Ανάπλαση ή αναπαλαίωση στα Εξάρχεια;

του Χρήστου Ξανθάκη

Όταν τα κανάλια ανακαλύπτουν ότι η Πλατεία έγινε Σέντραλ Παρκ

Κι ενώ περιμένουμε με αγωνία την σύσταση Ομάδων για Συλλήψεις στα ενδότερα των ΜΑΤ (μια φαεινή ιδέα του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη που αναμφίβολα θα αποδώσει καρπούς), προέκυψε τις τελευταίες ημέρες μια οργανωμένη επιχείρηση «Ανάπλασης» των Εξαρχείων!

Έτσι το είπανε τα κανάλια δηλαδή, που το παρουσίασαν κάπως σαν κάτι ανάμεσα στη Δευτέρα Παρουσία και στο χτίσιμο των Πυραμίδων στα σχετικά ρεπορτάζ τους. Τα οποία αν τα πίστευε κανείς θα είχε ακολούθως την εντύπωση ότι όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας με τα Εξάρχεια ασχολείται εδώ και δέκα μέρες αφήνοντας στην πάντα για μία ακόμη φορά το Μετρό της Θεσσαλονίκης…

Χαμουτζήδικο κόλπο αναμφιβόλως, αλλά όλες οι απορίες λύνονται, ως γνωστόν, με επιτόπιο ρεπορτάζ. Κι επειδή ο ρεπόρτερ Ξανθάκης ποδάρια έχει, τα πήρε στον ώμο και κατέβηκε μέχρι Πλατεία να ρίξει μια ματιά. Και είδε:

* Λαμπτήρες φρέσκους σε πεντέξη στύλους, που είχανε χρόνια να δούνε φως. Και με νορμάλ φως, όχι αυτό το χειρουργικό της νέας εσοδείας.

* Παγκάκια καινούρια που αντικατέστησαν δύο-τρία παλιότερα, σαρακοφαγωμένα και καραβοτσακισμένα.

* Φυτά πράσινα ένα μάτσο, που φυτεύτηκαν στα ταλαίπωρα παρτέρια.

* Δέκα τετραγωνικά τσιμεντάκι, εκεί που είχαν ξεκολλήσει πλάκες πεζοδρομίου, μαζί με τις απαραίτητες κορδέλες σε φάση «μην πατάτε». Όπου δεν πάτησε κανείς (δεν είναι τόσο τρελοί οι Εξαρχειώτες), εκτός από τα γνωστά ροτβάιλερ που διαθέτουν οι Αραβοκάγκουρες για μαγκιά και εκφοβισμό. Πώς διάολο τα καθαρίσανε ύστερα, δεν ξέρω…

Και τέλος, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες. Νομίζω επίσης ότι βάψανε πράσινο βαθύ, κυπαρισσί και μια τσιμεντένια βάση που κάποτε φιλοξενούσε ένα ΚΑΦΑΟ, το σημειώνω για να μην τους αδικώ, αλλά τίποτε παραπάνω. Πέντε λάμπες, τρία παγκάκια, είκοσι φυτά, ένα κουτί μπογιά και μισή μπετονιέρα τσιμεντάκι. Κι αυτό το πράγμα τα κανάλια το ονόμασαν «Ανάπλαση». Πάλι καλά που δεν μαστορέψανε και κάνα γκάλοπ να δείχνει ότι το Εξάρχειο είναι πλέον το νέο Βίλατζ!

Να μην παρεξηγούμαστε όμως, δεν είναι για πέταμα και αυτά τα ολίγα. Δεν είναι διόλου για πέταμα και δεν πρόκειται να τα περιφρονήσω, ιδίως αν συγκρίνω έστω αυτή την ελάχιστη κινητοποίηση του σημερινού Δήμου Αθηναίων με την απόλυτη ακινησία επί Καμίνη. Όταν ήταν όλα παρατημένα στο έλεος του Θεού και δεν πλένανε καν τα πεζοδρόμια. Για να μην πω για τα σκουπίδια που λες και είχαν εντολή να παρατάνε τα μισά έξω απ’ τον κάδο. Μπροστά στα ματάκια μου το έχω δει και αναρωτιόμουν αν γινότανε επίτηδες ή από χυμαδιό. Και τώρα πλέον, με αυτή την ελάχιστη κινητοποίηση, θα το επαναλάβω, βγάζω μερικά συμπεράσματα για το πόσο εχθρική ήταν η δημαρχία του μπάρμπα Γιώργου απέναντι στα Εξάρχεια και στους Εξαρχειώτες. Αλλά είχε άλλα ζητήματα ν’ ασχοληθεί ο Καμίνης και άλλες ρόδες να τσουλήσει…

Υ.Γ.: Μέσα στη γελοιότητα των ημερών, ανακοινώθηκε από την αστυνομία ότι έκανε έφοδο στα Εξάρχεια και συνέλαβε κάτι τύπους και βρήκε επάνω τους οκτώμιση γραμμάρια χασίσι. Συγγνώμη, 8,3 γραμμάρια ακριβώς, μην χάνουμε και το μέτρο. Την επόμενη φορά τους προτείνω να πουλήσουν ψυγεία στους Εσκιμώους, μεγαλύτερο σουξέ θα κάνουνε!

newpost.gr

Categories