Οι δηλώσεις Γ. Σωφρόνη και Μ. Κόλλια κατά την εκπνοή της δημοτικής τους θητείας 2014-2019

Αμέσως μετά τη λήξη της πρωτελευταίας συνεδρίασης (7/8/19) του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού, ο Δήμαρχος -ακόμα για λίγες μέρες- Γιώργος Σωφρόνης έκανε αποχαιρετιστήριο κλείσιμο , ευχαριστώντας τους συνεργάτες του και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο Μαρία Κόλλια για τη συνεργασία που είχαν σε όλη τη διάρκεια της θητείας 2014-2019 ενω ταυτόχρανα έριξε τις τελευταίες βολές εναντίον της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων Δημοτικών συμβούλων.

Δείτε το video και τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των δηλώσεών του καθώς και τις δηλώσεις της Προέδρου Μ Κόλλια.

Κυρία Πρόεδρε και αγαπητοί δημοτικοί σύμβουλοι θα ήθελα με την ευκαιρία του ότι  σε κανονική ώρα συνεδρίασης δηλαδή απογευματινή είναι το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο  -υπάρχει και μία πρόσκληση για αύριο αλλά είναι το τελευταίο έτσι απογευματινό συμβούλιο, να ευχαριστήσω την καθεμιά και τον καθένα προσωπικά για την συνεργασία αυτή που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια εδώ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου πέντε χρόνια ιδιαίτερα δημιουργικά και παραγωγικά για το δήμο μας και να ευχηθώ βέβαια και η επόμενη τετραετία που έρχεται με τη νέα διοίκηση να είναι έτσι παραγωγική και δημιουργική όπως ήταν αυτά τα πέντε χρόνια που πέρασαν

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου την κυρία Μ. Κόλλια όπου πραγματικά έχοντας παρακολουθήσει και άλλα δημοτικά συμβούλια θεωρώ πως η εμπειρία της αλλά και η διάθεση και η αγάπη με την οποία περιέβαλε αυτό το ρόλο του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου δίνει μία άλλη εικόνα μία άλλη οντότητα έναν άλλο τρόπο λειτουργίας στο δημοτικό μας συμβούλιο και πραγματικά ήμασταν τυχεροί που την είχαμε σε αυτή τη θέση όλο αυτό το χρονικό διάστημα καθότι ξεπερνώντας τους τύπους προσπαθούσε με όλες της τις δυνάμεις αφενός να είναι δίκαιοι απέναντι σε όλους δημοτικούς συμβούλους αφετέρου όμως να δίνει περισσότερα από τα προβλεπόμενα χρόνο ώστε να μην υπάρχει κάποια Η κάποιος δημοτικός σύμβουλος που να ήθελε να εκφράσει την άποψή του και να μην μπορέσει γιατί του απαγορεύτηκε και γιαυτό πραγματικά θέλω και να την ευχαριστήσω και να τη συγχαρώ για όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Επίσης να εκφράσω την πικρία μου και τη στεναχώρια μου όπου πριν από μερικούς μήνες άκουγα τη δικαιολογία ότι είναι προεκλογική περίοδος και για αυτό οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έρχονται στα δημοτικά συμβούλια, μετά ήταν μετεκλογική περίοδος οπότε πάλι συνέχισαν συγκεκριμένοι δημοτικοί σύμβουλοι να μην έρχονται στα δημοτικά συμβούλια, δεν θέλω να αναφερθώ στο ότι κατά την προεκλογική περίοδο δεχόμασταν κριτική ότι γιατί τα κάνετε τώρα επειδή είναι προεκλογική περίοδος και όταν απαντούσαμε ότι εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι και την τελευταία μέρα την άσκηση των υποχρεώσεών μας όπου μας έστειλε εδώ η πλειοψηφία των συμπολιτών μας μέχρι και τις 31 Αυγούστου, λέγανε ότι  τα λέμε για προεκλογικές  σκοπιμότητες.

