Σκληρή απάντηση ζωοφιλικής συνομοσπονδίας στο ΥΠΕΣ για τα καταφύγια αδέσποτων

Με τεκμήρια απαντά η Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας (Συ.Ζω.Σω.Ελ.) στο υπουργείο Εσωτερικών για τις περικοπές πόρων από την χρηματοδότηση για την κατασκευή καταφυγίων αδέσποτων ζώων από τους Δήμους.

Δείτε την ανακοίνωση :

Αναγκαζόμεθα να επανέλθουμε στο από 14-11-2019 Δελτίο τύπου του φορέα μας σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών να περικόψει κατά 5.000.000 ευρώ τον συνολικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας με σκοπό την «κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς» και επισημαίνουμε τα κάτωθι:

α) Με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών κου Χαρίτση με Αρ. Πρωτ. 42256/03-06-2019 (ΑΔΑ:66Δ1465ΧΘ7-ΧΒΣ) δημοσιεύτηκε η εν λόγω πρόσκληση χρηματοδότησης, στην οποία αναφέρεται ρητώς ότι ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2019.

β) Με απόφαση του νυν Υπουργού Εσωτερικών κου Θεοδωρικάκου με Αρ. Πρωτ. 79487/07-11-2019 (ΑΔΑ: Ω4ΩΚ46ΜΤΛ6-7ΩΠ) τροποποιείται ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης από 20.000.000 ευρώ (€) σε 15.000.000 ευρώ (€).

Πέραν αυτής της ακατανόητης απόφασης, εύλογες απορίες επίσης προκαλούν τα δημοσιεύματα ιστοσελίδων στα οποία αναφέρεται ως πηγή η ανακοίνωση φάντασμα του γραφείου τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, κάνοντας παράλληλα λόγο για παράταση του προγράμματος ως τις 31-12-2019, όταν αυτή ήταν εξ αρχής η καταληκτική ημερομηνία.

Φυσικά, ουδεμία αναφορά γίνεται στην περικοπή του διόλου ευκαταφρόνητου ποσού των 5.000.000 ευρώ (€).

Αναφορικά με την ισχυριζόμενη αδιαφορία των Δήμων, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο ρόλος του Υπουργείου και των Υπηρεσιών δεν είναι μόνο για να περιγράφουν μια κατάσταση. Αντιθέτως, οφείλουν να την διαμορφώνουν και να λαμβάνουν όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες, παροτρύνοντας τους Δήμους να αξιοποιήσουν αυτά τα σημαντικά και απολύτως αναγκαία χρηματικά ποσά, να εφαρμόσουν την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και να προχωρήσουν στην δημιουργία προσωρινών χώρων διαμονής και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι ο φορέας μας, στα 37 χρόνια της ύπαρξής του, έχει συνεργαστεί με όλα τα κόμματα, Υπουργούς και Βουλευτές, πάντα με γνώμονα την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, Κοινοτικής και Εθνικής και φυσικά την προστασία των ζώων. Αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με την ίδια συνέπεια και, προπάντων, με την ίδια σοβαρότητα. Ως εκ τούτου, τα οποιαδήποτε φληναφήματα περί κακόβουλης προπαγάνδας στερούνται βάσης και λογικής.

Δείτε την απόφαση Χαρίτση ΕΔΩ

Δείτε την απόφαση Θεοδωρικάκου ΕΔΩ

aftodioikisi.gr

Categories