιατί έπρεπε να έχουμε κάποιο χώρο να συγκεντρώνεται και η παράταξη και ο συνδυασμός και οι φίλοι, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα όπως έχει ο Δήμαρχος, που χρησιμοποιεί και το Δημαρχείο, για τις όποιες προεκλογικές του συναντήσεις και δραστηριότητες και ενώ το είχαμε ενοικιάσει, μόλις πριν λίγες μέρες πληροφορηθήκαμε ότι ο κύριος Σωφρόνης νοίκιασε για να κάνει εκλογικό κέντρο, το ακριβώς διπλανό μας κτίριο. Κάτι που ο νόμος δεν το επιτρέπει, γιατί λέει πρέπει να υπάρχει κάποια απόσταση μεταξύ των εκλογικών κέντρων και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο ή μάλλον μπορώ να τον καταλάβω. Είναι μία τεράστια αλαζονεία που υπάρχει, είναι ένα πνεύμα ότι, είμαι εξουσία, είμαι αρχή και κάνω ό,τι θέλω και δεν υπολογίζω κανέναν. Και για αυτό ήρθε και εδώ δίπλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή μεταξύ των γραφείων που είναι τόσο κοντά. Βεβαίως εμείς όλοι αγανακτήσαμε από αυτή την κίνηση. Δεν θέλω όμως να μπω σε μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση που δεν έχει να προσφέρει τίποτα στον κόσμο και αποφασίσαμε να πάμε εμείς σε άλλο εκλογικό κέντρο, σε άλλο χώρο, μια και ο κύριος Σωφρόνης ήθελε να έρθει εδώ. Και ας κρατήσει το δικό του χώρο, ας κρατήσει και αυτόν εδώ και ας κάνει την προεκλογική του εκστρατεία τουλάχιστον όχι έτσι όπως μέχρι σήμερα την κάνει, με μία τεράστια λάσπη και λασπολογία, αλλά ας κάνει με έναν καθαρό τρόπο, που δεν είναι καθαρός, αυτή η κίνηση την οποία έκανε. Ένας χώρος, ένα εκλογικό κέντρο δεν είναι αυτό που δίνει εκλογές. Εκλογές είναι τα προβλήματα του κόσμου, οι προτάσεις που κάνεις λύση και κυρίως όταν είσαι στη διοίκηση, που κρίνεσαι και για αυτά που έχεις κάνει. Για αυτό λοιπόν θα κριθούμε όλοι μας και εμείς έναν τέτοιον αγώνα θέλουμε να κάνουμε και δεν θέλουμε να μπούμε σε μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση και είναι ξεκάθαρο για μας και την παράταξή μας.
Είχα δει τη δήλωσή σας στη συνέντευξη που δώσατε στο Άττικα TV πριν λίγες μέρες και την είχα ανεβάσει κιόλας και είχα σημειώσει αυτό το σημείο. Προφανώς για το εκλογικό κέντρο, για να το κλείσουμε πολύ σύντομα, θέτετε ένα θέμα ηθικής τάξεως ή δεοντολογίας. Γιατί σύμφωνα με το νόμο δεν συνιστά προτεραιότητα η εκ των προτέρων ενοικίαση. Ξεκινά από τις 26 Μαρτίου και έχει προτεραιότητα ο παλαιότερος συνδυασμός, έναντι ενός νέου συνδυασμού. Είναι βάσει του νόμου αυτό. Δεν θέτω θέμα άλλο.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ακούστε να δείτε. Η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκινάει στις 26 Μαρτίου, δύο μήνες μάλλον πριν από τις εκλογές. Όλοι όμως οι συνδυασμοί και όλοι οι υποψήφιοι, σε όλη την Ελλάδα, πολύ πριν πιάνουνε κάποιους χώρους, γιατί πρέπει να συγκεντρώνονται. Πρέπει να κουβεντιάζουνε με την ομάδα τους, με τους πολίτες κ.λπ., και δεν γίνεται να γίνει αλλιώς. Αυτό κάναμε και εμείς από 1η Γενάρη που είμαστε εδώ και συνήθως υπάρχει και κάποιος σεβασμός και κάποια δεοντολογία, να τηρήσουμε το νόμο αλλά και έτσι ένα πολιτικό κλίμα. Εδώ, δεν υπάρχει αυτό στην περιοχή μας από την πλευρά του κυρίου Σωφρόνη. Δεν πειράζει, καλό αγώνα ευχόμαστε.
Το είπα αυτό για να καταλήξω στο εξής. Δεν υπήρξε κάποια προσυνεννόηση μεταξύ σας, ότι ξέρεις τι Γιώργο, εγώ θα πιάσω αυτό. Πέτρο μην το πιάσεις εσύ γιατί θα πάω εγώ. Δεν υπάρχει αυτό το κλίμα.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Το Γιώργο θα πιάσω αυτό, βάλαμε τις ταμπέλες ήδη από το Γενάρη, κάναμε τη συγκέντρωσή μας εδώ στα μέσα Φεβρουαρίου, μας ξέρει όλος ο κόσμος και πριν μία βδομάδα πληροφορήθηκα ότι ενοίκιασε το διπλανό. Δεν ήταν θέμα συνεννόησης, δεν είναι κάτι που δεν ήτανε γνωστό. Εδώ μαζεύτηκε όλη η πόλη όταν κάναμε την παρουσίαση. Είσαστε εδώ και το παρουσιάσατε. Δεν ήταν κάτι το άγνωστο που θα έπρεπε να πάρω και το τηλέφωνο και να πω επειδή έχω πιάσει εγώ, πήγαινε αλλού.
Εάν σε αυτό το πράγμα δεν έχετε μία συναίνεση, πώς θα υπάρχει συναίνεση στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Υπάρχει συναίνεση από την δική μου πλευρά, που θέλοντας να κρατήσω ένα ήπιο κλίμα, είπα στην ομάδα και στα παιδιά, παρόλο που είμαστε όλοι αγανακτισμένοι, παιδιά πάμε να βρούμε ένα άλλο εκλογικό κέντρο. Άλλα είναι τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες, κ.λπ.
