Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Δείτε αναλυτικά τις νέες τιμές

Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ φέρνει το σχέδιο που επεξεργάζεται η νέα κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτές θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Την ερχόμενη Παρασκευή έχει οριστεί το διοικητικό συμβούλιο που θα εγκρίνει την πρόταση για τα νέα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ και ήδη η διοίκηση έχει στα χέρια της εισηγήσεις και εναλλακτικά σενάρια για το πώς η επιχείρηση θα επιτύχει την αναγκαία αύξηση των εσόδων της, χωρίς να επιβαρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο λογαριασμός των πελατών της.

Ωστόσο αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα δουν τη μείωση του ΦΠΑ που πέρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, γεγονός που θα έφερνε μειώσεις, αλλά θα δουν τελικά αύξηση στον λογαριασμό τους.

Μεταξύ άλλων, κομβικό σημείο είναι η έκπτωση συνέπειας.

Ενδεχομένως η νέα διοίκηση να μην θέλει να συνδέσει την πρώτη της απόφαση με ένα μέτρο που να «τιμωρεί» τους συνεπείς πελάτες της, αλλά όλα δείχνουν ότι θα μειωθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το πιθανότερο σενάριο είναι να μειωθεί η έκπτωση στα επίπεδα του 5% διατηρώντας το κίνητρο για τους συνεπείς πελάτες, με αύξηση του ανταγωνιστικού σκέλους των τιμολογίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εισήγηση του νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης, Γιώργου Στάσση, προς το ΔΣ θα περιλαμβάνει:

Αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα (ανταγωνιστικό σκέλος τιμολογίων) για την ενίσχυση των εσόδων της ΔΕΗ που όμως αντισταθμίζεται πλήρως για τους καταναλωτές από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο πάροχος με το χαμηλότερο πάγιο τέλος της αγοράς.

Μείωση της έκπτωσης συνέπειας από το 10% στο 5%
Θέσπιση ρήτρας CO2 για τα νοικοκυριά χωρίς άμεση επίπτωση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται από 1ης Σεπτεμβρίου ως εξής:

– Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.

– Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.

– Και για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

ΣΥΡΙΖΑ: Στρώνουν το έδαφος για μετακύλιση του κόστους ρεύματος στα νοικοκυριά
«Ενάμισης μήνας διακυβέρνησης της ΝΔ και ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για το «ξεπούλημα» της ΔΕΗ.

»Τα, δε, διαφαινόμενα σχέδια για διπλές αυξήσεις στα τιμολόγια «στρώνουν το έδαφος» για την μετακύλιση του κόστους του ρεύματος στα νοικοκυριά, διευρύνοντας το πεδίο κέρδους των ιδιωτών παρόχων», είχε προειδοποιήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του την περασμένη εβδομάδα.

«Μέσα σε ένα «κρεσέντο» καταστροφολογίας της νέας διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ακυρώνει τις ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την ακύρωση της έκπτωσης του 10% προς τους συνεπείς καταναλωτές» σημείωνε σχετικά το γραφείο Τυπου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε μειώσεις 12% στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

»Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία», κατέληγαν στην Κουμουνδούρου.

tribune.gr

Categories