O Μιχάλης Κόλλιας γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Καλύβια.
Μετά το λύκειο εισήχθη με πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε και το πτυχίο της Ιατρικής. Στην συνέχεια ακολούθησε και έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και σήμερα ασκεί ελεύθερα το ιατρικό επάγγελμα στα Καλύβια ως παθολόγος.
Παράλληλα, από την παιδική του ηλικία ξεκίνησε μουσικές σπουδές στην χορωδία και την φιλαρμονική Καλυβίων και συνέχισε τις σπουδές του ολοκληρώνοντας τον κύκλο των θεωρητικών με τα πτυχία ενοργάνωσης-αρμονίας-αντίστιξης –φούγκας –ενορχήστρωσης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της δημοτικής μουσικής σχολής Καλυβίων και δίδαξε αμισθί στην τάξη των θεωρητικών.
Έχει γράψει μουσική για αρκετές θεατρικές παραστάσεις και για διάφορα μουσικά σύνολα.
Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τα κοινά μέσω των πολιτιστικών συλλόγων της εποχής (χορωδία-φιλαρμονική κλπ) ενώ τα τελευταία 12 χρόνια δραστηριοποιήθηκε στους εξωραϊστικούς πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου ,την θεατρική πορεία «Ανοιχτά Πανιά» κ.α Ενώ υπήρξε μέχρι πρότινος γραμματέας της ένωσης συλλόγων δήμου Σαρωνικού .
Είναι παντρεμένος με την Θεοδώρα –Μαρκέλλα Ντικολιάκου και έχουν έναν γιό
Εξελέγη για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος στις πρόσφατες εκλογές με τον συνδυασμό του Χρ. Τσιγαρίδα «Σαρωνικός Νέα Πνοή». Ο συνδυασμός λαμβάνοντας 1862 ψηφοδέλτια από τα 15060 έγκυρα, δηλ το 12.4% ,εξασφάλισε 3 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού. (στις εκλογικές περιφέρειες Π. Φώκαιας, Αναβύσσου και Καλυβίων) με τους αντίστοιχους Δημοτικούς συμβούλους Αλέξανδρο Κολοκοτρώνη (191 σταυρούς), Χρήστο Τσιγαρίδα (ως επικεφαλής έλαβε όλους τους σταυρούς) και Μιχάλη Κόλλια (177 σταυρούς)
Η συνέντευξη που ακολουθεί έγινε στο cafe LA CASA στις 10/8, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο κατόπιν αιτήματος του συνεντευξιαζόμενου λόγω μακράς φιλικής σχέσης με τον paraktios.gr
Γειά σου Μιχάλη, τα λέμε για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, η πρώτη ήταν η προεκλογική σου συνέντευξη στις 20/5. Τώρα όμως έχεις εκλεγεί και αυτή η συνέντευξη έχει την δική της βαρύτητα.
Φίλε Μέμο καλώς σε βρήκα ! Όντως έτσι είναι και θα ήθελα πριν ξεκινήσουμε να σε ευχαριστήσω θερμά για την πρωτοβουλία σου να παρουσιάσεις στους δημότες του δήμου Σαρωνικού τους νέους δημοτικούς συμβούλους που εξελέγησαν πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές, μέσα από αυτή τη σειρά των ατομικών συνεντεύξεων. Πιστεύω ότι λειτουργείς ως εγγυητής της πολυφωνίας και της ελευθεροτυπίας στο δήμο.
Έχοντας αφήσει πλέον πίσω τις εκλογές, ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από το προεκλογικό κλίμα?
