Κακουργηματικές διώξεις σε 18 + 1 για το σκάνδαλο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Προθεσμία να απολογηθούν το Σάββατο και την Κυριακή πήραν οι 18 συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπλοκή στο μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αναζητείται ακόμη ένας εφοπλιστής.

Η υπόθεση, που αποκάλυψε η «Εφημερίδα των Συντακτών», αφορά την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση πλοίων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τη χρήση περισσότερων ρυμουλκών σκαφών από όσα χρειάζονταν, ύστερα από χρηματισμό.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης οι 18 συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της εισαγγελέως. Ανάμεσα στους είναι ο λιμενάρχης Θεσσαλονίκης, έξι πλοηγοί του λιμανιού της πόλης, τέσσερις εφοπλιστές, όπως επίσης στελέχη εταιρειών που κατέχουν ρυμουλκά σκάφη και χειριστές ρυμουλκών. Η δικογραφία που σχηματίστηκε από την Ενιαία nΥπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας περιλαμβάνει έναν ακόμη εφοπλιστή.

Οι 18 ζήτησαν και πήραν προθεσμία να απολογηθούν, κατά περίπτωση, το Σάββατο και την Κυριακή.

Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας, οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τα κακουργήματα της «εγκληματικής οργάνωσης» και της «εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού».

Παράλληλα, ο λιμενάρχης και οι πλοηγοί κατηγορούνται για τα κακουργήματα της «νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις» και της «δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση».

Οι εφοπλιστές και όσοι κατηγορούμενοι εμπλέκονται με εταιρείες ρυμουλκών διώκονται, ακόμη, για «δωροδοκίας υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση από κοινού» που είναι πλημμέλημα.

Θύματα της «εγκληματικής οργάνωσης» εμφανίζονται να είναι ναυτιλιακές εταιρείες που κατήγγειλαν τη δράση των συλληφθέντων, ενώ μία από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις φέρεται να έχει οδηγηθεί σε πτώχευση.

efsyn.gr

Categories