Το ΠΑΣΟΚ, το ΑΦΜ, η Φώφη, το ΚΙΝΑΛ και ο Φρανκ Ζάπα…

Είναι πια σαφές για όποιον δεν έχει την κεφαλήν του εντός της άμμου πως το ΚΙΝΑΛ ιδρύθηκε κυρίως για…

φορολογικούς λόγους, το περιβόητο ΑΦΜ. Την περίοδο του Γιώργου Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ ήταν υπερχρεωμένο στις τράπεζες, έχοντας κατασπαράξει υπό μορφή δανείων περί τα 100 εκατ. ευρώ. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έβαλε ελεγκτές και έβγαλε ένα πόρισμα, το οποίο στην ουσία έβαλε στο συρτάρι για κάθε περίπτωση, όπου το κρατάει για τους ίδιους λόγους και η Φώφη Γεννηματά.

Όταν ο Φρανκ Ζάπα (Frank Zappa) κυκλοφόρησε το 1968 το περίφημο άλμπουμ του “We’re Only in It for the Money”, με εξώφυλλο-παρωδία του διάσημου concept album των Beatles “Sgt. Pupper’s Lonely Hearts Club Band”, κάνοντας ειρωνική κριτική της κουλτούρας και της αντικουλτούρας (counterculture) της δεκαετίας του 1960, δεν είχε υπόψη του τι επρόκειτο να συμβεί στο ΠΑΣΟΚ τον 21ο αιώνα.

Σίγουρα το άλμπουμ αυτό μπορεί να συνοδεύσει μουσικά πολλά παρατράγουδα στην μακρόχρονη πορεία του Κινήματος. Δεν γνωρίζουμε, όμως, αν το «Είμαστε μέσα μόνο για το χρήμα» θα αποτελέσει το soundtrack του έκτακτου συνεδρίου. Έκτακτου συνεδρίου, γιατί αν οι αντιπολιτευόμενοι την πρόεδρο κατόρθωναν –προλάβαιναν– να κάνουν τακτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τότε, σύμφωνα με το καταστατικό που θέλει να αλλάξει η Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος θα εκλεγόταν από την βάση. Κάτι που θα μπορούσε να της στερήσει τη θέση.

Το σίγουρο είναι ότι για το ΠΑΣΟΚ χωρίς ΑΦΜ, χωρίς οργανώσεις, ως κόμμα σφραγίδα και συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ, είναι ένα άδοξο τέλος. Ένα τέλος που πέτυχαν οι καιροσκόποι και “Άδωξοι μπάσταρδη” που άρμεξαν ένα μεγάλο λαϊκό και ελπιδοφόρο κίνημα και το έριξαν στα βράχια. Μαζί με αυτό έριξαν και την Ελλάδα στον λάκκο του ΔΝΤ, του Σόιμπλε και του PSI.

Τεχνικά και τραπεζικοφορολογικά η επιχειρηματολογία της Φώφης Γεννηματά είναι σωστή, πέρα από τις αντικαταστατικές μεθοδεύσεις της. Όμως, επί της ουσίας έχει δημιουργηθεί ένα πολιτικό πρόβλημα που ενδέχεται να οδηγήσει στην διάσπαση του 8% από πάνω μέχρι κάτω. Κι αυτό ίσως να είναι η μόνη ελπίδα για τη διάσωση του αυθεντικού πασοκισμού…

Μάκης Ανδρονόπουλος
Πηγή: slpress.gr
Αναρτήθηκε από nonews-NEWS

Categories