Ερευνα για τη μη έκπτωση των αδελφών Ψωμιάδη από το δημοτικό συμβούλιο

Νίκος Φωτόπουλος
Εισαγγελέας για τη συμμετοχή των αδελφών Ψωμιάδη στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στο μικροσκόπιο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης γιατί δεν κίνησε άμεσα τις διαδικασίες έκπτωσής τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου. Προς αναβολή η δίκη τους για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια».

Προκαταρκτική εξέταση με το ερώτημα της τέλεσης παράβασης καθήκοντος από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Ιωάννη Σάββα και κάθε άλλο αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα παρήγγειλε στην εισαγγελέα Αθηνά Κωνσταντινίδου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκατζιάς.

Η έρευνα ανέκυψε ύστερα από δημοσιεύματα της «Εφ.Συν.» και ακολούθως της voria.gr καθώς ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο τότε αντινομάρχης αδελφός του, Διονύσης, εμπλέκονται ως κατηγορούμενοι στο επονομαζόμενο σκάνδαλο με τα «45άρια έργα» και βρίσκονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους από την ανακρίτρια διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ όμως εξελέγησαν με δικό τους συνδυασμό και συμμετέχουν στη νέα σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Τίθεται, λοιπόν, σύμφωνα με τον νόμο, θέμα έκπτωσής τους από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, διαδικασία για την οποία το Εφετείο Θεσσαλονίκης έχει αποστείλει στην Αποκεντρωμένη όλα τα απαιτούμενα έγγραφα αμέσως μετά την έκδοση του αμετάκλητου παραπεμπτικού βουλεύματος.

Στους αδελφούς Ψωμιάδη, που έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα και πρόκειται να δικαστούν για τα «45άρια», έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι από την ανακρίτρια και εμπίπτουν σαφώς στην περίπτωση του νόμου 3852/10, παράγραφος 1, εδάφιο Β, που μεταξύ άλλων αναφέρει: «(…) Η αυτοδίκαιη θέση σε αργία επιβάλλεται με την ίδια διαδικασία και σε περίπτωση αμετάκλητης παραπομπής για κακούργημα, εφόσον έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι ή προσωρινή κράτηση. Μεταγενέστερη αντικατάσταση ή άρση των περιοριστικών όρων ή της προσωρινής κράτησης, κατά τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας, δεν κωλύει τη θέση σε αργία του αιρετού που παραπέμφθηκε για κακούργημα».

Η περίπτωση των αδελφών Ψωμιαδη απασχόλησε και τη νέα διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα, που όμως αναμένει σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης σχετικά με την έκπτωση των δύο αδελφών.

Τέτοια απόφαση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, παρότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Ιωάννης Σάββας δεν έχει προχωρήσει το θέμα…

Θυμίζουμε ότι το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης με αμετάκλητο βούλευμά του στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον αδελφό του Διονύση για την πολύκροτη υπόθεση με τα «45άρια» έργα. Μαζί τους, παραπέμπονται να δικαστούν και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες της άλλοτε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί χθες, όμως είχε τον αριθμό 15 στο πινάκιο και κρατήθηκε από το δικαστήριο για την προσεχή Πέμπτη. Χθες στο δικαστικό μέγαρο βρίσκονταν όλοι οι μάρτυρες και κατηγορούμενοι της υπόθεσης, πλην των δύο αδελφών.

Οι κατηγορίες που καταλογίζονται στους αδελφούς Ψωμιάδη και τους άλλους κατηγορουμένους αφορούν -κατά περίπτωση- τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος.

Η υπόθεση με τα «45άρια», στο βασικό σκέλος της, περιστρέφεται γύρω από έργα προϋπολογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που φαίνεται ότι κατατμήθηκαν σε πολλά μικρότερα, αξίας έως 45 χιλιάδες ευρώ, προκειμένου να δοθούν με απευθείας αναθέσεις και πρόχειρους διαγωνισμούς σε συγκεκριμένους εργολάβους. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 456 τέτοια έργα, κατά την περίοδο 2005-2010, με τη ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο να υπερβαίνει τα 4 εκατ. ευρώ.

efsyn.gr

Categories