Γουατεμάλα:Οι τεράστιοι αετοί στον ουρανό για την Ημέρα των Νεκρών

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες Παρασκευή στο Σαντιάγο της Γουατεμάλας για να δουν τους τεράστιους χαρταετούς που υψώνονται κάθε χρόνο στον ουρανό της πόλης με αφορμή την Ημέρα των Νεκρών, ακολουθώντας μια παράδοση πολλών ετών που στηρίζεται στην πεποίθηση ότι οι αετοί συνδέουν τις ψυχές των νεκρών με τους ζωντανούς.

Η Ημέρα των Νεκρών τιμάται σε όλη την Λατινική Αμερική τις πρώτες δύο ημέρες του Νοεμβρίου, με διαφόρους τρόπους σε κάθε περιοχή.

Στο Μεξικό οι οικογένειες επισκέπτονται τα κοιμητήρια και βάζουν λουλούδια και κεριά στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων, ενώ στήνουν βωμούς στα σπίτια τους για να υποδεχθούν τους νεκρούς. Γυναίκες και άνδρες βάφουν τα πρόσωπά τους λευκά και γύρω από τα μάτια σχηματίζουν έναν μαύρο κύκλο, απεικονίζοντας μια νεκροκεφαλή.

Στην Γουατεμάλα, στην πόλη του Σαντιάγο, όπου εξακολουθεί να τηρείται η παράδοση των Μάγια, οι ντόπιοι πετούν κάθε χρόνο την Ημέρα των Νεκρών πολύχρωμους αετούς καθώς πιστεύουν ότι αυτοί οδηγούν τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων στον Παράδεισο.

Η Όλγκα Μαρίνα Τουν Γιοκούτε, η οποία στέφθηκε βασίλισσα του φετινού φεστιβάλ χαρταετών του Σαντιάγο, δηλώνει υπερήφανη που μετέχει σε μια παράδοση που χρονολογείται από τα τέλη του 1800.

“Οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας επικοινωνούν μαζί μας μέσω των αετών”, είπε, έχοντας στο πλάι της άλλες δύο νεαρές γυναίκες που τιμήθηκαν στο φετινό φεστιβάλ χαρταετών της πόλης.

Όσο περνάει η μέρα στον ουρανό της πόλης δημιουργείται ένας “πίνακας” από γιγάντιους στρογγυλούς χαρταετούς, με πολύχρωμα τοπικά σχέδια, αλλά και μικρούς αετούς που έχουν πετάξει πολλές οικογένειες για να τιμήσουν τους νεκρούς τους.

Το πλήθος επευφημεί και δεκάδες νεαροί άνδρες αγωνίζονται να πάρουν σειρά για να υψώσουν και αυτοί τους δικούς τους αετούς για τον Παράδεισο. “Είναι κάτι το εκπληκτικό”, δήλωσε μια Γαλλίδα τουρίστρια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories