Νεοεμφανιζόμενοι αιρετοί στο Δήμο Σαρωνικού. Ακριβή Καρούμπαλη-Καραμάνη. Συνέντευξη

Mετά την παρουσίαση του Βασίλη Μπούτση, πρώτου σε σταυρούς προτίμησης από όλες τις παρατάξεις στις εκλογές του Μαίου, ο Paraktios ξεκινά ένα κύκλο παρουσιάσεων -μέσω mini συνεντεύξεων – των νεοεμφανιζόμενων αιρετών που μαζί με τους αρχαιότερους συναδέλφους τους αποτελούν πλέον το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού.

Τα περισσότερα μέλη του νέου δημοτικού συμβουλίου έχουν κάποια μικρή ή μεγάλη σε χρονική διάρκεια προιστορία  σε ότι αφορά την συμμετοχή τους στο ανώτατο όργανο Διοίκησης όμως πρέπει να γνωρίσουμε και τους νεοεμφανιζόμενους Συμβούλους οι οποίοι μαζί με τους συναδέλφους τους θα διαμορφώνουν στο εξής, αποφάσεις που θα αφορούν όλους μας.

Ξεκινούμε αυτό τον κύκλο γνωριμίας με το μοναδικό νέο πρόσωπο της Δημοτικής παράταξης  “Σαρωνικός Αύριο”, την Ακριβή Καρούμπαλη από την εκλογική Περιφέρεια της Σαρωνίδας, η οποία εξελέγη με 248 σταυρούς προτίμησης, δεύτερη σε σειρά επιτυχίας μετά την Αικατερίνη Γκούμα που συγκέντρωσε 415 σταυρούς (και οι δύο κυρίες είναι οι εκπρόσωποι πλέον της Σαρωνίδας στο ΔΣ)

Η Ακριβή παραχώρησε τη συνέντευξη χθες 8/8/19 στο καφέ La casa στην πλατεία Καλυβίων αμέσως μετά την λήξη της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σαρωνικού για την περίοδο 2014-2019.

Σημειώνουμε πως η σειρά στη παρουσίαση αυτών των συνεντεύξεων θα είναι τυχαία ανάλογα με την διαθεσιμότητα των προσώπων που θα παρουσιάζουμε στο εξής.

Η ίδια επίσης διαδικασία θα ισχύσει και για τα νέα πρόσωπα των ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ συμβουλίων.


Η Συνέντευξη της Ακριβής Καρούμπαλη-Καραμάνη

Ακριβή, αρχικά να σε συγχαρώ για την εκλογή σου και να σου ευχηθώ καλή θητεία και καλή δύναμη. Δεύτερη φορά νομίζω κατέβηκες στις δημοτικές εκλογές και αυτή τη φορά κατάφερες να εκλεγείς στο δημοτικό συμβούλιο Σαρωνικού. Όμως ας πάρουμε  τα πράγματα με τη σειρά και πες μου ποια είναι η Ακριβή Καρούμπαλη.

Μέμο να σ’ευχαριστήσω για τις ευχές σου αλλά και ταυτόχρονα να σε συγχαρώ με τη σειρά μου για την προσπάθεια που καταβάλλεις να παρέχεις συνεχή ενημέρωση σε όλους εμάς, με τον επαγγελματισμό που σε διακρίνει. Λίγα λόγια για μένα.
Γεννήθηκα το 1974 στην Αθήνα με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και το Πρασιδάκι Ηλείας. Από το 2002 είμαι κάτοικος Σαρωνίδας και είμαι παντρεμένη με τον Χρήστο Καραμάνη, εν ενεργεία Ιπτάμενο Αξιωματικό της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχουμε δύο παιδιά, την Εύα 20 ετών,φοιτήτρια του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τον Φώτη 14 ετών, μαθητή της Β’ τάξης Γυμνασίου. Είμαι Πτυχιούχος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Deree) του τμήματος Αγγλικής Φιλολογίας (BA English Literature) και εργάζομαι στον Ιδιωτικό Τομέα διδάσκοντας την Aγγλική γλώσσα και λογοτεχνία από το 1999.

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα κοινά?

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά, ξεκίνησε κυρίως όταν εγκαταστάθηκα με την οικογένειά μου στην Σμύρνη της Τουρκίας από το 2008 έως το 2011, όπου ως Ιδρυτικό μέλος του τομέα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ελληνικού Γραφείου στο Αεροπορικό Στρατηγείο της Σμύρνης, ιδρύσαμε και θεσμοθετήσαμε στο Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης, Τμήμα Μητρικής Γλώσσας με τη βοήθεια των Ελλήνων Προξένων της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου τα παιδιά των αποσπασμένων Αξιωματικών, να διδάσκονται την Ελληνική Γλώσσα. Μέχρι τη στιγμή ίδρυσης του τμήματος αυτού, δεν υπήρχε δυνατότητα για τα Ελληνόπουλα να διδάσκονται την γλώσσα τους στην περιοχή της Σμύρνης, από το 1922.

