Απάντηση Μοσκοβισί σε Μητσοτάκη: Καμία ανταλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις συντάξεις

Αποδοκιμάζει η Κομισιόν, μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, στους ισχυρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ανταλλαγής» της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη μη περικοπή των συντάξεων, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή, που ζητούσε να διευκρινιστεί εκ μέρους της Ευρ. Επιτροπής εάν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν προϊόν ανταλλαγής για την μη περικοπή των συντάξεων, όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης, και εφόσον υπήρξε ένας τέτοιος συμβιβασμός εάν αυτό συνιστά αλλαγή στον τρόπο που ασκείται η οικονομική πολιτική από πλευράς Επιτροπής σε σχέση με τα κράτη μέλη, ο Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, απάντησε τα εξής: «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει ανυπόστατες δηλώσεις που γίνονται σε μέσα ενημέρωσης…

Η αξιολόγηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφαρμογή των περισσότερων από τις περικοπές των συντάξεων που είχαν προνομοθετηθεί το 2017 και επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2019 δεν ήταν αναγκαία για την επίτευξη του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μεσοπρόθεσμα ούτε για τη διασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Η νέα αυτή απάντηση, ήρθε σε συνέχεια της απάντησης του Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου Επίτροπου για τη Διεύρυνση και για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας. Στην απάντηση προς τον Στέλιο Κούλογλου, ο κ. Χαν, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέρριπτε τους ισχυρισμούς περί μυστικής συμφωνίας, ενώ επιπρόσθετα υπογράμμιζε πως «Απαιτήθηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές για τη διευθέτηση μιας από τις παλαιότερες διαφωνίες στην περιοχή».

dealnews.gr

Categories