Δήμοι (ανατολικής) Αττικής: Προβλέψεις για β΄ γύρο, τελικούς νικητές (ονόματα)

Μετά τις προβλέψεις για μεγάλους δήμους και περιφέρειες, η aftodioikisi.gr, συνεχίζει, με βάση όλα τα στοιχεία από το ρεπορτάζ, τις μετρήσεις στα social media, το κλίμα που διαμορφώνεται σε κάθε περιοχή αλλά και φανερές ή μυστικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα, την καταγραφή των δεδομένων για τους 66 δήμους της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Αττικής όπου ήδη έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ για τους δήμους του Κεντρικού Τομέα Αθηνών , τους δήμους της Δυτικής Αθήνας, τους δήμους του Νότιου Τομέα της Αττικής.και τους δήμους του Βόρειου Τομέα της Αττικής. με τους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προβλέψεις για τους δήμους -πρωτεύουσες νομών με τις οκτώ μεγαλύτερες και τις οκτώ επόμενες σε πληθυσμό, πρωτεύουσες νομών.

ΔΗΜΟΣ ΑΧΑΡΝΩΝ
Τέσσερις είναι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι μνηστήρες για το β΄γύρο των εκλογών στον δήμο Αχαρνών, με δύο από αυτούς να έχουν το προβάδισμα. Πρόκειται για τον, προερχόμενο από τη ΝΔ, περιφερειακό σύμβουλο του Γιάννη Σγουρού, Χάρη Δαμάσκο και τον επίσης «γαλάζιο» Σπύρο Βρεττό. Για μια θέση στον β΄γύρο παλεύουν, επίσης, ο «πράσινος» νυν δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός, ο οποίος, ωστόσο, εμφανίζεται αποδυναμωμένος, καθώς ένας πρώην αντιδήμαρχός του (με παρελθόν και στις διοικήσεις Φωτιάδη), ο Θεόφιλος Αφουξενίδης, κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος, αλλά και ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης Βασίλης Τοπαλιανίδης. Πιθανότερο δίδυμο, αυτή τη στιγμή, είναι το Δαμάσκος -Βρεττός, χωρίς να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
Μετά την αποχώρηση του επί δύο θητείες «γαλάζιου» νυν δημάρχου Σωτήρη Μεθενίτη, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον Γιάννη Σγουρό, το «παιχνίδι» στο δήμο Μαρκοπούλου έχει ανοίξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την παράταξη του νυν δημάρχου κατεβαίνουν δύο υποψήφιοι, ο, προερχόμενος από τη ΝΔ, πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Δρίτσας και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Πολίτης, οι οποίοι διεκδικούν θέση στο β΄γύρο. Για την δεύτερη Κυριακή προαλείφεται και η, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ πρώην αντιδήμαρχος (επί δημαρχίας Φώτη Μαγουλά) Μαρίκα Μαντάλα, ωστόσο, κερδισμένος από την αποχώρηση Μεθενίτη εμφανίζεται ο «γαλάζιος», δικηγόρος Κώστας Αλαγιάννης, επικεφαλής, σήμερα, της μείζονος αντιπολίτευσης, ο οποίος είχε χάσει στις εκλογές του 2014 από τον νυν δήμαρχο με μόλις 79 ψήφους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα πιθανό δίδυμο για τον β΄γύρο είναι το Αλαγιάννης -Πολίτης, ωστόσο καθώς, οι υποψήφιοι διεκδικητές είναι κοντά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιο άλλο. Όσο για τον τελικό νικητή, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι στην περίπτωση αποχώρησης νυν δημάρχου, συνήθως κερδισμένος είναι ο βασικός αντίπαλός τους, δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Τουλάχιστον τέσσερις υποψήφιοι δίνουν μάχη για να μπουν στον β΄γύρο των εκλογών στον δήμο Παιανίας. Αν και αποδυναμωμένος σε σχέση με το 2014, περισσότερες πιθανότητες φαίνεται να έχει ο σημερινός «γαλάζιος» δήμαρχος Σπύρος Στάμου αλλά και ο, επίσης προερχόμενος από τη ΝΔ, Ισίδωρος Μάδης, σε μία επανάληψη της αναμέτρησης του 2014. Σφήνα στο δίδυμο επιχειρούν να μπουν ο Κώστας Μπουλμέτης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και είχε έρθει πέμπτος στις προηγούμενες εκλογές αλλά και ο Αθανάσιος Χατζηδάβαρης.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ
Τέσσερις υποψήφιοι παλεύουν για την είσοδό τους στον β΄γύρο, με τον νυν «πράσινο» δήμαρχο Θανάση Ζούτσο, αν και αποδυναμωμένος καθώς η πρώην αντιδήμαρχος του Ειρήνη Κουνενάκη αυτή τη φορά διεκδικεί τον δήμο Παλλήνης, να έχει τον πρώτο λόγο για τη μία από τις δύο θέσεις. Πλην της κ. Κουνενάκη, θέση στον β΄γύρο διεκδικεί η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή αλλά και ο προερχόμενος από τη ΝΔ Τάκης Μερτύρης που το 2014 ήταν δεύτερος και είχε αναμετρηθεί με τον νυν δήμαρχο στο β΄γύρο. Με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις ούτε για τον αντίπαλο του κ. Ζούτσου στον β΄γύρο ούτε, βεβαίως, για τον τελικό νικητή.

ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν μία θέση στον β΄γύρο στις εκλογές για το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Πρόκειται για:
-Τον «γαλάζιο» νυν δήμαρχο Ευάγγελο Μπουρνούς για τον οποίο οι απόψεις διίστανται σχετικά με τον χειρισμό της τραγωδίας του καλοκαιριού του 2018.
-Τον, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Πιστικίδη που το 2014 είχε κατέβει μαζί με τον νυν δήμαρχο και στη συνέχεια, μετά την προεκλογική συμφωνία, παρέδωσε στα μέσα της θητείας (2/2017) στον κ. Μπουρνούς και ανέλαβε την θέση του γενικού γραμματέα του δήμου.
-Τον, επίσης «γαλάζιο» πρώην δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο που το 2014 ήταν τρίτος.
-Τον, προερχόμενο από ΠΑΣΟΚ αλλά με ερείσματα και στον ΣΥΡΙΖΑ, Δαμιανό Φαφούτη, ανιψιό του πρώην δημάρχου Ραφήνας Ανδρέα Κεχαγιόγλου, ο οποίος κατεβαίνει ως επικεφαλής του συνδυασμού «Συμμαχία Δημιουργίας», που το 2014 με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητας Πικερμίου Θανάση Αδαμόπουλο, είχε βγει δεύτερος και αναμετρήθηκε στον β΄γύρο με τον κοινό συνδυασμό Πιστικίδη-Μπουρνούς.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι είναι κοντά, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ούτε για το δίδυμο του β΄γύρου ούτε, πολύ περισσότερο, για τον τελικό νικητή.

ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Μάχη μέχρις εσχάτων μεταξύ (πολιτικού) πατέρα και γιου έχουμε στον δήμο Σαρωνικού. Στον πρώτο ρόλο ο, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην δήμαρχος Σαρωνικού και, σήμερα, αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής με την Ρένα Δούρου, Πέτρος Φιλίππου, με 30ετή θητεία στην Αυτοδιοίκηση και στον δεύτερο ο «γαλάζιος» (και μάλιστα «μητσοτακικός») νυν δήμαρχος και πρώην αντιδήμαρχος του κ. Φιλίππου, Γιώργος Σωφρόνης. Οι δυο τους αναμένεται να αναμετρηθούν στον β΄γύρο και κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη.

ΔΗΜΟΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
Θολό είναι το τοπίο αναφορικά με το δίδυμο του β΄γύρου στον δήμο Σπάτων -Αρτέμιδος. Κι αυτό γιατί 2+1 υποψήφιοι διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση σε αυτόν. Πρόκειται για τον, εμφανώς αποδυναμωμένο, νυν «γαλάζιο» δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου, ο οποίος επιχειρεί να μειώσει τις απώλειες του συμπράττοντας με τον πρώην αντιδήμαρχο, ανιψιό του παλιού κοινοτάρχη Αρτέμιδας, Χρήστο Σερέτη που τελικώς δεν θα είναι υποψήφιος, τον επίσης «γαλάζιο» πρώην αντιδήμαρχο Πέτρο Πουλάκη, ο οποίος ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως να μην κατέβει τελικώς και να συμπράξει με την Άννα Ραφτοπούλου που ήταν τρίτη στις εκλογές του 2014 αλλά και. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η μάχη αναμένεται σκληρή και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, εφόσον οι υποψήφιοι είναι τρεις για το δίδυμο του β΄γύρου αλλά και για τον τελικό νικητή.

ΔΗΜΟΣ ΩΡΩΠΟΥ
Τρεις υποψήφιοι παλεύουν, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για μια θέση στον β΄γύρο στις εκλογές για τον δήμο Ωρωπού. Πρόκειται για τον νυν δήμαρχο Θωμά Ρούσση, ο οποίος εμφανίζεται να έχει χάσει σημαντικό τμήμα των δυνάμεών του 2014, τον, τρίτο των προηγούμενων εκλογών, Γιώργο Γιασημάκη, ο οποίος, στην ουσία ασκεί καθήκοντα μείζονος αντιπολίτευσης και ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σκάλας Ωρωπού (Δ.Λ.Τ.Σ.Ω.) Διονύσης Καμπιώτης. Η μάχη είναι αμφίρροπη και δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη ούτε για τους δύο του β΄γύρου ούτε για τον τελικό νικητή.

aftodioikisi.gr

Categories