Νεοεμφανιζόμενοι αιρετοί στο Δήμο Σαρωνικού. Δημήτρης Παπαχρήστου. Συνέντευξη

Ο Δημήτρης Παπαχρήστου είναι 26 χρονών, απόφοιτος μηχανολόγος μηχανικός του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται ως σύμβουλος πωλήσεων σε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας.

Τα τελευταία 5 χρόνια έχει μια πολύ πλούσια διαδρομή στα κοινά με αποκορύφωμα την πρόσφατη εκλογή του στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας.

Προηγουμένως (2014-2019), είχε διατελέσει Γ. Γραμματέας (2014) του συλλόγου “ΝΕΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ” Λαγονησίου και στη συνέχεια 2 φορές Πρόεδρος και μάλιστα στην δεύτερη εκλογή του το 2018, επανεξελέγη με ποσοστό κοντά στο 90% .

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος και στην συνέχεια ο νεότερος σε ηλικία  Πρόεδρος της Ένωσης συλλόγων του Δήμου Σαρωνικού  σε  ηλικία μόλις 24 χρόνων. Μετά την εκλογή του ως δημοτικός σύμβουλος παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου λόγο ασυμβίβαστου μετά την αλλαγή που έγινε στο νέο καταστατικό της ΕΝΩΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, παραμένοντας μέλος του ΔΣ.

Τέλος, διετέλεσε Γραμματέας της Συνομοσπονδίας δευτεροβάθμιων Ομοσπονδιών Ανατολικής Αττικής και στις τελευταίες εκλογές  του 2018 επανεξελέγη και εκπροσωπεί τον δήμο μας από την θέση του Αντιπροέδρου της Συνομοσπονδίας.

Σήμερα είναι  το νεότερο σε ηλικία μέλος  του δημοτικού συμβουλίου Σαρωνικού και εκλέχτηκε με το συνδυασμό Σαρωνικός Συνεργασία του Πέτρου Φιλίππου.
Η πρώτη του προσπάθεια να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος ήταν το 2014 όταν κατέβηκε ως υποψήφιος με τον  συνδυασμό “ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 5+” του Μανώλη Τσαλικίδη, αποσπώντας  379 σταυρούς  προτίμησης,  κάτι που τον κατέταξε στην τρίτη θέση των αναπληρωματικών συμβούλων του συνδυασμού.

Από τότε και μέχρι τις εκλογές του Μαΐου 2019, ο Δημήτρης Παπαχρήστου έκανε αισθητή την παρουσία του κυρίως στο Λαγονήσι μέσα από τις δραστηριότητες και το πολύ σημαντικό έργο που έκανε μαζί με το υπόλοιπο ΔΣ. του συλλόγου “Ν.ΟΛΥΜΠΟΣ“, κάτι που του πρόσφερε μεγάλη δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα στις εκλογές του Μαΐου 2019 καθώς αναδείχθηκε  τέταρτος σε σειρά σταυρών προτίμησης,μετά τον Βασίλη Μπούτση, τον Νίκο Πουλόπουλο και τον Χρ. Γκίνη, “εισπράττοντας” 685 σταυρούς προτίμησης προσπερνώντας σε σειρά παλαιότερα και γνωστότερα ονόματα συνυποψηφίων του.

Σημειώνεται και πάλι, πως η επιλογή της σειράς των προσώπων που παρουσιάζονται είναι εντελώς τυχαία και εξαρτάται μόνο από την διαθεσιμότητα των συνεντευξιαζόμενων.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαχρήστου έγινε στο daily Cafe, στο Λαγονήσι και ευχαριστούμε την Διεύθυνση για την φιλοξενία.

Α.Ξ.


Η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαχρήστου.

Γειά σου Δημήτρη, ήδη σε έχω συγχαρεί για την εκλογή σου,οπότε περνάω κατευθείαν στις ερωτήσεις.  Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα κοινά στην κοινότητα Καλυβίων γενικότερα και ειδικότερα στην περιοχή του Λαγονησίου?

Μέμο καταρχάς, σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να κάνουμε αυτή την όμορφη συζήτηση και θέλω να σε συγχαρώ και προσωπικά για την στάση σου και την αντικειμενικότητα σου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και μετεκλογικά. Η ενασχόληση μου με τα κοινά, αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει έτσι τα μαθητικά συμβούλια, ξεκίνησε από το Γυμνάσιο μας στα Καλύβια ως Πρόεδρος του πενταμελούς και στη συνέχεια μέλος του 15μελους. Θα σου πω ότι στα φοιτητικά μου χρόνια δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα και νόμιζα και εγώ ο ίδιος ότι δεν θα ξανά ασχοληθώ αλλά κοντά στο καλοκαίρι του 2014 και όντας ‘’ερωτευμένος’’ με την γειτονιά μου, όπως μου αρέσει να λέω, αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά και να κάνω την πρώτη μου προσπάθεια κατεβαίνοντας υποψήφιος με τον συνδυασμό Σαρωνικός 5 + .

Δημήτρη είναι η δεύτερη φορά που συμμετείχες σε δημοτικές εκλογές, η πρώτη του 2014 στο ψηφοδέλτιο του Μανώλη τσαλικίδη τη δεύτερη φέτος το Μάιο με τον Πέτρο Φιλίππου, η οποία στέφθηκε με επιτυχία καθώς εκλέχτηκες σε πολύ καλή θέση ανάμεσα σε ηχηρά ονόματα που είχαν προϊστορία στον τόπο μας. Ποια ήταν η συνταγή της επιτυχίας?

Θα σου απαντήσω με μια φράση που μου είχε πει πριν αρκετά χρόνια ένας άνθρωπος που θαύμαζα ιδιαίτερα όταν τον είχα ρωτήσει ακριβώς την ιδία ερώτηση και από τότε την έχω συνέχεια στο μυαλό μου . Μου είχε πει χαρακτηριστικά ‘’Δημήτρη υπάρχουν 3 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να κατακτήσεις τα όνειρα σου’’ , τι είναι αυτά τον ρώτησα εγώ και μου απάντησε ‘’ δουλειά, δουλειά, δουλειά’’. Αισθάνομαι πολύ τυχερός και ευγνώμων που με εμπιστεύτηκαν οι συνδημότες μας και από την 1η Σεπτεμβρίου θα είμαι μέλος της διοίκησης του Δήμου μας. Είμαι διατεθειμένος να δουλέψω πολύ σκληρά από όποιο πόστο μου εμπιστευτεί ο Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου, γιατί δεν θέλω να απογοητεύσω ούτε εκείνον αλλά ούτε και τους δημότες του δήμου και μέσα σε αυτή τη διαδρομή θέλω να προσθέσω και τις δικές μου πινελιές για να κάνουμε πιο όμορφο τον τόπο μας.

Λίγες μέρες πριν την ορκωμοσία σου και πριν αναλάβεις επίσημα τα καθήκοντά σου -ό,ποια και αν είναι αυτά που θα σου αναθέσει ο δήμαρχος από την 1η Σεπτεμβρίου – ποια είναι τα συναισθήματά σου?

Το πρώτο συναίσθημα είναι ανυπομονησία να αναλάβουμε, να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε σιγά σιγά το πρόγραμμά μας και να καταφέρουμε να φέρουμε τους δημότες κοντά στον δήμο. Δεν έμειναν όμως πολλές ημέρες, η 1η Σεπτεμβρίου πλησιάζει και θα μας βρει γεμάτους όρεξη να ξεκινήσουμε το έργο μας.

Είδα την προσπάθεια που έκανες φέτος το καλοκαίρι για τον καλλωπισμό της υπόγειας διάβασης στην οδό Κύπρου στο Λαγονήσι καθώς και στην περιοχή γύρω από αυτήν πριν την παραλία  και επειδή αυτό δεν το έκανες μόνο προεκλογικά μαζί με τόσα άλλα, αλλά το έκανες και μετεκλογικά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν θα ήταν μία καλή ιδέα από το δικό σου παράδειγμα να παρακινηθούν οι διάφοροι εξωραϊστικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και να “υιοθετήσουν” από μία παραλία πάντα φυσικά με τη συνεργασία της δημοτικής αρχής ***

Φέτος μετά τις εκλογές όπως καταλαβαίνεις άρχισα τα μπάνια από νωρίς , η εικόνα όμως της παραλίας μας ήταν θλιβερή… Πήραμε λοιπόν την πρωτοβουλία σαν σύλλογος Νέου Ολύμπου και σε συνεργασία με κατοίκους της περιοχής να βελτιώσουμε τη διάβαση. Θέλω όμως να σταθώ σε ένα περιστατικό που συνέβη και θα σου πω ότι με έχει εντυπωσιάσει αλλά και με έχει γεμίσει ελπίδα για την περιοχή μας. Όταν τελειώσαμε με το βάψιμο, στη διάβαση υπήρχαν 2 ζαρντινιέρες άδειες στην γωνία που δεν μου αρεσαν. Πήραμε λοιπόν με τα παιδια μπλε χρώμα, τις βάψαμε, βάλαμε μέσα 4 σακιά χωμα και 4 βασιλικούς και τα φυτέψαμε. Όταν γύρισα στο σπίτι ( εδώ θα μαρτυρήσω λίγο τον πατερά μου αλλά θα με συγχωρέσει ) μου λέει ο πατέρας ‘’Δημήτρη κακώς έβαλες βασιλικούς, έπρεπε να βάλεις κάκτους γιατί ποιός θα τους ποτίζει κάτω στην παραλία;’’ Του απάντησα με σιγουριά ότι θα τους ποτίζουν .. σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από εκείνη την ημέρα, οι βασιλικοί έχουν φουντώσει και είναι κάθε μέρα ποτισμένοι. Aυτή η εικόνα, Μέμο, είναι για εμάς ένα μήνυμα ότι ο κόσμος αντιδρά θετικά και θέλει να συμμετέχει όταν βλέπει ότι γίνονται προσπάθειες για να ομορφύνει η περιοχή μας. Θα ήταν πολύ όμορφη ιδέα να υιοθετήσει ο κάθε σύλλογος από μια παραλία και θα τους πρότεινα να φυτέψουν και βασιλικούς.

Ερώτηση που κάνω σε όλους. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από το προεκλογικό κλίμα? 

Η αλήθεια είναι πως οι φετινές δημοτικές εκλογές ειδικά προς το τέλος ήταν ιδιαίτερα έντονες και πολώθηκε πολύ το κλίμα. Σίγουρα αυτή η εικόνα δεν προσφέρει μια γόνιμη προεκλογική περίοδο αλλά περιχαρακώνει συμβούλους και υποψηφίους δημάρχους και ειδικά σε μια χρονική στιγμή που θα κληθούμε την επομένη ημέρα, λόγω της απλής αναλογικής, να συγκυβερνήσουμε το Δήμο. Όμως, αυτά πέρασαν, ο κόσμος αποφάσισε και εμείς πρέπει να συνεργαστούμε καθώς από 1η Σεπτέμβρη δεν έχουμε ούτε μια ημέρα για χάσιμο.

Από την πλούσια εμπειρία σου με την ενασχόλησή στα ΚΟΙΝΑ ποιες νομίζεις πως είναι οι απαιτήσεις των δημοτών σε άμεση προτεραιότητα και αν πιστεύεις πώς αυτές μπορουν να ικανοποιηθούν εύκολα.

Αυτή τη στιγμή, προέχουν να λυθούν σε πρώτη φάση προβλήματα καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλοι σε κάθε γειτονιά και είναι και αυτά που διαβάζει κάνεις καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θα ξεκινήσω με την διαχείριση των πράσινων απορριμμάτων, κλαδιά όπως τα λέμε, μιας και όλοι έχουμε κήπους στα σπίτια μας και η εικόνα σχεδόν σε κάθε δρόμο είναι εκείνη μιας μικρής άτυπης χωματερής. Επίσης, οι λακκούβες ακόμα και σε κεντρικούς οδούς του δήμου μας, στη Παναγή Μιχάλη για παράδειγμα που είναι και κοντά μας, οι καθημερινές βλάβες στο σύστημα ύδρευσης και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα της αποχέτευσης. Δεν θα σου πω ότι είναι εύκολο, γιατί αποτελούν σύνθετα προβλήματα, ειδικά το θέμα των απορριμμάτων και των αποβλήτων, θα σου πω όμως ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να λυθούν το συντομότερο και να προχωρήσουμε παρακάτω , να φύγουμε από τα βασικά προβλήματα υποδομών που οι περισσότεροι δήμοι εν έτη 2019 έχουν προ πολλού λύσει και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας .

Ποια θεωρείς εσύ ότι είναι τα προβλήματα τις κοινότητας Καλυβίων που θα πρέπει η δημοτική αρχή σε πρώτη φάση να αρχίσει να ασχολείται μαζί τους  και ποια γενικότερα στο δήμο Σαρωνικού? 

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα καθημερινά προβλήματα είναι αυτά στα οποία με μια πρώτη ματιά στέκεται κάποιος και είναι και αυτά που θα μπουν πρώτα σε μια σειρά. Το σημαντικό όμως είναι να μην σταθούμε μόνο εκεί, αλλά να δώσουμε μια ταυτότητα στο δήμο μας και ένα δικό του χρώμα που θα τον κάνει ελκυστικό και σε εμάς που μένουμε εδώ αλλά και σε όσους θα τον επισκέπτονται. Θα πρέπει να επενδύσουμε στην τεχνολογία η οποία θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρόνο και χρήμα αλλά και να μπορούμε σε καθημερινή βάση να αξιολογούμε της επιδόσεις μας, αν μου επιτρέπεται η έκφραση. Το μεγαλύτερο στοίχημα για έμενα προσωπικά είναι να εμπνεύσουμε τον κόσμο, να τον κάνουμε μέρος του δήμου μας, να έρχεται στα συμβούλια, να συμμετέχει, να φροντίζει και να περιφρουρεί ο ίδιος τους δημόσιους χώρους και τότε είναι σίγουρο ότι βήμα βήμα όλοι μαζί θα κάνουμε τον Σαρωνικό έναν δήμο πρότυπο στην Ανατολική Αττική. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας και είμαι σίγουρος ότι θα έρθει εκείνη η μέρα.

Τον τελευταίο καιρό αναρτώνται εκατοντάδες φωτο στο forum που αναδεικνύουν το καυτό ζήτημα της διαχείρισης και διάθεσης των κλαδεμάτων, πρόβλημα άλυτο όχι μόνον σημερινό αλλά και επί πολλά χρόνια .Ποια κατά την γνώμη σου η λύση¨?

Αναμφισβήτητα το πρόβλημα της αποκομιδής κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων είναι από τα κυρίαρχα όχι μόνο στην κοινότητα Καλυβίων αλλά σε ολόκληρο το δήμο Σαρωνικού
Συνεπώς εκτός από την άμεση αποκομιδή που πρέπει να γίνει ξεκινώντας η νέα Δημοτική Αρχή, η λύση σε αυτό  δεν μπορεί να είναι μεμονωμένη γιατί αυτή περιλαμβάνεται ως μέρος  ενός ολόκληρου  σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει εξαγγελθεί μέσα από το πρόγραμμα του συνδυασμού και έχει να κάνει με τη δημιουργία Δημοτικού κέντρου ενημέρωσης,  ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, με την προμήθεια κλαδοτεμαχιστών, με την εφαρμογή νέου κανονισμού καθαριότητας, την προμήθεια ενός κινητού πρασίνου σημείου  και πολλά άλλα πράγματα τα οποία σιγά-σιγά θα δεις να εξελίσσονται σταδιακά από τις πρώτες ημέρες  που θα αναλάβουμε και σε διαβεβαιώνω πως οι συνδημότες μας θα δουν πολύ διαφορετικές και καλύτερες εικόνες από τις σημερινές

Δημήτρη ευχαριστώ για τη συνέντευξη, εύχομαι καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όποια καθήκοντα σου αναθέσει ο νέος Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου.

Μέμο και γω ευχαριστώ που μου έδωσες βήμα για να πω τις πρώτες μου σκέψεις και θα ήθελα άλλη μία φορά να ευχαριστήσω όσες και όσους με ψήφισαν και να διαβεβαιώσω και όσους δεν με προτίμησαν, πως θα ασκήσω τα καθήκοντα του Δημοτικού Συμβούλου έχοντας ως αφετηρία το συμφέρον ΟΛΩΝ των συνδημοτών μου.


*** Παρά τις προσπάθειες του Δημήτρη για τον καλλωπισμό της υπόγειας διάβασης της οδού Κύπρου (την έχει βάψει 4 φορές), ο “FLIX” που υπογράφει την κακόγουστη παρέμβαση, έχει αντίθετη άποψη για 5η συνεχή φορά!!

 

 

 

Categories