Η μάχη των συσχετισμών για την προεδρία της Κομισιόν – Συγκροτείται μέτωπο κατά Βέμπερ

Ξεκινά στις Βρυξέλλες η μάχη για τον κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ
Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί και ποιοι δεν θέλουν τον Βέμπερ… ούτε ζωγραφιστό
Ο ρόλος της Γαλλίας και του Εμανουέλ Μακρόν και η ισχύς του στην απόφαση αυτή
Τι είναι το λεγόμενο σύστημα Spitzenkandidaten που προωθεί ο γερμανός πολιτικός
Σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, παρασκηνιακών και δημόσιων, εισέρχονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις τάσεις που ήδη καταγράφονται να καθιστούν τη διαδικασία όχι ιδιαίτερα απλή.

Ο πόλεμος ισχύος παίρνει το εναρκτήριο λάκτισμα απόψε, στην άτυπη σύνοδο της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου προσέρχονται οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ένωσης αλλά και αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών και να συζητήσουν για τον διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μία τόσο κρίσιμη θέση, μιας και ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι ουσιαστικά ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, προκαλεί αναβρασμό στα κράτη-μέλη, καθώς η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ, που προαλείφεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για το αξίωμα, δεν ικανοποιεί πολλούς, τη στιγμή μάλιστα που το ΕΛΚ έχασε μεγάλο μέρος (από 221 έδρες σε 180) της δύναμής του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ παραμένει βέβαια η μεγαλύτερη δύναμη στο ευρωκοινοβούλιο, ενώ το κόμμα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχασε και αυτό μέρος της δύναμής του και από τις 191 έδρες που είχε εξασφαλίσει το 2014 έπεσε στις 145.

Για πρώτη φορά στα τελευταία 40 χρόνια οι δύο μεγάλες ευρωομάδες δεν είναι σε θέση να σχηματίσουν σταθερή πλειοψηφία για να μπορέσουν να καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις και να θέσουν τη νομοθετική ατζέντα. Η επιλογή τους άλλωστε για τον πρόεδρο της Επιτροπής απαιτεί και την έγκριση της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (απόλυτη πλειοψηφία, άρα 376 ψήφους).

Ξεκάθαρο «όχι» σε Βέμπερ από τις προοδευτικές δυνάμεις

Μπροστά λοιπόν σε έναν υποψήφιο όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, οι αντιστάσεις είναι έντονες, με πρώτη και κύρια αυτή της Γαλλίας. Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί με κανέναν τρόπο τον γερμανό συντηρητικό πολιτικό για επικεφαλής της Κομισιόν, ενώ υπάρχουν σενάρια ότι προωθεί για τη θέση αυτή τον Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, πρώην Επίτροπο και τον άνθρωπο που ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Στην άτυπη Σύνοδο μάλιστα έχει ζητήσει συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία και αυτή δεν είναι «ενθουσιασμένη» με την επιλογή του Βέμπερ, ενώ για τη στήριξη στην πρότασή του αποθέτει τις ελπίδες του στη στήριξη των ηγετών των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων.

Τόσο ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, όσο και ο «λαβωμένος» από το αποτέλεσμα, Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έτσι μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν οι σημερινές διαβουλεύσεις.

Το λεγόμενο σύστημα Spitzenkandidaten

Τέλος, η γενικότερη αντίθεση έχει να κάνει και με το σύστημα που προωθεί ο Μάνφρεντ Βέμπερ, το λεγόμενο Spitzenkandidaten

Από το 2014 και μετά, τα πολιτικά κόμματα τείνουν να συμφωνούν στο πρόσωπο που θα είναι ο «κορυφαίος υποψήφιός» τους (Spitzenkandidat ή Spitzenkandidaten στον πληθυντικό) και θα ηγείται της προεκλογικής τους εκστρατείας σε ολόκληρη την ΕΕ (σ.σ. όπως έκανε ο Βέμπερ για το ΕΛΚ), το ίδιο πρόσωπο που θα είναι ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

altsantiri.gr

Categories