«Χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ – «Σταματήστε αμέσως»

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ΗΠΑ για τις κινήσεις της Τουρκίας
Προειδοποιούν πως μπορεί να υπάρξει αποσταθεροποίηση της περιοχής
Καλούν την κυβέρνηση Ερντογάν να «σταματήσει αμέσως»
Σε αυστηρούς τόνους ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το βράδυ της Κυριακής 6 Μαΐου, με την οποία καλούσε άμεσα την Τουρκία να ακυρώσει την απόφασή της να προχωρήσει σε γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ, μέσω του εκπροσώπου του Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε πως ήταν «πολύ προκλητικό» βήμα οι κινήσει του τουρκικού ναυτικού. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Άγκυρας, προειδοποιώντας πως μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από hellasjournal.com)

altsantiri.gr

Categories