Δ.Τ Δήμου Σαρωνικού-Απάντηση στην ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Συμφωνούμε απόλυτα με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη ότι θα πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη λειτουργία χωματερών.

Η διοίκησή μας, όπως είναι γνωστό, ανέλαβε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση Σωφρόνη δύο χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης με τεράστιους όγκους κλαδιών και σύμμεικτων απορριμμάτων δίπλα στους παλαιούς αποκατεστημένους από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, ΧΑΔΑ στις Κοινότητες των Καλυβίων και της Παλαιάς Φώκαιας. Όπως μια ανεξέλεγκτη χωματερή ήταν και όλος ο Δήμος Σαρωνικού με παρατημένα απορρίμματα σε όλες τις κοινότητες και τις γειτονιές που τον αποτελούν.

Την 1η Σεπτεμβρίου αναλάβαμε καθήκοντα και λίγες μόλις ημέρες μετά (στις 4/9) ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο της παράνομης χωματερής, δίπλα στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ των Καλυβίων. Με εντολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκτοτε μεταφέρουμε συνεχώς χώμα προκειμένου να εξαφανιστούν οι όποιες εστίες καπνού τυχόν εξακολουθούν να υπάρχουν.

Με κατεπείγουσες διαδικασίες στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήσαμε να γίνουν δύο εργολαβίες ανάθεσης αποκομιδής προκειμένου να ξεκινήσει η απομάκρυνση των ογκωδών αντικειμένων από όλες τις περιοχές του δήμου μας. Δυστυχώς οι προτάσεις μας αυτές καταψηφίστηκαν με ευθύνη της αντιπολίτευσης, η οποία έχει και την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει εναποθέσει ούτε ένα όχημα με απορρίμματα στους συγκεκριμένους χώρους και για όσα απορρίμματα υπάρχουν εκεί την ευθύνη φέρει η προηγούμενη διοίκηση Σωφρόνη.

Συντασσόμαστε απόλυτα με την πρόταση του Περιφερειάρχη Αττικής να αποδοθούν ευθύνες σε εκείνους που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στους δύο αποκατεστημένους ΧΑΔΑ. Οι ευθύνες αυτές έχουν ονοματεπώνυμο και αφορούν στη διοίκηση Σωφρόνη. Επιπλέον, ζητάμε τη βοήθεια της Περιφέρειας για την απομάκρυνση όλων των ογκωδών απορριμμάτων από τα όρια του δήμου μας, αίτημα που διατυπώσαμε και στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη με τους Δημάρχους της Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ακόμα με αίτημά μας προς τον ΕΔΣΝΑ έχουμε ζητήσει να διατεθεί στον δήμο μας ο μεγάλος κλαδοτεμαχιστής του ΕΔΣΝΑ προκειμένου να διαχειριστούμε τις τεράστιες ποσότητες κλαδιών.

Ο Δήμος Σαρωνικού ξεκινά άμεσα τη διαδικασία χωροθέτησης Πράσινων Σημείων προκειμένου να γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων, διαδικασία όμως που είναι αρκετά χρονοβόρα και αναλαμβάνει την ευθύνη να επιλύσει τα προβλήματα που δημιούργησε και μας κληροδότησε η προηγούμενη διοίκηση Σωφρόνη.

Είμαστε στη διάθεση της Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη για συνεργασία για την επίλυση του δύσκολου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Γραφείο Τύπου Δήμου Σαρωνικού

Categories