Όχι δεν λέω για το εκλογικό κέντρο. Εάν δεν υπάρχει σε τόσο απλό θέμα μία συναίνεση, αύριο που θα είστε είτε δημοτική αρχή, είτε στην αντιπολίτευση, ένας από τους δύο ή και οι δύο, πώς θα υπάρξει συναίνεση σε πιο σοβαρά ζητήματα, όταν δεν υπάρχει προσέγγιση σε ένα τόσο απλό θέμα;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Κοιτάχτε, αυτή τη στιγμή είναι προεκλογική περίοδος. Στην προεκλογική περίοδο πάντα δημιουργούνται και κάποιες εντάσεις, είναι μέσα στο παιχνίδι. Εκτιμώ όμως ότι, από την άλλη πλευρά γίνονται κάποια λάθη και αστοχίες, που είναι αποτέλεσμα ενός πανικού που υπάρχει από την άλλη πλευρά, αυτή είναι η δική μου άποψη και αυτός ο πανικός οδηγεί πολλές φορές να παίρνεις λάθος αποφάσεις. Τέτοιου είδους αποφάσεις που έχει πάρει η απέναντι πλευρά ήτανε και η πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε “ο δολοφόνος στον τόπο του”. Είναι όλα αυτά τα πράγματα, η λάσπη που εκτοξεύεται, είτε από τοπικές εφημερίδες ή από οπουδήποτε και μία προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα αποδόμησής μου, με κυριολεκτικά ψέματα, γιατί η διαδρομή μου είναι γνωστή, είμαι γνωστός, έχω κάνει πάρα πολλά χρόνια εδώ Δήμαρχος, έξι θητείες, μας ξέρει ο κόσμος, ξέρει τι έχουμε προσφέρει, ξέρει τι έχουμε κάνει, όπως και τώρα κρίνεται η παρούσα Δημοτική Αρχή. Αυτό έχει να κάνει με την προεκλογική περίοδο. Μετά τις εκλογές, θα πρέπει να υπάρξει και θα υπάρξει τουλάχιστον, όπως και τώρα, βλέπετε, είμαστε συναινετικοί σε πάρα πολλά πράγματα, για τη Διοίκηση και το καλό του Δήμου και εκεί όλοι θα κρινόμαστε, ποιος δεν θα ακολουθήσει και ποιος θα συνεργαστεί και ποιος δεν θα συνεργαστεί. Και επειδή, με αφορμή αυτό, ανοίγετε ένα θέμα του εκλογικού νόμου με τον οποίο θα γίνουν οι εκλογές. Η απλή αναλογική είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο στοίχημα και για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για αυτούς που θα εκπροσωπήσουν σε κάθε Δήμο, τις κοινωνίες μας. Οι άνθρωποι που θα βρεθούμε εκεί πέρα, ανάλογα με τη δύναμη προς την κάθε παράταξη, θα έχει δώσει ο κόσμος με την ψήφο του, είναι υποχρεωμένοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουνε και θα γίνει. Και αυτό είναι θετικό. Και στην δική μου διαδρομή πάντα προσπαθούσα με διάλογο και με συζητήσεις και με συναινέσεις να προχωράμε και έτσι προχωράγαμε, για αυτό και εκτιμώ υπάρχει και ένα θετικό αποτέλεσμα αυτής της διαδρομής στον πρώην Δήμο Καλυβίων και στη συνέχεια στον Δήμο Σαρωνικού και σε αυτήν τουλάχιστον την κατεύθυνση, εμείς είμαστε έτσι κι αλλιώς, είτε υπήρχε ο εκλογικός νόμος, είτε δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει αδιέξοδο στη δημοκρατία, πολύ περισσότερο και στο Δημοτικό Συμβούλιο και νομίζω ότι, πάντα θα επιδιώκουμε συναινέσεις από τη δική μας πλευρά και έτσι θα διοικηθεί ο Δήμος, εάν οι πολίτες εγκρίνουν τη δική μας ομάδα και εμένα, με την ψήφο τους, και δώσουν τη Διοίκηση του Δήμου, κάτι που πιστεύω ότι θα γίνει, γιατί τουλάχιστον αυτά είναι τα μηνύματα τα οποία παίρνουμε. Υπάρχει ένα κλίμα στην κοινωνία πολύ μεγάλης δυσαρέσκειας. Μπορούμε να το συζητήσουμε μετά, για τη Δημοτική Αρχή Σωφρόνη, που ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους η πίεση αυτή της κοινωνίας, των συμπολιτών και των φίλων, που στρατεύτηκα πάλι στη μάχη για τον Δήμο Σαρωνικού, ακριβώς γιατί έπρεπε να αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα που δεν είχαν γίνει σωστά, με αυτήν εδώ τη διοίκηση.
Παρότι ότι, στις 27/9/2013 είχατε δηλώσει ότι έχει κλείσει ο κύκλος σας, είχαμε πάρει μία συνέντευξη, τρεις συνεντεύξεις έχουμε πάρει όλες μαζί και είχατε πει τότε, έχει κλείσει ο κύκλος μου, θα αφήσω χώρο για νέους. Βεβαίως εξηγήσατε ήδη γιατί επανήλθατε
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ο κύκλος έκλεισε από το 2014, όπου πραγματικά πίστευα και πιστεύω, ότι θα πρέπει βεβαίως να συνεχίζουν άλλοι άνθρωποι και αυτό πιστεύω και τώρα. Δυστυχώς η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν στάθηκε στο ύψος της ευθύνης με την οποία οι συμπολίτες μας εμπιστεύτηκαν τη συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και αυτό δημιούργησε μία τεράστια δυσαρέσκεια προς την παρούσα Δημοτική Αρχή και μία πάρα πολύ μεγάλη πίεση προς το πρόσωπό μου, να ξαναπροσπαθήσουμε στον Δήμο να ξαναφέρουμε έτσι μία ισορροπία σε πάρα πολλές καταστάσεις, είτε στα διοικητικά θέματα του Δήμου, είτε στα προβλήματα τα έξω που δεν έχουνε προχωρήσει, στην ίδια την περιοχή που εισπράττουμε μία εικόνα, πραγματικά όπου κι αν πάμε, ότι έχει παραμεληθεί, να μην πω τη λέξη εγκατάλειψη αν ακούγεται πάρα πολύ σκληρή, αλλά αυτή όμως είναι η πραγματικότητα και αυτό φάνηκε από το εξής. Από την ημέρα που ανακοίνωσα ότι προτίθεμαι να ξανά είμαι υποψήφιος, μέσα σε ελάχιστο χρόνο βρέθηκε πάρα πολύς κόσμος που συστρατεύτηκε και φτιάχτηκε ένα ψηφοδέλτιο δυνατό και δυναμικό. Εκτιμώ με στελέχη ό,τι καλύτερο έχει η κοινωνία μας που μπορούνε να προσφέρουνε και στο Δήμο και στους συμπολίτες μας, σε ένα πάρα πολύ ελάχιστο χρόνο, που συνήθως οι συνδυασμοί είναι μία διαδικασία, μία συζήτηση και ένας διάλογος μεγάλος, ενώ εδώ υπήρξε μία συστράτευση και από πρώην φίλους μου και συνεργάτες όσο ήμουνα Δήμαρχος, αλλά και από συνεργάτες του κυρίου Σωφρόνη που είχαν αποχωρήσει και κυρίως από νέο κόσμο που θέλει να ασχοληθεί. Και δύο θα έλεγα επί της αρχής είναι οι βασικοί μας στόχοι. Το ένα είναι, να εξυγιάνουμε αυτήν την κατάσταση και να ξαναφέρουμε τον Δήμο σε μία σωστή πορεία. Και δεύτερον, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, να ξανά δρομολογηθούν εξελίξεις προς νέους ανθρώπους, προς νέο κόσμο που θα συνεχίσει, γιατί ναι, δεν μπορεί να είμαστε συνέχεια εμείς. Θα πρέπει οι διοικήσεις να ανανεώνονται μέσα από την προσφορά και στη δράση που ο καθένας μας κρίνεται. Πολλοί έχουνε πει, γιατί ξαναβάζεις, τι θέλεις, η καρέκλα και τούτο. Έχω να πω κάτι προς όλους τους συμπολίτες. Είναι πάρα πολύ σπουδαίο και είναι πραγματικά σημαντικό, να ασχολείσαι με κάτι που σε επιλέγει ο κόσμος και που σε κρίνει ο κόσμος. Είναι πραγματικά ασύλληπτο σε όσους δε το έχουνε ζήσει, τι σημαίνει να σε κρίνει κάθε μέρα η κοινωνία και να πορεύεσαι βάσει της κρίσης αυτής της κοινωνίας. Δεν είναι μία θέση που κάποιος σε διορίζει. Δεν είναι μία θέση που περνάς με κάποιο διαγωνισμό. Δεν είναι κάτι τέτοιο ο Δήμος και ό,τι έχει σχέση με τον αιρετό. Αλλά είναι, κάποιες θέσεις πολύ μεγάλης ευθύνης, που σου την εμπιστεύεται ο κόσμος και ο κόσμος σου την ξαναπαίρνει. Δεν είναι θέμα ότι θέλει ο Πέτρος να πάρει την καρέκλα ή δεν θέλει, γιατί ακούγονται τέτοιες γελοιότητες και του αρέσει η καρέκλα και αυτά. Όχι. Στεκόμαστε απέναντι στην κοινωνία και ζητάμε στην κοινωνία να μας κρίνει, να μας εμπιστευτεί και να μας κρίνει κάθε μέρα και θα μας ξανά κρίνει. Μιλάει η ίδια μου η ψυχή για αυτό που έχω προσφέρει, γιατί ό,τι έκανα, το έκανα με μεράκι, με αγάπη και μία διάθεση προσφοράς, γιατί κυρίως ήταν μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο που σε έχει εμπιστευτεί.
Βεβαίως είναι προεκλογικό το κλίμα και δεν ξέρω αν θα πάρω την σωστή απάντηση. Θεωρείτε ότι δεν υπάρχει κανένα θετικό έργο στην διοίκηση Σωφρόνη; Δηλαδή, δεν έχει κάνει τίποτα; Είναι όλα μαύρα;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Κοιτάχτε, έτσι που μου το βάζετε θα πρέπει να σκεφτείς ένα – ένα. Μιλάμε για μία συνολική δημοτική παρουσία, μία δημοτική παρουσία που σε πάρα πολλούς τομείς δεν πήγε καλά. Αυτό που εισπράττω από τις περιοχές που γυρίζω σήμερα , μιλάω για απλά πράγματα, να μην μιλήσω για αναπτυξιακά και οτιδήποτε. Καθαριότητα. Παντού παράπονα. Αυτό που βλέπετε σήμερα, δρόμοι, λακκούβες, κ.λπ. που γράφουνε και στις δικές σας ιστοσελίδες , τα όποια σχόλια. Δηλαδή μιλάμε για βασικά πράγματα. Μιλάμε το θέμα του φωτισμού. Πάρα πολλές φορές είναι οι δρόμοι σκοτεινοί, που εδώ μας βγήκε η ιστορία με τα led να αντικατασταθούνε, στα οποία εμείς λέμε ναι. Η τεχνολογία πρέπει να είναι μπροστά. Έτσι όπως έγινε αυτός ο διαγωνισμός, φωτογραφικός στην ουσία, να έρθει μόνο μία εταιρεία, βρεθήκαμε στο εξής παράδοξο. Να αγοράζουμε μία λάμπα με 800 ευρώ. Για όνομα του Θεού. Από την ίδια εταιρεία που σε διπλανούς Δήμους, στη Βούλα την αγοράζουν 300 ευρώ, από την ίδια εταιρεία προμηθευτή. Στη Νέα Ιωνία αν θυμάμαι, με 260 ευρώ και εμείς ζητήσαμε, “κάνε μια επαναδιαπραγμάτευση, φτιάξε μία τριμελή επιτροπή από όλες τις παρατάξεις και φέρτε αυτόν τον άνθρωπο ή να επαναλάβετε το διαγωνισμό”. Δεν είπε κανείς όχι. Είναι πραγματικά μία τεράστια αυτή τη στιγμή θηλιά στα οικονομικά του Δήμου, να πληρώσουνε 14.000.000, τα επόμενα 12 χρόνια. Ο Δήμος δηλαδή, βάζει θηλιά στον ίδιο το Δήμο και δεν θα μπορούμε να διοικήσουμε. Αυτό το πράγμα θα το επαναδιαπραγματευτούμε την πρώτη ημέρα. Δεν μιλήσαμε εμείς να μην μπούνε ποτέ. Που ακούμε, βάζουμε το φως, και βγάζουμε το σκοτάδι. Πόσο πληρώνεται αυτό το φως είναι το ζητούμενο. Και αν πρέπει να πληρωθεί έτσι και αν υπάρχουν περιθώρια.
Δεν νομίζω ότι η αναγωγή σε κόστος ανά λάμπα είναι το πιο σωστό. Γιατί δεν είναι μόνο η προμήθεια. Είναι η υπηρεσία και η και χωροταξική διαμόρφωση των Δήμων.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Για να μην μπερδεύουμε και τους ακροατές και τους θεατές. Σε όλους τους Δήμους που γίνεται αυτή η διαδικασία, αντικατάσταση των λαμπτήρων είναι μέσα και η συντήρηση για τα 12 χρόνια και η ευθύνη που έχει ο ανάδοχος για τα 12 χρόνια. Είναι κάτι που πάει πακέτο.
Το copy-paste της περίπτωσης, δηλαδή ίδια περίπτωση με τον Σαρωνικό είναι του Μαρκόπουλου. Εκεί πέρα μία αναγωγή που είχαμε κάνει και μαζί νομίζω είχε βγει στα 540
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι, ναι, ναι. 540 είναι… προσέχτε, οι τιμές είναι ενιαίες παντού. Οι τιμές βγαίνουνε από το δημόσιο τιμολόγιο, που ένας δημόσιος φορέας παίρνει το δημόσιο τιμολόγιο, για ό,τι είναι να κάνει αυτό, προμήθεια λαμπτήρων, προμήθεια πίσσας, προμήθεια ό,τι και να είναι αυτό, παίρνει το δημόσιο και επ’ αυτού κάνει διαγωνισμό και πετυχαίνει εκπτώσεις. Εδώ δεν έγινε αυτό το πράγμα. Όταν λοιπόν ξεκινάει ο Δήμος Μαρκοπούλου, ακριβώς επιβεβαιώνεται αυτό που λέω. Με 540 ευρώ αρχική τιμή. Αν πάρει και κάποια έκπτωση, βλέπετε ότι έρχεται στα επίπεδα που σας είπα πιο πριν. αυτό τώρα πώς μπορούμε να το δεχτούμε με 800 ευρώ, 780, πόσο έχει βγει, για το Δήμο το δικό μας.
Το είπα γιατί μπορεί να παίζει ρόλο η χωροταξία κάθε περιοχής. Ο Δήμος Μαρκοπούλου έχει να καλύψει 2 περιοχές, το Μαρκόπουλο και το Πόρτο Ράφτη ενώ ο Δήμος Σαρωνικού έχει 5 Δημοτικές ενότητες που πρέπει μα καλύψει με τα συστήματα smart cities κλπ και η διαφορά (που προβάλετε) από 240 στα 800, είναι πολύ μεγάλη.
Δεν παίζει ρόλο η χωροταξία. Αριθμός λαμπτήρων. Κάπου θα βάλεις 1.000, κάπου θα βάλεις. Όχι, όχι, δεν παίζει κανένα. Είναι τεράστια, είναι 14.000.000. Θα πληρώνουμε 1.100.000 κάθε χρόνο . Ποια είναι η εξοικονόμηση; Υποτίθεται βάζεις την καινούργια τεχνολογία, για να έχεις εξοικονόμηση. Ποια είναι η εξοικονόμηση όταν σήμερα ο Δήμος πληρώνει 1.000.000 στη ΔΕΗ κάθε χρόνο. Τόσο πληρώνουμε. Είναι τα επίσημα οικονομικά στοιχεία του Δήμου και από την ώρα που θα τοποθετηθούν τα led, θα πληρώνουμε 1.100.000 στον εργολάβο, και 350.000 αν θυμάμαι στη ΔΕΗ. Λοιπόν, δεν εξοικονομείς, πληρώνεις και πάρα πολλά από πάνω. Τότε, γιατί να το κάνεις;
Σημείωση Σύνταξης. Τα ακριβή νούμερα συγκρίνοντας τις δύο περιπτώσεις ( Σαρωνικού και Μαρκοπούλου) τα οποία αναφέρονται στους αρχικούς προυπολογισμούς των δύο Δήμων έχουν ως εξής (σύμφωνα με το σκεπτικό του Π Φιλίππου)
Σαρωνικός: 12.046.480 διαιρούμενο με τις 16.139 λάμπες = 746 ευρω
Μαρκόπουλο:3.346266 διαιρούμενο με τις 5.596 λάμπες =598 ευρώ Σχετικό δημοσίευμα δείτε ΕΔΩ
Πάμε στο θέμα το επίκαιρο, το πολύ επίκαιρο το προχθεσινό. Ένα δημοσίευμα βγήκε, μοιράστηκε και έλεγε 90.000.000 χρέωσε ο Πέτρος ο Φιλίππου το Δήμο Σαρωνικού. Βεβαίως και εγώ από την έρευνα που έκανα είδα 10.000.000 τα οποία εκκρεμούν από το 2013. Τα 80.000.000, όπως μου είπε ο Δήμαρχος είναι πιθανόν να απαιτηθούν από το δημόσιο εφόσον τα έχει πληρώσει η ΕΤΑΔ και εν πάση περιπτώσει αυτή τη στιγμή θέλω να μου πείτε την δική σας εκτίμηση. Έχω δει βεβαίως και την ανακοίνωση, την έχω δημοσιεύσει και εγώ, αλλά με τέσσερα – πέντε λόγια αυτό το ζήτημα να μου πείτε.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Κοιτάχτε, όπως ακριβώς είπατε και εσείς, είναι πιθανόν. Τι εννοείται το είναι πιθανόν; Ότι στήνεται ένας τεράστιος μηχανισμός λάσπης και έτσι όπως βγαίνει από συγκεκριμένα φυλλάδια ,στοχευμένα και κατευθυνόμενα και σίγουρα όχι δωρεάν και μοιράζεται σπίτι – σπίτι, καταλαβαίνετε ότι είναι μεγάλο κόστος αυτό. Είναι μία πάρα πολύ στοχευμένη μέθοδος λάσπης, παραπληροφόρησης, αλλά και εκφοβισμού των πολιτών μας. Η ιστορία τον παραλιών έχει απασχολήσει τον Δήμο μας και το Δήμο Καλυβίων και το Δήμο Σαρωνικού, τουλάχιστον όλα τα χρόνια της θητείας μας. Κάναμε ένα τεράστιο αγώνα, που οι πολίτες μας τον ενέκριναν και συμφώνησαν για αυτό και μας ακολούθησαν σε όλες τις κινητοποιήσεις, προκειμένου οι παραλίες μας να μείνουν ελεύθερες. Και αυτή είναι και σήμερα η πάγια αρχή, ότι οι παραλίες πρέπει να είναι ελεύθερες και να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, των δημοτών και μαζί με αυτούς τους χιλιάδες κατοίκους της Αθήνας που βγαίνουν τα Σαββατοκύριακα και τις καθημερινές και ειδικά τα τελευταία χρόνια με την κρίση που δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα σε πολλούς συμπολίτες μας να πάνε διακοπές όπως πήγαιναν παλιά, που βρίσκουν μία διέξοδο πλέον στην περιοχή μας. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, πώς θα είναι χώροι αναψυχής και ανάσας για όλους τους πολίτες. Όχι μόνο του Σαρωνικού, αλλά και του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Σε αυτή λοιπόν τη θέση είναι λογικό ότι έρχεται σε σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και θα έρχονται και πολλές φορές ανατρέψαμε και χαλάσαμε σχέδια μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και κύκλων διαπλοκής. Για αυτό λοιπόν και χτυπιόμαστε. Χτυπηθήκαμε όλη αυτή την περίοδο, πρέπει να είχα πάνω από 20 – 30 ποινικά δικαστήρια, που από όλα αθωωθήκαμε. Είχαμε αγωγές από το Grand Resort, θυμάμαι προσωπικά σε ένα επίπεδο 2.400.000, αλλά και κατά του Δήμου μου ζητούσε προσωπικά υποτίθεται για διαφυγόντα κέρδη, για παρακώλυση της επένδυσης και όλα αυτά τα πράγματα. Από όλα έχουμε αθωωθεί και η συγκεκριμένη αγωγή που συζητιέται αυτές τις μέρες εάν δεν κάνω λάθος σήμερα, είχε κοινοποιηθεί, από το 2013 την ξέραμε, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα, παρεμπόδιση της επένδυσης, καταπάτηση του αιγιαλού και όλα αυτά. Τι καταπάτησε ο Δήμος στο χωριό μας. Μην τρελαθούμε κιόλας. Αυτά τα έλεγε ο επιχειρηματίας. Το δικόγραφο που είχαν στη φωτοτυπία στην εφημερίδα, είναι αυτά που έχει καταθέσει ο επιχειρηματίας στα δικαστήρια εναντίον μου. Ε, ακόμα δεν βρέθηκε δικαστήριο σε αυτή τη χώρα που να πει ότι, την εποχή που κάναμε κούλουμα και πηγαίναμε μια Καθαρή Δευτέρα ή όταν κάναμε μία θεατρική παράσταση στο θεατράκι, που υπόψιν το θεατράκι το είχε φτιάξει το ΥΠΕΧΩΔΕ την εποχή αυτή, πηγαίναμε μία ώρα να κάνουμε μία εκδήλωση και να φύγουμε, ότι ήμασταν καταπατητές. Ότι παρεμποδίζαμε την επένδυση ή δεν ξέρω και εγώ. Αυτά ήταν αυτά που χρησιμοποιούσε ο επιχειρηματίας στα δικαστήρια. Τα οποία τουλάχιστον σε βάρος μας τα έχει χάσει όλα και αυτοί που τα αναπαράγουν έχουνε δύο στόχους. Από τη μία να εξυπηρετήσουν τον επιχειρηματία. Μην μπερδευόμαστε. Όταν βγάζεις το χαρτί αυτουνού που είναι απέναντι και το προβάλλεις ως κύριο επιχείρημα, άρα είσαι ταυτισμένος με αυτόν. Όποιοι είναι λοιπόν πίσω από αυτό το δημοσίευμα, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εξυπηρετούν τον επιχειρηματία από τη μία πλευρά, στο πρόσωπό μου να πετάξουν πάρα πολύ μεγάλη λάσπη, που δε νομίζω ότι πιάνει, γιατί τη διαδρομή τη γνωρίζουνε και κυρίως; Να δοθούν στους ιδιώτες οι παραλίες και να πηγαίνουμε με εισιτήριο και οτιδήποτε. Αυτό ήτανε που είχαμε αντιπαρατεθεί και θα συνεχίσουμε να έχουμε αυτήν την πάγια θέση και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινούμαστε και κυρίως δεν είναι να κινείται ένας Δήμαρχος ή μία δημοτική αρχή. Εδώ πρέπει να είμαστε συστρατευμένοι αγαπητοί φίλοι και συμπολίτες οι πάντες. Δεν είναι ενός Δημάρχου η παραλία, ούτε ενός Δήμου. Είναι των πολιτών, είναι αυτών που μένουν εδώ, είναι αυτών που έρχονται να εξυπηρετηθούν εδώ και ο κύριος και βασικός στόχος θα πρέπει να είναι αυτός. Εάν σε αυτό το πράγμα δεν είμαστε συστρατευμένοι αλλά πανικοβαλλόμαστε ή φοβόμαστε ή τρομοκρατούμαστε από τέτοια μεθοδευμένα, στοχευμένα δημοσιεύματα, που εξυπηρετούν αυτούς που θέλουν να πάρουν τις παραλίες και κανέναν άλλον, τότε όλοι κρινόμαστε. Εγώ νομίζω ότι, αντιλαμβάνεται ο κόσμος αυτό. Βγήκε και με την ανακοίνωσή μας, βγήκε με τη διαδρομή μας, βγήκε με τις χιλιάδες διώξεις, με τις δεκάδες διώξεις που είχαμε υποστεί όλο αυτό το διάστημα για τις οποίες έχουμε αθωωθεί και αυτό μας οπλίζει με δύναμη, θάρρος, με το κεφάλι ψηλά να συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, οι παραλίες να ανήκουν σε εμάς προς όφελος των πολιτών. Και εδώ έχω να πω και κάτι άλλο τώρα, για να κρίνω την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Γειτονικοί Δήμοι όπως και το Λαύριο και η Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, απευθύνθηκαν στα τουριστικά ακίνητα, στα ΕΤΑΔ δηλαδή. Έκαναν συμφωνίες και παραδόθηκαν στους Δήμους οι παραλίες, να τις εκμεταλλεύονται οι Δήμοι και να τις αναπτύσσουν οι Δήμοι, να μπορέσουνε να εφαρμόσουν ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα οι δήμοι και επί αυτών υπάρχει και μία συμφωνία, κάποιο ποσοστό να εισπράττει το κράτος και είναι πάρα – πάρα πολύ λογικό. Στο δικό μας Δήμο δεν έγινε κάτι τέτοιο. Παρόλο που εγώ ο ίδιος είχα μεσολαβήσει από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και είχα μιλήσει στο Δήμαρχο επανειλημμένα, πάμε να συζητήσουμε με το κράτος να μας παραδοθούν οι παραλίες, να ξεκαθαρίσει η υπόθεση, βρέθηκα σε συσκέψεις και ήμουνα μόνος μου…
Ο κος Σωφρόνης δεν είχε κάνει όμως μία πρόταση ανάπλασης της παραλίας Αλυκών Αναβύσσου την οποία και παρουσίασε…?