Ωχ!..ξεκινήσαμε από τα δύσκολα (γέλια)..Κοίταξε δεν μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη που έχω παρακολουθήσει… Πάντως προσπαθώντας να απογυμνώσω το φαινόμενο από την κακή αισθητική και επικοινωνιακή του πλευρά, θα έλεγα πως ήταν πολύ πτωχή πολιτικά και κάτω του αναμενόμενου προεκλογική περίοδος. Δεν πιστεύω ότι ακούστηκαν πολιτικός λόγος ,θέσεις, προτάσεις κλπ από τους άλλους συνδυασμούς πλην της Νέας Πνοής και της Λαϊκής Συσπείρωσης . Η εικόνα του δίπολου των βασικών διεκδικητών του δήμου (όπως διαμορφώθηκε από την κοινή τους κατά το παρελθόν πορεία), θα πω γενικά ότι εκφυλίστηκε σε μια κοκορομαχία μεταξύ των δυο υποψηφίων και έναν αγώνα πολιτικής τρικλοποδιάς. Είναι κακό όταν χάνεται το μέτρο και πολιτευόμαστε όχι με πολιτικό λόγο αλλά με συνθηματολογία παλαιού τύπου. Έχω γράψει αναλυτικά επ αυτού σε πολλές μου δημοσιεύσεις κατά την προεκλογική περίοδο και δεν κρίνω ότι χρειάζεται να επανέλθω. Εν πάση περιπτώσει ας θεωρήσουμε ότι επρόκειτο για μια άτυχη περίοδο… Κοιτάμε μπροστά.
Τελικά η αστυνομία ήρθε?
(Γέλια) Φαντάζομαι αναφέρεσαι στο σχόλιο μου πάνω στη δήλωση ενός εκ των υποψηφίων προεκλογικά σχετικά με τον «δολοφόνο» τον «τόπο του εγκλήματος» και την «Αστυνομία»..Προφανώς και ήταν ένας χιουμοριστικός σχολιασμός μου, της επικαιρότητας που μάλλον ο κόσμος έλαβε υπόψη του και ανέθεσε στην «αστυνομία» Βλ. Χρήστο Τσιγαρίδα την «διακριτική επιτήρηση» του συμβουλίου στην νέα διοικητική περίοδο (για να χρησιμοποιήσω την ανάλογη ορολογία)….Ασφαλώς αστειεύομαι…
Ας αφήσουμε λοιπόν τα στεία.Ποιες είναι οι πρώτες σκέψεις μετά την ανακοίνωση της εκλογής και ενόψει της ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού συμβουλίου?
Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω ιδιαίτερη τιμή για την θέση στην οποία με τοποθέτησαν οι συνδημότες μου τους οποίους και ευχαριστώ δημόσια.
Ο συνδυασμός μας “Σαρωνικός Νέα πνοή” με αρχηγό τον Χρήστο Τσιγαρίδα ήρθε να απαντήσει με τον πολιτικό του λόγο και το πρόγραμμα του στα αδιέξοδα μιας σημαντικής μερίδας δημοτών του Σαρωνικού οι οποίοι μας τίμησαν και μας ανάθεσαν την ευθύνη της εκπροσώπησης τους με τρείς συμβούλους στο νέο Δημ. Συμβούλιο. Ας μου επιτραπεί εδώ να πώ και δυο λόγια για τον Χρήστο Τσιγαρίδα ως αρχηγό του συνδυασμού με τον οποίο εξελέγην.
Αυτό που με εντυπωσίασε εξαρχής ήταν η ευθύτητα ,ο ξεκάθαρος πολιτικός του λόγος αλλά κυρίως η απαράμιλλη προσήλωση του στον στόχο της δημιουργίας συνδυασμού και καθόδου στις εκλογές! Το γεγονός ότι εκπέμπουμε σε παρόμοια μήκη κύματος έκανε τη συνεργασία μας ακόμη πιο ουσιαστική και ευχάριστη, «Χρήστο σε ευχαριστώ από καρδιάς για την εμπειρία του κοινού αγώνα»
Από την άλλη πλευρά φυσικά υπάρχει ένα μικρό άγχος για τον βαθμό στον οποίο θα μπορέσω να ανταποκριθώ στις δεσμεύσεις μας αλλά και τις προσδοκίες των δημοτών. Άγχος όμως το οποίο σκοπεύω να μετατρέψω σε δημιουργική υπηρεσία προς τους συμπολίτες μας.
Σε ότι αφορά το νέο δημοτικό συμβούλιο ,θα έλεγα ότι υπάρχει ένα αίσθημα αναμονής για την ανάληψη των καθηκόντων του ,όπου μεταξύ άλλων θα έχει μπροστά του πολλή δουλειά και κυρίως να απαντήσει στις σοβαρές προκλήσεις που θέτει ο νέος νόμος του Κλεισθένη με την θέσπιση της απλής αναλογικής.
Εννοώ δηλαδή πως το συμβούλιο θα πρέπει πια να λειτουργήσει συνθετικά, με συγκερασμό όλων των απόψεων για την διαμόρφωση των προτάσεων που θα τίθενται προς ψήφιση και όχι με την βεβαιότητα μιας εκ των προτέρων εξασφαλισμένης πλειοψηφίας όπως γινόταν έως τώρα…Αυτή η βάση της πολυφωνίας μέσα στο συμβούλιο, είναι το αμόνι στο οποίο θα σφυρηλατηθεί κάθε σχέδιο και πρόταση για να πετύχει την επιθυμητή πλειοψηφία με μόνο κριτήριο το δημοτικό όφελος.
Θεωρείς ότι αναμένονται σκληρές αντιπαραθέσεις στην αίθουσα του συμβουλίου?
Όπως είπα και πρίν ,το επιθυμητό είναι η σύνθεση και όχι η στείρα αντιπαράθεση .Ο δήμος πρέπει να διοικηθεί και αυτό απαιτεί λήψη αποφάσεων από το συμβούλιο. Ασφαλώς μέσα από έναν τεκμηριωμένο διάλογο με καλή πίστη μπορεί να βρεθεί πάντοτε η καλύτερη πρόταση και λύση για το κάθε πρόβλημα. Όμως θα πρέπει να πώ ότι θα είμαι κάθετα αντίθετος σε όποια πρόταση ή σχεδιασμό μεθοδεύεται υπό συνθήκες που δεν εξασφαλίζουν το συμφέρον του δήμου .
Τι νομίζεις ότι λείπει περισσότερο από τον δήμο Σαρωνικού σήμερα?
Μιλώντας για τον δήμο σε επίπεδο σχεδιασμού διοίκησης- αφού σε αυτήν θα κληθώ να συμμετάσχω -θα έλεγα πως η μεγαλύτερη έλλειψη τούτη τη στιγμή είναι η ανυπαρξία ενός συνολικού πλάνου ανάπτυξης του δήμου. Ενός πλάνου που θα σχεδιαστεί από κοινού με τους δημότες μέσα από διαβούλευση και θα έχει έναν χρονικό ορίζοντα δεκαετίας ή και εικοσαετίας λειτουργώντας ως παρακαταθήκη και συμβόλαιο και για τις επόμενες δημοτικές αρχές. Να αποφασίσουμε δηλαδή πως θέλουμε να δούμε τον Δήμο μας να εξελίσσεται στο μέλλον, να τον σχεδιάσουμε και να αρχίσουμε την πραγματοποίηση αυτού του οράματος . Αυτό είναι ένα μεγαλεπήβολο μεν σχέδιο αλλά είναι και η μόνη σίγουρη βάση για να χτίσουμε το μέλλον.
Γιατί το λές αυτό? Δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα σήμερα στον δήμο που ζητούν λύση όπως το αποχετευτικό,η διαχείριση απορριμμάτων και τόσα άλλα?
