Το… μαγικό 7 (της 7ης Μπιενάλε) επιβάλλει μια…Στάση. Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη διοργάνωση , η “Στάση” επιβάλλεται, προκειμένου με τη χρονική από-σταση, να εντοπισθεί στη συγκεκριμένη χρονική περί-σταση , η υπό-σταση, η κατά-σταση και η τυχόν μετά-σταση της διεθνούς τέχνης, οι δια-στάσεις των οπτικών, οι αντι-στάσεις των καλλιτεχνών και ελπίδες Ανά-στασης…
“ΣΤΑΣΗ” είναι ο κεντρικός θεματικός άξονας της “7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης” που διοργανώνει για πρώτη φορά το νεότευκτο Momus (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης) από αυριο (12 Οκτωβρίου 2019 ) ως και τις 16 Φεβρουαρίου 2020.
“Η Στάση είναι μία λέξη με πολλές σημασίες. Αντιμετωπίσαμε την πολυσημία της ως πλεονέκτημα, γιατί συνοψίζει πολλούς από τους προβληματισμούς της ομάδας επιμέλειας της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Τι συμβαίνει στη σύγχρονη τέχνη διεθνώς; Με ποιους όρους και προϋποθέσεις παρουσιάζεται και διακινείται; Πώς οι καλλιτέχνες συνεργάζονται με τα ιδρύματα, μουσεία και διοργανώσεις; Ποιος είναι ο συσχετισμός δύναμης που αναπτύσσεται ανάμεσα στους φορείς, την αγορά και την καλλιτεχνική πράξη ως μορφή εργασίας; Τι νόημα και αξία έχει για το κοινό, τον σημερινό θεατή; Και κυρίως, περιορίζεται η σύγχρονη τέχνη στην κυρίαρχη μορφή του θεάματος και του εντυπωσιασμού που προβάλλεται σε πληθώρα εκδηλώσεων, ή μήπως μπορεί να μετατραπεί σε μία θέση διανοητικής ανατροφοδότησης, μια εμπειρία ζωής και ανταλλαγής σκέψεων και συναισθημάτων με επίκεντρο τις θέσεις των ίδιων των καλλιτεχνών; Προτείνουμε τη Στάση με το βλέμμα επικεντρωμένο στο παρόν, αλλά τροφοδοτημένο από την επίγνωση των συνεχειών, των ιστορικών ρήξεων και των ανατροπών που διαμορφώνουν το σημερινό βίωμα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια της 7ης Μπιενάλε και αναπληρώτρια διευθύντρια του MOMus Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών.
– Είναι τελικά αυτή η στάση ένα…στοπ-καρέ, μια στάση στην αέναη κίνηση της τέχνης και αφορά στη διαμόρφωση της Στάσης του νεότευκτου Momus, απέναντι αλλά και σε συνεργασία με τις κατά καιρούς στάσεις (ανταρσίες) των καλλιτεχνών στις εξουσίες της Τέχνης…?
“Το MOMus είναι μια φιλόδοξη πλατφόρμα συνένωσης δυνάμεων και ανάδειξης ενός νέου παραδείγματος για την ελληνική πραγματικότητα που κεφαλαιοποιεί την κουλτούρα συνεργασίας στην πόλη μας και στις σχέσεις των πολιτιστικών φορέων. Είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί μόνο στο βαθμό που θα προκαλέσει την ανταπόκριση και την κριτική εμπλοκή του κοινού και των διαφορετικών κατηγοριών του” λέει η κ.Τσιάρα.
Η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και στοίχισε φέτος περί τα 240.000 ευρώ.
Στη φετινή Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης που για πρώτη φορά επεκτείνεται και στην Αθήνα (στο “Μουσείο Άλεξ Μυλωνά” ) συμμετέχουν συνολικά 55 καλλιτέχνες (Έλληνες και προερχόμενοι από χώρες της Ευρώπης κ.α). Η Κεντρική έκθεση έχει τίτλο “Στάση” . Το σύνολο των εκθέσεων και εκδηλώσεων της Μπιενάλε θα εξελιχθεί στους εξής χώρους:
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών)
MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-HELEXPO)
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, λιμάνι)
MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι)
MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων, Θησείο, Αθήνα)
Αλατζά Ιμαρέτ (Θεσσαλονίκη)
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Αύριο (Σάββατο 12 Οκτωβρίου) – μέρα εγκαινίων της Μπιενάλε όλοι οι χώροι της κεντρικής έκθεσης θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.
Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης κατά τους τέσσερις μήνες που θα διαρκέσει (12.10.2019-16.02.2020) αποτελείται από την κεντρική έκθεση, το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης και πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων λόγου με ομιλίες, συνέδρια και ημερίδες, όπως και παράλληλα projects, masterclasses, ξεναγήσεις για το κοινό και εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά.
-Το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης της 7ης Μπιενάλε αναδεικνύει ακόμη μια φορά τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε την τέχνη μέσα από μια εμπειρική και συμμετοχική πρακτική. Η σωματικότητα στην πιο καθαρή, τίμια, ανιδιοτελή και εξωστρεφή της έκφραση, εξερευνά εδάφη όπου η αισθητική και οι ποικίλες εκφάνσεις της, σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ζητήματα, ανθρώπινες δεοντολογίες, συλλογικές και προσωπικές συγκρούσεις αλλά και η επιτακτική ανάγκη των καλλιτεχνών για έναν άμεσο και παρεμβατικό διάλογο βρίσκουν κοινό έδαφος.
Τιμώμενος καλλιτέχνης του φετινού Φεστιβάλ είναι ο Stelarc, ο οποίος έχει εστιάσει την έρευνά του στην επέκταση των δυνατοτήτων του ανθρωπίνου σώματος. Μία σειρά έργων του θα παρουσιαστούν στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1-Λιμάνι), καθ’ όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε, ενώ την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για το έργο του σε μια ανοιχτή για το κοινό ομιλία με τίτλο “Κρέας, μέταλλο & κώδικας: Το πτώμα, το κωματώδες και η χίμαιρα / Meat, metal, code: The cavader, the comatose and the chimera” στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ- HELEXPO), στις 20:00.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