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι, είχα πληροφορηθεί,΄είχα πληροφορηθεί για αυτό το πράγμα, ότι έγινε μία ενημέρωση στο Δήμο, αλλά έμεινε εκεί. Ποτέ δεν υπήρξε κάποια συζήτηση επίσημη και σοβαρή με τα αρμόδια όργανα του κράτους, με τους αρμόδιους που τις διαχειρίζονται να παραχωρηθούν. Είναι ο δήμος μας ο μοναδικός Δήμος που δεν παραχωρήθηκαν οι ακτές. Ποιος ήταν ο λόγος; Και είναι πάρα πολύ απλός. Μία από τις προϋποθέσεις τις οποίες βάζει η πολιτεία για να παραχωρήσει τους Δήμους, στους δήμους τις παραλίες είναι ότι, η όποια εκμετάλλευση υπάρχει, καντίνες, κ.λπ., καταργούνται όλα. Ξεκινάς από μηδενική βάση και με ανοιχτό διαγωνισμό και μάλιστα ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Αυτό ήθελε να αποφύγει η Δημοτική Αρχή και δεν πήγε. Αυτό γίνεται στους άλλους δήμους. Έκαναν ανοιχτούς διαγωνισμούς, διότι είναι τεράστια τα έσοδα που χάνονται στη στιγμή, που στις καντίνες και σε όποιες άλλες εκμεταλλεύσεις δεν γίνονται διαγωνισμοί, αλλά παραχωρούνται στους ίδιους και στους ίδιους και στους ημέτερους και αυτό το γνωρίζει η πολιτεία. Δηλαδή, όταν βρέθηκα εγώ σε συζητήσεις, μου είπανε, ελάτε ρε παιδιά εδώ, τι βγάζετε; Από τις καντίνες βγάζετε αυτά τα λεφτά. Επί δύο θα σας τα δίνουμε εμείς, γιατί είναι, χάνονται τεράστια κονδύλια. Αρκεί και μόνο να σας πω ότι στη δική μας θητεία, μέχρι και το 2014, που είχαμε κάνει διαγωνισμούς σε όλες τις καντίνες και σε όλες τις παραλίες και της Αναβύσσου και παντού, είχαμε πετύχει να έχουμε έσοδα, πάνω από 500.000 ετησίως. Έπαιρνε το ποσοστό που έπρεπε να πάρει το κράτος και τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιούσαμε ως Δήμος όπου θέλαμε, σε σχολεία, ανάπλαση ακτών και οτιδήποτε, όπου εν πάση περιπτώσει θέλαμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Αυτό που μου λέτε, με ρωτήσατε πιο μπροστά, αν βρίσκω κάτι θετικό. Και αντί των εσόδων αυτών που είχαμε εξασφαλίσει με το Δήμο, σε μία συμφωνία με την πολιτεία, που θα έπρεπε πρώτα να ανανεωθεί η συμφωνία με το κράτος και στη συνέχεια να ακολουθούμε ως δημόσια αρχή και εμείς τους κανόνες που έχει το κράτος. Πιάσαμε μία διαδικασία απλής ανανέωσης, και μείωσης. Καντίνες που είχαμε με 60.000 και 70.000 και 80.000, πληρώνουνε ελάχιστα τώρα έως καθόλου. Με αποτέλεσμα το ίδιο το κράτος να έρχεται και να λέει, είσαστε παράνομοι πλέον σε αυτό που κάνετε γιατί δεν τηρείτε τη νόμιμη διαδικασία, με αποτέλεσμα να έχουνε μπει σήμερα πρόστιμα αλλά και προσφυγές των ιδιοκτητών των καντινών αλλά και από το ίδιο το κράτος προς το Δήμο, τα ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πάνω από 1.500.000 και αναμένονται και άλλα. Πώς θα τα αντιμετωπίσουμε;
Εαν επιδικαστούν στο Δήμο Σαρωνικού αυτά τα μεγάλα ποσά που ακούγονται, ανεξάρτητα ποιος είναι Δήμαρχος, πως θα μπορούσε να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση? Γιατί μιλάμε για πολλά εκατομ.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Πρώτα απ’ όλα σε επίπεδο νομικό. Υπάρχουν δεκάδες αθωωτικές αποφάσεις και αγωγές που έχουνε γίνει, ναι. Που το σκεπτικό ήταν το ίδιο. Καταπάτηση αιγιαλού, παρεμπόδιση της επένδυσης, κ.λπ. Με αυτό το σκεπτικό δεν βρέθηκε δικαστήριο που να δικαιώσει αυτούς οι οποίοι είχαν κινηθεί. Αντίθετα μας αθώωσε όλους . Με αυτές λοιπόν όλες τις αθωωτικές σε επίπεδο νομικό, αντιμετωπίζεις, γιατί είναι πάρα πολλές οι αθωωτικές αποφάσεις, την όποια στο μέλλον διεκδίκηση υπάρξει. Διότι, υπάρχουνε τόσα πολλά δεδικασμένα. Αυτό σε νομικό επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, πρέπει να πας… δηλαδή αν είχε γίνει μία συζήτηση…
Με την πολιτεία, δηλαδή.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Βεβαίως. Με τηνΕΤΑ, και αν έχει γίνει η συμφωνία αυτή που δεν έγινε, για τους λόγους που εξήγησα πιο πριν, να μην επαναλαμβάνω, είμαι βέβαιος ότι αυτή η αγωγή θα έχει αρθεί. Γιατί θα ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που βάζει στο τραπέζι. Ελάτε εδώ ρε παιδιά, έχουμε ένα δικαστήριο, να μιλήσουμε. Βγάλτε τα δικαστήρια απέξω. Ελάτε να μιλήσουμε. Και δεν υπάρχει καλοπροαίρετο να τα πας, όποιο φορέα και να εκπροσωπεί ο οποιοσδήποτε να μη το κάνει.