Αυτή τη στιγμή νομίζω πως αποδεικνύεται περίτρανα καθότι δεν έχει σταματήσει να λειτουργεί τίποτα στο δήμο καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και αντίθετα, με τελευταίο τον πεζόδρομο εδώ στον  οικισμό των Καλυβίων που τελείωσε προχθές ουσιαστικά αλλά και πολλές άλλες παρεμβάσεις, έργα, νέες συμβάσεις όπως για τα απορριμματοφόρα που υπογράψαμει την προηγούμενη εβδομάδα καθότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κρατούν περισσότερο από ενάμισι και δύο χρόνια για να  μπορέσει να γίνει  μία τέτοια διαδικασία σύναψης σύμβασης και έτσι η νέα δημοτική αρχή θα παραλάβει από εμάς και τρία καινούργια απορριμματοφόρα αμέσως αφού ξεκινήσει την θητεία της και δύο καινούρια τριαξονικά με αρπάγη και αρκετά αλλά, αυτή τη στιγμή δεν θέλω να κάνω απολογισμό θέλω όμως να πω ότι είναι πραγματικά λυπηρό για αυτήν την τρίτη ημερήσια διάταξη να βρισκόμαστε για τρίτη συνεχόμενη φορά στο δημοτικό συμβούλιο δηλαδή 9 φορές μέχρι σήμερα τον τελευταίο 1,5 μήνα για να μπορέσουμε να κάνουμε τρία δημοτικά συμβούλια από τα οποία δημοτικά συμβούλια υπήρξαν αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος, υπήρξε μισθοδοσία του προσωπικού των κοινωνικών δομών όπου πληρώθηκε με ένα μήνα καθυστέρηση λόγω της απουσίας των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, της συστηματικής απουσίας, και την πραγματοποίηση του Συμβουλίου στην ώρα τους.

Αύριο θα υπάρξει τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση για να μπορέσουν οι σχολικές επιτροπές και ιδιαίτερα η Πρωτοβάθμια να λάβουν τα απαραίτητα κονδύλια για να προετοιμάσουν τα νηπιαγωγεία όπου τα νηπιαγωγεία ξεκινάνε σε ένα μήνα από σήμερα που συζητάμε Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν προλαβαίνουν να προετοιμαστούν και εκεί.  Αλίμονο αν  ακούσω το Σεπτέμβρη κάποιος να λέει ότι  δεν προετοιμάσετε τα νηπιαγωγεία Είναι  ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ουσιαστικά σαμποτάρουν τη λειτουργία του δήμου

Οι εκλογές πέρασαν, ο καθένας πήρε αυτό το οποίο ο κόσμος αποφάσισε να δώσει όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιληφθούμε ότι η υποχρέωση των δημοτικών συμβούλων είναι να βρίσκονται στη θέση τους για όσο χρονικό διάστημα τους εξέλεξε ο κόσμος και να είναι αρωγοί στη λειτουργία του δήμου και στη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας

Είναι αν μη τι άλλο απαράδεκτη και ανεύθυνη στάση δημοτικών συμβούλων όλης της  μειοψηφίας -και με εξαίρεση την κυρία Μιχαηλίδου- και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους  να μην παρίστανται επί ενάμιση μήνα στα δημοτικά συμβούλια και νομίζω πως με μία τέτοια στάση , καθότι αρκετοί από αυτούς τους δημοτικούς συμβούλους  έχουν εκλεγεί και θα βρίσκονται και στην διοίκηση το επόμενο χρονικό διάστημα, με ένα τέτοιο δείγμα δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για το ότι θα πρέπει να περιμένω για το μέλλον

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θέλω να ευχαριστήσω για άλλη μία φορά όλες και όλους. Ήταν μία πενταετία στην οποία το δημοτικό συμβούλιο έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, η καθεμία και ο καθένας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό και έτσι μπορέσαμε και πετύχαμε πάρα πολλά πράγματα.

