Πυρκαγιά στην Ελαφόνησο: Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής

«Η οικολογική καταστροφή όπως αποτυπώνεται από τους δορυφόρους Sentinel είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε ο Κολυδάς
Το νησί βρίσκει τους ρυθμούς του και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών, όπως τόνισε η δήμαρχος, Ευσταθία Λιάρου
«Η Ελαφόνησος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός», υπογράμμισε η δήμαρχος

Συγκλονιστικές είναι οι δορυφορικές φωτογραφίες, που παρουσιάζουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ελαφόνησο.

«Η Ελαφόνησος είναι μια προστατευόμενη περιοχή Natura 2000. Η οικολογική καταστροφή όπως αποτυπώνεται από τους δορυφόρους Sentinel είναι πολύ μεγάλη. Με καφέ χρώμα διακρίνεται η καμμένη περιοχή, ενώ το plume του καπνού σου δίνει την εντύπωση ότι έχει πάρει φωτιά όλο το νησί», γράφει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, ανεβάζοντας και τις φωτογραφίες.

Η Ελαφονησος είναι μια προστατευoμενη περιοχή Natura 2000 Η οικολογική καταστροφή όπως αποτυπώνεται από τους δορυφόρους Sentinel είναι πολύ μεγάλη. Με καφέ χρώμα διακρίνεται η καμμένη περιοχή, ενώ το plume του καπνού σου δίνει την εντύπωση ότι έχει πάρει φωτιά όλο το νησί.

Το νησί βρίσκει τους ρυθμούς του και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών

Η Ελαφόνησος βρίσκει τους ρυθμούς της μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και ήδη καταγράφονται νέες αφίξεις τουριστών, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος του νησιού, Ευσταθία Λιάρου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ευτυχώς όλα πήγαν καλά, αφού οι απώλειες που είχαμε είναι μόνο εκτάσεις και τίποτε άλλο, διότι το ζητούμενο ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών».

Επίσης, σύμφωνα με την κ. Λιάρου, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ούτε έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ή σε τουριστικές και ξενοδοχειακές υποδομές και αυτή ήταν μπορώ να πω η επιτυχία όλων όσοι συνέδραμαν στην επιχείρηση για την αντιμετώπιση της φωτιάς».

Όσον αφορά την οικολογική ζημιά από τη φωτιά, η δήμαρχος είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει ένας αναλυτικός απολογισμός.

Με αφορμή την αποχώρηση επισκεπτών από την Ελαφόνησο το Σαββατοκύριακο, λόγω της φωτιάς, αναφέρει ότι «πράγματι έφυγαν κάποιοι, προφανώς διότι ένιωσαν την ανάγκη να αποχωρήσουν, όταν έπρεπε να εκκενώσουμε προληπτικά τους οικισμούς των νησιών της Παναγιάς και του Σίμου». Παράλληλα, η δήμαρχος δεν αποκλείει την πιθανότητα «να ολοκλήρωναν ούτως ή άλλως τις διακοπές τους στην Ελαφόνησο», προσθέτοντας όμως, ότι «δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό».

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζει η δήμαρχος, «η επιβατική κίνηση αποκαταστάθηκε αρκετά νωρίς και ήδη έχουμε από χθες αρκετό εισερχόμενο τουρισμό».

Καταλήγοντας, η κ. Λιάρου στέλνει το μήνυμα ότι «η Ελαφόνησος είναι ασφαλής τουριστικός προορισμός και είμαστε εδώ για υποδεχτούμε και να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες μας».

altsantiri.gr

 

Categories