Μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλο τον κόσμο μέσα από το διεθνή παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου»

Ισχυρό μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλο τον κόσμο έστειλε ο διεθνής παιδικός πολιτιστικο-εκπαιδευτικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τίτλο «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Οκτωβρίου 2019 στο Ζάππειο. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχθηκε η Αναστασία Βασάεβα από τη Ρωσία ανάμεσα σε 14 νέους και νέες από 7 χώρες της διασποράς (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν), την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι ξεχώρισαν για το καλλιτεχνικό τους ταλέντο από τις συνολικά 300 υποψηφιότητες. Τη 2η θέση έλαβε η Λεϊλί Χασάνοβα από το Αζερμπαϊτζάν και την 3η θέση η Δήμητρα-Ολυμπία Μαλαθούνη από την Ελλάδα.

Ο Διαγωνισμός ζωγραφικής «Κόσμος χωρίς σύνορα, Ελλάδα μου» διοργανώθηκε στο πλαίσιο του «Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας 2019-2020» από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, ενώ γενικός χορηγός του διαγωνισμού ήταν το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη.

Το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού με τη συμμετοχή των 14 παιδιών που επικράτησαν στην πρώτη φάση, στην οποία είχαν διαγωνιστεί 300 παιδιά από τις παραπάνω χώρες. Μάλιστα, στον εξωτερικό χώρο του Ζαππείου, την πρώτη ημέρα του διαγωνισμού, από τις 10.00 έως τις 20.00, εκτίθονταν 100 έργα που διακρίθηκαν.

Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης των τριών νικητών όπου απηύθυναν χαιρετισμό ο συντονιστής του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας, ο πρέσβης κ. Ηλίας Κλης, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Ευρώπης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ευανθία Παπαδάτου η οποία ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας κ. Μελίνα Λεόνοβα, η πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου κ. Βασιλική Νίκα, ο γενικός διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα κ. Ελευθέριος Γείτονας, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας και η διευθύντρια του Κέντρου ανάδειξης και ανάπτυξης των ταλέντων των παιδιών και της νεολαίας «Πεδίο ταλέντου» κ. Όλγκα Ζβοναριόβα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής υπηρεσίας Ρωσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, διευθυντής του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα κ. Α.Μ. Χομένκο.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό κομμάτι ενώ η ημέρα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Μουσείο της Ακρόπολης και στην Ακρόπολη. Την επόμενη ημέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Σούνιο για να λάβουν μέρος στη δράση «Σχεδίασε την Ελλάδα» και να ζωγραφίσουν το τοπίο. Τέλος, λίγο πριν την ολοκλήρωση της τελικής φάσης του διαγωνισμού, οι 14 νέοι και νέες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Ναό του Ποσειδώνα για μία αναμνηστική φωτογραφία κρατώντας πλακάτ σε 9 γλώσσες με το σύνθημα «Κόσμος χωρίς σύνορα» δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και αγάπης προς όλο τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Categories