Νεοεμφανιζόμενοι Αιρετοί. Αλέξανδρος Κολοκοτρώνης Δημοτικός Σύμβουλος Σαρωνικού – Συνέντευξη

Συνεχίζουμε τις συνεντεύξεις με τους νέους αιρετούς στο Δήμο Σαρωνικού και αυτή τη φορά σας παρουσιάζουμε τον Δημοτικό Σύμβουλο Αλέξανδρο Κολοκοτρώνη ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο Paraktios.gr, σήμερα Σάββατο 12/10/19.

Ο Αλέξανδρος Κολοκοτρώνης είναι κάτοικος Θυμαριού εδώ και 45 χρόνια και είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη Μπίζα και πατέρας δύο παιδιών του Δημήτρη και του Σπύρου.

Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών του Τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ)

Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του 6ου διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, έφορος του ΔΣ του οργανισμού νεολαίας και άθλησης του δήμου Αθηναίων, διευθυντής του 39ου Γυμνασίου Αθηνών,  προϊστάμενος στο Γ’ τμήμα της διεύθυνσης φυσικής αγωγής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. , έφορος της διοικούσας επιτροπής του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, αναπληρωτής πρόεδρος μαζικών προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και εισηγητής σε προγράμματα της Γενικής Γραμματείας αθλητισμού επιδοτούμενα από την ΕΟΚ

Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει λάβει διακρίσεις από το Εθνικό Κέντρο Αθλητικής έρευνας, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Λαικής επιμόρφωσης για την επιστημονική μελέτη  επίδρασης των ψυχολογικών και φυσιολογικών φαινομένων στην διαιτησία. Σήμερα είναι συνταξιούχος και ασχολείται ενεργά με το κυνήγι.

Έλαβε μέρος στις Δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019 ως υποψήφιος με τον συνδυασμό  του Χρήστου Τσιγαρίδα και εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαρωνικού εκπροσωπώντας με ακόμα δύο συμβούλους (Χρ. Τσιγαρίδας, Μιχ. Κόλλιας) τον συνδυασμό “ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ ΝΕΑ ΠΝΟΗ” λαμβάνοντας 191 σταυρούς προτίμησης.

Η συνέντευξη του Αλ. Κολοκοτρώνη

Καλημέρα και συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Διαβάζοντας το βιογραφικό σας πριν ξεκινήσουμε αυτή τη συνέντευξη είδα πως έχετε διατελέσει και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων στο παρελθόν. Μετά από τόσο μεγάλη θητεία στα Κοινά, τι σας έκανε να επανέλθετε και να ζητήσετε την εμπιστοσύνη του κόσμου προκειμένου να μπείτε στο ΔΣ του Σαρωνικού?

– Κύριε Ξυγκάκη, σας ευχαριστώ, κατ’ αρχήν, για τη φιλοξενία στο μέσο σας. Πρέπει να σας πω, ότι για εμένα, η εκλογή στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει να κάνει με το αξίωμα και την καρέκλα. Επιθυμώ να προσφέρω στον τόπο που ζω και θεωρώ ότι μπορώ να δώσω τη μάχη για λογαριασμό των πολιτών, μαζί με τους συναδέλφους μου της ΝΕΑΣ ΠΝΟΗΣ και των άλλων παρατάξεων, απέναντι στα προβλήματα της πόλης μας. Το ίδιο έκανα και στον Δήμο Αθηναίων, αυτό θα συνεχίσω να κάνω και στον Δήμο Σαρωνικού. Γι’ αυτό επέλεξα την παράταξη του Χρήστου Τσιγαρίδα, ενός υποψηφίου Δημάρχου που προέρχεται από τους πολίτες, μια παράταξη που έχει σαν στοίχημα να φέρει τους πολίτες στο προσκήνιο.

Είστε πολλά χρόνια  μόνιμος κάτοικος στο Θυμάρι. Ποιά θεωρείτε τα μεγαλύτερα προβλήματα σε τοπικό επίπεδο?

– Τα προβλήματα στο Θυμάρι είναι πολλά και μιλάω για τα καθημερινά, γιατί αυτά είναι που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής μας. Είναι ξεχασμένος ο οικισμός μας από τον κεντρικό Δήμο.

