To video από την παρουσίαση του βιβλίου “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ” που έγινε στο Δημαρχείο Σαρωνικού το Σάββατο 13/4/19.
Χρησιμοποιούμε ως ενημερωτικό κείμενο αυτό, από το Δελτίο Τύπου του υποψηφίου Δημάρχου Σαρωνικού Χρήστου Τσιγαρίδα που ήταν ένας από τους ομιλητές της παρουσίασης.
Το Σάββατο 13 Απριλίου 2019, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Σαρωνικού στα Καλύβια, οι εκδόσεις ΕΝΑΣΤΡΟΝ και ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος, παρουσίασαν το βιβλίο: «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι…»
Για το βιβλίο μίλησαν η βουλευτής Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, ο πρέσβης επί τιμή, πρώην πρεσβευτής μας στην Ουάσιγκτον και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αλέξανδρος Μαλιάς, ο ταξίαρχος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και υποψήφιος δήμαρχος Σαρωνικού Χρήστος Τσιγαρίδας και ο συγγραφέας Νίκος Στέφος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Πελίνα Θεοδοσίου.
Οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθήλωσαν το κοινό σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, αφού αναφέρθηκαν σε άγνωστα στον πολύ κόσμο γεγονότα εκείνης της περιόδου και απάντησαν σε ερωτήματα που από το 2008 έμεναν αναπάντητα, σε σχέση με τη στάση της Ελληνικής κυβέρνησης τότε, τα παρασκήνια των διαπραγματεύσεων και τις απίστευτες πιέσεις που δέχτηκε η Ελληνική διπλωματία και ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πορεία και κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ.
Η πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του ζητήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπε ότι ο Νίκος Στέφος «κατορθώνει με την χειρουργική του γραφή, να παρουσιάσει το Σκοπιανό ζήτημα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του μέχρι το βέτο του Βουκουρεστίου και τις συνέπειές του, με αντικειμενικότητα, χωρίς να αδικεί και χωρίς να χαρίζεται» και πρόσθεσε ότι το βιβλίο δίνει απαντήσεις στη σημερινή προπαγάνδα, όπως αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Ότι τάχα, Καραμανλής και Μπακογιάννη είχαν προβεί σε υποχωρήσεις. Αυτό που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αποκαλούν «υποχωρήσεις», δεν είναι παρά η ιδιοφυής στρατηγική που ο Κώστας Καραμανλής χάραξε και έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος ως πρωθυπουργός, και πρώτα ο Μολυβιάτης και μετά η Ντόρα ως υπουργοί των Εξωτερικών: Κρατάς ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους, δέχεσαι διάφορες προτάσεις ως βάση συζήτησης και αποδεικνύεις τελικά πως η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά» υπογράμμισε.
Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισήμανε ότι «πολλά θα είχε κερδίσει η κυβέρνηση , κυρίως δε οι υπερόπτες και προπετείς υπουργοί, επικριτές όλων των προκατόχων τους, αν έκαναν τον κόπο, έστω για μία ώρα, να ρωτήσουν για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό πριν την Συμφωνία των Πρεσπών».
«Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος απαιτεί σύνεση , συνεννόηση και εθνική συναίνεση. Δεν γίνεται για κομματικά χειροκροτήματα ή κυβερνητικά οφέλη σε βάρος της εθνικής συνοχής, ούτε για τους επαίνους φίλων και συμμάχων. Ο συμβιβασμός είναι ο χρυσός κανόνας για να φθάσουμε σε μία συμφωνία» τόνισε.
Ο κ. Μαλλιάς κατέληξε λέγοντας ότι «το Βουκουρέστι, ως σταθμός μίας πατριωτικής πολιτικής, είχε αναμφίβολα κόστος, κυρίως για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές του». Η πορεία προς το Βουκουρέστι ένωσε τους Έλληνες, υποστήριξε ο κ. Μαλλιάς και πρόσθεσε ότι «η επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η προσβολή και η απαξίωση, όσων στέκονται κριτικά απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών – την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των Ελλήνων – βρίσκεται εκτός της εθνικής στρατηγικής, του εθνικού πλαισίου που είχε δρομολογήσει το Βουκουρέστι. Η τότε κυβέρνηση διεφύλαξε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα και άντλησε διαπραγματευτική ισχύ από την συσπείρωση και την στήριξη του πολιτικού συστήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών, για τον λόγο αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει δικαίωση ή συνέχεια του Βουκουρεστίου».
Ο Ταξίαρχος ε.α. της ΕΛΑΣ Χρήστος Τσιγαρίδας, είπε μιλώντας για το βιβλίο:
“Είμαστε σήμερα εδώ, για να γνωρίσουμε την πρώτη συγγραφική δουλειά του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου.
Η πορεία του ως δημοσιογράφου είναι μακρά και γνωστή σε όλους και πάντα η αξιοπιστία, η εγκυρότητα, η αυθεντική καταγραφή των γεγονότων και η νηφάλια ανάλυσή τους, είναι τα χαρακτηριστικά της δουλειάς του. Αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι που έκαναν πάντα την παρουσία του ξεχωριστή και την αναγνώρισή του ως σημαντικού, αυτονόητη.
Είμαστε εδώ λοιπόν σήμερα, για να γνωρίσουμε το βιβλίο του, “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ”.
Με έκπληξη, αλλά και με πολύ χαρά και ιδιαίτερη τιμή, δέχτηκα την πρόσκληση του Νίκου Στέφου να μιλήσω απόψε για το βιβλίο του.
Και δέχτηκα, γιατί θεωρώ ότι οι πολίτες δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια, ιδιαίτερα για τις μεγάλες ιστορικές στιγμές, χωρίς φτιασίδια, χωρίς φανφάρες και χωρίς υποννοούμενα. Και το “ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ”, προσφέρει την αλήθεια για εκείνη τη σημαντική στιγμή της εξωτερικής μας πολιτικής.
Η πρόσφατη Συμφωνία των Πρεσπών, η αναγνώριση του κράτους της “Βόρειας Μακεδονίας”, που δεν είναι το τέλος της περιπέτειας του Σκοπιανού ζητήματος, αλλά μια νέα κακή αρχή της και το έχουμε όλοι διαπιστώσει με τα καινούρια, ουσιαστικά προβλήματα που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα, είναι μια συμφωνία δίχασε τον Ελληνικό λαό.
Το ΒΕΤΟ του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, αντίθετα, ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεοελληνικής Ιστορίας, η στιγμή που μια μικρή χώρα, υποχρέωσε τη μεγάλη υπερδύναμη σε μια δραματική αναδίπλωση, μια στιγμή της Ιστορίας, στην οποία η Ελλάδα διεκδίκησε και κέρδισε την Εθνική της αξιοπρέπεια.
Η στάση του Καραμανλή στο Βουκουρέστι, δεν ήταν απλά η απόφαση ενός πρωθυπουργού.
Υπαγορεύτηκε από την Ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων. Ήταν από τις στιγμές εκείνες, που ο ηγέτης έρχεται αντιμέτωπος με τη συνείδηση τη δική του, αλλά και του λαού του, που αναμετράται με την Ιστορία.
Ο Κώστας Καραμανλής, έπρεπε να μετρήσει τους κινδύνους από την τήρηση μιας Εθνικής στάσης, κόντρα στις επιθυμίες της υπερδύναμης, από το ύψωμα του αναστήματος απέναντι στις επιλογές του ηγέτη των Ηνωμένων Πολιτειών, τη στιγμή μάλιστα που είχε λάβει τα μηνύματα, και να πάρει τα ρίσκα του για λογαριασμό της χώρας του.
Βαριές ευθύνες, ιστορικές στιγμές, που οι περισσότεροι από τους σημερινούς πολιτικούς μας, θα εύχονταν να μην τις ζήσουν…
Ο Καραμανλής, επέλεξε να μείνει πιστός στην πολιτική που είχε χαράξει και που θεωρούσε ότι όφειλε να τηρήσει, εκπροσωπώντας τους Έλληνες. Παρά τις πιέσεις, τις υποδείξεις και τις απειλές, αποφάσισε να μην κάνει πίσω, να υπερασπιστεί το γόητρο, την Ιστορία και την υπερηφάνεια των Ελλήνων.
Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.
Και η Ελληνική Κυβέρνηση, υποχρέωσε με τη στάση της τους δυνατούς του κόσμου, σε δραματική υποχώρηση. Μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική νίκη, με πολλές όμως συνέπειες και για τον πρωταγωνιστή, αλλά και για τον Τόπο. Όλοι γνωρίζουμε, όλοι ζήσαμε τι ακολούθησε. Τα χρόνια μετά το βέτο στο Βουκουρέστι το 2008, ήταν χρόνια δίσεκτα κι οδήγησαν στον εφιάλτη της χρεοκοπίας.
Το βιβλίο του Νίκου Στέφου επιχειρεί να φωτίσει τις άγνωστες πτυχές εκείνων των δραματικών ημερών, ολόκληρη την πορεία για το μοναδικό στα χρονικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Ελληνικό βέτο στο Βουκουρέστι.
Και το καταφέρνει, γιατί το κάνει παραθέτοντας τα γεγονότα και τις μαρτυρίες, τα έγγραφα και τους διαλόγους, αξιοποιώντας τις αυθεντικές πηγές, τους πρωταγωνιστές τους. Είναι ένα ιστορικό βιβλίο, στο οποίο ο συγγραφέας δεν επιχειρεί να ωραιοποιήσει τα γεγονότα, να ηρωοποιήσει πρόσωπα, να ακολουθήσει θεωρίες συνομωσίας, αλλά καταγράφει τις ιστορικές εκείνες στιγμές με το αμερόληπτο βλέμμα του ερευνητή.
Το βιβλίο αυτό πρέπει να διαβαστεί για να καταλάβει κανείς πως υπάρχουν ηγέτες, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις που όταν θέτουν κόκκινες γραμμές, τις εννοούν.
Το ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ πρέπει να διαβαστεί, για να καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν ηγέτες, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις που βάζουν τον εαυτό τους κάτω από το λαό τους και τη χώρα τους.
Το βιβλίο του Νίκου Στέφου πρέπει να διαβαστεί, για καταλάβει κανείς ότι υπάρχουν ηγέτες, πρωθυπουργοί και κυβερνήσεις που αισθάνονται την ευθύνη απέναντι στο λαό και την Ιστορία τους.
Καλοτάξιδο το βιβλίο σου Νίκο”
Μετά την εκδήλωση, Νίκος Στέφος, υπέγραψε τα βιβλία του και ο κόσμος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομιλητές και το συγγραφέα.