Στον δολοφονηθέντα Δήμαρχο του Γκντανσκ,Πάβελ Αντάμοβιτς,απενεμήθη μετά θάνατο το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών»

Το «Βραβείο Δημοκρατίας της πόλης των Αθηνών» απένειμε απόψε, μετά θάνατον στον δολοφονηθέντα δήμαρχο του Γκντανσκ της Πολωνίας, Πάβελ Αντάμοβιτς, σε ειδική εκδήλωση στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο πλαίσιο του θεσμού του 6ου ΝΥΤ Athens Democracy Forum, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, παρουσία και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Το βραβείο παρέλαβε η γυναίκα του, Μαγκνταλένα Αντάμοβιτς ευρωβουλευτής και ενεργό μέλος της διεθνούς πρωτοβουλίας Imagine Τhere is No Hate, #ΙΤΝΗ. Το βραβείο απονεμήθηκε στο δολοφονηθέντα δήμαρχο σε αναγνώριση της εμπνευσμένης ηγεσίας του στην προώθηση και υπεράσπιση μιας ανοικτής και χωρίς αποκλεισμούς δημοκρατίας, καθώς και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Ο Πάβελ Αντάμοβιτς εξελέγη έξι φορές στον δημαρχιακό θώκο του Γκντανσκ. Εργάστηκε με αφοσίωση και έμπνευση για την εγκαθίδρυση της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Πολωνία, πολέμησε τον αυταρχισμό, και με τη στάση και το έργο του υποστήριξε ενεργά τα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων και ΛΟΑΤΚΙ. Στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Αντάμοβιτς μαχαιρώθηκε επί σκηνής κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικής εκδήλωσης στον Γκντανσκ από έναν πρώην κρατούμενο, ο οποίος είχε απελευθερωθεί από τη φυλακή ένα μήνα πριν από τη δολοφονία.

Ο Αντάμοβιτς υπέκυψε στα τραύματά του την επόμενη μέρα, σε ηλικία 53 ετών. Απονέμοντας το βραβείο, ο κ. Μπακογιάννης έστειλε το μήνυμα ότι αποτελεί χρέος να τιμάμε εκείνους που, όταν οι άλλοι ορθώνουν τοίχους, αυτοί χτίζουν γέφυρες, «Σήμερα, ο δήμος της Αθήνας τιμά μία προσωπικότητα, που πριν από αυτό το βραβείο είχε παραλάβει πολλά σημαντικότερα, εν ζωή.

Το πλέον κορυφαίο από αυτά, του το απένειμε η ίδια η δημοκρατία την οποία με τόσο πάθος υπηρέτησε. Του το απένειμε μέσω του λαού που τον επέλεγε επανειλημμένως ως εκπρόσωπό του. Ξανά και ξανά. Από το 1990 μέχρι και την δολοφονία του. Το παραλάμβανε κάθε φορά που οι συμπολίτες του, του έδιναν δύναμη με τη εμπιστοσύνη τους για να μεταμορφώσει την πόλη που αγαπούσε» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης. Δ.Β.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Categories