Συνάντηση Γ. Σωφρόνη με κατοίκους Θυμαριού για το ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων. video

Το πρόβλημα των απορριμμάτων και κλαδεμάτων στο Θυμάρι Παλαιάς Φώκαιας  που ανέδειξαν και σήκωσαν ψηλά με κάθε τρόπο οι κάτοικοι του Θυμαριού, είναι σίγουρο πως είχε ένα θετικό και διδακτικό προς όλους αποτέλεσμα: Tην αφύπνιση ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ οι οποίοι σύστησαν περιβαλλοντική Ομάδα και πήραν επάνω τους τις πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων στη περιοχή τους.

Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι η κύρια είδηση μετά την κάλυψη της συνάντησης του Δημάρχου Σαρωνικού (για λίγες ακόμα ημέρες) Γιώργου Σωφρόνη με τους κατοίκους , που έγινε σήμερα το πρωί 22/8/19 στο Κοινοτικό Κατάστημα της Π.Φώκαιας με την παρουσία του νυν Προέδρου της Κοινότητας Νάσου Παπουτσή και του νέου Προέδρου (από 1/9/19) Μανώλη Τσαλικίδη, πολλών πολιτών κυρίως από την Παλαιά Φώκαια (εκεί ανήκει διοικητικά το Θυμάρι) και των νεοεκλεγέντων συμβούλων Ζαχαρώς Φραντζέσκου, Ξένιας Κοψολαίμη και Παναγιώτη Καστριώτη καθώς  και αντιπροσωπείας του ΑΙΟΛΟΥ. Σημειώνεται ιδιαιτέρως η απουσία των καθ ύλην αρμοδίων, Αντιδημάρχου και Επόπτη Καθαριότητας.

Η Συνάντηση κράτησε 1,5 ώρα και άνοιξε με ενημέρωση από τον Νάσο Παπουτσή που επεξήγησε τους λόγους που δημιούργησαν την ουσιαστική αδυναμία της αποτελεσματικής αποκομιδής (αύξηση τονάζ των σκουπιδιών λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας από παραθεριστές και ανακαινίσεων σπιτιών σε συνδυασμό με βλάβη του JCB η οποία αποκαταστάθηκε μόλις χθες).

Με τη σειρά του, ο Δήμαρχος Γ. Σωφρόνης αναφέρθηκε και εκείνος στη βλάβη του μηχανήματος, συμπληρώνοντας πως η νέα διοίκηση θα έχει στη διάθεσή της από  1/10 , τρία απορριμματοφόρα και δύο φορτηγά με αρπάγη , αποτέλεσμα της εξοικονόμισης πόρων που έγινε επί δικής του διοίκησής, δυστυχώς όμως οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και δεν ήταν δυνατόν να είναι νωρίτερα διαθέσιμα.

Σε όλο το διάστημα της ενημέρωσης από Παπουτσή και Σωφρόνη, οι κάτοικοι βομβάρδιζαν συνεχώς με παρεμβάσεις, παρατηρήσεις αλλά και προτάσεις και δεν άφησαν κανένα περιθώριο να εννοειθεί πως είναι διατεθειμένοι να βιώσουν πάλι τέτοιες καταστάσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Δημοτική Αρχή. Με Πρωτοβουλία της ομάδας περιβάλλοντος συντάχθηκε έγγραφο με υπογραφές όλων των παρισταμένων σύμφωνα με το οποίο ζητούν συνάντηση με τον νέο δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου για το ίδιο θέμα μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη.

Παίρνοντας τον λόγο ο Μανώλης Τσαλικίδης μετά την κριτική που άσκησε στην παρούσα Δημοτική Αρχή τονίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, δήλωσε πώς το πρώτο συμβούλιο που θα γίνει αμέσως μετά την ορκωμοσία, θα έχει ένα και μοναδικό θέμα, το θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων και ο νέος δήμαρχος θα έρθει εδώ γιατί αυτό θα είναι απόφαση του κοινοτικού συμβουλίου Παλαιάς Φώκαιας και εκεί θα τεθούν τα προβλήματα , μαζί με όλους τους κατοίκους.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους κατοίκους οι οποίοι διατύπωσαν με το δικό τους τρόπο τις απαιτήσεις και τις προτάσεις τους.

Μεταξύ των θεμάτων τέθηκε και ένα ζήτημα  υγειονομικού ενδιαφέροντος για καντίνα στο Θυμάρι η οποία χρησιμοποιεί για την παροχέτευση των λυμάτων της, μεγάλα δοχεία θαμένα στο έδαφος κοντά στην παραλία, κάτι για το οποίο δεν φάνηκε να είναι ενημερωμένος ο Δήμαρχος καθώς άπάντησε πως οποιαδήποτε καταγγελία λάβει θα την στείλει στο Υγειονομικό της Περιφέρειας που έχει και την αρμοδιότητα.

Πριν το τέλος της συνάντησης έγινε και μία μικρή “κόντρα”  Σωφρόνη-Τσαλικίδη καθώς ο πρώτος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την μη ψήφιση των κονδυλίων (50.000/έτος) για την  ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των κλαδεμάτων για να απαντήσει ο Τσαλικίδης ότι δικαιώνεται η μη ψήφιση από μέρους του γιατί η πρακτική αυτή επί 5 χρόνια δεν απέδωσε αφού και σήμερα ακόμα “τρέχει” τέτοια σύμβαση αλλά κανείς δεν έχει δει τον ιδιώτη στην Π.Φώκαια.

Κλείνοντας την συνάντηση ο Γ.Σωφρόνης δήλωσε : “αφήνουμε μία τεράστια παρακαταθήκη για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια που ο Δήμος θα πάρει αυτοκίνητα καθαριότητας Είναι τεράστια παρακαταθήκη τα τρία απορριμματοφόρα και τα δύο φορτηγά με αρπάγη και αυτό θα το δείτε στην πράξη πραγματικά και θα δώσει τη διαφορά της κατάστασης στην επόμενη σεζόν”, ενώ έρριξε  και τα πρώτα αντιπολιτευτικά του βέλη προς τον νέο Δήμαρχο, υπενθυμίζοντας πως την πρόταση για τον βιολογικό και το πράσινο σημείο στα Καλύβια, πρώτος πολέμησε ο νέος Δήμαρχος Πέτρος Φιλίππου.

Δείτε το ενδιαφέρον video της συνάντησης χωρία καμία περικοπή προκειμένου να δείτε τα παράπονα και τις προτάσεις των Θυμαριωτών

-Α. Ξυγκάκης-

 

Categories