Φωτιά στο Μαρκόπουλο – Καταγγελίες για εμπρησμό

Δημοσιεύθηκε στις 21-07-2019 – 21:09μμ Ανανέωση 21-07-2019 – 21:13μμ

«Ύστερα από σχεδόν 3,5 ώρες προσπαθειών των πυροσβεστών, αυτή τη στιγμή η φωτιά κοντεύει να σβήσει», ανέφερε ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό
Στα υπόλοιπα μέτωπα (Μέγαρα, Λέσβος, Ιωάννινα, Κιθαιρώνα) τα μέτωπα είναι σε ύφεση, αλλά η πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή
Η πυρκαγιά στο Μαρκόπουλο συνεχίζει να καίει, έστω και σε μικρότερη ένταση από τα μέτωπα που είχαμε την Κυριακή (21/07). Στα υπόλοιπα μέτωπα (Μέγαρα, Λέσβος, Ιωάννινα, Κιθαιρώνα) τα μέτωπα είναι σε ύφεση, αλλά η πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή.

Στο Μαρκόπουλο η φωτιά έπιασε πίσω από το δημοτικό στάδιο της πόλης και υπάρχουν καταγγελίες για εμπρησμό.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 15:00 σε χαμηλή βλάστηση, κοντά στη διασταύρωση που οδηγεί στον Ιππόδρομο.

Ερωτηθείς για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ο δήμαρχος Μαρκοπούλου Σωτήρης Μεθενίτης, υποστήριξε, μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6» ότι «ύστερα από σχεδόν 3,5 ώρες προσπαθειών των πυροσβεστών, αυτή τη στιγμή η φωτιά κοντεύει να σβήσει».

Ο κ. Μεθενίτης στη συνέχεια τόνισε ότι η πυρκαγιά οφείλετε σε εμπρησμό, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν ευρήματα τα οποία είναι τραγικά».

Ο δήμαρχος Μαρκοπούλου εξήγησε ότι όλοι οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής συνηγορούν στο «ότι πρόκειται για εμπρησμό». Επιπλέον, είπε, ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε στις δυο το μεσημέρι, σε έναν ανοιχτό χώρο και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Είναι αδύνατο σε εκείνο το σημείο να έχει δημιουργηθεί φωτιά από οποιονδήποτε άλλον λόγο».

Στη συνέχεια ο κ. Μεθενίτης τόνισε ότι «έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που μισεί την περιοχή και τους ανθρώπους της και θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των άλλων ανθρώπων».

Να σημειωθεί ότι για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 40 πυροσβέστες με 16 οχήματα, μηχανικίνητο τμήμα (ΜΕΤΠΕ), μια ομάδα πεζοπόρο, τρία ελικόπτερα (δυο πυρόσβεσης και ένα συντονιστικό), καθώς και 10 εθελοντές με 4 οχήματα.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε φανεί από το απόγευμα, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε λίγο μετά τις 16:00 η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από νωρίς το μεσημέρι στην Αγία Τριάδα Μεγάρων, οικισμός που εκκενώθηκε προληπτικά.

Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά στα Μέγαρα εκδηλώθηκε γύρω στις 13:15, μέσα σε κατοικημένη περιοχή, και λόγω του κινδύνου που υπήρχε για σπίτια σήμανε «συναγερμός» στην Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, μαινόταν σε χορτολιβαδική έκταση, αλλά η τοποθεσία της εντός του αστικού ιστού ήταν αρκετή για να κινητοποιηθούν άμεσα ισχυρές δυνάμεις.

Το ίδιο συνέβη και στη φωτιά στη Λέσβο, αλλά και στην περιοχή Κοσμηρά Ιωαννίνων. Στον συγκεκριμένο νομό οι δυνάμεις έπεσαν πάνω στην πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Καστρίτσα, όπου η κατάσταση είναι, επίσης, πολύ καλύτερη.

Μαίνεται η φωτιά στον Κιθαιρώνα, αλλά είναι σε ύφεση

Εξακολουθεί να καίει σε μικρές εστίες η φωτιά στον Κιθαιρώνα, που εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου (20/07), σημαίνοντας συναγερμό στην Πυροσβεστική.

Η πυρκαγιά έκαιγε σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τόσο η δυσκολία πρόσβασης στο σημείο όσο και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Πυροσβεστική, υπάρχουν ακόμη διάσπαρτες εστίες μέσα στην ήδη καμένη περιοχή, ενώ προς το παρόν στο σημείο βρίσκονται οι ίδιες δυνάμεις που επιχειρούσαν από το απόγευμα του Σαββάτου, δηλαδή 145 πυροσβέστες με 32 οχήματα, το μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα πυροσβεστικών επιχειρήσεων, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα, υδροφόρες και μηχανήματα της περιφέρειας, της δήμων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις στην #πυρκαγιά Κιθαιρώνα Αττικής. Συνολικά επιχειρούν 205 πυροσβέστες, 32 πυροσβεστικά οχήματα, το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) …

Categories