Στη Σαρωνίδα, διετέλεσα Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου για 5 έτη. Το έργο του Συλλόγου μας, απέκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα, συνεχίζοντας τους αγώνες των προηγούμενων Συλλόγων όσον αφορά στο κτιριακό πρόβλημα του Γυμνασίου Σαρωνίδας και με όραμα την άμεση κατασκευή ενός καινούργιου σχολικού κτιρίου, με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

Yπήρξα επίσης Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Σαρωνικού και είμαι από το 2014 Μέλος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου μας καθώς και μέλος της νεοσυσταθείσας επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Δήμου Σαρωνικού.

Από την δραστηριότητά σου ως ενεργός πολίτης τόσα χρόνια στη Σαρωνίδα, τι θα έλεγες ότι είναι αυτό στο οποίο έχεις βάλει τη δική σου σφραγίδα;

Αναμφισβήτητα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σαρωνίδας ο οποίος αποτέλεσε εφαλτήριο για την περαιτέρω ενασχόλησή μου με τα κοινά. Υπήρξα οπως προανέφερα επι σειρά 5 ετών Πρόεδρος του Συλλόγου και μαζί με την αδιάκοπη εθελοντική δράση της Αντιπροέδρου κας Καμάρα καθώς και όλων των μελών του Δ.Σ. αλλά και πλήθους γονέων, καταφέραμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον Διευθυντή κο Παπαγεωργίου αλλά και τον Σύλλογο Διδασκόντων και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα εκπαίδευσης και ζωής των μικρών μας μαθητών και μαθητριών καθημερινά στη σχολική κοινότητα, συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες όλων των προηγούμενων Δ.Σ. και δίνοντας το έναυσμα στους γονείς που ακολούθησαν να συνεχίσουν να οραματίζονται ένα καλύτερο αύριο στη δημόσια παιδεία. Θα ήθελα σ’αυτό το σημείο να ευχαριστήσω δημόσια για τη βοήθεια που μας προσέφεραν, όλους τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα με ιδιαίτερα αξιόλογη πορεία στην Σαρωνίδα, όπως ο Ναυταθλητικός Όμιλος Σαρωνίδας, ο Σύλλογος Πανοράματος Σαρωνίδας και τέλος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαρωνίδας με θερμές ευχαριστίες για το έργο της στην Πρόεδρο, κα Νικολοπούλου.

Ποια είναι η διαδρομή σου ως υποψήφια σε δημοτικές εκλογές?

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έθεσα για δεύτερη φορά υποψηφιότητα στοχεύοντας σε μια θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, μια και το 2014 με την παράταξη «Σαρωνικός 5+» στο πλευρό του Μανώλη Τσαλικίδη είχα για πρώτη φορά επιχειρήσει να εκλεγώ. Θεωρώ ότι η κατοχύρωση της δεύτερης σε ψήφους θέσης και στις δυο αυτές εκλογικές αναμετρήσεις, έχοντας στο ίδιο ψηφοδέλτιο την πρώτη φορά τον Κο Πέγκα και την δεύτερη την Κα Γκούμα, δυο ηχηρά και καταξιωμένα ονόματα στον αυτοδιοικητικό στίβο αλλά και άλλους ιδιαίτερα αξιόλογους συνυποψηφίους, αποτελεί προσωπική επιτυχία και ταυτόχρονα δημιουργεί αυξημένες προσδοκίες στο πρόσωπό μου έχοντας πάντα ως γνώμονα τις επίσης αυξημένες απαιτήσεις των συνδημοτών μας.

Το να είναι κάποιος υποψήφιος σε δημοτικές εκλογές νομίζω ότι είναι μία μοναδική εμπειρία και ένα ωραίο ταξίδι ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Εσύ τι αποκόμισες από αυτό το ταξίδι ?

Θα συμφωνήσω με τον χαρακτηρισμό εν γένει της υποψηφιότητας στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως μοναδική εμπειρία, την οποία άλλες φορές την βιώνει κάποιος ως ένα ωραίο ταξίδι γεμάτο έντονα συναισθηματικές στιγμές και άλλες φορές ως μια άνιση προσωπική μάχη προσπαθώντας να περιφρουρήσει και ενίοτε να περισώσει ότι πρεσβεύει και ότι αγωνίστηκε να κατακτήσει. Αυτό το δεύτερο ταξίδι των πρόσφατων δημοτικών εκλογών κατέληξε στην επίτευξη της εκλογής μου, στην δίκη μου αυτοδιοικητική Ιθάκη έστω και από την πλευρά της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα μου χάρισε μια πιο ρεαλιστική και ουσιαστική προσέγγιση του τι είναι αυτό που πραγματικά μπορώ να αποκομίσω, το οποίο δεν είναι άλλο παρά το βήμα για να εκφράσω την φωνή όλων αυτών που με εμπιστεύτηκαν αλλά και όλων αυτών που ονειρεύονται το αύριο καλύτερο, ανεξαρτήτως των επιλογών τους.

Βιώσαμε όλοι ένα αρκετά θερμό και πολωμένο θα έλεγα προεκλογικό κλίμα τι έχεις να πεις για αυτό?

Πραγματικά, μόνο πικρία και στεναχώρια μπορώ να εκφράσω για αυτό το εξαιρετικά πολωμένο και επιθετικό θα πρόσθετα κλίμα που ζήσαμε προεκλογικά. Έχοντας ήδη μια πρώτη εμπειρία υποψηφιότητας το 2014, δεν περίμενα ότι αρκετοί συνδημότες μας αλλά κυρίως κάποιοι βασικοί ανθυποψήφιοί μου, θα ενστερνίζονταν απαράδεκτες συμπεριφορές του παρελθόντος, θα ακολουθούσαν με τέτοια ένταση και με απαράμιλλο μένος, επικίνδυνα μονοπάτια που οδήγησαν κατά την προσωπική μου άποψη, σε λαϊκά δικαστήρια διαδικτυακής κυρίως εμβέλειας και όχι μόνον φυσικά. Το 2014 τολμώ να πω ότι οι επικεφαλής  των συνδυασμών που διεκδίκησαν την δημαρχία του Δήμου μας, εξέφρασαν το πολιτικό κλίμα της νέας γενιάς με επιτυχία, δεν δίχασαν αλλά και δεν θυσίασαν στο βωμό της εξουσίας τους απλούς πολίτες. Χρέος μας από 1η Σεπτεμβρίου να βρούμε αυτά που μας ενώνουν και να αντισταθούμε σ’αυτά που ανούσια μας διχάζουν.

Είσαι πια επίσημα, σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Σαρωνικού. Πως νοιώθεις γι αυτό και μάλιστα όταν συνεχώς θα καλείσαι να συνδιαμορφώσεις μία απόφαση που αφορά όλους τους δημότες και όχι μόνο αυτούς που σε προτίμησαν?

Νοιώθω ιδιαίτερη τιμή για τον ρόλο που μου ανατέθηκε και συνάμα, νιώθω βαθύ αίσθημα ευθύνης και χρέους απέναντι σε όλους τους πολίτες του Δήμου Σαρωνικού. Το Δημοτικό συμβούλιο του τόπου μας σαφώς και δεν πρέπει να λειτουργεί ως ένας περίκλειστος χώρος στον οποίο οι εκπρόσωποι όλων των δημοτών, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, επιλύουν τις προσωπικές τους αντιπαραθέσεις και καταθέτουν τις όποιες πικρίες του παρελθόντος. Θέλω να συμβάλλω στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, στο οποίο όλοι θα κληθούμε με ρεαλισμό, καλή θέληση και εργατικότητα να διαμορφώσουμε στον βαθμό που μας αναλογεί, το αύριο του Δήμου μας, την επόμενη μέρα όλων μας. Έτσι πρέπει να πορευτούμε με την ευθύνη που αναλογεί στο αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου μέχρι το τέλος της θητείας μας, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο κάθε δημότης αυτό επιδίωξε με την συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία.

Σε λίγες μέρες που θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και  θα κάθεσαι στην πλευρά της αντιπολίτευσης ή πιο σωστά στην πλευρά της Μείζονος μειοψηφίας Η στάση που θα κρατήσεις θα βασίζεται στη γραμμή που ενδεχομένως θα υπαγορεύεται από τον αρχηγό της παράταξής σου η στη δική σου θεώρηση για κάθε θέμα?

