Δ.Τ-Σε ποιά κρίσιμα ερωτήματα δεν απάντησαν Δούρου και Σγουρός στο debate των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής

Καμία ουσιαστική απάντηση στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες και σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, την εφαρμογή της μητροπολιτικής διακυβέρνησης αλλά και τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας, δεν έδωσαν η κα Δούρου και ο κ. Σγουρός.

Στο debate των υποψηφίων για την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Ιανό, με τη συμμετοχή του Γ. Πατούλη, της Ρ.Δούρου, του Γ. Σγουρού και του Γ. Πρωτούλη, οι δύο υποψήφιοι περιορίστηκαν σε διαπιστώσεις, γενικεύσεις και σε ένα ακόμη γύρο υποσχέσεων, χωρίς ωστόσο, να δίνουν εξηγήσεις για τα όσα δεν έπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, με σημαντικό κόστος στους πολίτες.

Συγκεκριμένα τόσο η κα Δούρου όσο και ο κ. Σγουρός δεν απάντησαν:

  • Γιατί εδώ και 17 χρόνια, η Αττική διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά, διατηρώντας τη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης, με επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον
  • Γιατί μετά από 17 χρόνια η Αττική δεν διαθέτει επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση
  • Γιατί αρκέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια στον ρόλο του «τροχονόμου» σε ότι αφορά τη διαχείριση και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών κονδυλίων και δεν εφάρμοσαν ποτέ ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την Αττική

Γ. Πατούλης: « Η απλή αναλογική δεν ήταν απαίτηση της νέας εποχής, αλλά κομματική απαίτηση»

Από την πλευρά του ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων «εθνικό ζήτημα» και υπογράμμισε την ανάγκη εκπόνησης ενός νέου περιφερειακού σχεδιασμού με ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και έμφαση στα προγράμματα ανακύκλωσης, την εκπαίδευση στα σχολεία αλλά και την ουσιαστική διαβούλευση με τους Δήμους.

Επιπρόσθετα παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου του για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας των κατοίκων από φυσικές καταστροφές, με την πρόληψη και τη γρήγορη εκτέλεση των αναγκαίων υποδομών, στο επίκεντρο.

Ο κ. Πατούλης ερωτηθείς σχετικά, προσδιόρισε τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Αττικής στους εξής:

-Συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση, παράλληλα με τη διαρκή διεκδίκηση έργων και παρεμβάσεων

-Παροχή κινήτρων για την προσέλκυση των ιδιωτικών επενδύσεων

-Εκπόνηση περιφερειακών έργων σε συνεργασία και με τους 66 Δήμους, με στόχο την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών του Λεκανοπεδίου.

Παράλληλα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε τη στήριξη του στην αξιοποίηση του Ελληνικού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία επένδυση με πολύ μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές για την Αττική.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των συνεργασιών μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής, τόνισε χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν απαίτηση της νέας εποχής, αλλά κομματική απαίτηση». Ωστόσο υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει συνέργειες και συνεργασίες, επισημαίνοντας ότι έχει μάθει να λειτουργεί συνθετικά από όλες τις θέσεις που υπηρέτησε.

Σχετικά με το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εφαρμογή της μητροπολιτικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι με τον Κλεισθένη χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία να γίνει μία μεγάλη μεταρρύθμιση στο μοντέλο διάρθρωσης του κράτους, με επίκεντρο την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Νέα Αρχή για την Αττική-Γιώργος Πατούλης

 

Categories