«Εθνική συνεννόηση για το προσφυγικό»

Γιάννης Μπασκάκης

«Εμείς αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά είμαστε και αλληλέγγυοι και στους κατοίκους των νησιών μας που έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος»
Η Ολγα Κεφαλογιάννη μιλά στην «Εφ.Συν.» για τη διαχείριση του προσφυγικού και για τα γεγονότα της αστυνομικής επέμβασης στην ΑΣΟΕΕ. Επιπλέον, απαντά αναφορικά με τις απόψεις κυβερνητικών στελεχών κατά του εορτασμού του Πολυτεχνείου, ενώ, σχετικά με την αντιμετώπιση φαινομένων όπως η Χρυσή Αυγή, ζητά «κοινό και αρραγές μέτωπο από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».

• Οταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση, ασκούσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, αποδίδοντας την αύξηση των προσφυγικών ροών στην πολιτική του. Σήμερα, όμως, που είναι στην κυβέρνηση και που καλείται να διαχειριστεί η ίδια το ζήτημα, οι ροές συνεχίζουν να αυξάνονται. Μήπως το προσφυγικό θα ήταν ένα ιδανικό θέμα για να υπάρξει εθνική συνεννόηση;

Από την πρώτη στιγμή, έχω επισημάνει πως το προσφυγικό είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, το οποίο έχει έρθει για να μείνει. Εχουμε επίσης τονίσει πως για την αντιμετώπισή του χρειάζεται σχέδιο και εθνική συνεννόηση. Εξάλλου, νομίζω πως σε όλα τα μεγάλα ζητήματα έχουμε επιδιώξει ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις. Η αλήθεια είναι όμως πως η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, παρέλαβε χάος. 68.000 εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου και δυόμισι χρόνια για να προσδιοριστεί η δικάσιμος για μία αίτηση, 14.000 προσφυγές στην Αρχή προσφυγών και περισσότερα από δύο χρόνια για τον προσδιορισμό τους, μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία. Και για κάποιον ανεξήγητο λόγο, είχε αξιοποιηθεί μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αυτό το χάος, σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις περί ανοιχτών συνόρων, προφανώς και έστειλε τα λάθος μηνύματα. Εμείς αλλάζουμε πολιτική. Σύντομα θα έχουμε ένα δομημένο σύστημα διεθνούς προστασίας, το οποίο αυστηροποιεί και επισπεύδει τις διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου. Με απλά λόγια, όποιος δικαιούται άσυλο, θα λαμβάνει κάθε δυνατή προστασία, στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και συμφωνιών. Οποιος δεν δικαιούται, θα μεταφέρεται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, μέχρι την επιστροφή του. Η πολιτική αυτή σύντομα θα αρχίσει να έχει αποτελέσματα και σε κάθε περίπτωση καλούμε όλο το πολιτικό φάσμα να στηρίξει αυτή την εθνική προσπάθεια.

• Είστε από τα στελέχη της Ν.Δ. που πήραν καθαρή θέση κατά των εκδηλώσεων μίσους, όπως το ρατσιστικό «μπάρμπεκιου» στα Διαβατά, και κατά των υπερασπιστικών προς αυτές δηλώσεων βουλευτών του κόμματός σας. Ωστόσο, βλέπουμε ότι τέτοιες απόψεις εξακολουθούν να αναπαράγονται μέσα στον πολιτικό χώρο της Ν.Δ., με αποτέλεσμα να στέλνονται δύο αντίθετα πολιτικά μηνύματα. Με ποιον τρόπο η Ν.Δ. θα κάνει πιο σαφή την αντίθεσή της στον ακροδεξιό λαϊκισμό;

Ολοι οι Ελληνες γνωρίζουν στο πετσί τους τι θα πει προσφυγιά και ξεριζωμός. Εμείς αγκαλιάζουμε τους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, αλλά είμαστε και αλληλέγγυοι και στους κατοίκους των νησιών μας που έχουν επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος. Και σε αυτή τη λογική προχωρούμε σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης που δεν θα επιβαρύνει κανέναν.

Η μεταφορά των προσφύγων, κυρίως οικογένειες και παιδιά προς την ενδοχώρα, δεν θα υπερβαίνει το 1% του πληθυσμού της περιφέρειας στην οποία τοποθετούνται. Παράλληλα, θα υπάρχει κάθε στήριξη των τοπικών κοινωνιών σε υποδομές και υπηρεσίες. Βρισκόμαστε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη και θα δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Στη Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αντίθετα πολιτικά μηνύματα. Και σε κάθε περίπτωση έχουμε δώσει τη δική μας μάχη, όλοι μας, ενάντια στον λαϊκισμό, όποια μορφή και αν έχει αυτός.

• Η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα του «νόμου και της τάξης» στα πανεπιστήμια. Ομως η επέμβαση της αστυνομίας, την περασμένη Δευτέρα, στην ΑΣΟΕΕ, δεν είχε στόχο κάποιους παραβατικούς, αλλά απλούς φοιτητές. Σας ανησυχεί ο κίνδυνος η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να οδηγήσει σε αστυνομική ασυδοσία και τελικά να καταστεί μπούμερανγκ για την ίδια την πολιτική της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση εφαρμόζει τους νόμους. Και οι νόμοι θα εφαρμόζονται και στα πανεπιστήμια. Ιδίως όταν αφορούν ομάδες ατόμων που έχουν δημιουργήσει μέσα στα ιδρύματα έναν χώρο ανομίας και παραβατικότητας. Με θλίψη μου όμως είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει αυτές τις πρακτικές για μια ακόμα φορά. Δηλαδή η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί τα πανεπιστήμια να είναι κέντρα ανομίας; Και όλα αυτά με την πρόφαση του πανεπιστημιακού ασύλου; Σοβαρά, υπάρχει έστω και ένας πολίτης που πιστεύει πως στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα διώκονται οι απόψεις;

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αποδώσει τα πανεπιστήμια στους φοιτητές τους, τις γειτονιές στους κατοίκους τους και τις περιουσίες στους ιδιοκτήτες τους. Δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει ούτε στο ελάχιστο από την τήρηση του νόμου. Και σε αυτό τον αγώνα έχουμε τη στήριξη της κοινωνίας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των πολιτών.

• Αυτές τις μέρες γιορτάζεται η επέτειος της 17ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν και απόψεις που έχουν ταχθεί κατά του εορτασμού του Πολυτεχνείου. Τι λέτε;

Η λήθη δεν πρέπει να είναι επιλογή για καμία σύγχρονη Δημοκρατία που σέβεται την ιστορία και τους αγώνες της. Με τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο τιμούμε αυτούς που πάλεψαν για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Προφανώς και οι εκδηλώσεις αυτές δεν γίνεται να μετατρέπονται σε πεδίο μάχης κουκουλοφόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τιμήσεις κάποιους ανθρώπους και να προσδώσεις τον συμβολισμό που πρέπει σε μια τέτοια επέτειο.

• Η Δικαιοσύνη φέρνει όπου να ‘ναι σε πέρας το καθήκον της, με την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής. Τι πρέπει να κάνει ο πολιτικός κόσμος, για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια φαινόμενα στη χώρα μας;

Πρώτον να πω πως υπήρξε τεράστια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης. Με απόλυτη ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, ιδίως το πρώτο διάστημα. Από εκεί και πέρα, να θυμίσω ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που αντιπαρατέθηκε μετωπικά με την Ακροδεξιά, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ήταν αυτή που τους έστειλε στη δικαιοσύνη και αυτή που βρέθηκε σε σφοδρή αντιπαράθεση μαζί της μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή «μεγάλωσε» πατώντας πάνω στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία στα χρόνια της κρίσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα του Ιουλίου δεν ήταν μόνο μια καταδίκη της Ακροδεξιάς και του ναζισμού στη χώρα μας. Ηταν πρωτίστως μια νίκη του εφικτού απέναντι στον λαϊκισμό, ήταν μια νίκη της δημοκρατίας απέναντι στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Σε αυτά πρέπει να χτίσουμε για να μην ξαναδούμε τέτοια φαινόμενα στην Ελλάδα. Και το μέτωπο για κάθε αντιδημοκρατική δύναμη που θα αναπτύσσεται στο μέλλον θα πρέπει να είναι κοινό και αρραγές από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου.

efsyn.gr

Categories