Φυσικά και υπάρχουν ! αυτά και άλλα τόσα! Θα προσθέσω το πρόβλημα με τα σχέδια πόλης κλπ..Όλα αυτά τα προβλήματα είναι κομμάτια του συνολικού puzzle που αποτελεί ο ενοποιημένος πλέον δήμος του Σαρωνικού. Μέχρι τώρα έχουν δρομολογηθεί έργα και ενέργειες για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων αλλά πάντα με την πρακτική του να κυνηγάμε την εποχή μας και τα προβλήματα της, μια στο καρφί και μια στο πέταλο δηλαδή. Δεν θέλω με αυτόν τον τρόπο να υποτιμήσω το όποιο έργο έγινε από προηγούμενες διοικήσεις μέχρι τώρα. Είναι όμως γεγονός ότι η πραγματικότητα του Δήμου έχει αλλάξει με την θέσπιση του Καλλικράτη αρχικά και του Κλεισθένη στη συνέχεια. Η όποια διοίκηση οφείλει πλέον να βλέπει τον Δήμο ως σύνολο και όχι ως επιμέρους διαμερίσματα. Ο διαχωρισμός σε επιμέρους κοινότητες ή δημοτικά διαμερίσματα αφορά ζητήματα μικροδιαχείρησης και θα μπορούσε θεσμικά να υπηρετηθεί από τα τοπικά συμβούλια τα οποία δυστυχώς με την τροποποίηση που ψηφίστηκε μόλις προχτές έχασαν τον αναβαθμισμένο ρόλο που είχαν πριν καν δοκιμαστεί. Κάτι που είναι μεγάλο λάθος κατά την άποψη μου. Όμως μια θεώρηση της ανάπτυξης του δήμου όπως προανέφερα ,που θα στηρίζεται σε ένα συνολικό (κατά το δυνατόν) πλάνο ,θα μας δώσει την δυνατότητα να προηγηθούμε της εποχής μας.
Ακούγεται πολύ ωραίο αλλά μπορεί να υλοποιηθεί?
Βέβαια δεν λέω πως έστω και η κατάρτιση ενός τέτοιου πλάνου είναι εύκολη υπόθεση. Μιλάμε για σχεδιασμό που θα λάβει υπόψη του όλες τις παραμέτρους του δήμου όπως : δημογραφικά, οικονομικά ,πολιτιστικά ,γεωμορφολογικά στοιχεία, συγκριτικά πλεονεκτήματα ήπιας και συνεχούς ανάπτυξης. Και όλα αυτά φιλτραρισμένα μέσα από τις ανάγκες των δημοτών.
Κατ αρχήν θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε την ιδέα!
Θα μπορούσε να δηλαδή ναδημιουργηθεί στον δήμο μια επιτροπή αναπτυξιακού σχεδιασμού η οποία θα ελάμβανε ότι στοιχεία χρειαζόταν από τις δημοτικές υπηρεσίες για επεξεργασία. Θα ελάμβανε επίσης ιδέες και προτάσεις από τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων αλλά και από την βάση του δήμου ,δηλαδή τους ίδιους τους δημότες σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια αλλά και τους κατά τόπους συλλόγους καθώς και τις ενώσεις συλλόγων. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε μέσα σε ένα εύλογο διάστημα να καταρτιστεί ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον δήμο που θα αφορούσε υποδομές –υγεία –ασφάλεια-οικονομική ανάπτυξη –πολιτισμό κλπ το οποίο τελικά θα μπορούσε να επικυρωθεί κάλλιστα με ένα δημοτικό δημοψήφισμα.
Ένα τέτοιο αιτιολογημένο αναπτυξιακό πλάνο με την επικύρωση των δημοτών έχω την πεποίθηση πως θα ήταν ένα πολύ ισχυρό χαρτί στην διεκδίκηση χρηματοδότησης τόσο κρατικής όσο και ευρωπαϊκής.
Φυσικά για να προλάβω άλλη εύλογη ερώτηση θα συμπληρώσω πως μια τέτοια διεργασία θα πρέπει να πραγματοποιείται παράλληλα με τα τρέχοντα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η δημοτική διοίκηση, αφού κανείς δεν θέλει ο δήμος να παραλύσει μέσα σε έναν ατέρμονα σχεδιασμό.
Έχοντας τη κύρια δραστηριότητα σου στα Kαλύβια και στον Κουβαρά επίσης. Ποια θα έλεγες ότι είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα σε αυτές τις κοινότητες.
Η Δρομολόγηση οριστικής λύσης για το αποχετευτικό σύστημα της ευρύτερης περιοχής του Λαγονησίου –παραλίας Καλυβίων είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα ζητήματα αιχμής. Το γεγονός βέβαια ότι το αποχετευτικό δίκτυο αφορά τις εντός σχεδίου περιοχές μας οδηγεί αυτόματα στο επόμενο θέμα που είναι τα σχέδια πόλεως όπου και εκεί υπάρχουν σοβαρότατες αστοχίες και ολιγωρίες προηγούμενων διοικήσεων. Στην Κιτέζα φερειπείν παρά την συμπλήρωση σχεδόν 20ετίας από την ένταξη της περιοχής εκκρεμεί ακόμη η διάνοιξη των κυρίων οδών και η διευθέτηση των κοινόχρηστων χώρων..(πάρκα-παιδικές χαρές ,πεζοδρόμια κλπ). Το σχέδιο πόλης της Λεωφόρου Καλυβίων από την άλλη πλευρά, το οποίο «κατέπεσε» οριστικά στο ΣΤΕ λόγω σημαντικών αβελτηριών κ.α παραβάσεων ζητά επιτακτικά ορθολογική και δίκαιη τροποποίηση ώστε να λυθεί το πρόβλημα που κρατά σε ομηρία τους ιδιοκτήτες γης της περιοχής.
Για τον κύριο οικισμό των Καλυβίων θα έλεγα πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η διαρκώς επιδεινούμενη υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Πολλοί είναι οι λόγοι αυτής της υποβάθμισης. Από το ότι όλο το κέντρο των Καλυβίων έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο παρκινγκ αυτοκινήτων, από το ότι δεν υπάρχει ένα μέτρο πεζοδρομίου να βγει να περπατήσει μια μητέρα με το παιδί της ,από το ότι δρόμοι πεζόδρομοι –πεζοδρόμια έχουν κυριολεκτικά ενσωματωθεί και αποτελούν επεκτάσεις καταστημάτων. Από το ότι ο ίδιος ο αέρας που αναπνέουμε είναι γεμάτος μικροσωματίδια από την κάπνα των καμινάδων και μετατρέπουν τις μέρες που έχει άπνοια το κέντρο των Καλυβίων σε θάλαμο αερίων με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων που ακόμη δεν έχουμε αντιληφθεί (Αναπνευστικές αλλεργίες –χρόνιες πνευμονοπάθειες μέχρι και καρκινογενέσεις)… Εξάλλου όλοι οι αγωγοί όμβριων έχουν πλέον μετατραπεί σε αγωγούς ακαθάρτων γεμίζοντας με την πρώτη ψιχάλα δυσωδία όλη την περιοχή.
Με δυο λόγια στα Καλύβια του 2019 κάνει καθένας ότι θέλει όπου θέλει ,και όπως θέλει ,χωρίς να υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου νομιμότητας και προστασίας του δημοσίου αγαθού της ποιότητας ζωής και υγείας. Ελπίζω ,(μεταφέροντας την αγωνία εκατοντάδων συνδημοτών με τους οποίους έχω ήδη μιλήσει) ότι η νέα δημοτική και κοινοτική αρχή θα θέσει τους όρους και τους κανόνες για την διαφύλαξη τόσο της δημόσιας υγείας και ποιότητας ζωής αλλά και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας … Είναι άλλωστε ένα από τα ζητήματα που ως παράταξη της «Νέας πνοής» έχουμε ψηλά στην ατζέντα μας.
Σε ότι αφορά την κοινότητα του Κουβαρά θα προτιμούσα να ακούσω τους εκλεγμένους από εκεί συμβούλους , όμως νομίζω ότι η ανυπαρξία παροχής ιατρικών υπηρεσιών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να λύσει η νέα δημοτική αρχή σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Επίσης η ανάγκη τακτικής συγκοινωνίας της κοινότητας με το διοικητικό κέντρο του δήμου, είναι κάτι που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη ανάπτυξης ευρέως δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας.
Η Ανάπτυξη αθλητικών υποδομών και κέντρων συνάθροισης νεότητας νομίζω πως είναι κάτι εξίσου σημαντικό.
Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στις 8/8 στη βουλή, αφαιρούνται οι αποφασιστικές αρμοδιοτητες των κοινοτικων συμβουλίων και γίνονται μόνο γνωμοδοτικές. Πως το βλέπεις αυτό?
Πιστεύω ξεκάθαρα πως πρόκειται για μια κραυγαλέα λανθασμένη ρύθμιση της τελευταίας στιγμής που οφείλεται στην ανασφάλεια που διακατέχει τις διοικήσεις όταν γνωρίζουν ότι σε καίριες θέσεις αποφάσεων μπορεί να βρίσκονται πρόσωπα από άλλο χώρο –παράταξη, τα οποία εξελέγησαν από τους δημότες , και που δεν μπορούν να ελέγξουν..Τα επιχειρήματα περί ακυβερνησίας των δήμων τα θεωρώ φρούδα διότι αν δεχτούμε ότι δυο πρόσωπα θεσμικού χαρακτήρα (Δήμαρχος –Κοινοτάρχης) δεν μπορούν να συνεργαστούν διατηρώντας μια σχετική αυτονομία στη λήψη αποφάσεων ,τότε κακώς τα έχουμε εκλέξει… Για να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο, θα έλεγα ότι στον τόπο μας, την κοιτίδα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου έχουμε αναπτύξει μια στρεβλή κουλτούρα του τύπου ο νικητής τα παίρνει όλα, ή πρέπει να τα ελέγχει όλα…Ιδέα εντελώς ασύμβατη με την ουσία της δημοκρατίας,
Ποιο το μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις σε όλους τους συναδέλφους σου δημοτικούς συμβούλους?
Στο νέο συμβούλιο που θα ορκιστεί στις 27 /8 θα υπάρχει ένας δήμαρχος ,τέσσερεις αρχηγοί δημοτικών παρατάξεων ,είκοσι επτά δημοτικοί σύμβουλοι και ένα και μοναδικό αιτούμενο: Η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του τόπου και των δημοτών η εύστοχη επίλυση των προβλημάτων τους ,αλλά και η εξασφάλιση του μέλλοντος!
Ας είμαστε ειλικρινείς. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν διαφόρων ειδών παραταξιακές γραμμές. Η κάθε είδους «γραμμή» είναι θεμιτή όσο συμβαδίζει με την κοινή λογική –το δίκαιο-και το κοινό συμφέρον για τον τόπο και τους δημότες. Όταν αυτή η συνέχεια σπάει, ή ακόμα χειρότερα είναι εντελώς ανύπαρκτη τότε η προσήλωση στη «γραμμή» ωφελεί μόνο ως ανταλλάξιμο είδος στο πολιτικό παζάρι για θεσούλες και οφίτσια… και όχι για την πραγματική λύση των προβλημάτων… Για αυτή τη συνέχεια λοιπόν των προτάσεων ,με την κοινή λογική ,τη νομιμότητα, και την εξασφάλιση του κοινού συμφέροντος , Θα πρέπει να «ιδρώνει» ο κάθε φορά ο εισηγητής σύμβουλος δήμαρχος ή αντιδήμαρχος ώστε να πείσει τους υπολοίπους συμβούλους.
Γνωρίζοντας καλά πως δεν κατέχω ούτε την απόλυτη αλήθεια, ούτε τα γνωρίζω όλα, καλώ όλους τους παλαιούς και νέους συμβούλους να «ξεχάσουμε» τη διαμερισματοποίηση του συμβουλίου σε παρατάξεις και να αφιερώσουμε την όποια ενέργεια διαθέτουμε στην εξυπηρέτηση αυτού του υπέρ-παραταξιακού αιτούμενου.
Θα καλούσα επίσης ανοικτά τους δημότες να πλουτίζουν με την παρουσία τους τα δημοτικά συμβούλια ,να ενδιαφέρονται ,να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι συζητείται και τι αποφασίζεται να ζητούν παρέμβαση..Ακόμη και αν ένα ολόκληρο συμβούλιο πάθει παράκρουση και ξεφύγει από το δρόμο της λογικής, οι δημότες που βρίσκονται σε εγρήγορση μπορούν να το επαναφέρουν… Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία ,έτσι πρέπει να λειτουργήσουμε και εμείς. Μόνο έτσι θα δούμε τα πράγματα στο δήμο Σαρωνικού να αλλάζουν πραγματικά προς το καλύτερο…
Σημείωση: Εξωτερική φωτό από αρχείο και φωτο κειμένου, κατά την ώρα της συνέντευξης
Α Ξυγκάκης για τον Paraktios.gr