Οξύνεται η σύγκρουση ΠΑΜΕ-ΓΣΕΕ

Αφροδίτη Τζιαντζή

Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά αυτή τη φορά με πολύ πιο εξαγριωμένους και πολωμένους τους πρωταγωνιστές, είναι ξανά οι εργαζόμενοι της Ελλάδας, με την πρώτη σοβαρή απεργία ενάντια στα αντεργατικά μέτρα της νέας κυβέρνησης να τίθεται εν αμφιβόλω, εξαιτίας της διάσπασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Ετσι, εν όψει του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που κατατίθεται στη Βουλή -με τις αντισυνδικαλιστικές διατάξεις που περιέχει, όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία για απεργία- η ΑΔΕΔΥ, το ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, δεκάδες άλλα εργατικά κέντρα, συνδικάτα και ομοσπονδίες καλούν σε απεργία την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Την ίδια μέρα, κατόπιν απόφασης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δεν θα λύσουν τα πλοία και δεν θα λειτουργήσει ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ), με απόφαση των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ, ενώ αναμένονται και άλλες αποφάσεις.

Αντίθετα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη συμφωνία ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, έδωσε αρχικά «γραμμή» για κήρυξη απεργίας την επόμενη μέρα, στις 25 Σεπτεμβρίου, μέσω Εργατικών Κέντρων και Ομοσπονδιών. Η ίδια η ΓΣΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία κήρυξης απεργίας, καθώς είναι διορισμένη από το πρωτοδικείο, με μόνη αρμοδιότητα να οδηγήσει τη συνομοσπονδία στο επόμενο συνέδριο.

Οπως είναι γνωστό, το 37ο συνέδριο της ΓΣΕΕ, που ξεκίνησε τον Μάρτιο στην Καλαμάτα, ναυάγησε οριστικά τον Απρίλιο στη Ρόδο, εν μέσω δριμύτατων καταγγελιών του ΠΑΜΕ για νοθεία και εργοδοτικά σωματεία, αλλά και βίαια επεισόδια.

Η αρχική απόφαση για απεργία στις 25 Σεπτεμβρίου, που στήριζε και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, πάρθηκε από 25 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες. Μόνο που η ΓΣΕΕ ούτε με αυτό ήταν ικανοποιημένη, αποφασίζοντας χθες αιφνιδιαστικά ότι «τα δεδομένα άλλαξαν», καθώς το νομοσχέδιο δεν κατατίθεται άμεσα, και μεταθέτοντας άλλη μια φορά την απεργιακή ημερομηνία στις 2 Οκτώβρη.

Για εκβιαστική απεργοσπαστική μεθόδευση κατηγορούν την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που συντάσσονται με το ΠΑΜΕ, θεωρώντας ότι η στάση της λειτουργεί υπονομευτικά για την απεργία της 24ης, που είχε προηγηθεί χρονικά, εξυπηρετώντας εκ των πραγμάτων τα συμφέροντα κυβέρνησης και εργοδοτών.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ, χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο που θυμίζει μετεμφυλιακό κράτος, χαρακτηρίζει το ΠΑΜΕ «επιχειρησιακό βραχίονα του ΚΚΕ» και «κομματική σταλινική μαφία», κατηγορώντας στελέχη του ΠΑΜΕ για εκβιασμό και απειλές εις βάρος του οργανωτικού της γραμματέα Βαγγέλη Μουτάφη.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ καταγγέλλει τους συνδικαλιστές Μανώλη Καραντούσα (μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ) και Γιάννη Γκιωνάκη (πρόεδρο του συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου) ότι «τηλεφώνησαν στον οργανωτικό γραμματέα και τον απείλησαν γιατί δεν συντάσσεται με την άποψη της σταλινικής-κομματικής μαφίας ως προς τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της απεργιακής κινητοποίησης». Μάλιστα, ο Β. Μουτάφης κατέθεσε μήνυση εις βάρος των συνδικαλιστών για απειλή κατά της ζωής του.

Ενδιαφέρον έχει ότι, σε αυτήν τη διελκυστίνδα, συνδικαλιστικές παρατάξεις που υποστηρίζονται από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς εκτός ΚΚΕ (ΜΕΤΑ και ΕΑΚ) συντάχθηκαν με την απόφαση για απεργία στις 24 Σεπτέμβρη, σε κοινό μέτωπο με το ΠΑΜΕ.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ενδο-συνδικαλιστικές έριδες όσο και οι διαφορετικές ημερομηνίες προκήρυξης απεργιών λειτουργούν κάθε άλλο παρά συσπειρωτικά για το εργατικό κίνημα, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

efsyn.gr

Categories