Δεν επιβεβαιώνεται η κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου

Διαλεκτή Αγγελή

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα με τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η κατάργησή τους, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργείο δεν θα προχωρήσει τελικά στην κατάργησή τους.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ήταν σπασμωδικές και ελήφθησαν υπό καθεστώς πανικού λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Οι αλλαγές στη διαδικασία απονομής ασύλου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβριο καθώς ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί το τελικό κείμενο.

Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το υπουργείο εξετάζει τη συγχώνευση και την απλοποίηση των σταδίων παραπομπής στα διοικητικά δικαστήρια, ούτως ώστε να εκδίδεται γρηγορότερα η τελική απόφαση και άρα, στην περίπτωση απόρριψης, ο αιτών να επιστρέφει άμεσα στην Τουρκία.

Μπορεί από την 84η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός να έκανε λόγο για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου «χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά βάσει πληροφοριών ένα ζήτημα που θα συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο είναι η επανεξέταση των κριτηρίων ευαλωτότητας και απόδοσής της, με σκοπό φυσικά τον περιορισμό του αριθμού των ευάλωτων και άρα τη διευκόλυνση των επιστροφών στην Τουρκία.

Σήμερα, ευάλωτοι θεωρούνται οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι έγκυες ή οι γυναίκες σε λοχεία, οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα, τα άτομα με αναπηρία, οι υπερήλικοι, τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού ή άλλης σοβαρής μορφής ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης, τα άτομα με σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής, όπως οι επιζήσαντες και οι συγγενείς θυμάτων ναυαγίων, και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Στον βωμό λοιπόν της επιτάχυνσης των διαδικασιών -όχι απονομής αλλά απόρριψης καταπώς φαίνεται- ασύλου η κυβέρνηση της Ν.Δ. σκοπεύει να περιορίσει τις κατηγορίες ατόμων που βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων χρήζουν προστασίας.

Από το υπουργείο εξετάζεται ακόμη η θεσμοθέτηση ενός συστήματος διοίκησης και κανονισμού λειτουργίας των κέντρων φιλοξενίας στην ενδοχώρα, ο έλεγχος των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό (πώς πιστοποιούνται και πώς λογοδοτούν), ενώ αναμένεται ακόμη να υπάρχει λεπτομερής αναφορά στο συνολικό σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, το masterplan που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

efsyn.gr

Categories