Η καθαριότητα, είναι το μεγαλύτερο. Οι κάδοι είναι ανεπαρκείς, βρώμικοι, ανοιχτοί και βγαίνουν στη μέση του δρόμου με τον αέρα. Η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται σε άτακτα και αραιότατα χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρών χωματερών και τη διασπορά των σκουπιδιών σε ολόκληρο τον οικισμό από τον άνεμο και τα αδέσποτα ζώα. Για ανακύκλωση δε συζητάμε βέβαια. Η εικόνα σήμερα που μιλάμε, είναι καλύτερη, αλλά δεν μας ξεγελάει. Τη θερινή περίοδο, αν δεν προνοήσει η Δημοτική Αρχή στο σχεδιασμό, θα έχουμε και πάλι τα ίδια βουνά σκουπιδιών, τις ίδιες εστίες μόλυνσης και βέβαια, οι πλαστικές σακούλες που έχουν σκορπιστεί σε αγρούς και ρέματα, δεν πρόκειται να μαζευτούν ποτέ.

Η συγκοινωνιακή σύνδεση του οικισμού με τον υπόλοιπο Δήμο, είναι ανύπαρκτη. Οι ηλικιωμένοι, οι έφηβοι, οι κάτοικοι που δεν οδηγούν, δεν έχουν τρόπο μετάβασης ούτε μέχρι την Π. Φώκαια για τις καθημερινές δουλειές τους. Είναι ανάγκη το Θυμάρι και ολόκληρος ο Δήμος να συνδεθεί συγκοινωνιακά με το σταθμό του Προαστιακού στο Κορωπί, με Δημοτική κυκλική Συγκοινωνία.

Η προστασία από φωτιές και πλημμύρες δεν υπάρχει. Εκτός από τη στάθμευση ενός οχήματος της Πυροσβεστικής στον ΑΙΟΛΟ το καλοκαίρι, καμιά άλλη μέριμνα δεν έχει ληφθεί. Ποιο είναι το σχέδιο αντίδρασης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης; Ποιο είναι το σχέδιο διαφυγής των κατοίκων; Γιατί τα ρέματα είναι ακαθάριστα και με πυκνή βλάστηση που μπορεί μεταδώσει μια φωτιά ή να εμποδίζει το νερό και να δημιουργήσει πλημμύρα; Ο νυν Δήμαρχος, ως Αντιπεριφερειάρχης προεκλογικά, δημοσίευε φωτογραφίες από καθαρισμούς ρεμάτων με μηχανήματα της Περιφέρειας. Στο Θυμάρι, αυτά τα μηχανήματα, δεν έφτασαν ποτέ…

Οι οδοί διαφυγής είναι το μεγαλύτερο θέμα. Είναι άμεση ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα έργα στην οδό Φιορεντή, ώστε να υπάρχει δεύτερη οδός και να γίνει κυκλοφοραιακή ρύθμιση ανόδου – καθόδου στην Αγίας Φωτεινής και στη Φιορεντή. Επίσης να γίνει η σύνδεση που έχει σχεδιαστεί με την οδό Περιάνδρου. Διαφορετικά, σε περίπτωση πυρκαγιάς, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μπλοκαρίσματος των οχημάτων με πιθανότητα να οδηγηθούμε σε νέο «Μάτι». Αυτό, είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει ΧΘΕΣ!

Οι αθλητικές υποδομές και οι υποδομές για τα παιδιά, είναι ελλιπείς. Μία παιδική χαρά και ένα γηπεδάκι μπάσκετ – ποδοσφαίρου με προβλήματα στο φωτισμό και παρά την πρόσφατη ανακατασκευή από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, χωρίς συντήρηση, χωρίς καθαριότητα και με προβλήματα ασφάλειας. Οι νέοι του οικισμού μας, δεν βρίσκουν διέξοδο σε οργανωμένες δράσεις γύρω από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αν δεν υπήρχε ο ΑΙΟΛΟΣ με τις καλοκαιρινές του δραστηριότητες, αθλητικές και άλλες, το Θυμάρι θα ήταν νεκρό στον τομέα αυτό.

 Οι σπασμένοι καθρέφτες στις διασταυρώσεις, τα αδέσποτα ζώα, οι εκβολές των ρεμάτων με τα οξειδωμένα σίδερα που χρησιμοποιούνται σαν υπόγειες διαβάσεις και σαν δρόμοι και τόσα άλλα, που μπορούμε να λέμε μέχρι αύριο…

Το Θυμάρι είναι στολίδι για το Δήμο μας και πρέπει να πάψει η εγκατάλειψή του.

