Στο Reuters το «ντου» της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες

Ρεπορτάζ για την «χωρίς προηγούμενο» – όπως τη χαρακτηρίζει, έφοδο της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα κεντρικά γραφεία των τραπεζών της Ελλάδας, το μεσημέρι, προκειμένου να ελέγξει αν υπάρχει εναρμονισμένη πρακτική στις χρεώσεις, μετέδωσε το Reuters.

Αυτόπτες μάρτυρες και τραπεζίτες δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων ότι η έφοδος ήταν ταυτόχρονη στις πέντε τράπεζες (Eθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Attica) και στα γραφεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πως οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι αφορούν στις πρακτικές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις χρεώσεις των συναλλαγών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αρνήθηκε να αιτιολογήσει την κίνησή της.

«Μας κυνηγούν για τις προμήθειες στις συναλλαγές», δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ένας τραπεζίτης. «Δεν μας επέτρεψαν να φύγουμε από το κτίριο και αντέγραψαν τους σκληρούς δίσκους όλων των υπολογιστών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχουμε να ανησυχούμε για τίποτα».

Την περασμένη εβδομάδα, οι τράπεζες ανακοίνωσαν πάγωμα σε κάποιες κατηγορίες χρεώσεων και προμηθειών που είχαν ανακοινώσει, για συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και υπηρεσιών που σχετίζονται με τις κάρτες, μερικές ημέρες, μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα αυτό υπό τον πρωθυπουργό και με την συμμετοχή αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, των διοικήσεων των τραπεζών και της ΕΕΤ.

«Ήταν ταυτόχρονη έφοδος για τις προμήθειες που χρεώνουμε σε πιστωτικές, συναλλαγές με ATM κτλ. Κοιτάζουν να δουν εάν υπήρξε συνεργασία μεταξύ των τραπεζών στην τιμολόγηση», ανέφερε άλλος τραπεζίτης.

«Δεν νομίζω ότι θα ανακαλύψουν τίποτα», πρόθεσε και υποστήριξε πως «όταν τιμολογείς τις υπηρεσίες σου, είναι φυσικό να παρακολουθείς και τι κάνουν οι ανταγωνιστές σου- προς τα πάνω και προς τα κάτω». Σχολίασε ωστόσο ότι «είναι περίεργο το γεγονός ότι η έρευνα λαμβάνει χώρα μετά την απόφαση ορισμένων τραπεζών να μειώσουν τις χρεώσεις».

Δύο άλλοι τραπεζίτες άφησαν να εννοηθεί στο πρακτορείο ότι η κίνηση ήταν πολιτικά υποκινούμενη, κάνοντας λόγο για «σόου».

efsyn.gr

Categories