Γιατί λέγεται όμως ότι ο Μαντωνανάκης έχει κερδίσει αποφάσεις υπέρ του Ομίλου του?
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Προσέχτε. Είναι άλλο πράγμα, προσέχτε, είναι άλλο πράγμα η αντιδικία του Grand Resort με το δημόσιο. Και είναι άλλο πράγμα ο Δήμος. Εμάς είναι διαφορετικός ο ρόλος μας. Θέλουμε τις ελεύθερες παραλίες και αυτά και τελειώνουμε. Τις αντιδικίες που έχει το Grand Resort με το δημόσιο, είτε οικονομικές είναι αυτές, είτε οτιδήποτε, είναι κάτι το διαφορετικό που ο Δήμος δεν έχει εμπλακεί πουθενά. Αντίθετα, με παραφιλολογίες και παραδημοσιεύματα και με ψευδή δημοσιεύματα λασπολογικά, προσπαθούν να (..). Δεν υπάρχουμε εμείς εκεί πέρα. Έχει αντιδικία με το κράτος ο Μαντωνανάκης. Εμείς σαφώς είμαστε υπέρ του κράτους έτσι κι αλλιώς και αν δεν είναι σαφές, από την ώρα που υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ ιδιώτη και κράτους θα πρέπει να εκπληρώνονται, αλλά δεν είναι κάτι που μας αφορά.
Πάμε για τις Καντίνες. Είδα την συνέντευξή σας και είπατε πως Ο Σωφρόνης δεν κάνει διαγωνισμούς και βάζει τους δικούς του . όμως ρτα λιδια πρόσωπα είναι από τότε και εσείς ξεκινήσατε αυτή την πολιτική που ακολούθησε και εκείνος.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Μα ποιος απόκλεισε ότι και με κάποιο διαγωνισμό δεν μπορεί να έρθει ο ίδιος να δώσει το τίμημα. Εμείς 2011,2012,2013 κάναμε διαγωνισμούς… δύο χρόνια και ένα χρόνο παράταση νόμιμα και έπρεπε οι διαγωνισμοί να επαναλαμβάνονται. Στη συνέχεια η πολιτεία λέει, φίλε, το είπε και στους άλλους Δήμους, θα σου παραχωρήσω τις ακτές, ξεκινάς από μηδενική βάση. Βγάζεις τους διαγωνισμούς… μπορεί ο ίδιος να έρθει πλέον με ανοιχτό και νόμιμο διαγωνισμό να ξαναπάρει.
Εσείς δηλαδή θα κάνατε διαγωνισμό;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Εννοείται ότι θα ξεκινάμε από μηδενική βάση, να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, να διαλευκάνουμε το τοπίο και όλα με διαφάνεια…
Δεν λέω για τώρα, δεν λέω για τώρα.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι, αν γίνουμε διοίκηση.
Όχι τώρα, Εάν τότε συνεχίζατε να είστε Διοίκηση.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Τότε είχαμε κάνει διαγωνισμούς κανονικότατα. Κάναμε κανονικά. Από πού εισπράτταμε 500.000. Δεν μας τα χάριζε κανείς. Αποτέλεσμα των διαγωνισμών ήτανε.
Τότε όμως ήταν πρόταση της ΑΔΜΚΕΣ να γίνει Ανανέωση, επειδή η ΕΤΑΔ έβγαζε διαγωνισμό στην παραλία, είχατε πει στο Δημοτικό Συμβούλιο…..
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι, κύριε Ξυγκάκη, νομίζω ότι μπλέκουμε πάρα πολύ τον κόσμο με όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ ξέρω και λέω, αυτή τη στιγμή υπήρξε μία τεράστια αδιαφάνεια. Αποτέλεσμα της αδιαφάνειας είναι σήμερα ο Δήμος, από το Δήμο και από την Δημοτική επιχείρηση, να απαιτούνται πάνω από 1.500.000, που είναι ένα αποτέλεσμα μιας χείριστης, κάκιστης και κακής και κατ’ επέκταση του Δήμου, γιατί η Δημοτική Επιχείρηση στον Δήμο ανήκει, της διαχείρισης. Η δική μας διοίκηση με ό,τι βρούμε, κ.λπ., ξέρω και λέω ότι αφήνανε 500.000 κάθε χρόνο στο ταμείο του Δήμου και της Δημοτικής Επιχείρησης. Σήμερα, όχι μόνο δεν υπάρχει αυτό, αλλά υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις. Θα είναι μία τεράστια θηλιά προς το δήμο για να το αντιμετωπίσουμε. Και αφήνω και την υποσχεσιολογία που υπάρχει προς αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν τις καντίνες. Θα σας τις ξανά ανανεώσουμε. Πώς θα τις ανανεώσεις; Αφού τρως πρόστιμο. Και λόγω προεκλογικής περίοδος, υπάρχει μία πολύ μεγάλη υποσχεσιολογία, από την άλλη πλευρά βέβαια, όχι από μας, γιατί εμείς ήμασταν ξεκάθαροι. Ξεκινάμε από το μηδέν, με μία συμφωνία με το κράτος και να τηρήσουμε όλες, με διαφάνεια όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τελεία.
Θεωρείτε ότι αν εσείς κάνατε Διοίκηση αντί για τον κο Σωφρόνη τότε, θα είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα πρόστιμα?
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Το πρώτο πράγμα που θα έκανα, ήτανε ό,τι κάνανε… ναι, ναι. Που προσπάθησα και εδώ, από τη θέση που ήμουνα, που είχα μιλήσει. Ό,τι κάνουνε και στους άλλους Δήμους. Μία συμφωνία πρώτα με το κράτος και να τηρήσουν τις διαδικασίες αυτές που καθορίζει το κράτος. Τόσο απλά.
Ποιο είναι το πλαίσιο του δικού σας προγράμματος.
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι. Αυτή τη στιγμή σχεδόν έχει καταρτιστεί ο συνδυασμός μας, από πραγματικά έμπειρα στελέχη και ανθρώπους που έχουν πραγματικά όρεξη να προσφέρουν. Νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο έχει σήμερα η κοινωνία μας, το είπα και πιο μπροστά αυτό το πράγμα. Και μπαίνοντας στην προεκλογική μας πλέον, στην τελική μάλλον ευθεία για τις εκλογές, μια και είμαστε ένα δίμηνο πριν, κινούμαστε πλέον σε όλα τα σημεία του δήμου, στις γειτονιές μας, στις συσκέψεις, κ.λπ. και συνομιλούμε με τον κόσμο. Θα ξεκινήσουμε πολιτικές συγκεντρώσεις και στις πέντε κοινοτικές ενότητες, με αφορμή βέβαια τα εγκαίνια των εκλογικών μας κέντρων, και πριν φτάσουμε στις τελικές συγκεντρώσεις…
Θα κάνετε εκλογικά κέντρα σε όλες?