Ποιά θεωρείτε τα σοβαρότερα προβλήματα στο δήμο Σαρωνικού γενικότερα?

– Είναι πολλά τα προβλήματα, όπως η καθαριότητα, η συγκοινωνία, η ασφάλεια και τα μεγάλα ζητήματα που χρονίζουν.

Το παραλιακό μας μέτωπο έχει αναπτυχθεί άναρχα και η λειτουργία του Δήμου όλα αυτά τα χρόνια, βοήθησε σ’ αυτό. Η χρεωκοπία της ΑΔΜΚΕΣ, αποδεικνύει την έλλειψη στόχου, σχεδίου και αποτελεσματικότητας, εκτός από την οσμή κακοδιαχείρισης από την ίδρυσή της. Μπορούμε να αναπτύξουμε την περιοχή με υγιείς τρόπους και με συνετή επαναδιαμόρφωση της εικόνας του τουριστικού μας προϊόντος. Στο πρόγραμμά μας, έχουμε συμπεριλάβει πολλές προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή. Μακάρι, η Δημοτική Αρχή να πραγματοποιήσει κάποιες από αυτές, με πνεύμα συνεργασίας και χωρίς ιδεοληψίες.

Η καθημερινότητα του πολίτη πρέπει, επίσης, να είναι προτεραιότητα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πολίτης χρειάζεται υπηρεσίες καθαριότητας που να λειτουργούν αποτελεσματικά και ανταποδοτικά για τα τέλη που πληρώνει, μια Δημοτική Συγκοινωνία που θα ενώνει όλες τις περιοχές του Δήμου, ασφάλεια στο σπίτι του, στο δρόμο, στις παιδικές χαρές, στις παραλίες, παντού. Χρειάζεται επίσης σύγχρονες υπηρεσίες εξυπηρέτησης από τον Δήμο, εύκολη και αποτελεσματική επικοινωνία με αυτές, και άμεση ανταπόκριση. Δόξα τω Θεώ, οι πολίτες του Δήμου Σαρωνικού, έχουν δείξει ότι ενδιαφέρονται, βοηθούν εθελοντικά και προσέχουν τον τόπο μας. Ας γίνει ο Δήμος συνεργάτης τους, ας χρησιμοποιήσει το ενδιαφέρον τους.

Το μεγάλο εμπόδιο, είναι ο τρόπος λειτουργίας του Δήμου. Ας λειτουργήσει το οργανόγραμμα, ας εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες, ας δημιουργηθεί το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχουμε προτείνει στο πρόγραμμά μας, ας σταματήσουμε να λειτουργούμε στη λογική του «κατόπιν ενεργειών μου» με την οποία λειτουργούν οι Αντιδήμαρχοι και όλοι οι αιρετοί μέχρι σήμερα, για πράγματα αυτονόητα.

Τα μεγάλα έργα που χρονίζουν, είναι μια άλλη μεγάλη πληγή.

Η έλλειψη συναίνεσης και συνεργασίας των παρατάξεων και σε αυτά τα ζητήματα και η λογική ότι το κάθε έργο «ανήκει» στον Δήμαρχο που έκοψε την κορδέλα, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και δεν έχει να συζητάμε για προοπτική, ανάπτυξη και μέλλον, αν δεν ξεφύγουμε από αυτά.

Εγώ θα σας πω αυτό που δήλωσε από την πρώτη στιγμή ο επικεφαλής της Παράταξής μας, ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Εμείς θα είμαστε εκεί, αρωγοί σε κάθε ορθή, νόμιμη και εφικτή πρόταση για το καλό του Τόπου.

Το τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί ως μείζον θέμα αυτό της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων. Ποιά νομίζετε εσείς ότι πρέπει να είναι η εφικτή λύση?

– Τις λύσεις, εμείς τις έχουμε προτείνει στο πρόγραμμά μας. Πρέπει να γίνει διεξοδική συζήτηση, όχι για το τι έγινε, αλλά για το τι θα κάνουμε. Να συνεργαστούμε όλοι, για να έχουμε μια πόλη καθαρή. Χρειάζεται σχεδιασμός, προνοητικότητα, τολμηρές αποφάσεις και απαγκίστρωση από ιδεοληψίες. Είναι εφικτό να έχουμε έναν καθαρό Δήμο και δεν θα είναι έργο και επιτυχία του Δημάρχου αυτό. Θα είναι έργο όλων μας, θα είναι επιτυχία όλων μας, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, Συλλόγων και πολιτών.

Έχετε ήδη πάρει μέρος σε δύο δημοτικά συμβούλια του Σαρωνικού . ποια είναι η πρώτη γεύση  από το δημοτικό συμβούλιο?

– Ελπίζω και θα προσπαθήσουμε πολύ σαν Παράταξη, αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο να παράξει έργο και όχι «επικοινωνία». Οι πολίτες που εμπιστεύθηκαν τον καθένα από εμάς, περιμένουν να ακουστεί η φωνή τους, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του τόπου, να αλλάξουμε την εικόνα στο Δήμο μας. Δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε φιλίες, δεν είμαστε εκεί για να χτίσουμε το πολιτικό μας μέλλον, δεν είμαστε εκεί για να λειτουργούμε προσωπικά. Μας έστειλαν εκεί για να λειτουργήσουμε σαν θεσμός, σαν να είναι όλοι οι πολίτες μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτός είναι ο στόχος και προσωπικά ο δικός μου και της Παράταξής μας και του Χρήστου Τσιγαρίδα.

Έχοντας πλούσια εμπειρία από την συμμετοχή σας σε όργανα που αφορούν τον αθλητισμό κατά το παρελθόν.  Πως βλέπετε το κεφάλαιο «αθλητισμός» στο Δήμο μας και πως  φαντάζεστε ότι πρέπει να είναι ο αθλητισμός στο  Δήμο Σαρωνικού?

– Καταρχήν, πρέπει οι υποδομές να εκσυγχρονιστούν, να εμπλουτιστούν, να λειτουργήσουν με πρόγραμμα, στόχο και προοπτική για την αθλητική ανάπτυξη της περιοχής μας. Τους τρόπους, τους έχουμε προτείνει στο πρόγραμμά μας. Δεν λειτουργούν σωστά. Δεν έχουν κανονισμούς λειτουργίας, δεν υπάρχει Αθλητικός Οργανισμός που τις διαχειρίζεται, θεωρούνται «ιδιοκτησίες» συλλόγων. Χρειάζεται πολύ οργάνωση και αυστηροί κανόνες, ώστε η λειτουργία τους να εξυπηρετεί όσο το δυνατό περισσότερους αθλούμενους και να ενθαρρυνθούν κυρίως οι νέοι μας να τις χρησιμοποιούν.

Λείπουν υποδομές από το Δήμο μας. Για παράδειγμα, ένα κολυμβητήριο, είναι εφικτό και απαραίτητο, όπως και άλλες εγκαταστάσεις. Αθλητικές υποδομές για ΑΜΕΑ, είναι επίσης απαραίτητες, τη στιγμή μάλιστα που έχουμε στην περιοχή μας παγκόσμιους πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες, που παλεύουν μόνοι τους για τα αυτονόητα.

Λείπουν οι οργανωμένες κεντρικά αθλητικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες από τον Δήμο μας. Αγώνες, αγωνιστικές ημερίδες, αθλητικά μονοπάτια, εναλλακτικός αθλητισμός, μπορούν να διοργανωθούν και να ενισχύσουν και τον αθλητικό τουρισμό.

Μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα τις προτάσεις που έχουμε συμπεριλάβει και στο πρόγραμμά μας και είναι πολύ συγκεκριμένες και εφικτές.

Ανήκετε σε μία δημοτική παράταξη που στο δημοτικό συμβούλιο αριθμεί τρία μέλη. Θεωρείτε ότι μπορείτε να επηρεάσετε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου?

Κύριε Ξυγκάκη, ανήκω σε μια Παράταξη που γεννήθηκε από τους πολίτες. Ο στόχος και ο δικός μου και του Χρήστου Τσιγαρίδα, ήταν από την αρχή, να φέρουμε τους πολίτες στο προσκήνιο. Αυτοί συνδιαμόρφωσαν την πρότασή μας, το πρόγραμμά μας για το Δήμο, αυτοί στελέχωσαν τα ψηφοδέλτιά μας, μαζί τους φτιάξαμε μια ομάδα με όραμα και αγάπη για τον τόπο μας, μαζί τους εκλεγήκαμε και μαζί τους είμαστε μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Σκοπός μας είναι να είμαστε η φωνή τους. Αν λοιπόν, η φωνή των πολιτών δεν καταφέρει να «επηρεάσει» το Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο θα έχει αποτύχει.

 

Categories