«Μη βιάζεστε για τα τεκμήρια»…

Φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης βάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συστήνοντας μάλιστα στην Αθήνα να μη βιάζεται διότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για…
τέτοιου είδους φοροαπαλλαγές. Εξάλλου, το γεγονός ότι δεν είχε προηγηθεί αναλυτική ενημέρωση στους δανειστές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της πορείας των προϋπολογισμών όλων των χωρών της Ε.Ε., έκανε ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μολονότι πρόκειται να αλλάξουν από 1ης Νοεμβρίου, δεν άφησαν να περάσει έτσι το θέμα και έδειξαν να ενοχλούνται από τη σπουδή της κυβέρνησης να προαναγγείλει την κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, έστω και σταδιακά, τα επόμενα έτη.

Πάντως, η εξαγγελία έγινε από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και όχι από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, που έχει πάνω του όλο το σχέδιο της νέας φορολογικής πολιτικής και είναι γνωστός στους κόλπους των Ευρωπαίων από τις διαπραγματεύσεις για το 2ο Μνημόνιο.

Για τους θεσμούς ο μηχανισμός των τεκμηρίων (τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων) θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικός, από τη στιγμή βέβαια που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο για να μπορέσει να τον αντικαταστήσει. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που μπορεί να πάρει τη θέση των τεκμηρίων έχει ακόμη πολύ δρόμο.

Συνεπώς μετά και τις αντιδράσεις των θεσμών τα τεκμήρια θα εξακολουθήσουν, τουλάχιστον για τα επόμενα 2 με 3 χρόνια, να είναι το εργαλείο που θα χρησιμοποιεί η Εφορία για τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης. Για όσους δηλαδή διάγουν πολυτελή βίο με βίλες, πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή τζιπ ενώ δηλώνουν πενιχρά εισοδήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Από την άλλη βέβαια πρέπει να τονιστεί ότι τα τεκμήρια είναι ένα άδικο σύστημα φορολόγησης για όσους βρέθηκαν άνεργοι μέσα στην κρίση ή για όσους υπέστησαν σημαντικές μισθολογικές μειώσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης αλλά να φορολογούνται υποχρεωτικά βάσει αυτών.

Σημειώνεται ότι πέρυσι στο δόκανο των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,9 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι φορολογήθηκαν για εισοδήματα μεγαλύτερα κατά 6,7 δισ. ευρώ. Ο πρόσθετος φόρος που κλήθηκαν να πληρώσουν ανήλθε στα 150 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε σε μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωσαν τα λιγότερα.

Παραδείγματα: Φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και οι τεκμαρτές του δαπάνες είναι 25.000 ευρώ, θα φορολογηθεί για το ποσόν των 25.000 ευρώ. Στην περίπτωση που πρόκειται για μισθωτό που το εισόδημά του έχει υποστεί μεγάλο «κούρεμα», αλλά έχει στην κατοχή του διαμερίσματα και αυτοκίνητα, τότε ο πρόσθετος φόρος εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσει είναι δεδομένος.

Υπάρχουν τρόποι για να ξεφύγει κάποιος από την υπερφορολόγηση λόγω των τεκμηρίων, όπως είναι η ανάλωση κεφαλαίων από προηγούμενα έτη. Επειδή, όμως, η συντριπτική πλειονότητα των φορολογούμενων έχει χρησιμοποιήσει στην πάροδο των μνημονίων αυτήν τη μέθοδο, αδυνατούν πια να καλύψουν και τα τεκμήρια…

efsyn.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Categories