Καταγγελία κατοίκου Π.Φώκαιας σχετικά με τη χωματερή της Γερακίνας. (φωτο)

Κάτοικος της Π Φώκαιας μας έστειλε την κάτωθι επιστολή μαζί με τις σχετικές φωτο τραβηγμένες 28/5/19 και 19/6/19 και αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στην (πρώην) χωματερή της Π Φώκαιας η οποία φυσικά έχει αποκατασταθεί. Δεν ισχύει το ίδιο στην είσοδο και γύρω απ αυτή, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Διατηρούμε φυσικά την ανωνυμία του συνδημότη μας και στέλνουμε την ανάρτηση στο Δήμο Σαρωνικού με την σημείωση πως το θέμα έχει κοινοποιηθεί, από τον καταγγέλοντα, στην Πυροσβεστική Λαυρίου και στο Δασαρχείο Λαυρίου. Από την Πυροσβεστική ο ίδιος ενημερώθηκε πως εστάλη έγγραφο υπόψη του Δημάρχου, του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας και του αντιδημάρχου καθαριότητας στις 25/6/19 με αίτημα να απομακρυνθούν τα κλαδέματα και τα λοιπά απορρίμματα εντός πενθημέρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ναι μεν ο Δήμος/Κοινότητα έχει δικαίωμα να ορίσει σημείο συλλογής και τεμαχισης πριν τη μεταφορά τους, ωστόσο πρέπει να πληρούνται οι προδιαγραφές και φυσικά να μην υπάρχουν άλλα απορρίμματα εκεί.


“Σας στέλνω φωτογραφίες από την χωματερή της Γερακίνας στην Παλαιά Φώκαια, στον Δήμο Σαρωνικού. Επισκέφτηκα τον χώρο σε 2 διαφορετικές ημερομηνίες (28/5/19, πρωινές ώρες, και 19/6/19, απογευματινές ώρες). Το σημείο βρίσκεται εντός της IBA 127- Σημαντική Περιοχή για τα πουλιά ( GR127 Χερσόνησος Λαυρεωτικής και νησίδα Πάτροκλος). Δυστυχώς, η περιοχή της χωματερής της Γερακίνας, παρ’ όλη την αποκατάσταση που έγινε, χρησιμοποιείται ξανά ως χώρος απόθεσης κλαδεμάτων- και όχι μόνο όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Μπορώ επίσης να αναφέρω ότι μπροστά από τη μία είσοδο της χωματερής βρίσκονται κάδοι απορριμμάτων (σύμμεικτα και ανακύκλωση) οι οποίοι όμως είναι σπασμένοι και σε πολύ κακή κατάσταση, χωρίς καπάκια, και με τέτοιο τρόπο τοποθετημένοι ώστε ακόμα κι αν έχουν καπάκια είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθούν. Οι κάδοι αυτοί, πέραν των διαμένοντων στην περιοχή “Τροχόσπιτα”, ακριβώς κάτω από την χαράδρα της Γερακίνας και των διερχόμενων κατοίκων κι επισκεπτών, χρησιμοποιούνται και από τις επιχειρήσεις της Παλαιάς Φώκαιας, ως σημείο απόθεσης τις ημέρες που δεν γίνεται αποκομιδή (ΣΚ και αργίες). Ειδικά, το καλοκαίρι είναι μονίμως γεμάτοι και ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Τέλος, στην περιοχή είδα μόνο μια δεξαμενή νερού σε ύψωμα καθώς και μια βρύση σε πολύ κακή κατάσταση και μέσα σε απορρίμματα. Επίσης, κατά την επίσκεψη μου στις 28-5-19, πρωινή ώρα- υπήρχαν μηχανήματα κι εργαζόμενοι που εργάζονταν εκείνη την ώρα- πιθανότατα και κλαδοτεμαχιστής- ωστόσο δεν υπήρχε το πυροσβεστικό όχημα του δήμου. Κάποια στιγμή, μάλιστα, εισήλθε στον χώρο ημιφορτηγάκι (δεν είμαι σίγουρη αλλά ίσως μπορείτε να διακρίνετε στη φώτο αν αναγράφει “Δήμος Σαρωνικού” στην πόρτα) που κουβαλούσε άλλα απορρίμματα. Η επόμενη επίσκεψη μου έγινε στις 19-6-19, απογευματινή ώρα, όπου η μία είσοδος ήταν κλειστή, ωστόσο η δεύτερη ορθάνοιχτη και δεν υπήρχε φύλακας ή πυροσβεστικό όχημα παρόν. Γενικά, να αναφέρω ότι υπάρχει φύλακας πρωινές ώρες, αλλά μόνο τότε, και το κοντινότερο πυροσβεστικό όχημα βρίσκεται- όχι συνεχώς όμως-
στο πυροφυλάκιο στην έξοδο της Παλαιάς Φώκαιας επί της παραλιακής, χωρίς να έχει οπτική επαφή με το σημείο.

Παρακαλώ όπως προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες προς τον Δήμο και την τοπική Κοινότητα Παλαιάς Φώκαιας, ώστε να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που συνιστά μεγάλο κίνδυνο πυρκαγιάς με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή, στο περιβάλλον, στους γειτονικούς οικισμούς αλλά και στους ανθρώπους που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενο συμβάν, χωρίς καν να γνωρίζουν τι υλικά θα αντιμετωπίσουν.

Διατηρώ το δικαίωμα της ανωνυμίας μου και παρακαλώ να το σεβαστείτε. Σας ενημερώνω ότι το θέμα έχει κοινοποιηθεί στην Πυροσβεστική Λαυρίου και στο Δασαρχείο Λαυρίου. Από την Πυροσβεστική ενημερώθηκα ότι έστειλαν έγγραφο υπόψη του Δημάρχου, του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας και του αντιδημάρχου καθαριότητας στις 25/6/19 με αίτημα να απομακρυνθούν τα κλαδέματα και τα λοιπά απορρίμματα εντός πενθημέρου.
.
Δείτε τις φωτογραφίες εδώ
Ευχαριστώ για την προσοχή σας,

Κάτοικος Παλαιάς Φώκαιας”

 

 

Categories