Αναβάλλει την παραίτηση η Μέι, οι Συντηρητικοί «παίζουν καθυστερήσεις»

Φοβούνται ότι, όποιος και αν είναι ο διάδοχός της, δεν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενδέχεται να μην παραιτηθεί αύριο Παρασκευή 7 Ιουνίου, όπως είχε ανακοινώσει. Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο, η Τερέζα Μέι θα δώσει την παραίτησή της στη βασίλισσα «όταν είναι βέβαιη ότι ο διάδοχός της μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη του βρετανικού Κοινοβουλίου».

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο, διότι δημιούργησε την εντύπωση ότι οι Συντηρητικοί φοβούνται ότι ο διάδοχος της Τερέζα Μέι στο κόμμα, όποιος και αν είναι αυτός, δεν θα μπορέσει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Και αυτό, είτε γιατί μπορεί να υπάρξουν συντηρητικοί βουλευτές που δεν θα τον ψηφίσουν είτε γιατί δεν θα υπάρξει ξανά προγραμματική συμφωνία με το Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, που στηρίζει την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Μελ Στράιντ, νέο επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο νέος ηγέτης του κόμματος, ο οποίος θα αναδειχθεί από τις εσωκομματικές διαδικασίες, «δεν είναι απαραίτητο ο νέος ηγέτης του κόμματος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από το φθινόπωρο και τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών».

Οι υπουργοί της κυβέρνησης φέρονται ότι προσπαθούν να κλείσουν τη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ακόμη και στις 19 Ιουλίου, πριν ακόμη από τη λήξη της εσωκομματικής διαδικασίας στις 22 Ιουλίου, ώστε να μην «προλάβει» ο νέος ηγέτης του κόμματος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι την πρόταση αυτή, αν την καταθέσει η κυβέρνηση, θα πρέπει να περάσει από την πλειοψηφία της Βουλής.

Οι Συντηρητικοί ελπίζουν με τον τρόπο αυτό ο νέος αρχηγός να βρει τον χρόνο να πείσει το κόμμα και τα στελέχη του, ακόμη και όσους δεν τον ψήφισαν, αλλά και το Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

Τα νέα αυτά «μαγειρέματα» έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο από το Εργατικό Κόμμα όσο και από βουλευτές των Συντηρητικών, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να φοβάται τη Βουλή και ότι η ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση θα πρέπει να γίνει πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει σε κανένα πρωθυπουργό να διακόψει ή να καθυστερήσει το έργο του Κοινοβουλίου, εν όψει και της διαδικασίας του Brexit.

Όπως είπε, «δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανένα να στερήσει από το Κοινοβούλιο τη δικαιοδοσία του στη λήψη αποφάσεων για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα».

efsyn.gr

Categories