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Βέβαια. Θα διοργανώσουμε πάρα πολλές και σε τοπικό επίπεδο συσκέψεις αλλά και θεματικές, όπως την επόμενη βδομάδα που είναι η ημέρα των αδέσποτων ζώων, θα βγάλουμε ανακοίνωση, θα κάνουμε μία ημέρα για τα αδέσποτα. Θα κάνουμε μία μερίδα για τουρισμό. Όλα αυτά τα πράγματα που προγραμματίζουμε, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ο διάλογος με τον κόσμο, και αυτό το οποίο ζητάμε και από τις άλλες παρατάξεις και κυρίως από τους συμπολίτες μας, ζητάμε ένα ήπιο κλίμα. Ζητάμε η προεκλογική περίοδο αυτή, να είναι μία αφορμή για συζήτηση και να δείξουμε ότι και το επίπεδο μας είναι υψηλό και όχι πολλές φορές αυτά τα άθλια σχόλια που γράφονται μέσα στα μέσα μαζικής δικτύωσης που εμείς απέχουμε από όλα αυτά τα πράγματα και θα προσπαθήσουμε πραγματικά και εμείς να βγούμε πιο σοφοί και πιο γνώστες μέσα σε αυτήν την προεκλογική περίοδο αλλά κυρίως και η κοινωνία η ίδια να έχει ωφεληθεί σε δύο πράγματα. Πρώτον. Στην ανάδειξη των προβλημάτων, είτε κοινωνικά είναι αυτά, είτε έργα υποδομής είναι, για τα οποία φαντάζομαι να μιλήσουμε, δεν έχουμε και χρόνο, πρέπει να τα ανοίξουμε. Είτε οτιδήποτε ζητάει, είτε θέματα πολιτισμού, είτε παιδείας που έχει η κοινωνία μας από την μία μεριά και από την άλλη, όλοι οι συμπολίτες να είμαστε κοντά στη δημοτική αρχή. Αυτό επιτυγχάνεται με τον διάλογο και με την εμπιστοσύνη, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να προωθήσεις θέματα. Δεν είναι ο δήμος ένας Δήμαρχος και μόνο. Δεν είναι Θεός. Είναι, η ομάδα που υπάρχει γύρω του αν είναι δραστηριοποιημένη και γύρω από την ομάδα ο ίδιος ο κόσμος εάν ενδιαφέρεται να βάλει και αυτός ένα λιθαράκι στο να φτιαχτούν καλύτερες συνθήκες για την κοινωνία, για τη γειτονιά, για το χώρο που ζει και για τον ίδιον τον καθένα, τον…από μόνο του και για τα παιδιά του, αλλά και για την ευρύτερη, για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ό,τι και αν είναι αυτό. Αθλητισμός είναι; Αν δεν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι να τρέξουν από πίσω, δεν γίνεται. Παιδεία, είναι; Πέρα από το εκπαιδευτικό έργο που κάνουνε οι εκπαιδευτικοί, εάν δεν υπάρχει και ο σύλλογος, αν δεν υπάρχουν σχολικές και μαθητικές κοινότητες, δεν φτάνει μόνο το μάθημα για να πάνε τα παιδιά μπροστά και το καταλαβαίνετε. Το ίδιο γίνεται σε όλους τους τομείς. Αυτό είχαμε κάνει στα χρόνια της θητείας μας και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Θέλω πραγματικά να απευθύνω έτσι ένα μήνυμα. Να έχουμε ένα ήπιο εκλογικό κλίμα. Να σταματήσουν να βγάζουν τέτοια πληρωμένα με πάρα – πάρα πολλά λεφτά, γιατί ήταν κάτι που το είπα. Ο αντίπαλός μας τελικά, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ο Σωφρόνης και η ομάδα του, αλλά το πολύ χρήμα αυτή τη στιγμή που πέφτει από αυτή την πλευρά, που δεν καταλαβαίνω και από πού προέρχεται και για ποιο λόγο δίνεται όλο αυτό το πράγμα. Σκεφτείτε, δύο συγκεντρώσεις και τηλεφώνησαν σε όλα τα σπίτια. Όλες οι τοπικές εφημερίδες, σε όλα τα σπίτια, μα και στο σπίτι μου δηλαδή τηλεφωνήσανε. Μιλάμε για χρήμα. Δημοσιεύσεις
Στο δικό σας σπίτι;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Και στο δικό μας. Πήρε κάποια κοπέλα και είπε, σας καλούμε να έρθετε στη συγκέντρωση τάδε μπλα μπλα. Όλες, οι περισσότερες τοπικές εφημερίδες με δημοσιεύσεις και δεν είναι… το να δώσεις μία συνέντευξη όπως δίνουμε εμείς, εξυπακούεται γιατί πρέπει να ενημερώσεις τον κόσμο. Το να το μοιράζεις σπίτι – σπίτι κατά χιλιάδες αντίτυπα είναι τεράστιο κόστος. Δημοσκοπήσεις, όλα αυτά τα πράγματα. Δεν ξέρω τι έχουνε να προσφέρουνε αυτά στο διάλογο ή κατά πόσο πλέον με τέτοιες μεθόδους προσπαθείς να επηρεάσεις την κοινωνία. Εγώ νομίζω ότι η κοινωνία έχει τους δικούς της κανόνες, αυτούς θα ακολουθήσει και είμαι πραγματικά βέβαιος ότι, το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι προς την κατεύθυνση του ήθους, της αξιοπρέπειας, του πολιτικού πολιτισμού και θα γυρίσει πίσω και τις πλάτες ο κόσμος σε τέτοιου είδους μεθόδους.
Ωραία. Σας εύχομαι καλή συνέχεια…
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ.
Στο επόμενο εκλογικό κέντρο θα τα πούμε, Δεν ξέρω, πού θα είναι αυτό;
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: Ναι, βρήκαμε εδώ χώρο στην πλατεία και ήρθαμε να φτιάξουμε τώρα όλα τα χαρτιά, κ.λπ., να μετακομίσουμε σε όλα αυτά.