Σαφώς και κατ’επιλογήν ανήκω σε μια παράταξη που έχει ήδη χαράξει μια αξιόλογη πορεία στα δημοτικά τεκταινόμενα και της οποίας ο επικεφαλής, Γιώργος Σωφρόνης, έχοντας ασκήσει χρέη Δημάρχου τα τελευταία 5 χρόνια και με πλούσια αυτοδιοικητική εμπειρία, έχει με ομαδικές ενέργειες καταρτίσει συγκεκριμένο πρόγραμμά και έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Παρά ταύτα, ο επικεφαλής της παράταξής μου, με επέλεξε με τη σειρά του γνωρίζοντας την προσωπική μου πορεία στα κοινά, τις απόψεις μου, τις δημόσιες τοποθετήσεις μου αλλά και όλα όσα οραματίζομαι ως ενεργή πολίτης για την επόμενη μέρα.Έτσι, πραγματικά αισθάνομαι ότι θα πορευτούμε στα δημοκρατικά πλαίσια που ορίζονται ακόμα και από το Σύνταγμά μας. Να επισημάνω ότι υπάρχουν και τα προσυμβούλια, στα οποία η ομάδα μας θα καλείται να συζητά, να συναποφασίζει και γιατί όχι, να διαφωνεί παραγωγικά και να καταλήγει δημοκρατικά στις θέσεις τις οποίες θα υποστηρίζουμε στα Δημοτικά Συμβούλια.

Έχοντας πλούσια εμπειρία από την δραστηριότητά σου στη Σαρωνίδα, ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτής της κοινότητας?

Αναμφισβήτητα θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Σαρωνίδας είναι ο καθορισμός χρήσεων γης και η ολοκλήρωση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου. Είναι ένα ζήτημα χρόνων το οποίο έχει επανειλλημένως διχάσει τον κόσμο της Σαρωνίδας και δημιουργεί τεράστια ζητήματα λόγω της οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Επίσης, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από αμιαντοσωλήνα καθώς και η επέκταση του ίδιου δικτύου στο Πανόραμα Σαρωνίδας είναι απαραίτητα για να σταματήσει να ταλαιπωρείται καθημερινά ο πολίτης και είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά για την υλοποίησή τους. Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσα να αναφέρω, θέλω όμως ιδιαίτερα να σταθώ στην κατασκευή Νηπιαγωγείου και Γυμνασίου Σαρωνίδας, ένα όνειρο όλων όσων έχουν ασχοληθεί με τα σχολεία και να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να παλεύω μέχρι να τα καταφέρουμε όλοι μαζί, όλοι από οποιοδήποτε μετερίζι, μέχρι να δούμε τα παιδιά μας να αποκτούν σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις.

Ποια κατά τη γνώμη σου είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στο δήμο Σαρωνικού που θα πρέπει σε άμεση προτεραιότητα να επιλυθούν η τουλάχιστον να ξεκινήσει η επιλυσή τους

Χωρίς σκέψη, το μεγαλύτερο πρόβλημα του Δήμου Σαρωνικού είναι το αποχετευτικό. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας, να λειτουργεί όλο το παραλιακό μέτωπο με βόθρους, να μολύνουμε με λύμματα τον υδροφόρο ορίζοντα και βαθμιαία να καταστρέφουμε τον φυσικό μας πλούτο, τις θάλασσές μας και ο πολίτης να καλείται να πληρώνει υψηλούς φόρους λόγω των αντικειμενικών αξιών. Είναι αδιανόητο επίσης, μετά από τόσα χρόνια να επανέλθουμε χρονοτριβώντας σε ένα σημείο επανεξέτασης της σύνδεσης της παραλιακής ζώνης με την Ψυτάλλεια, όταν έχει ήδη βρεθεί η λύση από την απερχόμενη δημοτική αρχή, της οριστικής επίλυσης του προβληματος με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του παραλιακού μετώπου με αποδεκτή το Κ.Ε.Λ. Κορωπίου-Παιανίας. Επιπρόσθετα, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη αποκομιδή των απορριμμάτων και των κλαδεμάτων, για ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού του Δήμου μας, για οικονομική ανάπτυξη με στόχο τη δημιουργία επιπλέον εσόδων, αλλά και για τη διενέργεια ανοικτών συνελεύσεων πολιτών με στόχο την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ελπίζω ότι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα πρυτανεύσει η λογική και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι θα κινηθούμε με γνώμονα το κοινό καλό, επωάζοντας τα οφέλη που θα μεταδοθούν στους νεότερους, στα παιδιά μας.

Ακριβή, σ ευχαριστώ για το χρόνο σου, εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη στα νέα σου καθήκοντα

Ευχαριστώ θερμά για το βήμα που μου εδωσες Μέμο!


ΦΩΤΟ Λαμπρινή Λάζαρη

Categories