Γ. Πατούλης: Ήρθε η στιγμή η Ελλάδα αλλά και η Αττική ειδικότερα, να θωρακιστούν

Μήνυμα ελπίδας, ενότητας και αποφασιστικότητας ώστε να γίνει, με πρωτοβουλία της αυτοδιοίκησης, μία νέα αρχή στον τομέα της πολιτικής προστασίας προκειμένου να μην νιώσει ξανά κανένας πολίτης απροστάτευτος, έστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργανώθηκε σήμερα στη Ραφήνα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ και του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τις φονικές πυρκαγιές στην Αν. Αττική.

“Με την Αυτοδιοίκηση να λαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση και στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού και με την βοήθεια και τη στρατηγική συνεργασία του κεντρικού κράτους, ήρθε η στιγμή η Ελλάδα αλλά και η Αττική ειδικότερα, να «θωρακιστούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης

Αναφερόμενος στην τραγωδία που έπληξε πριν από ένα χρόνο την Αν. Αττική, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, έκανε λόγο για διαχρονική ανεπάρκεια του γραφειοκρατικού κρατικού μηχανισμού, επικαλύψεις ευθυνών και κρατική αδυναμία να δώσει έμφαση στην πρόληψη και μετά στην καταστολή.

«Χρειάζεται πολιτική βούληση, ευθύνη, σχέδιο και διάθεση για συνεργασία ώστε να μην ξανασυμβεί αυτή η τραγωδία. Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης περιουσίας» υπογράμμισε και προσέθεσε πως δυστυχώς, ένα χρόνο μετά και παρά τις υποσχέσεις, η κανονικότητα δεν έχει επιστρέψει στην Αν. Αττική. Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως άκουσε με ικανοποίηση από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να λέει ότι θα αναλάβει ένας, το συντονισμό για την αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών, επισημαίνοντας ότι ο κεντρικός συντονισμός, είναι το κλειδί για την επιτυχή αντιμετώπιση έκτακτων φαινομένων.

Όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης, στόχος είναι μέσα από το διάλογο που ξεκινάμε να μπουν οι βάσεις για την ουσιαστική συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κράτους, την αξιοποίηση της γνώσης και των εμπειριών του επιστημονικού δυναμικού, αλλά και των μεγάλων δυνατοτήτων του εθελοντικού κινήματος της χώρας μας προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρη ανασυγκρότηση του συστήματος πολιτικής προστασίας με έμφαση στην πρόληψη, ώστε η χώρα μας να θωρακιστεί από φυσικές καταστροφές κι από ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να ενταθούν, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Μάνδρα, το Μάτι , την Χαλκιδική, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για εξωραϊσμό της σημερινής κατάστασης και συμπλήρωσε πως απαιτείται ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση όλων των κινδύνων.

Όπως διαμήνυσε , στην Περιφέρεια Αττικής είναι ήδη σε εξέλιξη συνεργασία με εξέχοντα μέλη της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και με τεχνοκράτες με γνώση του αντικειμένου, προκειμένου να συμβάλλουμε δημιουργικά με τεκμηριωμένες προτάσεις, στη διαμόρφωση αυτού του σχεδίου.

Οι στρατηγικοί στόχοι της περιφέρειας Αττικής, όπως ανέφερε, είναι οι εξής:

α. Η πρόταση για την δημιουργία ενός νέου Θεσμικού πλαισίου Πολιτικής Προστασίας που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και θα αξιοποιεί τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή.

β. Η Εκπόνηση Μητροπολιτικών επιχειρησιακών σχεδίων της Περιφέρειας Αττικής και των Δήμων με ενιαίο σχεδιασμό και σαφείς και διακριτούς ρόλους.

γ. Η Διάκριση της διαχείρισης των κινδύνων σε τρία στάδια, το ΠΡΟ-καταστροφικό, το ΣΥΝ-καταστροφικό και το ΜΕΤΑ-καταστροφικό.

δ. Η θεσμοθέτηση Περιφερειακής Επιστημονικής Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαχείρισης Κινδύνων.

ε. Ο πενταετής σχεδιασμός έργων με περιβαλλοντικό χαρακτήρα ανάσχεσης κινδύνων.

Εξειδικεύοντας τις προτάσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σχέδιο πολιτικής προστασίας τόνισε πως το πρώτο στάδιο, ΠΡΟ-καταστροφικό, θα πρέπει να είναι η πρόληψη και η ετοιμότητα, το δεύτερο, ΣΥΝ-καταστροφικό, η άμεση απόκριση και η επέμβαση, και το τρίτο, ΜΕΤΑ-καταστροφικό, η αποκατάσταση και η επαναφορά της πληγείσας περιοχής στην προτέρα κατάσταση.

Επιπλέον ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθεί έμφαση στα ζητήματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης των πολιτών. Ωστόσο βασική προϋπόθεση, για την επιτυχή εφαρμογή της διαχείρισης των κινδύνων που διαμορφώνονται και επιταχύνονται από την κλιματική αλλαγή, όπως είπε, είναι η διάθεση πιστώσεων και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, η άμεση εξάλειψη της γραφειοκρατίας και ειδικότερα σε έκτακτες ανάγκες καθώς επίσης και η στελέχωση με ειδικό, έμπειρο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό

«Χρέος μας προς την κοινωνία και τους πολίτες της Αττικής είναι να προχωρήσουμε γρήγορα, να προχωρήσουμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Πατούλης.

«Οφείλουμε σήμερα με αφορμή την εκδήλωση αυτή, να δώσουμε μια υπόσχεση. Να δεσμευθούμε πως θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην το ξαναζήσουμε ξανά τα ίδια. Να κάνουμε την Ελλάδα, την Αττική μας, ασφαλέστερη, για τους συμπολίτες μας, για το περιβάλλον, για τα παιδιά μας. Ήρθε η στιγμή να περάσουμε από τα λόγια στα έργα», κατέληξε .

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Ε. Μπουρνούς υπογράμμισε πως προτεραιότητες είναι διαμόρφωση ενός νέου εθνικού σχεδίου πολιτικής προστασίας που να ισχυροποιεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών ανάπλασης των πληγεισών περιοχών, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη εκπαίδευσης των πολιτών, δημιουργίας κέντρου ελέγχου όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ενίσχυσης του μηχανισμού υποστήριξης, εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού αλλά και ενδυνάμωσης του εθελοντισμού. Επίσης ανέφερε την ανάγκη μετάλλαξης του ΟΑΣΠ σε οργανισμό που έχει στην ομπρέλα του όλες τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, προκειμένου να συσσωρευτεί η απαραίτητη τεχνογνωσία και να καταρτίσει τα αναγκαία προγράμματα πρόληψης.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η πρόταση της αυτοδιοίκησης για το: «Ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας Αττικής – Διεθνείς και Εθνικές Παράμετροι Σχεδιασμού», από τον Δρ. Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Ε.Κ.Π.Α. και πρόεδρο του Ο.Α.Σ.Π. Ο κ. Λέκκας τόνισε πως η Περιφέρεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση κινδύνων μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, κυρίως στο επίπεδο της πρόληψης αλλά και στο επίπεδο έκτακτών αναγκών και αποκατάστασης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Γ. Ψαθάς επισήμανε πως κλειδί για ένα επιτυχημένο σχέδιο πολιτικής προστασίας είναι η αποκέντρωση δομών και οργανωτικών μηχανισμών, οι οποίοι, όπως ανέφερε, θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένοι στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη μνήμη των 102 θυμάτων της τραγωδίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories