Σοβαρότατο ζήτημα έχει προκύψει λόγω του Κτηματολογίου με διεκδικήσεις του Δημοσίου έναντι των ιδιοκτησιών κυρίως στη Σαρωνίδα και σε όλη την Λαυρεωτική. Θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες Κοινότητες
Η ενημέρωση έγινε χθες από τον Π.Φιλίππου κατά την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που έρχεται από το 1872, όταν έγινε ένα Δικαστήριο μεταξύ ελληνικού δημοσίου και της Εταιρείας Μεταλλείων του Λαυρίου και της εταιρείας μεταλλείων με τον Σερπιέρη. (Ο Φερνάνδος Σερπιέρης ήταν επιχειρηματίας – βιομήχανος στην Ελλάδας του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα, γιος του Ιταλού επιχειρηματία Ιωάννη Βαπτιστή Σερπιέρη στον οποίο οφείλεται η μεταλλευτική ανάπτυξη του Λαυρίου μετά το δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα) ο οποίος τότε διεκδικούσε και την ιδιοκτησία των Μεταλλείων.
“….Το δικαστήριο Ναυπλίου αποφάσισε πως όλη η έκταση του τότε Δήμου Λαυρεωτικής στον οποίο ανήκε και το μεγαλύτερο τμήμα του σημερινού Δήμου Σαρωνικού, ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Δε είχε να κάνει όμως με τις ιδιοκτησίες, είχε να κάνει με την αντίθεση των μεταλλείων και μόνο, που δικαίωσε το Ελληνικό Δημόσιο έναντι του Σερπιέρη.
Το 1968-69 επί Χούντας, όταν ξεκίνησε να γίνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο και έπρεπε να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες της έκτασης που ήταν Κερατιώτες, κάποιος Δασάρχης ανέσυρε αυτή την απόφαση που ήταν ξεχασμένη πάνω από 100 χρόνια, ισχυριζόμενος πως δεν πρέπει να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες αφού ό,τι ανήκει στο Δήμο Λαυρεωτικής είναι του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων ξεκίνησαν δικαστήρια κλπ να αποζημιωθούν για τα χωράφια τους όπου έκανε τα έργα η ΔΕΗ και στη συνέχεια οι υπηρεσίες, το κράτος και τα υπουργεία άρχισαν να επεκτείνουν την απόφαση αυτή σε όλα τα όρια του τότε Δήμου Λαυρεωτικής.
Η Κερατέα γύρω στο 1980, με υπουργό τότε το Ντίνο Βρεττό, έκανε μία προσφυγή και εξαιρέθηκε από αυτή την απόφαση (αρ 1151) η οποία ήταν λάθος (όπως είπε ο Π Φιλίππου) γιατί έπρεπε αυτή να έλεγε όχι μόνο για την Κερατέα αλλά για όλα τα όρια του Δήμου Λαυρεωτικής. Το 1871 ήτανε Δήμος Θορικού με έδρα την Κερατέα. Εξαίρεσαν λοιπόν την Κερατέα του 1871 αλλά βάλανε την Κερατέα του 1980.
“Εξακολουθούμε λοιπόν και εμείς και ο Κουβαράς και τα Καλύβια το ανατολικό τμήμα και η Σαρωνίδα και η Ανάβυσσος και η Φώκαια να είμαστε κάτω από την 1.151 απόφαση που σημαίνει οποιαδήποτε στιγμή το κράτος θα έρθει να διεκδικήσει”.
Πριν μία διετία, βγήκε το Υπουργείο Οικονομικών και έστειλε ειδοποιήσεις σε όλους τους Λαυριώτες και ζητούσε την καταβολή φόρου.
Εγιναν τότε κάποιες σκέψεις πήγαμε στην τότε Υπουργό και υφυπουργό Οικονομικών την Παπανάτσιου έγινε σύσκεψη με όλους τους βουλευτές στο δημαρχείο της Λαυρεωτικής όλων των κομμάτων και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και συμφωνήθηκε να κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή και να αρθεί η 1151 απόφαση.
Για κάποιους λόγους προκειμένου πχ,να μην δικαιωθούν καταπατητές κλπ δεν προχώρησε η συγκεκριμένη τροπολογία και έρχεται σήμερα το κτηματολόγιο για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου να κάνει ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ξεκινώντας από ΣΑΡΩΝΙΔΑ και Λαυριο και θα ακολουθήσουν σχεδόν όλες οι Κοινοτητες του Δήμου Σαρωνικου….”
Ο Π Φιλίππου ανακοίνωσε πως άμεσα θα συγκληθούν συσκέψεις στο Δημαρχείο Σαρωνικού με πολιτικούς,βουλευτές και άλλους παραγοντες και κάλεσε το κόσμο να παραβρεθεί όταν αυτές γίνουν, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις γιατί θα πρέπει κάποια στιγμή να λήξει αυτό το ζήτημα.
Δείτε την ενημέρωση Φιλίππου αναλυτικά στο video που ακολουθεί καθώς και τις θέσειςτων Δημοτικών παρατάξεων όπως και του Προέδρου της Κοινότητας Γ, Μπρέγιαννη σε ότι αφορά τη Σαρωνίδα όπου έχουν αποσταλεί στους περισσότερους κατοίκους, ειδοποιήσεις από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το video ξεκινά από το σημείο της ενημέρωσης,όταν “πατήσετε” επάνω του