Δ.Τ-Γ.Πατούλης:Kαμία αυτοκριτική από Δούρου και Σγουρό για τις ευθύνες τους στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής

Οι σημερινές δημόσιες τοποθετήσεις των κ.κ. Δούρου και Σγουρού στο Ρ/Σ Αθήνα 9,84, σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής, επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι αποτελούν τις δύο διαφορετικές όψεις , του ίδιου κάλπικου νομίσματος.

Τόσο η κα Δούρου, όσο και ο κ. Σγουρός

  1. Δεν έκαναν καμία αυτοκριτική και δεν αναγνώρισαν λάθη και παραλείψεις για τον τρόπο που άσκησαν τις αρμοδιότητές τους, στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής. Δεν ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη από τους πολίτες του Λεκανοπεδίου γιατί εξακολουθούμε σήμερα, στον 21ο αιώνα, να θάβουμε τα σκουπίδια στη Φυλή και να ζουν οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας πάνω από μια «υγειονομική βόμβα».
  2. Έριξαν και οι δύο το «μπαλάκι» της ευθύνης στους Δήμους της Αττικής για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Δήμοι δεν έχουν ούτε τα χρήματα, ούτε τον εξοπλισμό, αλλά ούτε και το θεσμικό πλαίσιο για να διαχειριστούν το ζήτημα. Κάνουν πως δεν γνωρίζουν ότι μέχρι πρόσφατα οι Δήμοι δεν είχαν ούτε καν τη δυνατότητα να χωροθετήσουν «πράσινα σημεία» στα όρια τους. Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Την δουλειά τους την έκαναν και την κάνουν πολύ καλά. Σε αντίθεση με την Περιφέρεια που ενώ είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τη διαχείρισή των απορριμμάτων, διαχειριζόταν τα χρήματα μας, χωρίς να κάνει σωστά τη δουλειά της. Όσο και να προσπαθήσουν να ρίξουν αλλού το βάρος της ευθύνης, δεν θα τους το επιτρέψουμε. Θα τους φέρνουμε διαρκώς αντιμέτωπους με την αλήθεια, θυμίζοντας τους ότι ευθύνονται και οι δύο προσωπικά και για την έλλειψη μέχρι σήμερα ενός ρεαλιστικού κι εφαρμόσιμου περιφερειακού σχεδιασμού. Αλλά και για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτούσαν την κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων υποδομών, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.
  3. Δεν είπαν κουβέντα γιατί αυτά τα 15 χρόνια που διοικούν εναλλάξ τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, δεν προώθησαν καμία ενεργητική πολιτική για την προώθηση της ανακύκλωσης, καμία εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των πολιτών. Καμία πολιτική για τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση. Με ιδεολογήματα σαν αυτά που έλεγε η κα Δούρου , του τύπου «οι αντιμνημονιακοί μαζεύουν καλύτερα τα σκουπίδια από τους μνημονιακούς», ή με φαραωνικούς σχεδιασμούς σαν του κ. Σγουρού, που δεν προέβλεπαν τίποτε για ανακύκλωση , δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Πλέον, «ο κόμπος έφτασε στο χτένι». Κάθε μέρα που περνά, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι οι κ.κ. Δούρου και Σγουρός είναι ακατάλληλοι για να δώσουν μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Δεν έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους για το αδιέξοδο που δημιουργείται. Δεν έχουν να προτείνουν καμία λύση, για να μην πνιγεί η Αττική στα σκουπίδια.

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι ούτε η παράταση της σημερινής παρακμής, αλλά ούτε και η επιστροφή στις αποτυχημένες συνταγές του χθες.

Η Αττική χρειάζεται να κάνει μια Νέα Αρχή.

Νέα Αρχή για την Αττική-Γιώργος Πατούλης

 

 

Categories