Κλείνοντας θέλω να πω πως είμαι απόλυτα σίγουρος για τους δημοτικούς συμβούλους που έχουν επανεκλεγεί και βλέπω εδώ μπροστά μου, ότι θα συνεχίσετε και θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να δίνουμε τη μάχη ώστε ο Δήμος Σαρωνικού να λάβει  αυτά τα οποία αξίζουν στους κατοίκους και τους επισκέπτες. Εμείς τουλάχιστον θα είμαστε παρόντες και στο επόμενο χρονικό διάστημα όπως ανελλιπώς κάναμε μέχρι και σήμερα Εύχομαι να είναι παρόντες και οι φίλοι της διοίκησης που δυστυχώς καθ όλο το καλοκαίρι απαξιώνουν τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου Δηλαδή τη λειτουργία του δήμου, δηλαδή την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Οι δηλώσεις της απερχόμενης Προέδρου του Δ Συμβουλίου, Μ.Κόλλια

“Εγώ θα ήθελα μόνο δυο κουβέντες γιατί είμαι πάντα Λακωνική να σε ευχαριστήσω καταρχήν (απευθυνόμενη στον Δήμαρχο) αλλά δεν λέει τίποτα αυτό να σου πω γιατί.

Γιατί εγώ είμαι άνθρωπος του καθήκοντος το χω πει κι άλλη φορά και ό,τι αναλαμβάνω  θέλω να το φέρω εις πέρας .

Ο Μέμος ( εννοώντας τον Α Ξυγκακη) ξέρει πολύ καλά, έχω απουσιάσει και απευθύνομαι στον Μέμο, στα 30 χρόνια έχω απουσιάσει  σε μία συνεδρίαση. Γιατί ακούω πολλές, πολλούς από σας να λέτε “Μα εγώ μία φορά έλλειψα κλπ” . Δεν έχει καμία, αυτή τη μοναδική φορά ήμουν άρρωστη δεν ήμουνα πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και έχω μία φορά  απουσιάσει τα 30 χρόνια”

Αν σας λέει αυτό κάτι λοιπόν και κάτι ακόμα τελευταίο και τελειώνω οι δήμοι, η λειτουργία τους δεν σταματάει ποτέ. Λειτουργούν ακόμα και το βράδυ που μαζεύονται τα σκουπίδια ακόμα και σε ώρες που οι υπόλοιποι φαντάζονται ότι δεν λειτουργεί τίποτα. Λειτουργεί ο δήμος για να μπορούν να υπάρχουν υπηρεσίες στους πολίτες Αυτό πρέπει να το έχετε όλοι καλά στο μυαλό σας γιατί τώρα αυτές τις μέρες ακούω συνέχεια ότι τα έχουν παρατήσει, έχουνε φύγει κλπ Από από τη μία μαςλένε  γιατί συνεδριάζουμε από την άλλη ότι  τα έχουν παρατήσει και έχουμε φύγει.

Τίποτα από αυτά δεν είναι αλήθεια. Λειτουργούμε κανονικά όπως λειτουργούν και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας Εγώ βλέπω ότι συνεδριάζουν. H Περιφέρεια συνεδρίασε την προηγούμενη Πέμπτη και είχε 30 θέματα.

Το ΕΣΠΑ έτσι και δεν πάρουμε αποφάσεις, όπως τώρα με το ΤΕΒΑ, γυρίζει πίσω.  Ποιος θα την πάρει αυτή την ευθύνη να μην έρθουν τα χρήματα?

Λοιπόν αυτό εν κατακλείδι και πάλι κλείνω, οι δήμοι δεν σταματούν να λειτουργούν ποτέ, Θα το έχετε στο μυαλό σας  και όσοι έχουμε εκλεγεί και στην υπόλοιπη θητεία

Λοιπόν. Καλή συνέχεια αύριο στις 12:00

Επεξήγηση για τους αναγνώστες: Η Πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόσωπό μου γιατί σε σχόλιο που είχα γράψει  πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν σε Τοπική Εφημερίδα της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  που είχα την ευθύνη της έκδοσης ως Πρόεδρος ,  άσκησα κριτική για την απουσία πολλών συμβούλων και μεταξύ αυτών και της Μ Κόλλια, σε παρόμοια καλοκαιρινή περίοδο. Από τότε σε κάθε ευκαιρία η Μαρία Κόλλια μου το υπενθυμίζει με παράπονο και πράγματι μετά από 25 χρόνια, την δικαιώνω γιατί όντως ουδέποτε ¨απουσίασε από τα συμβούλια μέχρι σήμερα. Εκτός από την μία και  μόνη φορά που εγώ την εντόπισα!!!  – Μέμος Ξυγκάκης –

Categories