Οι προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura 2000 και τα εθνικά πάρκα

Ακολουθεί myth-busting ανάρτηση που μπορεί να προκαλέσει ψυχικές αναταράξεις, γι’ αυτό διαβάστε υπεύθυνα.

“Η περιοχή που καίγεται στην Εύβοια δεν είναι Natura. Είναι ένα πανέμορφο δάσος, μέρος του οποίου έχει χαρακτηριστεί από το 1990 ως καταφύγιο άγριας ζωής (τα παλιά καταφύγια θηραμάτων), όμως δεν είναι Natura 2000, ούτε αισθητικό δάσος (η Στενή Εύβοιας είναι αισθητικό δάσος)”.

Είναι όμως ωραίο που ανακινήθηκε το θέμα των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000. Πρόκειται για ζωντανά διαμάντια στο οικολογικό στέμμα της ενωμένης Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, οι μεγαλύτερες απειλές για τις περιοχές Natura δεν είναι οι πυρκαγιές. Ένα υγιές φυσικό σύστημα, ειδικά τα μεσογειακά, ζει προσαρμοσμένο στις πυρκαγιές και έχει δύναμη αναγέννησης. Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις, όπως η φωτιά της Πάρνηθας το 2007, η αναγέννηση είναι δύσκολη και αργή.

Μεγαλύτερες απειλές είναι η διάσπαρτη και εκτός σχεδίου δόμηση και η κατασκευή έργων χωρίς εκτίμηση των σωρευτικών επιπτώσεων. Για κάποιες κατηγορίες έργων, όπως τα αιολικά, αυτό ελπίζω να αντιμετωπιστεί σύντομα, στο πλαίσιο του χωροταξικού σχεδιασμού. Για τις διάσπαρτες όμως επαγγελματικές μονάδες, αυτό παραμένει ζητούμενο.

Μεγάλη απειλή η μη διαχείριση, κυρίως των δασικών οικοσυστημάτων. Αν δεν φροντίσει κάποιος τα δάση, πώς αυτά θα μείνουν υγιή και ζωντανά και δυνατά μπροστά στην απειλή της μεγάλης πυρκαγιάς; Αν δεν τονωθεί η δασική υπηρεσία, ο κατά τον νόμο φροντιστής των δασών, πώς περιμένουμε να συνεχίσουν αυτοί οι πυρήνες ζωής και βιοποικιλότητας να μας προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους;

Άλλη τεράστια απειλή είναι τα σκουπίδια. Είτε μιλάμε για κορεσμένους ΧΥΤΑ, είτε για παράνομες χωματερές, τα σκουπίδια είναι εστία ατελείωτης υποβάθμισης. Δείτε Κόλπο Λαγανά στη Ζάκυνθο, δείτε Ελαφόνησο και πόσες άλλες περιοχές.

Να μιλήσουμε όμως και για τις αυθαιρεσίες που τακτοποιούνται συνέχεια, έτσι; Μην ακούσω κάποιον λέει πως το αυθαιρετάκι δεν κάνει ζημιά. Ένα κτίριο που θέλει δίκτυα πρόσβασης, ηλεκτροδότησης, διαχείρισης λυμάτων κλπ, το οποίο έχει μάλιστα χτιστεί παράνομα, κάνει ζημιά και δεν θα έπρεπε ποτέ και σε καμία ευνομούμενη πολιτεία να επιτρέπεται μέσα σε περιοχές προστατευόμενες. Ούτε σε δάση (προστατευόμενα ή μη) με την εξωραϊσμένη μορφή των “οικιστικών πυκνώσεων”. Ούτε βέβαια και σε ακτές και λεκάνες απορροής υδάτινων συστημάτων.

Και τώραααα, σας παρουσιάζω τη νέα μεγάλη απειλή: παραχωρήσεις σε πετρελαϊκές εταιρείες για εξορύξεις υδρογονανθράκων. Μια ατελείωτη λίστα περιοχών Natura 2000 έχει παραχωρηθεί με νόμους της Βουλής, ως χερσαία και θαλάσσια “οικοπεδάκια” για εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ακόμα και μέρος του Εθνικού Δρυμού Βόρειας Πίνδου περιλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης της περιοχής “Ιωάννινα”. Η προστατευόμενη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου περικυκλώνεται από οικόπεδα πετρελαίων. Το υγροτοπικό σύστημα Κοτυχίου – Στροφιλιάς περικυκλώνεται από το πετρελαϊκό οικόπεδο “Βορειοδυτική Πελοπόννησος).

Σκεφθείτε ότι οι παραχωρήσεις για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έγιναν με νόμο, με πρόθεση των υπουργών που τις προώθησαν (Μανιάτης και Σταθάκης) να υπερβαίνουν κάθε ισχύον μέτρο προστασίας αυτών των περιοχών. Μπορεί να χρειάζεσαι έναν σκασμό μελέτες για να χτίσεις ένα κοτέτσι (τρόπος του λέγειν) σε περιοχή Natura, και πολύ σωστό είναι αυτό, όμως για να ξεκινήσεις εταιρικό πακέτο έρευνας και εξόρυξης για υδρογονάνθρακες χρειάζεσαι έναν νόμο που υπερβαίνει κάθε άλλη νομοθεσία.

Γενικότερα η πολιτική για τις ορυκτές πρώτες ύλες θεωρείται ως υπέρτερη κάθε νομοθεσίας για την προστασία της φύσης. Εννοείται πως είναι επιβεβλημένη η κατάργηση αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης, ειδικά εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών.

Αυτά τα λίγα για τις περιοχές Natura, την καλύτερη ασπίδα μας απέναντι σε κλιματικές καταστροφές, τον καλύτερο και πιο αποδοτικό μηχανισμό προσαρμογής μας στην κλιματική κρίση.

Περιοχές Natura 2000: οι παραγνωρισμένες φυσικές πηγές ζωής μας.

Όλες οι περιοχές Natura 2000 και τα εθνικά πάρκα και όσα θέλατε να ξέρετε για τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας, στο ΟΙΚΟΣΚΟΠΙΟ: http://www.oikoskopio.gr/map/

Πηγή. Ανάρτηση της Theodota Nantsou

Categories