Ο πρόεδρος του ΙΤΕ καθηγητής Ν.Ταβερναράκης εκλέχθηκε μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Νεκτάριος Ταβερναράκης εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Γερμανίας «Λεοπολντίνα» (Leopoldina), στην τάξη των Νευροεπιστημών.

 

Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας αριθμεί περί τα 1.600 μέλη, εκ των οποίων 179 έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ. Ο κ.Ταβερναράκης είναι ο δεύτερος Έλληνας επιστήμονας που εκλέγεται μέλος της Γερμανικής Ακαδημίας και η διάκρισή του αποτελεί αναγνώριση της επιστημονικής αριστείας και του υψηλού επιπέδου έρευνας που διεξάγεται στο ΙΤΕ και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Η επίσημη τελετή υποδοχής του κ. Ταβερναράκη θα πραγματοποιηθεί στο Χάλε της Γερμανίας στις 8 Ιουλίου 2020.

 

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι ο πρώτος Έλληνας που εκλέγεται μέλος της Leopoldina στον τομέα των βιοϊατρικών επιστημών, έχοντας διανύσει μια επιστημονική πορεία με ουσιαστική συμβολή στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης.

 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος, ενώ έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Categories