Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής:Δράση ενημέρωσης πολιτών από το Τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Στόχος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι να εκπαιδεύσει τους φοιτητές του, έτσι ώστε αυτοί να γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές των σωστών διατροφικών επιλογών και πρακτικών για την αντιμετώπιση προβλημάτων σίτισης και του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας». Αυτό τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και πρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Θανάσης Τζιαμούρτας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, οπότε ιδρύθηκε, το 1945, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

 

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, το Τμήμα υλοποιεί δράση ενημέρωσης του κοινού της πόλης των Τρικάλων για υγιεινή διατροφή, βασισμένη σε σωστές επιλογές, όσον αφορά στη λήψη τροφών. Συγκεκριμένα, έξω από τον χώρο του δημαρχείου, στον πεζόδρομο της οδού Ασκληπιού, έχει τοποθετηθεί ένας πάγκος με προϊόντα διατροφής από τοπικές εταιρείες που ενεργοποιούνται στον χώρο των τροφίμων και ενημερωτικό υλικό για σωστές και υγιεινές διατροφικές πρακτικές. Αυτά μοιράζονται στους διερχόμενους πολίτες δωρεάν.

 

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τζιαμούρτας, δράσεις όπως η σημερινή έχουν ως στόχο να ενημερωθεί το ευρύ κοινό σχετικά με επιλογές για σωστό πρωϊνό, λήψη σύνθετων υδατανθράκων, φρούτων, λαχανικών και διάφορων άλλων θεμάτων που αποτελούν θεματοφύλακα της σωστής υγείας, βασιζόμενοι πάντα σε υγιεινές διατροφικές επιλογές. Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τοπικοί φορείς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της διατροφής και των τροφίμων. Απώτερος στόχος του Τμήματος είναι να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στον ακαδημαϊκό χώρο σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας που αφορούν τη διαιτολογία και τη διατροφή.

 

«Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, μέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Με δεδομένο ότι η διατροφή του ανθρώπου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σωματοδομή του και το επίπεδο του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 50% του ελληνικού πληθυσμού, ενημερωτικές δράσεις για την προάσπιση της διατροφικής αγωγής για υγιεινή διατροφή, βασισμένη στην ποικιλία και ισορροπία λήψης τροφών πρέπει να αποτελεί μέριμνα των ατόμων που ασχολούνται με τη διαιτολογία και διατροφολογία», κατέληξε ο κ. Τζιαμούρτας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories